Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tanie, głośne i z wykopem kolumny do garażu, doradźcie proszę !

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tanie, głośne i z wykopem kolumny do garażu, doradźcie proszę !

Witam po paru latach nie aktywności na forum :) Temat diy audio powrócił :)
    Parę lat temu zrobiłem kilka konstrukcji audio, monitorki i trzy suby + wzmacniacz, monitorki i sub+wzmacniacz dalej gra i cieszy :)
    Tym razem do głowy wpadł pomysł zrobienia kolumn do garażu, albo bardziej stolarni w której tworze różne stoły, ławki, krzesła i różne takie konstrukcje z drewna. Wpadły mi w ręce płyty meblowe po rozbiórce szaf, jest tego sporo i na pewno starczy na kolumny tylko trzeba je odpowiednio dociąć.
    Chce kupić wzmacniacz stereo coś w tym stylu co mam w domu Technics Su-V570, jest trochę tego na allegro(za rozsądne pieniądze) z używek, chyba że radzicie coś innej marki.

Chciałbym zrobić nie drogie kolumny:
    - nie muszą wyglądać pięknie,
    - mają być nie drogie więc coś z STX, Tesla itp. ale nie upieram się przy tych firmach wolę dopłacić minimalnie jak by miało zagrać lepiej,
    - nie oczekuje cudów jeżeli chodzi o dźwięk jednak chciałbym aby miały więcej basu jak monitorki na ARN 150, takie bardziej z wykopem :)
    - zwrotnice chciałbym użyć gotową z braku czasu i umiejętności do jej zrobienia
    - mają być z bass reflex
    - wielkość za bardzo nie ma znaczenia ale bez przesady,
    - mogą być 2-drożne lub 3-drożne ale chyba wolałbym 2-drożne aby nie zwiększać kosztów,
    - chyba wolałbym aby były 4omh bo wzmacniacz technicsa przy 4ohm da więcej mocy 70-100 wat rms niż przy 9 ohm, chyba że się mylę ?
    - muzyka będzie puszczana z mp3jki podłączona pod wzmacniacz

Przez weekend przeglądam forum, gotowe konstrukcje i nie mogę nic znaleźć konkretnego, czym człowiek więcej czyta tym większy bałagan w głowie :(
    Zastanawiałem się nad monitorkami ARN 188 + ARV+ gotowa zwrotnica Janbo A-188, ale gdzieś wyczytałem opinie że ten ARN188 to nie jest jakość szczególnie lepszy od ARN150 jeżeli chodzi o bas, a zwrotnica i reszte by mi pasowała.
    Druga kwestia to użyć głośników STX ale jest ich tak dużo że zabłądziłem, nic o nich nie wiem, nie chciałbym małego głośnika 14 cm, celowałbym bardziej w rozmiar 17-18 cm a może 20. Myślałem nad użyciem gotowych zwrotnic tych tańszych ze strony stx.pl ale nic o nich nie mogę wyczytać, a miałbym jeden zakup z jednej strony i wszystko gotowe do montażu.

Bardzo proszę o rade jakich głośników użyć i jakiej zwrotnicy, mniej więcej w jak dużej obudowie. W programie WinISD jakoś tam sobie radzę, muszę sobie tylko przypomnieć wszystko.

Zamieszczone przez w1c10 Zobacz posta
    - mają być nie drogie więc coś z STX, Tesla itp
    niestety tesla juz nie istnieje i te glosniki mozna kupic tylko na rynku wtornym

- zwrotnice chciałbym użyć gotową z braku czasu i umiejętności do jej zrobienia
    gotowych niestety nigdzie nie dostaniesz
    mozesz zamowic je np u mnie (nie kasuje duzo)

- chyba wolałbym aby były 4omh bo wzmacniacz technicsa przy 4ohm da więcej mocy 70-100 wat rms niż przy 9 ohm, chyba że się mylę ?
    tak, masz racje. ale ciezko bedzie

Druga kwestia to użyć głośników STX ale jest ich tak dużo że zabłądziłem, nic o nich nie wiem, nie chciałbym małego głośnika 14 cm, celowałbym bardziej w rozmiar 17-18 cm a może 20. Myślałem nad użyciem gotowych zwrotnic tych tańszych ze strony stx.pl ale nic o nich nie mogę wyczytać, a miałbym jeden zakup z jednej strony i wszystko gotowe do montażu.

Bardzo proszę o rade jakich głośników użyć i jakiej zwrotnicy, mniej więcej w jak dużej obudowie.
    musialbys okreslic budzet

ale jak STX, niedrogie i z gotowa zwrotnica to pozostaje ci jedynie to http://www.stx.pl/gdwk-10-250-8-ak-g...k-schemat.html
    lub to

jak ma byc tanio to zwrotnice sam sobie polutujesz z nasza pomoca

Skomentuj

Hmm cenowo to twoja propozycja mi nawet odpowiada 210 zł za głośniki plus wysyłka, plus zwrotnice. Tylko jak to zagra porównując do ARN 150 + ARV ? będzie głośniej i z większym basem ? w jakiej skrzynce to umieścić najlepiej w sensie ile litrów ?

