Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Efekt wygrzewania GDN 15/40/4

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Efekt wygrzewania GDN 15/40/4

Pisałem wcześniej o kiepskich parametrach Tonsili GDN 15/40/4. Qts o 90% wyższe od deklarowanego przez producenta itd. Jeden głośnik odesłałem po kilku dniach bo co jakiś czas cewka w środku o coś zahaczała i głośnik hałasował jak się puszczało mu sygnał z generatora. Wymienili mi na nowy. Napominałem też o słabych parametrach, więc przy wymianie powiedzieli że ten nowy na pewno ma dobre parametry. Po zmierzeniu wyszło że ma takie same jak poprzednie, czyli słabe.
    Postanowiłem je wygrzać. W tym celu po zamontowaniu w już docelowych obudowach dałem im na dwie godziny sygnał 20Hz, z napięciem ustawionym na 13V, co przekłada się na około 25W mocy. Odczekałem 12 godzin i zacząłem mierzyć im parametry. Z początku myślałem że mi się coś skopało ze sprzętem, bo po podłączeniu pierwszego głośnika w ogóle nie było piku rezonansowego. Ale na drugim głośniku było ok i parametry po wygrzaniu zmieniły się tak jak należy. Okazało się że w pierwszym głośniku po wygrzaniu rozcentrowało się położenie cewki i zaczęła zahaczać o jarzmo. Chałupniczymi metodami, za pomocą papierków dystansowych i suszarki do włosów, podgrzewając resor, udało mi się trochę odsunąć cewkę od jarzma. Szczelina nie jest równa ze wszystkich stron, ale już nie zahacza o jarzmo. Od obcowania z produktami naszego rodzimego producenta ręce już mi opadają, dlatego postanowiłem ściągnąć z zagranicy chwalone przez Zapha Tang Bandy W5-704D. Cenowo są atrakcyjne, bo wychodzi około 120zł za sztukę. Szkoda że od razu się nie zdecydowałem na taki krok. Dobrze że jeszcze nie pomalowałem skrzynek, to będą pasowały po minimalnym poszerzeniu frezów.
    Dodam tylko że GDNy kupowałem w kupglosnik.pl z hologramami, więc raczej nie podróbki:)

PS. Jakby ktoś był chętny do wspólnego zamówienia z oaudio.de to niech pisze na priva.

Pisząc że parametry zmieniły się tak jak należy masz na myśli to że są takie same jak w nocie katalogowej?

Skomentuj

Przedobrzyles z moca przy 20hz i sie skupczylo. Ten glosnik ma niewielka wytrzymalosc mocowa w pasmie uzytecznym, a Ty zaserwowales mu 25W przy sinusie 20hz. To nie jest wygrzewanie tylko dorzynanie.

Skomentuj

Parametry zmieniły się z Fs 59.8Hz, Vas 13l i Qts 0.67 na Fs 54.5Hz, Vas 17l i Qts 0.59. Katologowe Fs 48Hz i Qts 0.33 to może pozostać w sferze marzeń:)
        Na stronie Wavecora zanalazłem opis wygrzewania. Głośnik chodził z mniej więcej połową mocy. Cewka jest ok, nie przypalona, a poza tym drugiemu nic się nie stało. W tym jednym po prostu słabo była wycentrowana cewka, chodziła minimalnie obok jarzma, a jak się trochę rozmiękczył resor po wygrzaniu, to już zaczęłą ocierać. Taką mam teorię.

Skomentuj

Parametry zaleza od sposobu pomiaru a w szczególności od mocy i rodzaju podanego sygnału. Jak ktoś meczy 5" głosnik 25W sinusem 20 Hz to nawet nie będę sie wypowiadał co myslę na temat wiarygodności robionych przez niego pomiarów.

Wszyscy producenci podają parametry głośników wygrzanych, bo inne nie sa przydatne. Wavecor chce byc oryginalny i podaje niewygrzanych, nie wiadzieć po co. Ale teraz już wiem. Chodziło im o to żebyś mógł z nich brać przykład
          Last edited by artur.ek; 15.05.2011, 19:06.

