Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pudła po Scherzo

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pudła po Scherzo

Witam Forumowiczów

Mam w domu kolumny głośnikowe bez przetworników/kabli/itd. Po googlowaniu okazało się że to obudowy po scherzo 200. Ponieważ moje obecne kolumny które grały nie najgorzej w moim mniemaniu do czasu wizyty w salonie audio i posłuchaniu pierwszych z brzegu podłogówek, przestały wystarczać, postanowiłem puste budy wykorzystać. Pierwszy pomysł jaki się narodził to po prostu wyposażenie kolumn w przetworniki i zwrotnice takie jakie zaprojektował tonsil. Albo przynajmniej w podobnej konfiguracji, czyli pewnie 2xGDN20/80 + GDM16/80 + jakaś kopułka. Zwrotnice pod taką konfigurację można nawet na allegro kupić.

Jednak w miarę przeglądania stron internetowych dotarło do mnie że raz: zestaw tak złożony zagra maksymalnie tak samo dobrze jak scherzo 200 które nie oszukujmy się dobrych recenzji na necie nie mają. Dwa: przy samozaparciu, łyknięciu wiedzy i poeksperymentowaniu może udałoby się zrobić z tego coś lepszego niż scherzo ...
    I tutaj pytanie do was dużo bardziej doświadczonych: Czy jest sens w ogóle brać się za te obudowy kupując lepsze głośniki, projektując zwrotnicę, wyposażyc sie w prostą aparature pomiarową i walczyć z tematem mając odgórnie narzucony litrarz i krztałt obudowy ? Czy to co ew. jestem w stanie uzyskać będzie dużo lepsze, czy tylko trochę lepsze i szkoda sobie tym głowy zawracać i lepiej z pudeł zrobic ognisko a chęci i czas poświęcić na zrobienie kolumn od zera ?

Trochę danych gdzie i z czym to ma grać: pokój 35 - 40m2, wzmacniacz denon pma-920, muzyka różna, od klasyki po death metal także w założeniu mają być to kolumny uniwersalne.

Pozdrawiam

Proponuje cos takiego: 2x 20/80/2 + np. gdm 18/80 + gdwk awx. Ciekawe co by z tego wyszło..

Skomentuj

zdecydowanie rob DIY od zera
      jakie? tego jeszcze nie wiem - mam ochote na cos nowego ale brak na to czasu

Skomentuj

Coś nowego - może TO - http://www.visaton.de/en/bauvorschla...ett/index.html
        ale na gdn 15/40/5 zamiast na visatonach ?

Skomentuj

wojak737 - zamiast GDM 18/80 lepszy w tej roli jest gdn 16/50/6.....

Skomentuj

zrobic od zera - to pewne
            napisz jeszcze cos o pieniadzach jakie chciales przeznaczyc na projekt
            to cos sie wymysli
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
              efektowne ale drogie

myslalem raczej o 3 drogach w stylu altusa ale na czyms co zagra
              myslalem o wooferze estradowego pochodzenia i czyms delikatnym na gorze - cos podobnego ma harpia w ofercie (atlas)
              Zamieszczone przez Nicolas26 Zobacz posta
              zamiast GDM 18/80 lepszy w tej roli jest gdn 16/50/6.....
              widze GDNa i AWXa, a co na dole?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                widze GDNa i AWXa, a co na dole?
                2X 20/80/2 już niestety nie produkowane a szkoda (Mi udało się uzbierać nówki)

Skomentuj

Wystarczyłby jeden gdn 20/80/2 i 13/40/2 na średnie. Byłoby to małe, wytrzymałe i mozna uzyskac bardzo dobre zrównowazenie pasma. Na dzisiaj mozna uzyć 2x gdn 20/100/3 i gdn 17/40 na średnie, ale wyjdzie duże i dość drogie.

Nie tak drogie jak visaton quintet, dlatego proponowałem robić go na 5x gdn 15/40/5.
                  Można również zmniejszyć ilość głosników do 3 i zrobić na tych gdn zestaw wzorowany na tym układzie http://www.visaton.de/en/bauvorschla...579/index.html
                  Last edited by artur.ek; 25.04.2011, 13:26.

Skomentuj

myslalem o wooferze estradowego pochodzenia i czyms delikatnym na gorze
                    Pomysł fajny, ale taki niskotonowiec raczej nie będzie tani o ile ma grać sensownym basem, tym bardziej jeżeli ma być średnicy 12cali (jak w harpiach).