Skomentuj

Co wy ciaglę za propagandę z tą teslą siejecie?
        Jak nie istnieje jak istnieje i normalnie sprzedaje
        http://www.tvm-valmez.cz/
        jest bardziej żywa niż Tonsil.

tu nawet oferta krajowego dystrybutora http://www.aphelektra.com/c/pl/72_28...tvm+tesla.html
        Sprzedawał jeszcze tanio www.astronik.pl ale nie podaje linku, bo na ich stronie rzeczywiście głosniki sa niedostępne w sprzedazy choć wymieniona jest cała oferta.

Bardzo ciekawe są głosniki ARN 188-07-4om, ale w Polsce nie znalazłem. Na stronie astronik są jako niedostępne http://www.astronik.pl/prod/?tvm-tesla,9,6
        Last edited by artur.ek; 08.05.2011, 19:10.

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
          Co wy ciaglę za propagandę z tą teslą siejecie?
          Jak nie istnieje jak istnieje i normalnie sprzedaje
          http://www.tvm-valmez.cz/
          jest bardziej żywa niż Tonsil.
          pokaz mi jakies konkretne info ze wsyzstko jest OK i je sprzedaja
          mam informacje od zaufanej osoby ktora mieszka w poblizu ze firma upadla i caly sprzet zostal sprzedany/rozkradziony

jezeli masz racje to bede sie bardzo cieszyl

Tylko jak to zagra porównując do ARN 150 + ARV ?
          napewno glosniej
          wysokie troche czysciej chociaz nadal czasami moze zapiszczec
          bardziej detaliczniej i lepiej na srednicy

w jakiej skrzynce to umieścić najlepiej w sensie ile litrów ?
          b-r 15-20 litrow

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            pokaz mi jakies konkretne info ze wsyzstko jest OK i je sprzedaja
            Podałem link do sklepu internetowego w Polsce który ma głosniki Tesli w sprzedazy i strone producenta z podanymi adresami i telefonami. Chcesz kupic to zadzwoń, napisz meila. A nie chcesz kupic to nie opowiadj legend o zaufanych osobach.

Skomentuj

Nie na temat...
              Chcesz kupic to zadzwoń, napisz meila. A nie chcesz kupic to nie opowiadj legend o zaufanych osobach.
              dzieki za sklep - napewno skozystam
              ale co do plotek to nie jest to tylko jedna osoba
              mam tez plotki od kilku duzych firm z polski

Skomentuj

Też o tym słyszałem w kilku miejscach, była wzmianka na stronie sklepu repromania.cz i sugestie zastępczych głosników na dexon.cz - ale ten drugi nie handluje Teslą już co najmniej od dwóch lat. Pod koniec zeszłego roku strona TVM znikła z Internetu. Ale pojawiła się po miesiecznej przerwie i jak widac nadal sprzedaje.

Wracając na chwilę do TVM ARN 188-07-4om jeden z dwóch może trzech głośników Tesli w tym rozmiarze o sensownych parametrach. W 24 litrach powinien dociagnąc do 43 hz /-3db.

Skomentuj

artur.ek nawet w sklepie do którego dałeś linka sporo modeli to ostatnie sztuki o czym informują,
                  także raczej Paweł ma racje

Skomentuj

W www.alphaelektra.pl oferta jest skromna. W www.astronik.pl mają bogatą ofertę ale od kilku lat głosniki pokazane na ich stronie są niedostępne, więc nie ma to zwiazku z upadłością TVM. Czy to jest taki problem wysłać e-maila do sklepu z pytaniem albo złozyć zamówienie, dla kogoś kto chce to zrobić?? handel głosnikami w ogóle na całym świecie ma cechy działaności akcyjnej. To samo zobaczycie kiedy zechcecie kupić na przykład Alcone Acoustic, Founteka, Perelessa czy Etona. STX też nie ma całej oferty w permanentnej dostepności akurat teraz 17-140-SCX nie jest w sprzedaży.
                    Na temat Tonsila wszyscy mówią że upadł, a jego głośniki sprzedawali pod marką FPT Fane, Form-Focus albo Eminence APT. Tak się robi biznesiki na na boku tych "upadłości".
                    Last edited by artur.ek; 08.05.2011, 21:27.

Skomentuj

Nie na temat...
                      Pod koniec zeszłego roku strona TVM znikła z Internetu. Ale pojawiła się po miesiecznej przerwie i jak widac nadal sprzedaje.
                      ja nigdy nie zauwazylem zaniku tej stronki, jedynie problemy z niektorymi PDFami

Skomentuj

Cześć.
                        Jakoś nie upieram się odnośnie głośników Tesli, mam już jedne monitorki na nich i jestem z nich zadowolony, chce teraz coś lekko mocniejszego zmontować ale też nie za duże pieniądze tym bardziej, że będzie to z płyt z odzysku nie koniecznie ładnych, ale wygląd nie ma wpływu jak gra całość
                        Na chwilę obecną jestem zdecydowany na:
                        - GDN-17-140-8-SK,
                        - GDWK-10-250-8-AK,
                        - zwrotnica zgodnie ze schematem
                        http://www.stx.pl/gdwk-10-250-8-ak-g...k-schemat.html
                        zrobiona przez kolegę Pawel S.

