Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poprawa akustyki pokoju 3x3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
    Ale wracajac do tematu Żółwik wełny mam pod dostatkiem wiec nie jest mi jej szkoda pytanie czy sie dobrze do tego nada i nie wytłumi tego za bardzo, jeszcze jakbyśmi powiedzial czy umiejscowienie tych paneli w innym miejscu przyniesnie porzadany efekt.
    Nieznam odpowiedzi na to pytanie, gdyż nie jest mi znany współczynnik absorpcji wełny owczej (a nawet jeśli; to powstaje kwestia jej upakowania/kształtu/ilości/gęstości... na dany np. 1m^2 itd..)
    Jeśli koniecznie wełna owcza, to tylko czekają cię żmudne eksperymenty z jej użyciem...
    Czy za dużo to nie masz co się martwić, dopóty dopóki nie "wytapetujesz" nią np. całej ściany na gr.10cm...

Podane panele z str. IGS dotyczą absorpcji (czyli w kwestii samego odsłuchu - uporządkowania) przede wszystkim średnicy (gdyż nie są skuteczne poniżej 200Hz = na basie) Jeśli absorpcja (lub dyfuzja) dotyczą pasma z zakresu średniej tonacji, to przede wszystkim rozchodzi się o miejsca pierwszych odbić czyli tam gdzie dzwięki z głośnika odpiją sie po raz pierwszy a następnie trafią do nas...
    Jak sam zauważyłeś na rysunku który wcześniej zamieściłem - źródło dźwięku(kolumna głośnikowa) emanuje nim dookoła, a więc we wszystkich kierunkach, tzn. że dźwięk z lewej strony prawej kolumny może odbić się od ściany bocznej (np. pod kątem 45st.) i następnie trafić do twojego ucha, a to może niekorzystnie wpłynąć na jego postrzeganie/odsłuch/wierność przekazu itd...
    http://www.audioton.republika.pl/akustyka.html - poczytaj podstawy !
    W teorii, w uproszczeniu, w postaci graficznej dla lepszego zrozumienia rozchodzenia się dźwięku przedstawia się to w postaci promieni/kresek/strzałek...
    spójrz:
    Bez ustrojów akustycznych... - absorberów
    pokoj3x3_ odbicia.jpg

Po dodaniu absorberów:
    pokoj3x3_aku_absorbcja.jpg

Jak widać dla pewnego zakresu Hz dźwięk ginie w pułapce, a dla innego może zostać w pewnym stopniu zaabsorbowany tj. osłabiony/stłumiony... wszystko zależy od pułapki, a w przypadku takiego absorbera jak np. w/w IGS, z jakiego materiału została wykonana.... (dochodzi jeszcze jego gęstość, ilość, jakość, itd...)

Więc odpowiadając teraz na twoje pyt.
    Nie, w przypadku tych paneli nie możesz drastycznie zmienić ich położenia... są one jak już napisałem przeznaczone (w tak małym pokoju (3x3)) przede wszystkim jako ustroje do ustawienia w miejscach pierwszych odbić. :)
    Już kuma ?

Możesz zrobić inne osobne, ustroje o przeznaczeniu do absorbowania rezonansów/modów własnych pomieszczenia tzn. do poprawy brzmienia basu, takowe najczęściej ustawia się w narożnikach pomieszczenia. (lecz też nie zawsze...)
    Last edited by ir0nhide; 11.05.2011, 18:10.

Skomentuj

EDIT:
      Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
      Podstawowym i najprostszym "narzędziem" stosowanym podczas adaptacji akustycznych jest zwykłe lusterko. Pozwala na ocenę miejsc w których występują pierwsze odbicia. Stosuje się do tego prawo odbicia z Fizyki. Takie panele mają sens właśnie w tych miejscach- miejscach pierwszych odbić... jeżeli umieścisz je w losowych lub innych miejscach niekoniecznie muszą dać pozytywny efekt...wręcz przeciwnie.....czasem bezmyślne wstawianie paneli akustycznych do pomieszczenia powoduje odwrotny efekt.
      O właśnie o to chodzi! Żółwik był szybszy ( :w00t: HE,HE "żółw szybszym" - ale paradoks ! )
      Nie na temat...
      Nie wiem: poco ja się zawsze muszę tak rozpisać :unsure:

Skomentuj

Do tego co napisał ir0nhide powyżej, należy analogicznie rozpatrzeć sufit i podłogę... Na podłogę gruby dywan lub wykładzina...sufit - to już zależy od Ciebie czy chcesz aż tak się bawić w adaptację...