Skomentuj

Mój Tonsil GDN 20/60 kupiony również w firmowym sklepie z holo itp nawet po 10 latach nie ma katalogowej fs do której brakuje mu nadal 8 hz. Jednemu już parcieje górne zawieszenie i nadal fs z kosmosu. Myślę że jak posypie się zawieszenie górne dookoła to może wtedy osiągnie fs katalogowy. Ta czy siak po co Tonsil podaje parametry, które są tylko na papierze bo jak pokazuje rzeczywistość nie niewiele mają z nią wspólnego.
            Co do opisywanego GDN 15/40 nie ma takiej możliwości aby osiągnął qts 0,33. Prawdopodobnie niedomagnesowany lub bardzo kiepskiej jakości proszek ferromagnetyczny z którego wykonany jest magnes lub też użyta stal jest z gatunku smieciowatych tzn z dużą zawartością AL. Lub też szczelina ma rozmiar 1 cm :) aby było mniej reklamacji mechnicznych ale jak widać reklamacje mechaniczne w tym modelu jednak się zdarzają i to bardzo często.

Skomentuj

Magnesy są chińskie jak we wszystkich głosnikach. Zawieszenie górne ma niewiele wspólnego z dobrocią mechaniczną w tych głosnikach zwłaszcza jesli sie sypie czyli jest z gabki. 1 cm szczeline może masz miedzy półkulami mózgowymi. Impulsy nie dochodzą i piszesz brednie :lol:Tak czy siak jak nie potraficie mierzyć to sie do tego nie bierzcie

---------- Post dodany o 18:44 ---------- Poprzedni post o 18:39 ----------

Koledze po takich efektach "wygrzewania" nie powinni uznać rekalmacji. Następnym razem by sie dwa razy zastanowił zanim cos zepsuje. Łaske zrobili, bo cewka nie była przypalona i resor niewyrwany.
              Last edited by artur.ek; 15.05.2011, 19:55.

Skomentuj

Zamieszczone przez Koralzloty Zobacz posta
                Mój Tonsil GDN 20/60 kupiony również w firmowym sklepie z holo itp nawet po 10 latach nie ma katalogowej fs do której brakuje mu nadal 8 hz.
                Chodzi o 20/60/11? Jeśli tak to ja mam zgoła inne zdanie na jego temat. Kupiłem przetworniki u producenta - nawet czekałem na zakończenie produkcji tak więc były jeszcze "ciepłe" gdy je dostałem. Głośnik sam w sobie jest co prawda "przeciętny" ale jeśli chodzi o TS'y to jest to jak do tej pory jedyny przetwornik, w którym zmierzone przeze mnie parametry praktycznie w 100% były zbieżne z katalogowymi (oczywiście też po "wygrzewaniu" - choć u mnie odbyło się to po prostu poprzez granie przez jakieś ~3 tygodnie w obudowie testowej a nie poprzez katowanie głośnika "jakimś sinusem" czy czym tam jeszcze...). No co prawda biorąc pod uwagę fakt, że reszta przetworników jakie mierzyłem (a było ich całkiem sporo) tych parametrów nie trzymała tak rygorystycznie (choć te 5Hz różnicy dla Fs to i tak uważam za mój błąd pomiarowy) to ten Tonsil może być tutaj przykładem właśnie rażącego "nietrzymania parametrów" to i tak zawsze przytaczam go jako przykład.

Tonsile nie są złe - jedyny ich problem jest taki, że istnieje cała rzesza przetworników lepszych

Skomentuj

Cytat abnegata artur.ek w konfrontacji z argumentem.

1 cm szczeline może masz miedzy półkulami mózgowymi.

gdyby abnegat wykonał model magnetowodu na magnesie ceramicznym o wymiarach 90x45x15 ze szczeliną okoo 1 cm to wówczas doświadczyłby olśnienia, że taka wartość jest proporcjonalana do uzyskanego qts w tym konkretnym omawianym przypadku.

Atutem każdego debila jest tani populizm, z czego ten nie zdaje sobie sprawy z drugiej części przed przecinkiem.

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
                    Wszyscy producenci podają parametry głośników wygrzanych, bo inne nie sa przydatne. Wavecor chce byc oryginalny i podaje
                    Jesteś piewien że wszyscy podają takie parametry?

Co do męczonych przeze mnie 11/30, w karcie pdane Fs 55 Hz, zmierzyłem 6 głośników i wynik mam pomiędzy 67-72.
                    Wygrzewałem je przez całą noc ok. 60 hz, i Fs zeszło minimalnie poniżej..