Tak patrzę w WinISD i oto co mi wychodzi:
                        - pojemność 20 l,
                        - strojenie 50 Hz
                        Przy -3dB 52,8 Hz, nie za mało i obawiam się, ze bas będzie taki sobie.
                        http://wicio.eu/stxGDN-17-140-8-SK+G...K/20l-50hz.jpg
                        Co o tym sądzicie ?

Skomentuj

Niestety ale mnie wychodzi nie więcej niz 14l. i strojenie na 50Hz żeby miał dobre przenoszenie impulsów ale f-3 bedzie przy 60hz więc o basie mozna zapomnieć. Przy wiekszej objetosci i bardzo niskim strojeniu basu bedzie coraz mniej, a przy wiekszej objętosci i wyższym strojeniu powstaje "siodło" w symulacji które wskazuje na mozliwosć utraty kontroli w najniższym paśmie.
                          Głosnik ten nawet nie zbliza się do mozliwości TVM Tesla ARN 188-07-4om. Nie jest też znacznie bardziej efektywny. Ale moze ma przewagi w wyższym pasmie?

---------- Post dodany o 20:52 ---------- Poprzedni post o 20:42 ----------

Gdybys miał wiecej pieniędzy a ktoś chciałby bawic sie w pomiary i zwrotnice, mógłbyś zainteresowac się Dexonem IRB http://www.dexon.cz/data/popisy/05070.pdf
                          oraz dexonem IRT http://www.dexon.cz/data/popisy/05076.pdf
                          głosniki powinny kosztować około 320 złotych. Pytać trzeba przez dystrybutora w Polsce www.dexon.pl , który tez ma raczej skromną ofertę w porównaniu ze spółką Dexon w Czechach i na Słowacji.

Efektywniej i drozej niestety jest jeszcze coś z Beymy.

Można tez spróbowac tonsila - np. dwa GDN 17/40 w obudowie 26 litrów przeniosą liniowo od 50 Hz. Ale duże piwo temu kto opanuje ich rezonanse break-up do układu 2-drożnego.

Skomentuj

Tak tylko jednak trudno kupić ten głośnik tesli no i nie mam do niej gotowej zwrotnicy, a ja szukam czegoś do czego mogę kupić gotową zwrotnice lub znaleźć gotowy schemat zwrotnicy, tak jak to jest z w/w stxem.

Najtrudniej jest chyba w kwestii zwrotnicy gotowego schematu a najlepiej gotowej zwrotnicy na sprzedaż, bo co mi po fajnych głośnikach jak sam nie wykonam żadnych pomiarów i nie zrobię zwrotnicy, więc wszystko się rozchodzi o gotowe pewne rozwiązanie :)

Skomentuj

Więc jeśli tanie gotowe kity to znam tylko z stx. Zaden inny producent nie robi tanich kitów, bo to sie nie opłaca. Zestawy składaja użytkownicy na tyle świadomi że skłonni też zaakceptować wyższa cenę. A ci mniej swiadomi którym zalezy tylko na cenie w ogóle nie zwracaja uwagi na techniczne niuanse i kupują jakies aldy i zwrotnice janbo. Jeśli podniesiech kwote na zestawy do 1500 złotych to masz już wiekszy wybór.

Skomentuj

Nie nie 1500 zł na kolumny ze starych płyt meblowych do garażu to trochę przesada. Teraz się mieszczę w kwocie 400 zł.
                                Może są jakieś gotowe zwrotnice do kolumn 3-drożnych, trzeci głośnik niskotonowy załatwił by sprawę basu ? ja nie upieram się przy 2-drożnych

Skomentuj

Może są jakieś gotowe zwrotnice do kolumn 3-drożnych, trzeci głośnik niskotonowy załatwił by sprawę basu ? ja nie upieram się przy 2-drożnych
                                  3d STX SCX to koszt 320zl za glosniki + 180zl zwrotnice (chcesz gotowe) + akcesoria ok 20-50zl

Skomentuj

A wstaw sobie jakąś szerokopasmówkę stara Tesle Albo Beyme 8' i zbuduj z tych płyt accuchorna - za 400 złotych ;-)

Na przykład obudowa Viech http://www.lautsprechershop.de/hifi/viech_en.htm

---------- Post dodany o 21:50 ---------- Poprzedni post o 21:43 ----------

Duży ten garaż jest? Bo moze wystarczy szerokopasmowy CT 193 Monacora http://www.lautsprechershop.de/index_hifi_en.htm

Skomentuj

popraw link

Skomentuj

Głośne i z wykopem na 12sto centymetrowym głośniczku. Bez jajców panowie :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X