Nie na temat...
Gti nie znam, w ogóle CA mam słabo obeznane. Wracając do Harpii, jeżeli miałby to być głośnik oficjalnie dostępny to na myśl mi przychodzi tylko Delta 12LFA ale nie jest to zbyt wybitny przetwornik poza tym wydaje mi się być nieco inny od tego zastosowanego w atlasach. Zresztą emi niskotonowe zaczynają się tak naprawdę od Kappy 15LF. Patrząc z grubsza na parametry Gti to ciężko będzie znaleźć coś podobnego w obecnie dostępnych przetwornikach 12cali, tzn. niski rezonans przy dość znacznym Qts co wskazuje że napęd nie do końca jest adekwatny do masy membrany. Rzucona przeze mnie propozycja jest wooferem, może obsłużyć pasmo w zasadzie od 40-45hz chyba żeby zastosować znaczną obudowę ale tu znowu wolałbym zastosować większy głośnik niż na siłę wyciskać niski bas z czegoś co niekoniecznie chce nim grać. Tu mam przykład przetwornika który powinien idealnie nadać się do konstrukcji mocnych wysokiej klasy kolumn, przy tym zapewniający dostatecznie szerokie pasmo od dołu: http://www.naw.com.pl/Glosnik_BC_15PS100_4Ohm-643.html Ale cena znowu jeszcze wyższa. | ![]() |
Skomentuj