Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pudła po Scherzo

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Gti nie znam, w ogóle CA mam słabo obeznane. Wracając do Harpii, jeżeli miałby to być głośnik oficjalnie dostępny to na myśl mi przychodzi tylko Delta 12LFA ale nie jest to zbyt wybitny przetwornik poza tym wydaje mi się być nieco inny od tego zastosowanego w atlasach. Zresztą emi niskotonowe zaczynają się tak naprawdę od Kappy 15LF. Patrząc z grubsza na parametry Gti to ciężko będzie znaleźć coś podobnego w obecnie dostępnych przetwornikach 12cali, tzn. niski rezonans przy dość znacznym Qts co wskazuje że napęd nie do końca jest adekwatny do masy membrany. Rzucona przeze mnie propozycja jest wooferem, może obsłużyć pasmo w zasadzie od 40-45hz chyba żeby zastosować znaczną obudowę ale tu znowu wolałbym zastosować większy głośnik niż na siłę wyciskać niski bas z czegoś co niekoniecznie chce nim grać. Tu mam przykład przetwornika który powinien idealnie nadać się do konstrukcji mocnych wysokiej klasy kolumn, przy tym zapewniający dostatecznie szerokie pasmo od dołu:
    http://www.naw.com.pl/Glosnik_BC_15PS100_4Ohm-643.html
    Ale cena znowu jeszcze wyższa.

Skomentuj

Ten BC ma mase ruchoma 145g to nic dziwnego ze i fs niski. Jak dla mnie to typowy tluczek estradowy, ktorego bedzie ciezko ruszyc w domu.
      Szkoda, ze Tesla ARA 390 8ohm jest juz nie do kupienia, glosnik do zastosowan domowych wysmienity, niski rezonans, wysoka sprawnosc i ultra niska masa ruchoma jak na glosnik 15 cali. Sila napedu nie wszystko da sie zrobic.

Skomentuj

Nie na temat...
        Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
        Gti nie znam, w ogóle CA mam słabo obeznane
        tamte GTi ma mniej wspolnego z CA a wiecej z estrada. to zwykla estrada z tamtych lat z wiekszym x-max i cewka 4r
        dlatego to jedyny JBL ktorego naprawde lubie

jakby celem bylo wypelnienie glosnym basem wielkiego pomieszczenia to takie kolumny z 15" mialyby sens
        ale wg mnie 12" to max

Skomentuj

Nie na temat...
          a te 12", ktore wlm montuje w swoich sub duo 12?
          To byly jakies eminency ale nie moge teraz znalezc ich opisu...
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
            ojj Pogromco słuchałeś? Bo ja tak i wiem co mówię :) Głośnik ten wcale nie tłucze tylko gra bardzo miło, zresztą jak większość BC które brzmieniem zbliżone są do Home Audio, a co do ARO to cudów nie ma, niskie fs kosztem Vas przy małym Mms, bez dużej budy zapomnij o niskim basie a jak wiadomo to jest dla wielu osób szalenie istotny aspekt.
            Ok zostając przy 12stkach, przyjrzałem się temu Wlm i albo jest to Kappa12 Pro albo Oem. Jeżeli zastosowali kappę i gra to przyzwoicie to sądzę że zaproponowana przeze mnie wcześniej 12stka będzie jeszcze lepszym rozwiązaniem ze względu na kilka kluczowych parametrów a cena wyjdzie bardzo zbliżona więc ja bym się na eminence nawet nie oglądał. W przypadku zamówienia więcej niż dwóch sztuk głośnika z tego sklepu można negocjować naprawdę fajne rabaty co myślę że jest istotnym plusem

Skomentuj

Shiver, jesli ktos akceptuje glosnik 15 calowy to musi zaakceptowac rowniez duza obudowe. Ja uwazam, ze Tesla bedzie lepsza do domu, wlasnie z uwagi na parametry. BC to jest glosnik stworzony wylacznie z mysla o estradzie i tam powinno byc jego miejsce. Tesla bylaby latwiejsza do napedzenia. Mozna zastosowac dla niej obudowe stratna, TL lub OBTLs, no ale to ju zupelnie inny temat...

