Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poprawa akustyki pokoju 3x3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Poprawa akustyki pokoju 3x3

Witam mam problem typowo akustyczny,Mianowicie mam mały pokój 3x3 który nie jest zbyt nastawiony na dobra stereofonie i potrzebuje pomocy jak małymi nakładami pienieżnymi poprawić akustyke tego pokoju przedstawiam ponizej rysunek pokoju "Sorry za jakość"
    Ale do rzeczy, Chciałem usunać z pokoju komode, Kolumny postawić na standy a subwoofer na płyte granitowa wsadzić do pokoju jakiś mały dywan tylko nie wiem co ze scianami bo teraz praktycznie sa puste myslałem zeby po rogach pokoju dać pianke akustyczna ale nie wiem czy to przyniesie pożądany efekt.
    I czy mógłby mi ktoś pomóc doprowadzić ten pokój do ładu akustycznego i pomoże ustawić tak meble żeby nie przeszkadzały.
    Z góry dziekuje za pomoc i życze miłego wekeendu:)
    http://imageshack.us/photo/my-images/854/pokjj.jpg/
    Last edited by Marios221; 06.05.2011, 23:48. Powód: Dodanie obrazka

Na okno firana lub coś cięższego. Po obu jej końcach związane cięższe zasłony.
    Sub bezpośrednio w kącie może nie raz strasznie buczeć. Ale jeśli jest mały to podstroi niektóre częstotliwości. Zobacz czy nie zagra lepiej pod biurkiem lub między komodą, a biurkiem.

Gdzieś kiedyś widziałem ekrany akustyczne z naciągniętym cienkim płótnem z grafiką, ba nawet obrazem. Zastanów się nad czymś takim :) Na ścianie wygląda to ekstra.

Skomentuj

Bardzo ciekawa opcja te ekrany skustyczne z grafika ale nie moge niestety nic znaleść;/ z tego co widze jeden ekran 50x50 kosztuje 16zł a mi wystarczyły by 4 takie ekrany wiec koszt nie jest aż taki powalajacy.
      Co do suba to jest całkiem spory próbowałem ustawić go pod biórkiem i pod oknem ale najlepiej grał własnie po lewej stronie jak ustawie go zbyt blisko sciany to basy sa zbyt podbite i zaczynaja dudnić...
      cały czas zastanawiam sie nad wyciagnienciem komody z pokoju i postawieniem kolumn na jakieś standy ale niestety na jakieś sensowne trzeba miec 350zł,A jeśli np.Wykonał bym standy z grubego mdf i wypełnił piaskiem zdało by to egzamin?

Skomentuj

Takie ekrany musisz wykonać sam :) Wydruki na materiale zamówić jakie ci się podobają, obciągnąć na ekranie akustycznym i przymocować od spodu. Dobrze przymocowanie do ściany i nie będzie widoczne, że to ręczna robota :)

Skomentuj

Chyba jednak zostane przy zwykłych piramitkach tylko mam pytanie czy wygłuszyć cała sciane czy tylko miejsce za kolumnami?

Skomentuj

Jeżeli pokój to faktycznie kwadrat to bym poważnie zastanowił się nad pułapkami rezonansowymi nastrojonymi na f długości ściany czyli 3 metry.

Skomentuj

Moim zdaniem warto na ścianie przeciwległej kolumnom, żeby zniwelować pogłos. W twoim wypadku pewnie za kanapą na wysokości gwizdków.

Napisz nam też czy coś ci przeszkadza w obecnym dźwięku (ewentualnie jak już ustawisz kolumny). Ja mam pokój mniejszy, bardziej zastawiony meblami, z cienką firanką i gołymi ścianami. Kolumny 3w z racji braku miejsca na wysokości czubka głowy gdy stoję, ale dźwięk rozchodzi sie łądnie. Nawet gdy leżę jest przyjemny i miękki. Mógłbym kombinować... ale po co? :)
              Dlatego Watro zastanowić się nad tym, co najbardziej przeszkadza.

Skomentuj

sloik255 Sorry ale nie mam "Gwizdków"

Najbardziej denerwuje mnie dudniacy bas tyczy sie to głównie subwoofera reszta nie przeszkadza mi jakoś bardzo ale myśle że można było by poprawić jeszcze akustyke.

Skomentuj

A gdzie masz ten subwoofer ustawiony? POtestuj ustawienie na środku pokoju i powiedz nam czy dudnienie ustało lub zmalało. Ponadto odsuń kolumny frontowe od ścian bocznych na 60cm.

W pokoju 3x3 występuje zapewne mega rezonans na 56Hz i ustawiene źródła basu przy jakiejkowliek ścianie będzie powodować przykre doznania dzwiękowe.
                  Last edited by gooralesko; 10.05.2011, 21:13.

