Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tanie, głośne i z wykopem kolumny do garażu, doradźcie proszę !

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez melisław Zobacz posta
    Co to za terminal ze nie mozesz go przykręcić???
    Terminal taki zwykły nie drogi, bo to kolumna garażowa :)
    http://allegro.pl/gniazdo-glosnikowe...559146435.html

Zamieszczone przez melisław
    Jaki masz ten BR? Taki z taką harmonijką czy ten z kilkoma takimi "zębami" ?

No nic dziwnego że chcesz przyklejać tunel, jak wygrzmociłeś takie dziursko na niego Teraz rzeczywiście trzeba to jakoś przymocować. Ale powinno być tak że tunel BR wchodzi na scisk i wtedy się pięknie trzyma :)
    No dziurka trochę jest duża, ale tunel nie lata w sumie jest na zero, no ale nie na wcisk, że sam się trzymać nie będzie, to tak jak mówisz trzeba kleić;>

Zamieszczone przez melisław
    No to wygłusz za głośnikami i trochę na bocznych ściankach. Potem jak ci się będzie nudzić, to możesz trochę pokombinować :) Ale pamiętaj że wygłuszanie zwiększa objętość obudowy widzianą przez głośnik, oraz pamiętaj żeby powietrze do BR miało swobodny dostęp.
    Czym wygłuszasz? Mam nadzieje że nie gąbką? Bo to nic nie daje...
    Jak na razie nie mam żadnego materiału na wygłuszenie, będę dzisiaj szukał myślałem właśnie nad jakąś gąbką, ale jak nie to w takim razie co szukać ?

Wełna mineralna tzw. szklana się nadaje ?
    Last edited by w1c10; 12.05.2011, 08:28.

Skomentuj

Zamieszczone przez w1c10 Zobacz posta
      Mi chodzi o montaż, przecież tunel czy terminal tak sam w sobie się trzymać nie będzie, otworów na wkręty też nie ma żeby je przymocować dlatego trzeba przykleić
      to co ty za terminale masz?

Prawdę mówiąc myślałem, że wygłusza się zawsze i że są różne zasady ogólnie wygłuszania kolumn bass reflex, zamkniętych i innych, tu na tej stronie czytałem. Teraz gdy nie jest jeszcze cała złożona wygłuszyć mi jest dużo łatwiej, później przez otwór głośnika będzie trudniej zamocować na ścianka jakiś materiał.
      Wolałbym już wygłuszyć zgodnie z jakimiś zasadami(które nie do końca są mi znane) i zapomnieć o wygłuszaniu, później nie chce się bawić w dokładanie materiału, wyciąganie i odsłuch ja mogę nie usłyszeć różnicy w brzmieniu przy tych zabiegach.
      zaufaj mi - uslyszysz
      jedna pozostaw pusta z druga wyglusz jedna warstwa czegos dookola
      i nie musisz tego mocowac. jak gabka jest odpowiednio przycieta to i na wcisk da sie zamocowac

Terminal taki zwykły nie drogi, bo to kolumna garażowa
      http://allegro.pl/gniazdo-glosnikowe...559146435.html
      tani terminal to jest za 1-2zl
      ty zaoszczedziles 50gr na sztuce i masz skomplikowany montaz

i tunel i terminal montuje sie na wcisk
      one same sie uszczelniaja ale jak widac nie kazdy o tym wie i nie kazdy potrafi to zamontowac

będę dzisiaj szukał myślałem właśnie nad jakąś gąbką, ale jak nie to w takim razie co szukać ?
      jak nie gabka to watolina (owata)
      mozesz to znalezc w pasmanteri lub np w tanich poduszkach z JYSKa (kupujesz taka za 4-5zl i wyciagasz to co ma w srodku :p )

Skomentuj

Czytając o wygłuszeniu kolumn dowiedziałem się, że gąbka to nie najlepszy materiał a i taką znalazłem żółtą grubą 10 cm.
        Mam do wyboru:
        - gąbkę którą pociąłbym wzdłuż aby nie była taka gruba te 2-3 wystarczy,
        - jakiś materiał wyciągnięty z ze starej kolumny Altus, z tym miałbym mniej roboty jest jak kawałek koca gotowy do obudowy:

Foty:
        http://wicio.eu/stxGDN-17-140-8-SK+G..._wygluszajacy/

Skomentuj

jakiś materiał wyciągnięty z ze starej kolumny Altus, z tym miałbym mniej roboty jest jak kawałek koca gotowy do obudowy:
          To jest filc :) Lepsze to niż gąbka... Połóż trochę tego filcu do kolumn a potem jak już to skończysz i chwilę posłuchasz, wsadzisz sobie trochę gąbki tak na scisk do scianek i posłuchasz... Jak ci będzie pasić to zostawisz, jak nie to wywalisz. Generalnie trudno tak wywróżyć czy będzie dobrze czy nie, bo za dużo czynników ma na to wpływ i najszybciej jest zrobić próbę odsłuchowa :)