Skomentuj

Nie na temat...
                      Koralzloty, czy ty musisz od razu wszystkich obrażać którzy nadepneli ci na odcisk? Problemy jakieś masz?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta

Co do męczonych przeze mnie 11/30, w karcie pdane Fs 55 Hz, zmierzyłem 6 głośników i wynik mam pomiędzy 67-72.
                        Wygrzewałem je przez całą noc ok. 60 hz, i Fs zeszło minimalnie poniżej..
                        Wszyscy może nie ale ci którzy trochę się na tym znają - inaczej po co mieliby je mierzyć, dla sportu?? Producenci mają normy na czas pracy głośnika po którym jest mierzony - takie były własnie w Tonsilu. Drugą sprawą jest trzymanie reźimu kontroli jakości np. STX pisał kiedyś, że mierzy co 10 sztukę z produkcji, Tonsil przegwizdywał każdy głośnik schodzący z linii (jak jest teraz u nich z kontrolą jakości tego nie wiem).

Pomiar Fs daje zmienne wyniki zależne od mocy i rodzaju podanego sygnału. Warunki pomiaru moga być rózne i wtedy często podane Fs z noty katalogowej znajduje się przy innej czestotliwości niż szczyt rezonansu w pomiarze impedancji. Tak jest "standardowo" w głosnikach Monacora SPH165 KEP i CP kosztujących powyzej 250 złotych.
                        Tonsil GDN11/30 ma szczyt impednacji membrany nieobciążonej przy 70hz co widać dokładnie na wykresach
                        http://www.tonsilaudio.com/index.php?action=gdn1130
                        a dla przykładu GDN17/40 ma szczyt impedancji przy 52Hz zamiast 47Hz (lub 45Hz niekiedy podawanych w notach katalogowych).
                        Bez znajomości warunków pomiaru możesz mieć pewność tylko co do zweryfikowania tolerancji Fs - w Twoim przypadku odchyłka 67-72 oznacza tolerancję +/-3,5% - nie wiadomo czy pomiaru czy głośnika, ale i tak bardzo dobrą w tej cenie. Niektóre Tesle TVM miały podawane Fs z tolerancją +/-20%

Jak nie znacie warunków pomiaru to się nie nalezy podniecać danymi katalogowymi i później wypisywać brdeni o "wygrzewaniu". Ten "majster klepka" zniszczył GDN13/40/4 sygnałem który wypychał cewke z płaszczyzny nabiegunnika i trwale odkształcił resor. Na forum się żali jakie słabe głosniki robi Tonsil.
                        troll koralekpozłacany dopinguje jak zwykle pokrywając brednie, które wpisał wcześniej "wyjaśnieniami" o obliczeniach magnesów ceramicznych . Stawiam że ostatnią ceramiką jaką widział przed utratą przytomności była umywalka, o którą wyrżnął (odkąd się wybudził, troluje - tak się mu porobiło).

Pewien "eugenir po espezecie" rozwalił w ten sposób Monacora SPH165KEP i jakiegoś 8", i jeszcze filmik z tego zamieszczał na yutubie, jak mu fajnie membrana latała. Nie wiem czy to nie ten sam co w tym wątku ? Potem też się żalił na forach, że producenci "oszukują" na podanej mocy (tak bywa tym którzy nie odróżniają głośnika od żarówki).
                        Jeden z drugim nie powinien dostac gwarancji na głosniki, to by się nauczyli mysleć, albo zmienili hobby.
                        Last edited by artur.ek; 17.05.2011, 09:22.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                          Wymaga tego norma AES bodajże.

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                            Wymaga tego norma AES bodajże.
                            DIN IEC raczej też. Taką stosował Tonsil. Niektórzy producenci podawali warunki pomiaru mocy i objętości pomiarowe, np. Tonsil, Visaton, Vifa - z tych które pamiętam.

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
                              Bez znajomości warunków pomiaru możesz mieć pewność tylko co do zweryfikowania tolerancji Fs - w Twoim przypadku odchyłka 67-72 oznacza tolerancję +/-3,5% - nie wiadomo czy pomiaru czy głośnika, ale i tak bardzo dobrą w tej cenie. Niektóre Tesle TVM miały podawane Fs z tolerancją +/-20%
                              No tak, ale na stronie producenta kupglosnik.pl masz kartę w której podane jest fs=55Hz, i nie ma wykresu impedacji..
                              Co do tolerancji pomiędzy 67-72 to w zupełności masz rację są jak najbardziej akceptowalne. Blędy pomiarowe również jak najbardziej wchodzą w grę:-)