Wciąż ta ława na środku moje oczy drażni..... :flapper:

Skomentuj

Już coś wiecej wiem no niestety nie mam możliwośći ustawienia tych ustrojów z strony igs tak jak podajecie po prostu nie mam na to miejsca.
          Myslałem żeby tak jak mówia koledzy wstawić pułapki basowe w kąty pokoju ale nigdzie nie moge znaleść takiego projektu a ceny gotowych odstraszaja czy dysponuje ktoś jakimś linkiem który mógłby pomóc?
          http://imageshack.us/photo/my-images/829/pokj3.jpg/
          Pragne wam zaobrazować jaka jedyna możliwość rozmieszczenia tych elementów mam po prostu nie mam miejsca zeby ustawić to w innym miejscu jeszcze zostaje przestrzeń za kanapa,
          Mam dostep do takiej ilośći wełny że mógłbym wytapetować cała sciane ale to chyba naprawde mija sie z celem nieprawdaż?

Skomentuj

Myslałem żeby tak jak mówia koledzy wstawić pułapki basowe w kąty pokoju ale nigdzie nie moge znaleść takiego projektu a ceny gotowych odstraszaja czy dysponuje ktoś jakimś linkiem który mógłby pomóc?
            Takie panele z wełną nadają się również w kąty...należy tylko ramę zrobić dostosowaną do kąta prostego pokoju...

Inne rozwiązanie:

http://allegro.pl/naroznik-akustyczn...603292189.html

Skomentuj

Żółwik Rozumie ale nie wiem ile materiału wsadzic do takiej pułapki mam rozumieć ze trzeba eksperymentalnie dobierać ilość materiału w tych pułapkach i ostatecznie czy wybrać tą wełne owczą czy lepiej zastosować ta wate która jest podana w tym projekcie?

Skomentuj

Może to coś przybliży:

http://diyaudio.pl/showthread.php/16...%B3apka+basowa

Skomentuj

Po co wywracać pokój do góry nogami, jak i tak niewiele to da? No chyba, ze zniwelowanie podbicia z przykładowych 12db na 9db Cię satysfakcjonuje, albo zrobisz pułapki basowe, które sporo pomogą, ale i tak zostanie Ci te pare decybeli podbicia.

Ściągnij sobie generator częstotliwości, przejedź po nim całym, znajdź 3 podstawowe rezonanse pokoju, i oceń jaką mniej więcej mają szerokość (czy są np na przestrzeni 5, 10, czy 15hz), potem ściągnij sobie wtyczkę-konwerter do Winampa, czy Foobara, żeby VST można było odpalić jako DSP, instaluj equalizer parametryczny AIXcoustic Creations Electri-Q (polecam wersje v1.8.1) i działaj. Pamiętaj tylko, żeby nic nie wychodziło poza skale 0db, bo kupa się robi.

Miałem pisać o tym tekst dawno temu, ale nie mam kompletnie czasu na to. Połączenie pułapek basowych z korekcją aktywną mogło by być bardzo interesujące, choć osobiście nigdy nie próbowałem.

Jak spróbujesz, to pisz co Ci wyszło. Na początku obsługa może być trudna, najpierw zrób lewym myszki kropke przy 20hz, potem zrób kolejną, np. przy 25-30hz klikając prawym, aż będzie opisana jako "Allpass", i ustaw ją na -15db. Nie wiem, czy to jakoś błąd, ale tej 1 nie ustawisz jako Allpass, pół dnia sie z tym męczyłem, żeby w ogóle zacząć używać, bo wychodzenie poza skale nie wchodzi w grę. Korekcje ustaw kropkami "Peak Type 1", dobierając częstotliwość, odpowiednią szerokość działania korekcji, i oczywiście głośnosć w decybelach. Miłej zabawy.