Skomentuj

Nie na temat...
                Ok w sumie już mniejsza o to, można o tym pogdybać w innym temacie bo tu jasno określono-max 12 cali :) Mam jeden nowy trop-Harpia 300B, konstrukcja o podobnej ideologi do Atlasa z tym że podłogowa. Zastosowano w niej głośnik Eminence DELTALITE II 2512, i tu nasuwają mi się pewne wątpliwości co do parametrów jakie podaje Harpia gdyż wydają się być dość mocno podkolorowane, moim zdaniem o ile w ogóle realne jest osiągnięcie takiego pasma z tego głośnika to wymagałoby to naprawdę ogromnej obudowy, większej nawet niż ta z 300B. I tu mi nasuwa się jedna kwestia, jakie wymogi stawiamy dla takiej konstrukcji, w kwestii szerokości pasma czy też ograniczenia gabarytów.
                Last edited by Pawel S.; 26.04.2011, 17:17.

Skomentuj

Jedno jest pewne. Wysoka skutecznosc, mala obudowa i niski bas nigdy nie ida w parze. Pytanie jak tam jest naprawde w Atlasie...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Szkoda, ze Tesla ARA 390 8ohm jest juz nie do kupienia, glosnik do zastosowan domowych wysmienity, niski rezonans, wysoka sprawnosc i ultra niska masa ruchoma jak na glosnik 15 cali. Sila napedu nie wszystko da sie zrobic.
                    Dlaczego jest nie do kupienia? Na stronie TVM Valmez nadal jes dostępny. cena 4558KCZ czyli jakies 780 złotych nie jest niska. Parametrów prawie wcale nie podano, masz jakieś TS tego głosnika?

Skomentuj

TVM upadło. Jedynie możesz coś kupić z leżaków magazynowych, albo z drugiej ręki.

Skomentuj

Kiedy upadło? Słyszałem ze zostało kupione w drodze upadłości? Przez jakiś czas ich strona internetowa nie działała po czym od nowa wstała.

Skomentuj

informacja byla od osoby mieszkajacej w poblizu - rozkradli wsyzstko co zostalo z tej firmy
                          TVM raczej sie nie podniesie

Skomentuj

edit: aha :)

Skomentuj

Przeglądałem strony czeskie i żadnych tego typu wzmianek nie znalazłem. Firma jest w rejestrze jej strona działa, podawane sa adresy kontaktowe i cenniki. Mozna do nich napisac z pytaniem, choć nie robią wysyłki detalicznej za granicę. Przynajmniej nie robili kiedy meilowałem do nich z takim pytaniem kiedyś.
                              Last edited by artur.ek; 26.04.2011, 18:13.

Skomentuj

jak nie wierzysz to sam do nich napisz/zadzwon
                                ja mam info od ok 10 osob ze tesla upadla
                                jak sie podnosi to tylko mozna sie cieszyc

Skomentuj

a skąd mam wiedziec że się podnosi ? Po prostu kiedys ich strona nagle znikła. na jakims forum czeskim przeczytałem że firma ma już nowego właściciela i wrótce wznowi sprzedaż. No i strona działa od kilku miesięcy wygląda że normalnie. Pojawiły się nawet monitory aktywne i subwoofer które znikły z oferty jeszcze przed zawieszeniem strony internetowej. Czyli raczej produkcja jest prowadzona - http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=2

może tutaj coś by wiedzieli http://audioweb.cz/

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
                                    masz jakieś TS tego głosnika?
                                    http://audioweb.cz/tvm-tsparametry.htm prosze bardzo

Jesli faktycznie ktos przejal Tesle to byloby super, ta firma miala chyba wiekszy potencjal niz nasz Tonsil, produkowali kiedys mase znakomitego sprzetu.

Skomentuj

aha, teraz widzę. Nawet ARN 312 -8om ladnie wychodzi w o-z 90 litrów. Trzeba tylko pamiętać że te głosniki to ceny 350 złotych, więc już będzie w czym wybierać.

Skomentuj

Mnie panowie ten głośnik tesli zaciekawił kiedyś http://www.tvm-valmez.cz/wp-content/.../arn-180-n.jpg
                                        Arn 180n

Skomentuj

w polsce go nie sprzedawali

Skomentuj

Czaruję...
                                          X