Skomentuj

Ok dzięki, ale materiał jest i zrobię tak jak piszesz :) później jak się wszystko skończy to dołożę gąbki albo coś wyciągnę i będę słuchał :)

Skomentuj

Cześć
              Skończyłem pierwszą kolumnę, tutaj znajdują się fotki:
              http://wicio.eu/stxGDN-17-140-8-SK+G.../etap_ostatni/
              Zwrotnica pierwszy raz składana na sklejce, wszystko lutowane i mocowane na trytki, nie wygląda super ale działa.
              Ścianki wygłuszone nie dużą warstwą tego filcu.
              Przy montażu głośników miałem już mało czasu i jeden i drugi głośnik dostał śrubokrętem :( chyba nic się nie stało bo gra dobrze, ale wysoko-tonowy ma naderwany materiał.
              Jeżeli chodzi o to jak to gra to muszę jeszcze trochę posłuchać nie jestem pewny czy jest ok, jedyne co się rzuca w ucho :) to więcej basu jak w ARN 150, więcej niż myślałem. Kolumna postawiona w kącie na szafce czasami potrafi zagrać basem jak z suba, zależy od utworu. Resztę opisu jak posłucham trochę więcej.

P.S. - druga zostanie złożona lepiej :)

Skomentuj

A czy nie sądzisz, że w innych proporcjach kolumna wyglądałaby lepiej?
                Dla mnie ta kolumna wygląda jak pralka :P
                marcinsywala.pl
                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
                  A czy nie sądzisz, że w innych proporcjach kolumna wyglądałaby lepiej?
                  Dla mnie ta kolumna wygląda jak pralka :P
                  Hmm pewnie tak, zależy o dokładnie jakie inne chodzi
                  Ja nie chciałem kolumny płytkiej, wolałem żeby była głębsza, wyszło jak wyszło, kształt to już detal to i tak ma stać w garażu :)

Skomentuj

Brzyydaaal! (proporcje...) Ale masz za swoje, nie chciałeś się słuchać to teraz masz
                    Czy ta obudowa nie ma za dużo litrów do tego głośnika? Wygląda jakby tam miało siedzieć coś dużo większego...

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław Zobacz posta
                      Brzyydaaal! (proporcje...) Ale masz za swoje, nie chciałeś się słuchać to teraz masz
                      Czy ta obudowa nie ma za dużo litrów do tego głośnika? Wygląda jakby tam miało siedzieć coś dużo większego...

Kolumny zrobione w tydzień w godzinach po pracy to jak mają wyglądać Plan był szybki z błędami, wygląda jak wygląda dla mnie to nie było najważniejsze, najważniejsze że miało fajnie grać. Wiedziałem że z takich płyt rewelacji jeżeli chodzi o wygląda to nie będzie, się zrobi kolejną już z mdfu, oklejoną itp. to wtedy będzie ładnie wyglądać :)

22,7 litra pojemność, tak koledzy wcześniej radzili, tak mi tez jakoś sensownie w WinISD wychodziło to tak zrobiłem.
                      Tj. 22,7 litra minus tunel b-r, zwrotnica pewnie około 22 l będzie albo mniej. Tunel B-R 6,1 cm średnica, długa na 14 cm.

Jakieś wskazówki przy składaniu drugiej ? na pewno zwrotnice zrobię mniejszą.

Skomentuj

Kolumny zrobione w tydzień w godzinach po pracy to jak mają wyglądać
                        wystarczylo poswiecic godzinke czasu na odpowiednie zaprojektowanie skrzynki
                        Jakieś wskazówki przy składaniu drugiej ? na pewno zwrotnice zrobię mniejszą.
                        byle byla jak pierwsza :P

pozniej zrobisz nowe, ladniejsze a obecne spalisz

Skomentuj

Chyba trochę źle zrozumiałeś opinie o wyglądzie,bo nie chodzi o wygląd tych płyt tylko o to,że złe masz proporcje (wymiary) skrzynki.Otóż pytasz o rady jak zrobić nastepne,a odpowiedzi masz powyżej tylko poczytaj uważnie:)
                          Co do wykonania zrobiłeś to dobrze z podfrezowaniami za to plus.
                          Po drugie gdzieś czytałem,że wolałeś aby kolumny były głębsze więc czemu tak nie zrobiłeś? Miałeś zrobić tak aby po bokach głosnika niskotonowego było około 1-1,5 cm po bokach i od góry kolumny też dać wysokotonowy 1-1,5cm i poniżej od wysokotonówki od 5mm do całkowitego zetknięcia niskotonowy:) Wtedy wygląda to dużo lepiej,a kolumna jest wąska i głęboka.
                          Podsumowując wszystko jest ok co do wykonania tylko własnie te wymiary hi.Następnym razem napewno juz będziesz wiedział jak i co:)

Pozdrawiam i gratuluję udanej konstrukcji.
                          Last edited by lukiel84; 15.05.2011, 11:56.

