Zamieszczone przez gooralesko
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kino Domowe do pokoju o wymiarach 2.5 x 4 metry
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaNo właśnie to jest ważne, ale może się nie znam..
Jego rozmiary powinny być dopasowane do pomieszczenia, w którym pracuje."
Osobiście nie wyobrażam sobie jego brak.
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaNo co ty nie powiesz panie. Wiadomo, że jak nie masz w zestawie centrala to wyłączasz go w ampli. Nie powtarzaj oczywistych spraw.
Skomentuj
-
Ok. Powiedzcie mi czy w tej kwocie lepiej zagrają kolumny DIY czy kupione gotowe? Oraz co powiecie o tym amplitunerze:
http://www.ceneo.pl/6771116 ?
Oraz generalnie myślę, żeby na początek zrobić 2 przednie podłogówki dobrej jakości z subem. A później dołożyć tylne monitorki i centrala. Co myślicie o tym? Chociaż zawsze mógłbym się pokusić o gotowce. Co myślicie o tym:
http://www.ceneo.pl/3427390 ?
I czy lepiej brać tego typu kolumny czy samemu składać? Chodzi mi tylko o jakość dźwięku.
Skomentuj
-
DIY za 1000zł będzie zawsze lepsze od gotowych zestawów z sklepach za tą kwotę, więc odpowiedź na forum DIY może być tylko jedna. Chyba już wiesz jaka?
Odnośnie opcji - masz ich kilka. Po pierwsze 5.1 lub 4.1 czyli dobry sub i satelity. Po drugie 2,5 drożne lub trzydrożne kolumny bez suba bo one będa grały wystarczającym basem. Po trzecie zrobienie frontowych satelitek na dobrych przetwornikach i do tego dobrego suba i używkę ampli. I dopiero po tym zabiegu dorobienie centrala i satelit. Czwarta opcja to zrobienie lepszych podłogówek 2,5 lub 3 drożnych plus ampli. To ostatnie oczywiście bez suba i bez satelit, centrala. Od tego jak rozłożysz siano zależy jak dobry będziesz miał sprzet audio. Ja bym robił jednego suba który będzie sobie stał na jednej z krótszych ścianek i nie zawadzał Tobie plus używany amplituner i komplet małych monitorów na przetwornikach typu DX25, tonsil 13/40 czy 15/40 (Tak się one nazywały?). Zreszta o tym już pisałem więc wystarczy spojrzeć wyżej.
Nie dla wszystkich oczywiste (wiem z doświadzenia), i nie czepiaj się.
Skomentuj
-
Panowie dla mnie kino to 5 głośników + sub
i nie wyobrażam sobie tego w innym zestawieniu
ja bym zrobił to na missionie plus cos na dól co da się kupić w dobrej cenie- małe monitorki x5 (przypominam, że to dość mały pokój)
i jakiś panel na tda i stx 22
i tak będzie to o niebo lepsze niż to co można kupić w podstawowych (niekiedy firmowych) zestawach za dużo większą kasęJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Nie kupuj nowego ampli bo to jest nieopłacalne, w twoim przypadku jeżeli masz do wydania tylko 3tyś.
Moja propozycja:
Ampli coś pokroju Yamahy RX-V550RDS na allegro chodzą po ok 600-700zł
Do tego na fronty monitory na Seas 27tbfc/g + GDN-18-140-8-AWX - za całość Ci wyjdzie ok 1200zł
Sub na Visaton TIW200XS koszt 390zł ( w greltonie promocja) + Panel Irka Sub150 300zł
Za wszystko wychodzi ok 2600zł
Masz 400zł na zrobienie efektowych i centralnego. Coś pokroju SCX+PJ
Ktoś pytał czy ma być do tego DVD?
Skomentuj
-
w kinie domowym wszystkie przetworniki powinny być takie same. Teraz wyobraź sobie 18 awx w pięciu kolumnach + sub. Pokój jest mały i nie ma co przesadzać.
lklukasz dobrze powiedział do małego pokoju małe monitorki. mission + 14 sk i właśnie sub na tym stx, albo na czymś innym :) + panel irka i dobry ampli i powinieneś być zadowolony.
