Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny na wzór Altus 300

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny na wzór Altus 300

Witam.
    Mam zamiar zbudować kolumny głośnikowe na wzór Altus 300. Chcę w nich użyć GDWK 8-13/120, GDN 30/100/11, GDM 18/80 wszystko orginalne tonsila.
    obudowę taką jak na zdjęciu z tym że rura br nie będzie jedna φ-10cm i 197mm tylko dwie φ-6,8 i o długości 17 cm.
    Zwrotnica także jak na zdjęciu (wariant2) z tym że na zdjęciu pokazany jest GDN30/80/2 i tu moja prośba aby ktoś pomógł mi ją przerobić na GDN30/100/11. najlepiej jakiś schemacik. A i czy dawać jakieś wytłumienie, jak tak to gdzie i o jakiej grubości. Chciałbym także zaznaczyć że to mój pierwszy projekt. Jestem dopiero początkujący także proszę o wyrozumiałość:p

Bardzo proszę o wszelkie sugestie uwagi i o pomoc.

Pozdrawiam.:)
    Załączone pliki

skoro jestes poczatkujacy to zacznij pierw czytac
    widac ze sporo bledow chcesz popelnic...

masz juz te glosniki?

Skomentuj

nie mam jeszcze głośników, właściwie to nic jeszcze nie mam

Skomentuj

a nie lepiej skopiować altusy, tj. takie same głośniki, zwrotnica, litraż i strojenie? Dla Ciebie byłoby w sam raz.

Skomentuj

lepiej napisz ile masz do dyspozycji
          bo wydajac 1000zl na glosniki wolalbym zrobic cos lepszego

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
            a nie lepiej skopiować altusy
            lepiej to sie w altusy wogole nie pakowac, wydajac kase na te glosniki lepiej skopiowac chocby maglowane od dluzszego czasu 3 way stx-a. zagraja o niebo lepiej i to sprawdzony projekt. powiedz jaki masz budzet, i w jakim pomieszczeniu to ma grac.

Skomentuj

No więc ma to grać w pokoju ok 27m^2 i chcę przeznaczyć na to ok 900-1000zł (nie wliczając obudowy kleju itp.)

Skomentuj

AWX + sub na gdn 30/120/1 i będziesz zadowolony

Skomentuj

Wybacz ale nie preferuje subuferów i wolałbym skleic kolumienki bez suba

Skomentuj

AWX do 1000 się wyrobisz. Moim zdaniem wystarczy pokręcić korekcją i sub nie powinien być potrzebny.
                    Same altusy to trzepały, a nie grzmiały. Jakiej muzyki słuchasz?

Skomentuj

muzyka dyskotekowa troszkę rege disco-polo(głownie dla śmiechu) i troche techno

Skomentuj

Zamieszczone przez chodek1 Zobacz posta
                        chcę przeznaczyć na to ok 900-1000zł
                        Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                        AWX + sub na gdn 30/120/1 i będziesz zadowolony
                        wojak737 to chyba ponad 1000 :P

Skomentuj

Czyli mam zastosować GDN18-140-15AWX
                          Pozostaje jeszcze tylko kwestja głośników średnio i nisko tonowych oraz zwrotnicy do tego. Jakie proponujecie? A i przy okazji jak wcześniej wspomniałem jestem początkujący i nasuwa mi się pytanie jak dobierać ze sobą głośniki? Czytałem już trochę ale nie mogłem nigdzie znaleźć czy chodzi tutaj głównie o ich moc?

Skomentuj

Nie, masz zastosować projekt STXa MX-140. Jest on na tym http://stx.pl/gdwk-10-250-8-awx.html i na tym http://stx.pl/gdn-18-140-8-awx.html. Projekt poniżej:

http://stx.pl/mx-140.html

Skomentuj

Wybaczcie mi że jestem wybredny ale wolałbym coś typu http://stx.pl/kolumny-stx-f-360-czarny.html
                              Obawiam się że taka mała kolumienka może sobie nie poradzić z nagłośnieniem średniej wielkości imprezy

Skomentuj

Nie wspominałeś o imprezach. Zaraz dojdzie korekcja dla podbicia basu i nierozważne używanie wzmaka po alkoholu... Mi by było szkoda AWX ;]

Jaki masz wzmacniacz?

Skomentuj

Nie na temat...
                                  subuferów
                                  skad sie bierze ta nazwa? subufer? nawet na allegro to jest w wyszukiwarce... az tak trudno napisac SUBWOOFER?

panowie, ja rowniez wolalbym AWXy za te pieniadze...

ale nie da sie ukryc ze kolumny typu altus sa czasami niezbedne i dla kogos takiego jak chodek beda one idealne

chyba pora zrobc cos nowego co zastapi altusy ale bedzie duzo lepsze od nich

chodek1, jezeli chcesz tanie kolumny to kup uzywane altusy lub wlasnie F-360 (zagraja delikatniej na gorze i mocniej na basie, jedynie barwa srednich tonow w tonsilach bedzie lepsza)

jak chcesz cos koniecznie zbudowac i sie czegos nauczyc to zrob jakies male monitorki za 300zl

jak chcesz i miec duze kolumny i zbudowac je samemu to niestety bedziesz musial dostosowac sie do naszych rad i wspolnie bysmy skonstruowali cos nowego

Skomentuj

Wybaczcie mi że jestem wybredny ale wolałbym coś typu http://stx.pl/kolumny-stx-f-360-czarny.html
                                    Obawiam się że taka mała kolumienka może sobie nie poradzić z nagłośnieniem średniej wielkości imprezy
                                    Ja bym powiększył budżet i robił kuzynów MX-140 czyli FX-300 na dwóch 18AWX i tym samym wysoko. Ale na ten prjewkt w częściah musisz liczyć ponad 1000zł. Jakbyś minimalistyczną budę do tego wykonał to może w 1200-1300zł (z klejami i innymi duperelami) się zmieścisz. Ale powtarzam - może

Skomentuj

Właśnie o to mi chodzi, żeby skonstruować coś wmiare mocnego dobrego i za przystępną cenę a przy tym nauczyć się wielu interesujących rzeczy. Jestem otwarty na wasze propozycje sugestie i wszelkie uwagi. A co do wzmacniacza, wolałbym najpierw zrobić kolumny a dopiero potem dopasować do nich wzmaka.

Skomentuj

a moze klon tego http://www.stx.pl/pa-600-8-fr.html

Skomentuj

Czaruję...
                                        X