Skomentuj

Na stronie sklepu, na stronie producenta jest. Ale na obu stronach nie opisują warunków pomiaru Fs i impedancji.
                                Np. Stx podaje metodę metodę pomiaru Fs jaką zastosował i dwa różne wyniki. Także Eton w kartach katalogowych podaje dwie Fs dla róznych metod pomiaru.
                                Ale większość producentów nie podaje aż tak dużej ilości szczegółów, bo zasadniczo nie są one przydatne w amatorskich zastosowaniach.
                                Z Wavecora się wyśmiewac mozna bo po co komu dane głosnika niewygrzanego? Tak na wszelki wypadek podaja żeby amator mierzący głośnik wprost z taśmy się od razu nie zdziwił i nie reklamował ?

Skomentuj

Benek nigdy nie miałeś nic do powiedzenia o konstrukcji głośników oraz ich parametrach więc zamilcz również przy tej okazji i nie twórz pozorów, że jest inaczej  i nie wtrącaj się w temacie, który jest dla Ciebie czystą abstrakcją.

Arturek.ek
                                  Z tym trolowaniem to jesteś tak czytelny, że mi się śmiać chce z Twoich wypocin. Z tą opowieścią o umywalce stałeś się klasycznym przykładem osobistych przeżyć.
                                  I chociażbyś się zatrolował na śmierć to i tak nie zmienisz faktów, które są następujące:
                                  Kilka Seasów, Audaxów które miałem i wiele innych znanych firm, zawsze po wygrzaniu miały tolerancję 2-3 hz
                                  Tonsil po wygrzaniu (około 20 różnych modeli) miały tolerancję 8-25 hz
                                  I teraz wymyśl ideologię na potrzeby dalszej uprawy populizmu, że warunki pomiaru usprawiedliwiają głośnik o którym w temacie. Jak się chłopcze nie znasz na budowie głośników to lepiej zamilcz tak jak Benek. Zbuduj głośnik ze szczeliną 1 cm a dowiesz się dlaczego jego qts jest prawie 2x wyższy od głośnika ze szczeliną 2-3mm dla cewki 2 warstwowej o impedancji około 8 ohm i x-max nie przekraczającym 8mm (p-p) (szczelina na średnicy, żeby była pełna jasność)
                                  Podaj przyczynę dlaczego qts tego głośnika jest tak wysoce inny od danych katalogowych oraz od głośników wspomnianej konkurencji, gdzie wartość ta jest zgodna z tolerancją do 5%. Dla pocieszenia Tesla również jest w tej samej lidze co Tonsil odnośnie tolerancji podawanych parametrów.
                                  No a teraz pisz jak zrobić warunki pomiaru żeby Tonsil zmienił Qts o 0,2 oraz zachował wszystkie pozostałe katalogowe :))) Powodzenia trolku w akcie riposty.

Skomentuj

Koraluzloty - Twoje doświadczenia sa traumatyczne. Inni tego nie potwierdzaja. Jak równiez że Tonsil nie oferował parowanych głosników z tolerancja 0,25db, o czym nie słyszałem w przypadku tesli ?
                                    Wiec Twój przypadek, to jednak musiała być umywalka. Sprawdź ślady na czole. Moze za drugim razem jak sie poslizgniesz w łazience klepki Ci powrócą na właściwe miejsce :)

---------- Post dodany o 06:56 ---------- Poprzedni post o 06:44 ----------

A kolega mierzył to fs z masą dodaną ?
                                    Last edited by artur.ek; 18.05.2011, 08:10.

Skomentuj

Piszę dlatego że razi mnie brak elementarnej kultury u ciebie. Słoma tobie z butów wystaje. Nie ma co ripostować z tobą bo nas agresją zajedziesz. Na temat głośników też masz do powiedzenia tyle co na półce w STX je widziałeś (twierdząc że seas jest gorszy od STXa...)

Skomentuj

odpowiedź zawiera pytanie - Cui bono ? Widocznie Koralekzłoty to pracownik STXa a może nawet osobiste wcielenie P. Trzaskowskiego? Jesli czynił takie porównania stx z do seasów to zwłaszcza jest smieszne, choc prawdziwe dla STXa który z magnesu o średnicy jak w 10" głosniku uzyskuje Bl jak seas w 5". Dlatego Koralek w koło mendzi o tych "magnesach ceramicznych". Sądzi innych po sobie - nie potrafi zrobic lepiej więc twierdzi że inni muszą robić gorzej.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X