Skomentuj
-
Panowie dla mnie kino to 5 głośników + sub
w kinie domowym wszystkie przetworniki powinny być takie same.
BTW szukałem jakiegoś projektu na takie małe monitorki z głośnikami seasa ale w kwocie 100zł za głośnik nic nie znalazłem. CHyba więc pozostają tylko peerlesy i vify lub wysokotonówka AWX podana z czymjś małym na dole. Moim zdaniem na jedną kolumnę powinien wydać 300zł (głośniki i zwrota) i będzie zadowolony z jakości. Nie mówiąc już o spójności dzwięku p;rzy 5 takich samych monitorach.Last edited by gooralesko; 04.05.2011, 21:21.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez malutkiz Zobacz postaa może mission + visaton ( projekt dolphina123)
w greltonie kosztuje prawie 100zł
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaNajwyraźniej nie słuchałeś tego w kwadrofonii z subem, że taką masz opinię na ten temat.
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaalternatywę w postaci olania na pewien czas centrala by zmieścić się w budżecie.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Bez sensu jest to co piszesz w ostatnim zdaniu. Bo dzwięku przestrzennego nie uzyska bez satelit (Tak bardzo w kinie niedocenianych), a bez centrala owszem. Ten fragment o uzbieraniu na nastepne to również FAIL, bo jak ktoś mówi, że chce wydać 3 kafle to nie ma na myśli wydania 3 kafli plus tego co uda się skubnąć z następnej wypłaty.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaTen fragment o uzbieraniu na nastepne to również FAIL, bo jak ktoś mówi, że chce wydać 3 kafle to nie ma na myśli wydania 3 kafli plus tego co uda się skubnąć z następnej wypłaty.
budżet założony i trzeba się wyrobić
btw: życzcie koledze zdanej matury bo się jutro znów meczy :)Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postamam taki projekt i wszystko fajnie tylko skąd wziąć w100 w dobrej cenie
w greltonie kosztuje prawie 100zł
Skomentuj
-
budżet założony i trzeba się wyrobić
btw: życzcie koledze zdanej matury bo się jutro znów meczy
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaKtóremu koledze mamy życzyć zdanej matury?Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaskoro chcecie kino na takich samych głośnikach to trochę pokombinować i całość na tonsilu 13/50/9 wąskie słupki można zrobić, bo nie wyobrażam sobie do tak małego pokoju jakieś krowy, a sub bym na koniec zostawił, bo może być niepotrzebny
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaOdnośnie opcji - masz ich kilka. Po pierwsze 5.1 lub 4.1 czyli dobry sub i satelity. Po drugie 2,5 drożne lub trzydrożne kolumny bez suba bo one będa grały wystarczającym basem. Po trzecie zrobienie frontowych satelitek na dobrych przetwornikach i do tego dobrego suba i używkę ampli. I dopiero po tym zabiegu dorobienie centrala i satelit. Czwarta opcja to zrobienie lepszych podłogówek 2,5 lub 3 drożnych plus ampli. To ostatnie oczywiście bez suba i bez satelit, centrala. Od tego jak rozłożysz siano zależy jak dobry będziesz miał sprzet audio. Ja bym robił jednego suba który będzie sobie stał na jednej z krótszych ścianek i nie zawadzał Tobie plus używany amplituner i komplet małych monitorów na przetwornikach typu DX25, tonsil 13/40 czy 15/40 (Tak się one nazywały?). Zreszta o tym już pisałem więc wystarczy spojrzeć wyżej.
Trzymaj się tego co kolego powiedział, wybierz jedną najbardziej odpowiednią opcję dla Ciebie, z tym że musisz wziąć pod uwagę warunki akustyczny które panują w Twoim pomieszczeniu.
Bo czasami może dojść do przesycenia wraźeń słuchowych, poprzez dźwięk odbity i rozproszony przy większej ilości kolumn znajdujących się w pomieszczeniu!