Skomentuj

Skrzynka jak skrzynka :) , ale nie ma tragedii, widziałem gorsze potwory :)
                            Składaj szybko drugą i pochwal się efektem.
                            Jakie planujesz wykończenie?

Skomentuj

Wreszcie jakieś pozytywne komentarze
                              Jak kolega wyżej napisał skrzynka jak skrzynka, a że to garażowa skrzynka i tam chyba zostanie to wykończenia brak Chyba, że kupie kawałek forniru i w celach edukacyjnych okleję :)
                              Palić nic nie będę, bo nie palę :biggrin: i czemu mam psuć co dobrze działa :) a że nie wygląda super to inna sprawa .. :)

Druga już skręcona, pozostało zrobić zwrotnice, wytłumić, zamontować głośniki itp. tak że jeszcze trochę i druga będzie zrobiona, w między czasie ta pierwsza już mi będzie przygrywać :) Dzisiaj nie miałem czasu nawet posłuchać jak to gra(komunia) to się nic więcej nie wypowiem, złożę drugą to napisze coś o dźwięku.

Cieszę się, że gra to wystarczająco dobrze, nie spodziewałem się że tak zagra i że nie zajęło mi to dużo czasu chociaż pracy przy takich zwykłych nie za ładnych kolumnach i tak dużo.

Skomentuj

Dzisiaj nie miałem czasu nawet posłuchać jak to gra(komunia)
                                Cieszę się, że gra to wystarczająco dobrze, nie spodziewałem się że tak zagra
                                To słuchałeś czy nie :)
                                marcinsywala.pl
                                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
                                  To słuchałeś czy nie :)
                                  Słuchałem w sobotę zaraz po montażu, gdzieś tu wyżej pisałem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    Nie na temat...

ja nigdy nie zauwazylem zaniku tej stronki, jedynie problemy z niektorymi PDFami
                                    Wysłałem trzy e-maile na adresy podane na stronie http://www.tvm-valmez.cz/ . Wszystkie wróciły z adnotacją że wiadomosć nie została dostarczona. Jeszcze rok temu odpowiadali na e-maile bez problemów. Strona działała i wygladał nieco inaczej niz teraz - to znaczy był dodatkowy dział z nowościami i projektami oraz głosnik ARN-150-0000 i 180-0000 produkowane dla Xaviana.
                                    Potem ztrona znikła na miesiąc i pojawiła sie pod tym samym adresem w obecnej postaci czyli takiej jaką miała ze 3 lata temu. Nigdzie żadnej wzmianki o upadłości itp. Czyli firma widmo - jest ale jakby jej nie było. Na repromania.cz tylko informacja przy głosnikach w ich sklepie że TVM zaprzestała produkcji. Myslę że to kończy sprawę głosników TVM-Tesla.

Skomentuj

Cześć.
                                      I to już jest koniec ... :)
                                      We wtorek skończyłem drugą kolumnę.
                                      Dziękuje wszystkim za rady :)

Fotki drugiej:
                                      http://wicio.eu/stxGDN-17-140-8-SK+G...uga_skonczona/

Wszystko stoi już na swoich miejscach, prawa w rogu, lewa na półce przy ścianie ale nie w rogu i słychać różnice prawa gra większym basem jak lewa.
                                      W sumie nie spodziewałem się aż takiego basu, z tym podbiciem w rogu brzmi to całkiem całkiem. Nie słyszę też aby któryś dźwięk się bardziej wychylał, wszystko jest na podobnym poziomie chociaż audiofil ze mnie żaden.
                                      Tylko ten utwór jakoś słabo brzmi:
                                      http://www.mp3j.pl/podglad-mp3/9RESh4W5M8N/mcler/
                                      Ten najniższy bas brzmi ok, ale jak by ten wyższy jakoś tak przeciąga, trochę buczy, wokal mógłby być lekko głośniejszy gdzieś go tak słabiej słychać. W sumie sam nie wiem co jest nie tak, może to kwestia jakości utworu.

Na pocieszenie utwory house-techno, trance grają jak powinny :)

Skomentuj

jezeli sluchasz dokladnie tego utworu ktory pokazales to jest to wina utworu a nie kolumn

bas jest taki ze w garazu zleje sie w jedna calosc i w wiekszej odleglosci od kolumn pewnie bedzie jednostajne buuu...
                                        a wokal faktycznie wycofany

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                          jezeli sluchasz dokladnie tego utworu ktory pokazales to jest to wina utworu a nie kolumn

bas jest taki ze w garazu zleje sie w jedna calosc i w wiekszej odleglosci od kolumn pewnie bedzie jednostajne buuu...
                                          a wokal faktycznie wycofany
                                          Tak dokładnie tego utworu dlatego podałem linka z skąd ściągnąłem, aby można było posłuchać/sprawdzić jaka jakość.

Jest właśnie tak jak piszesz, to może mój słuch nie jest do końca upośledzony

Skomentuj

Czaruję...
                                          X