Skomentuj

jezeli ma to sie dac klonowac to pewnie nie tani...
                      a ile kosztuja mniej wiecej takie glosniki (na estradzie sie kompletnie nie znam)

po odsluchach JBL 1200GTi mam ochote na takie kolumny

Skomentuj

jeśli mają odtwarzać niższy bas, to dużo.
                        Ale można wybrać coś pośredniego między dużą estrada a tańszą dyskoteką. Beyma ma spora ofertę już od 300 złotych za 12".
                        Pytanie tylko czego szukamy - efektywności czy jakości. Jesli to drugie, to nie potrzebujemy bardzo duzych głośników. Własnie przykład Vistaon quintet idzie w tym kierunku - niżej od pojedynczego nie zagra ale zwielokrotnianie głośników poprawia charakterystykę mocową dla niskich tonów a 3 drogi zmniejszają zniekształcenia intermodulacyjne. Niską efektywność nadrobimy większa mocą ze wzmacniacza.
                        Last edited by artur.ek; 25.04.2011, 17:36.

Skomentuj

Zamieszczone przez Nicolas26 Zobacz posta
                          wojak737 - zamiast GDM 18/80 lepszy w tej roli jest gdn 16/50/6.....
                          Ciekawe, widzę awx, skąd projekt? na elce jest dość ciekawy, ale zwroty brak.

Może zamiast 20/80/2 wstawić 22/140/8 scx? Głośnik jest podobny, ale nowsza technologia wykonania. Czy lepsza- nie wiem.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            zrobic od zera - to pewne
                            napisz jeszcze cos o pieniadzach jakie chciales przeznaczyc na projekt
                            to cos sie wymysli
                            Pieniądze przeznaczone na ten cel to ok 1k zł. Patrzyłem na ceny GDN20/100/3 lub GDN20/80 i w 800 - 1k złotych powinienem się całościowo spokojnie zmieścić. Jednak zostanę na razie przy tych pudłach i zabawę przy nich potraktuję jako zaprawę przed poważniejszym DIY, czytając forum i artykuły widzę ze jednak mam spore braki w wiedzy i nie czuję się na razie na siłach od zera robić czegoś poważniejszego ;-) Nawet jeśli efekt będzie nie do końca zadowalający to na pewno jakiś allegrowicz się ucieszy. Dzięki za porady, btw śliczne te quintet'y, oj śliczne ..

Skomentuj

Zamieszczone przez szymon3456 Zobacz posta
                              Nawet jeśli efekt będzie nie do końca zadowalający to na pewno jakiś allegrowicz się ucieszy.
                              oj zebys sie nie zdziwil...

Skomentuj

Planujesz robić na tym jakiekolwiek dyskoteki? Jeżeli nie to skopiuj którąś z polecanych forumowych konstrukcji.

Skomentuj

jezeli ma to sie dac klonowac to pewnie nie tani...
                                  a ile kosztuja mniej wiecej takie glosniki (na estradzie sie kompletnie nie znam)
                                  O klonowaniu nie mówię bo można gdybać do jutra co oni tam wstawili, ale 12stki grające realnym basem ma w ofercie zaledwie kilka firm stricte estradowych. Ceny generalnie od 500-600 do ponad tysiąca złotych więc tanio nie jest. Ale też nie bez powodu te przetworniki tyle kosztują :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                    O klonowaniu nie mówię bo można gdybać do jutra co oni tam wstawili
                                    nie nie nie - nie chodzilo mi o klonowanie harpi tylko o projekt DIY ktory bedzie mozna bez problemu kopiowac kupujac nowe glosniki w sklepach

Skomentuj

http://www.naw.com.pl/Glosnik_BC_12PS76_8Ohm-51.html

Nic tańszego co może zagrać jakimś basem nie znalazłem w tym rozmiarze, ale i tak bez kompensacji raczej by się nie obeszło. O ile nie byłoby to znaczącym problemem radziłbym wskoczyć oczko wyżej na 15-scie cali, wybór w tej klasie jest znacznie większy a i przetworniki zasadniczo oferują lepsze możliwości niskotonowe.

Skomentuj

Nie na temat...
                                        skoro temat sie rozkreca to moze piszmy w offtopic

slyszales JBL GTi 1200?
                                        takie cos mi wystarczy - tylko ze on kosztowal kiedys wiecej niz 500zl...

a w harpiach i podobnych konstrukcjach podobno sa eminence - tylko nie wiem jakie

Skomentuj

Czaruję...