Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny na wzór Altus 300

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaką masz tolerancję na jakość?
    W sumie to ja tez bym jednak skłaniał się do 3way na niskotonowym głośniku +/-25cm i średniaku ok 15cm. Mogłoby łupnąć czasem.... Na imprezki altusy nie będą złe. Gorzej z ich obciążalnością, bo nie raz ktoś je popalił mocniejszym wzmakiem i rozkręconym basem.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
      na razie tu widzę rozważanie nt budowy a nie samą budowę
      przenoszę...
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Święty Zobacz posta
        mam te niskotonowce na imprezy, moim zdaniem pokój jest zbyt mały, żeby głośniki pokazały pazur.

Skomentuj

Zamieszczone przez chodek1 Zobacz posta
          Właśnie o to mi chodzi, żeby skonstruować coś wmiare mocnego dobrego i za przystępną cenę a przy tym nauczyć się wielu interesujących rzeczy.
          prawde mowiac to ty nie zrobisz nic poza skrzynka i wylozeniem kasy na glosniki...

tanio i dobrze sie nie da
          ale jakos sie postaramy

tylko musze cos poszukac

Skomentuj

Zamieszczone przez sloik255 Zobacz posta
            Napisał Święty
            a moze klon tego http://www.stx.pl/pa-600-8-fr.html
            mam te niskotonowce na imprezy, moim zdaniem pokój jest zbyt mały, żeby głośniki pokazały pazur.
            Moim zdaniem większym problemem jest nie wielkość (a raczej małość) pokoju a to że te kolumny nie są samo wystarczalnymi pełno-pasmówki, bez suba się nie obejdzie a to już koszty koszty...

Skomentuj

Na małe imprezki styknie bez suba moim zdaniem. Może to nie jest takie zejście jakiego byśmy oczekiwali już od średniaj klasy hi-fi, ale do imprezek styka. Gorzej ze słuchaniem poza imprezami, bo to moim zdaniem się minie z celem.

Skomentuj

Zależy kolego co lubisz i czego oczekujesz. Ja mam Altusy 300 pod Yamahą A-720 i powiem tak do łupania to one się nadają, a do delektowania się dźwiękiem już nie. Ostatnio skołowałem sobie dobre słuchawki i w tych samych utworach słychać dużo różnych dźwięków, których wcale nie słyszę na Altusach. Do łupania, na imprezki itp. to Altus się nadaje. Kiedyś myślałem, że Altus dobrze gra, ale gdy posłuchałem MX-140 od Stxa, to te kolumny dzieli przepaść. Stx awx nawet na małej głośności ma bardzo dobry bas, a w gdna z altusa trzeba wpompować mocy, żeby to jakoś grało i kręcić loudnessem. Ma się wrażenie, że ten 18cm awx generuje więcej basu, niż ta 30 tonsila. Jestem tego bardziej niż pewny, że gdyby ten awx miał 12 cali, to gdna tonsila by zabił w pierwszej sekundzie grania. Rób na awxach kolumny fx300.

Skomentuj

Konstrukcja FX-300 będzie znacznie droższa. Zwrotnice to potwory... Chyba, żeby zrobić jak radził mi Paweł: zrobić te zwrotki na budżetowych częściach. Wtedy powinniśmy się zmieścić w 1k. Zostanie nam 150zł na dwie zwrotnice, kable i inne duperele - oczywiście obudowy nie liczę!
                  Również słyszałem o tych kolumnach wiele dobrego.

Skomentuj

Czytając wasze posty wydaje mi się że konstrukcja FX-300 będzie dla mnie najlepszym rozwiązaniem i chyba właśnie na nie się zdecyduję. Jakie są wasze opinie na temat tych kolumienek? Od razu mówię że audiofilem nie jestem ale oczekuję wmiare dobrej jakości i dość mocnego basu.

Skomentuj

Jakości możesz oczekiwać bardzo dobrej. Basu prawdziwego więcej niż w altusach, a basu trzepiącego? Niech napisze ktoś, kto posiada AWXy

Skomentuj

Dobra, to decyzja podjęta, robię FX-300
                        Prosiłbym jeszcze tylko o jakieś przydatne wskazówki sugestie na co zwracać uwagę itp.
                        a i jeszcze chciałbym podziękować tym wszystkim ludziom którzy swymi wypowiedziami wiele mi pomogli.
                        Dziękuję Wam :p

Skomentuj

z jednej strony dobry wybor
                          z drugiej obawiam sie ze ich niedocenisz

Skomentuj

Altusy to raczej duże monitory, wktórych bas nie schodzi głęboko ale jest wyrównany i ma bardzo dobra charakterystykę mocową. Jesli nie zalezy na bardzo dużej obciążalności a raczej na wyrównanym zejściu to GDN 30/100/11 w obudowie 80-90 litrów albo GDN 30/80/2 w obudowie 60 litrów. Jesli zalezy na obciążalności to obudowy o 10-30 litrów mniejsze i wyżej strojone.
                            Wyrównanie pasma mozna uzyskać stosując inną zwrotnicę np. tę http://www.kolisz.pl/alt18.htm

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
                              Wyrównanie pasma mozna uzyskać stosując inną zwrotnicę np. tę http://www.kolisz.pl/alt18.htm
                              o tym byla juz mowa wiele razy
                              koles kompletnie bez sensu zrobil zwrotnice
                              skomplikowal ja mocno a nawet pomiarow nie zrobil ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez chodek1 Zobacz posta
                                Dobra, to decyzja podjęta, robię FX-300
                                Prosiłbym jeszcze tylko o jakieś przydatne wskazówki sugestie na co zwracać uwagę itp.
                                W takim układzie proponuje bujnąć się do działu ogłoszeń, kolega z forum sprzedaje wszystko co potrzebne.
                                http://diyaudio.pl/showthread.php/17...y-2-5drogi-AWX

Skomentuj

Chodek, radzę zaopatrzyć się w zestaw dolphina, o którym mowa w poprzednim poście, bo to nie lada okazja dostać prawie gotowe FX-300 za tą kwotę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    o tym byla juz mowa wiele razy
                                    koles kompletnie bez sensu zrobil zwrotnice
                                    skomplikowal ja mocno a nawet pomiarow nie zrobil ;]
                                    Wystarczy że znał przebieg impedancji. Podobny efekt mozna uzyskać ze zwrotnicą 12db/okt. Mozna tez skorzystać z układu zwrotnic do pierwszych Altusów (HGS) z głosnikiem kopułkowym, które miały bardziej złozone zwrotnice niż A300 i A140.

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
                                      Wystarczy że znał przebieg impedancji.
                                      pogratulowac wiedzy ;]

Skomentuj

to że ty nie potrafisz tak zaprojektować zwrotnicy nie znaczy że ten człowiek od Alt-18 nie potrafił. Poza tym on to robił "sto" lat temu i mierzył tak jak mógł - zreszta to opisał. A ty bez mikrofonu ani rusz ? :)

ps. obecne Altus 300 to róniez inny rodzaj zrównoważenia niż stare A 140 i nawet z ich prostymi zwrotnicami mozna uzyskac lepsze zrównowazenie pasma przyciszając średnie i wysokie pasmo. Wtedy także wyłoni się więcej basu.
                                        Last edited by artur.ek; 24.04.2011, 17:29.

Skomentuj

tak ale spadnie efektywność całego zestawu

Skomentuj

Czaruję...
                                          X