Skomentuj

Przestawiłem suba tak jak mówił kolega sloik255 pomiedzy komoda a biórkiem i nie moge powiedzieć ze brzmienie sie pogorszyło lecz niezniacznie polepszyło oczywiscie spadło naturalne podbicie ale bas najlepiej słychać na kanapie a przy biurku już gorzej odwrotnie było gdy sub był na starym miejscu.
                    Chcac odsunać monitory o 60cm od sciany musiał bym je ustawić na ziemi:) same kolumny basem graja dosyć dobrze chodz przenosza drgania i to mi sie nie podoba.
                    Może troche przesadziłem mówiać ze bas dudni jak na moje ucho strasznie trudno w tym pokoju ustawic subwoofer,Niedługo skoncze budować skrzynie br i mam nadzieje ze brzmienie sie polepszy

Skomentuj

Więc zastosuj filtr na kolumnach skoro masz suba. Dałbym coś na odcięcie <50Hz 6dB. Nie będzie już nimi tak mocno trzęsło. Ja mam 3W ustawione bezpośrednio pod ścianami i bas jest satysfakcjonujący bez podbicia w żadnym korektorze.
                      Jak masz możliwosć pomiaru to zmierz które częstotliwości najbardziej stoja w pomieszczeniu - dudnią. Będzie można wtedy zastosować jakis filtr lub pułapki.
                      Jak nie masz możliwości to bym się pokusił o pułapki jak kolega wyżej napisał - do długości ścian.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                        czy mógłby mi ktoś pomóc doprowadzić ten pokój do ładu akustycznego i pomoże ustawić tak meble żeby nie przeszkadzały.
                        Jeśli się uda to tak zrób:

Monitory oczywiście na standach,suba wywal albo daj go pod biurko lub przy którymś standzie.

Skomentuj

Mianowicie mam mały pokój 3x3
                          A gdzie trzeci wymiar ??

Kwadrat przesądza o tym, że akustycznie Twój pokój jest BARDZO niekorzystny...Niestety nie ma co się oszukiwać, że małym małym nakładem kosztów znacząco poprawisz sobie jakość odsłuchu. W Twoim przypadku brałbym pod uwagę wyłącznie rozmieszczenie DIAGONALNE:

W teorii:

Pokoje o regularnym, prostopadłościennym kształcie są najmniej korzystne pod względem rozkładu modów własnych. Szczególnie krytyczne warunki stwarzają pokoje zbudowane na planie kwadratu lub zbliżonym do kwadratu. W pomieszczeniach takich duży sens ma diagonalne ustawienie kolumn. Jako oś symetrii ustawienia traktujemy przekątną podłogi. Kolumny znajdują się dzięki temu w dużej odległości od narożników. W większości sytuacji, ustawienie diagonalne zapewni bardziej równomierne odtwarzanie basu, mniejszy poziom podbarwień rezonansowych, bez uszczerbku dla jakości sceny dźwiękowej.

Przy takim ustawieniu musisz się pozbyć części umeblowania.... jest to jednak najlepsze rozwiązanie.

Last edited by Zolwik; 11.05.2011, 12:07. Powód: błąd

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                            W teorii:
                            no właśnie w teorii, a w praktyce może wyjść trochę inaczej.... Jak najbardziej masz rację i zgadzam się z tym co napisałeś, lecz w tym akurat przypadku bym chyba raczej to pominą....,
                            1. to się sprawdzą... ale w większych pomieszczeniach a nie w pokoiku 3x3
                            2. zmusza go do wyzbycia się niemal że wszystkich mebli...
                            3. postawienia kolumn niemal że na samym środku
                            itd co widać...

Co do średnicy:
                            marian nawet nieźle poukładał te meble (- po rogach "porozganiał" ciężkie drewniane elementy...,) teraz (jak ma być tanio i szybko) to zajął bym się pierwszymi odbiciami np. zbuduj takie panele http://www.igsaudio.pl/index.php?opt...d=37&Itemid=58
                            i umieść je tam gdzie są niebieskie "bazgroły" na tym rys.
                            pokoj3x3_aku.jpg
                            Tak, wiem że tam jest okno, no to zamiast tego panela jesteś zmuszony dać solidnie grubą/ciężką zasłonę/kotarę... (lub panel ale na stojaku - ruchomy)

Dywan dużo nie daje, przeważnie w miarę skuteczny jest tylko dla wysokich częstotliwości spójrz sam: (1.0 to wartość dla 100% absorpcji = pochłonięcia dźwięku - otwarte okno)
                            absorbcja tabela.jpg

Oczywiście dywan dywanowi nie równy, jakiś naprawdę gruby/pulchny shaggy (makaron) z podbitką np. w postaci 1cm pianki był by na pewno dużo skuteczniejszy (dla średnicy)

Co do basu:
                            Rozkład modów u Ciebie wygląda +/- tak:
                            3x3.jpg
                            Widać że mody z obu (identycznych przecież) długości w pomieszczeniu nakładają się na siebie, co owocuje mocnym zwiększeniem natężenia dla Hz odpowiadającej tej dł. tj. ~57Hz i jej harmonicznych... (co widać na owym rys.)
                            Jedynym właściwym wyjściem wydaje się być odpowiednie umeblowanie; eksperymentalne i w efekcie poprawne umiejscowienie suba, oraz dodatkowo zastosowanie pułapek na te częstotliwości (szczególnie okolice 60Hz!)