Skomentuj

BioCannabis Pomysł może i skuteczny ale raczej sprawdzi sie w dobrze zaadaptowanym pomieszczeniu,A tak na marginesie mam wgrać sobie korektor graficzny do cd'ka???
                    Postaram sie w niedługim czasie zrobić 3 pułapki basowe i ustawić je w kąty pokoju znalazłem jeszcze troche ciekawych linków i za niedługo zabiore sie do roboty i mam nadzieje ze nie tylko poprawi niskie rejestry ale i rozjaśni scene zastanawiam sie też nad grubymi zasłonami wypełnionymi wełna w srodku.
                    I czy ktoś mógłby rozjaśnić mi horyzonty na temat pianki akustycznej "Piramidek"
                    Za wszystkie posty dziekuje jak ktoś miałby jeszcze coś ciekawego do dodania to zapraszam:rolleyes:
                    Last edited by Marios221; 12.05.2011, 00:39.

Skomentuj

Przecież napsiał ci, że zaadaptujesz sobie akustycznie pomieszczenie poprzez aktywną korekcję modów (Czyli rezonansów wystających o kilka decybeli na paśmie przenoszenia). Korekcje polegającą na obniżeniu nasilenia tych częstotliowści któe są głośniejsze od reszty pasma. A co do CD - cyfrowy korektor wpięty pomiędzy Cedeka a zmachola i jechane. Najważniejsze to potwierdzenie moda na 57Hz, ktgóry przy wymiarach pokoju jest pewnie nie do zniesienia. Jak masz porządne połączenie peceta z sprzętem grającym to można pobrać generator odpalany z PC. Jak nie masz i jedynie CDwchodzi w grę to będzie się trzeba zaopatrzyć w płytę z nagranymi modami co 1Hz i przesłuchac ją na odtwarzaczu.

3 pułapki? Od czterech zacznij na poczatek. Ale wiedz jedno - jeżeli mod ma 6-7 decybeli podbicia to nic ci nie pomogą (Czytaj nie obnizą o 6 decybeli moda tylko np. o 2dB). Chyba ze zrobisz 4 150-200 litrowe, ale to bezsens w tak małym pokoju.

Skomentuj

gooralesko A jak mam wstawić 4 pułapke po w prawym dolnym rogu jak od sciany do dzwi jest 2cm???

Skomentuj

To wstaw dwie pułapki w jednym rogu i problem rozwiązany. Zresztą pisałem wyżej - pułapki niewiele pomogą jak mod jest 6-10 decybelowy. W przypadku wywalania takiego moda liczą się litry pojemności pułpaki dostrojonej co do joty na 56,7Hz, które u Ciebie może być bardzo podbite. Więc jak litry to i wielkość. Ironhide mi kiedyś pisał, że lepiej zrobić przy takim modzie absorber membranowy ale w końcu nie podał jak zrobić taki absorber który nie będzie dłuższy niż sciany pokoju. A szkoda bo pewnie już miesiąc temu bym taki wykonał. Może teraz wrzuci linka do kalkulatora nie liczącego długich a. membranowych.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                            jeżeli mod ma 6-7 decybeli podbicia to nic ci nie pomogą
                            U mnie najsilniejszy mod ma ok 15db.

ale raczej sprawdzi sie w dobrze zaadaptowanym pomieszczeni
                            Nawet i bez żadnych pułapek basowych efekt jest świetny. Charakterystyka basu bardzo liniowa, zero jakichkolwiek podbić. Jedynie pogłos po nakładaniu się fal zostaje, ale to jest 100x mniej upierdliwe, niż kilku/nastu decybelowe podbicia (krew z uszu!). Pułapki myślę, że to by było dobre połączenie z korekcją aktywną, ale trzeba pamiętać, że jedynie te kilka decybeli pomogą, jednak pomogą w zniwelowaniu pogłosu. Szkoda, że przy kilkunastodecybelowych modach te pare db to nadal mało...

Skomentuj

Mnie dziwi najbardziej, że wsadzasz do tak małego pokoju subwoofer na 10'' głośniku.
                              I dziwisz się , ze masz takie problemy z dudnieniem i z prawidłowym ustawieniem.
                              Niestety ale takie są tego skutki.