I jeszcze jedno, zwróć uwagę na to, że nawet posiadając system stereo i odpowiedniej klasy amplituner KD możesz symulować efekty dźwięku przestrzennego (wiadomo symulacja to nigdy nie jest to samo), ale zakładam że nie Jesteś wyjadaczem audio, to w tym przypadku nie zauważysz zbyt wielkiej różnicy. A jeżeli Ci to nie będzie odpowiadało, to zawsze możesz przełączyć na zwykły stryb stereo.
Jeszcze raz wrócę do tego co napisał kolega gooralesko: zastanów się nad tym co Ci najbardziej będzie odpowiadało (to nigdy nie jest łatwe). I kiedy zdecydujesz to postaramy się dobrać odpowiednie głośniki do tego zestawienia.
A to parę "za" i "przeciw" do każdej z propozycji w.w. :
Po pierwsze 5.1 lub 4.1 czyli dobry sub i satelity
-prawdziwe KD
-robi wrażenie (odpowiednio wykończone - dodatkowe fundusze na to trzeba przeznaczyć)
-w Twoim wypadku moim zdaniem Masz do tego za mały pokój niestety i będzie pewien przesyt.
-problem z odpowiednim rozstawieniem głośników, optyczne i fizyczne zmniejszenie powierzchni użytkowej pokoju o dobre 20-30%!
Zrobienie frontowych satelitek na dobrych przetwornikach i do tego dobrego suba i używkę ampli. I dopiero po tym zabiegu dorobienie centrala i satelit.
-pomysł z używanym ampli bardzo dobry! Jest ich dość sporo w bardzo dobrym stanie, często za połowę ceny. Tyle ze trzeba sięsamemu uporać z faktem że to jest używane (ale nie jednokrotnie ludze kupują samochodu z drugiej ręki i nie mają z tym problemu)
-nikt nie lubi szarpanych zakupów, a skoro stwierdziłeś że Masz takie a nie inne finanse, to denerwujące będzie dokupowanie co chwile czegoś
-przesycenie basu; w tej opcji zapewne kupisz dużo lepszy głośnik niskotonowy niż w przypadku kupienia wszystkich elementów KD za jednym razem, co będzie skutkowało skręcaniem pokrętła basu na subie (czyli będzie się marnował)
zrobienie lepszych podłogówek 2,5 lub 3 drożnych plus ampli
-jak dla mnie to najrozsądniejsza z rozpatrywanych propozycji ze względu na kubaturę pokoju, finansę, stosunek jakość/cena i ogólną przydatność (bo na czymś takim lepiej się muzyki słucha niż na KD)
-basu w zależności od dobranych przetworników będzie odpowiednia ilosć zgodna z Twoim gustem (a swoje preferenecję możesz przecież opisać tutaj na forum)
-wyższa jakość przetworników w takim systemie (bo zaoszczędzisz na ilości i pójdziesz w jakość)
-bądź wybrać amplituner dużo wyższej jakości niż w poprzednich zestawieniach
-zawsze możesz po jakimś czasię z tego zrobić KD (ale to już dość drogo wyjdzię ze względu na głośniki zastosowane w 2,5;3 drogach)
Oczywiście te rady tyczą się Twojego przypadku uwzględniając: pomieszczenie, finansę, wymagania, jakość (jedyne czego nie mogłem, bo nie znam to preferencję)
Ps. Ponawiam pytanie, co jest źródłem? Czy posiadasz odtwarzacz CD/DVD/BR ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz postaNapisał Marios
No właśnie to jest ważne, ale może się nie znam..
"Głośnik centralny jest niezwykle istotnym elementem wielokanałowej instalacji ponieważ odpowiada on w dużej mierze za ścieżkę dialogową.
Jego rozmiary powinny być dopasowane do pomieszczenia, w którym pracuje."
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wojak737 Zobacz postaw kinie domowym wszystkie przetworniki powinny być takie same. Teraz wyobraź sobie 18 awx w pięciu kolumnach + sub. Pokój jest mały i nie ma co przesadzać.
Można jeszcze zastosować http://stx.pl/gdn-15-100-8-akx.html
Głośniki bardzo dobrze by się spisywały w pomieszczeniu Autora. AKX jest bardzo udanym głośnikiem, do tego jest zwrotnica z DX25tg.
Skomentuj
Skomentuj