Co do ustawienia monitorów/kolumn:
                            Zapodaje Tabele H&K dotyczącą filtru grzebieniowego (powstałego bliskością kolumn do ścian)
                            Tabela H&amp;K.jpg

To samo tyczy się ścian bocznych!
                            Wskazówka
                            Należy unikać takich samych odległości kolumn od ścian (w rogach tj. tylnej do bocznej ) a również ich wielokrotności! Np. 2:1 - monitor od ściany tylnej jest oddalony o 50cm, a od bocznej o 100cm (2:1)

Tabela H&amp;K adding subwoofer.jpg
                            Last edited by ir0nhide; 11.05.2011, 14:23. Powód: poprawa załączników

Skomentuj

Wiem, że moje rozwiązanie jest nieergonomiczne i miałoby zastosowanie wtedy gdy pokój byłby dedykowany tylko do odsłuchu... Obrazek jest tylko podglądowy i zawsze można coś zmienić.

Co do projektu Mariana

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              Jeśli się uda to tak zrób:
                              Zwróciłbym uwagę na ławę, która jest płaską powierzchnią w torze odsłuchu i powoduje odbicia.... ( zakładając, że punkt odsłuchowy to kanapa )

Skomentuj

To prawda projekt Mariana mi sie bardzo podoba ale odpada bo szafa + biurko = zero miejsca na tej scianie;/
                                Nadal zastanawiam sie nad pozbyciem sie komody z pokoju ustawieniem biurka dokladnie na srodku sciany i monitory po bokach a sub obok któregoś standa w teorri to jedyny sposób żeby monitory miały troche miejsca.
                                ir0nhide Pułapki to niebyłby problem bo mam troche wełny owczej:) ale rozmieszczenie ich już tak tam gdzie powiny stać musi niestety być szafa i gablota no i po drógiej stronie okno:|
                                Czy nie ma możliwośći ustawienia tych pułapek za kolumnami lub za słuchaczem ew po bokach od kolumn,No i martwią mnie troche standy bo nikt nie odpowiedział czy można takowe sklepać z mdf?

Skomentuj

Normalne zespoły podłogowe zajmują gabarytowo tyle samo lub mniej miejsca niż monitory na standach. Może warto rozważyć budowę podłogowych DIY i zrezygnować z suba. Ograniczy to co prawda ilość basu, ale zdecydowanie poprawi jego jakość. w pomieszczeniach tego rozmiaru (mam podobne) wydaje się to rozsądnym kompromisem.

Skomentuj

Pułapki to niebyłby problem bo mam troche wełny owczej
                                    Wełny owczej trochę szkoda na takie coś.... ( zostaw sobie do wytłumienia głośników ) Lepszym pomysłem jest Wełna mineralna ( od 5zł/m2 Allegro). Wykonaj projekt który polecił ir0nhide bo to dobry i niedrogi sposób na panel akustyczny.

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                    No i martwią mnie troche standy bo nikt nie odpowiedział czy można takowe sklepać z mdf?
                                    Oczywiście, że możesz wykonać podstawy z MDF-u.... i nikt nie powiedział, że muszą być gorsze czy niefunkcjonalne.... Wygląd i wykończenie zależą tylko od Twoich upodobań.... Pamiętaj tylko, że ich wysokość musi być taka aby po postawieniu monitora na nich głośnik wysokotonowy znajdował się na wysokości ucha.

Przykłady z forum:

http://diyaudio.pl/showthread.php/17...hlight=bingant
                                    http://diyaudio.pl/showthread.php/14...hlight=bingant

Skomentuj

elerom Bez urazy ale mam wstawiać 2.5 drogi do 12m2 ? Miałem w tym pokoju 2.5 drogi i było jeszcze gorzej z basem monitory nie maja 2 miesiecy a ja mam sie ich pozbywać w dodatku właśne wykanczam ostatecznie subwoofer.
                                      Poza tym skad wezme pieniadze? Przecież było napisane zeby poprawic akustyke małym kosztem a nie zmieniać kolumny już nie mówie o zaśileniu tych podłogówek...
                                      Ale wracajac do tematu Żółwik wełny mam pod dostatkiem wiec nie jest mi jej szkoda pytanie czy sie dobrze do tego nada i nie wytłumi tego za bardzo, jeszcze jakbyśmi powiedzial czy umiejscowienie tych paneli w innym miejscu przyniesnie porzadany efekt.

Skomentuj

jeszcze jakbyśmi powiedzial czy umiejscowienie tych paneli w innym miejscu przyniesnie porzadany efekt.
                                        Podstawowym i najprostszym "narzędziem" stosowanym podczas adaptacji akustycznych jest zwykłe lusterko. Pozwala na ocenę miejsc w których występują pierwsze odbicia. Stosuje się do tego prawo odbicia z Fizyki. Takie panele mają sens właśnie w tych miejscach- miejscach pierwszych odbić... jeżeli umieścisz je w losowych lub innych miejscach niekoniecznie muszą dać pozytywny efekt...wręcz przeciwnie.....czasem bezmyślne wstawianie paneli akustycznych do pomieszczenia powoduje odwrotny efekt.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X