Skomentuj

Zamieszczone przez globus1987 Zobacz posta
                                Mnie dziwi najbardziej, że wsadzasz do tak małego pokoju subwoofer na 10'' głośniku.
                                I dziwisz się , ze masz takie problemy z dudnieniem i z prawidłowym ustawieniem.
                                Niestety ale takie są tego skutki.
                                Problem tkwi w akustyce, a nie w średnicy głośnika. Małe pokoje mają dośc silne podbicie w okolicach 40-50hz. Mniejszy głośnik będzie odtwarzał te częstotliwości z spadkiem głośności, więc podbicie będzie mniej zaznaczone, kiedy duży głośnik przetworzy to liniowo, i dudnienie będzie znacznie wyraźniej słyszalne. Niwelując problemy akustyczne duży głośnik zagra znacznie lepiej.

U kolegi już w ogóle masakra, jeśli pokój ma identyczną długość i szerokość. Zamiast 2 modów po np. 9db, mamy jeden, który ma załóżmy 18db! Same pułapki basowe temu nie podołają. Zwłaszcza w pokoju, gdzie za bardzo nie ma na nie miejsca. Ja tu widzę tylko korekcje aktywną, np. jakimś equalizerem parametrycznym jeśli nie odtwarzasz muzyki z kompa.

Skomentuj

globus1987 A co ma do tego subwoofer jak już napisałem wczesniej po zmianie ustawienia dudnienie ustało jedyne co mi sie nie podoba to brak głebokiego basu ale smiem twierdzić ze to wina skrzyni i nad tym juz pracuje,natomiast kompletnie nie rozumie co ma do tego średnica głosnika poza tym słucham muzyki w której wskazana jest wieksza ilość basu i małe monitory nie daja sobie rady.
                                  A co do wymiarów scian to dokladnie je pomierze ale nastepuje korekta bo wysokość pokoju to 2.75m a nie 3m za bład z góry przepraszam:)
                                  Dodam że echo nie wystepuje a głosy nie brzmia ani głucho ani nie natrualnie.
                                  No i cały czas nie moge sie przeonać do wszelkiej masci equalizerów...

Skomentuj

jedyne co mi sie nie podoba to brak głebokiego basu ale smiem twierdzić ze to wina skrzyni i nad tym juz pracuje
                                    Nie wina skrzyni. Po prostu odsunięcie od np. rogu zmniejszyło podbicie, ale nie zniwelowało go i ono dalej jest. Podbicie średniego basu maskuje ten niższy bas. Do tego subwoofer ten najniższy przetwarza ciszej niż reszte, co jest normalne. I wtedy mając np. 6db podbicia średniego basu, a 6db spadek niskiego, otrzymujemy 12 decybelową dziurę w niskim basie. Żeby uzyskać niższy bas musisz uzyskać większe natężenie niskiego basu, i przytłumić nieco ten średni, wtedy osiągniesz to, czego chcesz.
                                    A co do wymiarów scian to dokladnie je pomierze ale nastepuje korekta bo wysokość pokoju to 2.75m a nie 3m za bład z góry przepraszam
                                    Tak, czy inaczej mody będą występować praktycznie obok siebie. Co też jest bardzo niekorzystne, choć łatwiej będzie to skorygować.
                                    Dodam że echo nie wystepuje a głosy nie brzmia ani głucho ani nie natrualnie.
                                    Tutaj wymiary pomieszczenia nie mają zbyt dużego znaczenia. Raczej przedmioty pochłaniające dźwięk, i przedmioty rozpraszające dźwięk.
                                    No i cały czas nie moge sie przeonać do wszelkiej masci equalizerów...
                                    No jesli jedynymi equalizerami jakie znasz z praktyki są equalizer z wzmacniacza i z winampa to sie nie dziwie, bo takie więcej psują niż pomagają. Korekcja cyfrowa przez DSP to zupełnie co innego, masz porażająco większą dokładność korekcji, i straty jakości są znikome, więc to się kalkuluje. U siebie na DSP (komputerowo) mam dokładnośc co do 1hz, i jesli nie wyjdę za skale, to nie ma żadnej słyszalnej straty jakości. Niestety jesli nie masz w torze audio komputera, trzeba słono płacić za takie rzeczy, ale i tak warto.

http://allegro.pl/technics-sh-ge90-p...637687495.html - za 600zł już coś podziałasz, ale i tak nie będzie to tak jak na komputerze. Możesz też kupić np. Velodyne SMS-1, ale to koszt okolo 1000$, kosmos. I cenowo i możliwościowo

Nadal nie możesz się przekonać?

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                                      Nadal nie możesz się przekonać?
                                      Nadal chociaż nigdy nie miałem do czynienia z dobrym korektorem
                                      Wydaje mi sie ze to może być jednak wina skrzyni bo ta która jest teraz to zamkniente pudło z innym litrażem niż zalecany dlatego koncze skrzynie BR 33 litry:)
                                      W takim razie powiedz mi jak mam zatkać skutecznie zatkać ta 12 decybelową dziurę w niskim basie?

Skomentuj

Wydaje mi sie ze to może być jednak wina skrzyni bo ta która jest teraz to zamkniente pudło z innym litrażem niż zalecany dlatego koncze skrzynie BR 33 litry
                                        Zależnie od głośnika i parametrów skrzyni, choć 10" powinien zagrać potęzniej w BR nisko strojonym. Jednak do pewnego momentu, bo 5-10hz poniżej strojenia będzie słychać jedynie furkotanie powietrza.

W takim razie powiedz mi jak mam zatkać skutecznie zatkać ta 12 decybelową dziurę w niskim basie?
                                        Ja bym to zrobił korekcją aktywną. Jednak pamiętaj, ze nie jest to idealne rozwiązanie. Korekcja sprawia, że bas nie wybija się ponad reszte, jednak w ten sposób nie usuniesz fal nakładających się na siebie, a jedynie je przyciszysz. Tu dobrze by było najpierw dać np. pułapki basowe, a potem je skorygować korekcją. Pamiętaj też o jednej WAŻNEJ rzeczy. Jeśli u Ciebie załóżmy 35hz w pokoju słabo słychać, nie znaczy, ze u sąsiada też to słabo slychać. Po 12db podbicia może być u niego może ładnie pomrukiwać jak właczysz coś z niskim basem, na niekoniecznie duzej głośności U mnie raczej nie było na to skarg, z małymi wyjątkami. Z tym, ze u mnie jest ogromne podbicie na 25hz, a przy tak niskim basie ludzie już chyba nie wiedzą, czy to muzyka, czy lekkie trzęsienie ziemi z bliżej nieokreślonych przyczyn

Skomentuj

Witajcie po krótkiej przerwie i zebraniu funduszy jestem gotowy zabrać sie do roboty.
                                          Na pierwszy ogien idzie dywan który chce wsadzic do pokoju coś niedużego wielkosci 2D szafy.
                                          Nastepna rzecz to firany niestety zasłony odpadaja:|
                                          Do tego pianki piramidki za kolumnami i może za kanapa.
                                          A teraz najważniejsze bas trapy zastanawiam sie które wykonać http://www.igsaudio.pl/index.php?opt...d=37&Itemid=58 Lub http://diyaudio.pl/showthread.php/16...%B3apka+basowa
                                          Co prawda narożne półapki bardziej mi pasuja lecz te pierwsze zawsze moge powieśić w rogu za kolumnami, Zmiany jakie zaszły sa takie że sciana na której stały kolumny jest teraz pusta stoi biurko sub i 2 kolumny nie liczać półki nad biurkiem.
                                          Nie moge wsadzić modów tam gdzie proponowaliscie na poczatku bo nie ma na to miejsca z jedej strony okno z drugiej szafa i witrynka:|
                                          Zostaje sciana na której sa ustawione kolumny i sciana za słuchaczem no i rogi pokoju.
                                          Ani troche nie intersuje mnie korekcja cyfrowa wiec prosił bym o nie proponowanie tej metody.
                                          Dalej irytuje mnie bas który nie jest głeboki do cna słuchałem wielle subwooferów nawet z niższej półki i w filmach czy muzyce bas był bardzo głeboki a u mnie powyżej pewniej głosnosci z podbitym subwooferem na wzmaczniaczu i z pokretłem odkreconym do końca na panelu nie idzie wytrzymać bas zaczyna dudnić nie jest wcale głeboki sub zaczyna tak jak by sie dusic,na srodku pokoju basu nie ma go ani troche w rogach jest go od groma a na kanapie i przy biurku posrednio.
                                          Koledzy bardzo bym prosił o pomoc żeby to wyeleminować bo jest to strasznie irytujace wszytrzymałem inne plany i postanowiłem doprowadzic akustyke do porzadku bo tak być nie może:)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X