Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki głośnik do suba ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki głośnik do suba ?

Witam. Wykonałem skrzynie 35x35x35cm z MDF o grubośći 2cm. Wszystko sklejane na vikolu i skręcane wkrętami. Chce zrobić z tego pasywny subwoofer. Posiadam wzmacniacz Denon Pma-717. Myślałem o jakimś głośniku 25+ cm. Moglibyście mi polecić coś 8-ohmowego nie koniecznie drogiego. Sub będzie grał w pokoju 4x3m.

Już zbudowałeś skrzynkę bez zaplanowanego głośnika? No ładnie...
    Ten Denon Pma-717 ma TYLKO 40W mocy przy 8r
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

czyli trzeba poszukac glosnika 2x8r
      takie znam 2
      1 za maly
      2 za mocny

Skomentuj

Przepraszam za słowa ale niestety kolega zabiera sie do budowy suba od dupy strony najpierw wybieramy głosnik potem naped i nastepnie obliczamy skrzynie kolega zaczyna na odwrót.
        Skleił kolega skrzynke 42litrowa nie napisał czy to br czy close jaki głosnik chce tam wsadzić kompletnie nie ma to sensu,poza tym ten denon nie nadaje sie do tego potrzebujesz panela ceny od 280zł w góre i.
        Niech kolega napisze to wszystko poza tym w jakim to ma grać pomieszczeniu czy bardziej do filmów czy do muzyki i ile kolega może na to przeznaczyć srodków!

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
          Skleił kolega skrzynke 42litrowa
          a to dziwne bo mi wychodzi 30 litrow

Skomentuj

hehe...
            Mi tez :)

ale jednak co najwazniejsze zabrales sie za budowe od konca...
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No panowie Pawel S i lklukasz to teraz macie wyzwanie - zacząć planowanie od "d" (tyłu) strony

---------- Post dodany o 00:45 ---------- Poprzedni post o 00:44 ----------

a raczej wybór przetwornika.

Skomentuj

Od biedy pod tym wzmakiem zagrałby gdn 20/60 ale to nie jest typowy głośnik do suba, ew tesla arn 226 ale nie wiem czy ją dostaniesz aktualnie.

Skomentuj

Może być otwarta i może być zamknięta. W każdej chwili można zrobić otwór na bs. Wolałbym chyba otwartą. To nie ma być sub wysokich lotów. Bardziej pod muzykę. Na głośnik chcę wydać ok. 100 zł +/-. Wewnątrz wychodzi 30L. Poza tym można dodać jeszcze jakieś wzmocnienia w środku.

Skomentuj

pod ten wzmacniacz i pod taka obudowe wg mnie pasuje najlepiej tesla ARN 200-09 2x8r (2x35W)
                    akurat mam taka razem z filtrami pasywnymi wlasnie od suba

Skomentuj

Myślałem nad jakimś STX'em lub tonsilem. Nic z tego sie nie nadaje ?

Skomentuj

zawsze masz jakis konflikt
                        albo skrzynka albo naped
                        mozesz uzyc starych tonsili - ale skrzynia mala
                        mozesz uzyc STXa - ale naped za slaby

Skomentuj

Nie no w 30stu litrach gdn 20/60 już coś pogra, ale ta tesla dwu cewkowa to też dobra opcja.

Skomentuj

Przepraszam za pomyłke;/
                            W 30litrach w zamknietym pudle zagra ci 25/80/1 a jak byś chciał to mam do sprzedania panel z tonsila activ 100 w którym siedział 25/80/1.

Skomentuj

Kolega ma słaby wzmacniacz, więc nie wykorzysta mocnego głośnika w 100%. Jednak zastanówmy się, co zagra lepiej.

Kiedy podłączymy 20cm Tonsila, czy Teslę pod 40w, to będzie naprawdę średnio. Kiedy podłączymy 10-12 calowca porządnego, to już to zagra. Sub zejdzie znacznie niżej, i zagra głosniej, bo ma dużo większą efektywność, dzięki czemu po części nadrobi małą moc wzmacniacza. Poza tym bardziej przyszłościowym rozwiązaniem będzie coś większego, bo w przyszlości autor może zawsze kupić jakiś mocny panel, a nie potem wymiana i napędu i głośnika.

Sporo wzmacniaczy przeznaczonych do pracy przy 8ohm może pracować również w 4ohm, oczywiście przy normalnym używaniu, bez grania na przesterze itp. Dowiedz sie co i jak z Twoim modelem, i jeśli jest taka możliwość, mógł byś wsadzić w te skrzynkę SW.STX.12.2.500.2x4.F.S.PP. Przy 12' i 80w już by było bardzo głośno, w bloku byś tego nie wykorzystał nawet

Skomentuj

ten glosnik w zamknietej nie gra za nisko
                                no i z taka moca to o jakosci i szybkosci zapomnij

Skomentuj

BioCannabis wsadzanie 12' która nie ma odpowiedniej mocy to głupota chyba że ktoś chce żeby głosnik był cały czas przesterowany...
                                  Na subwoofer potrzeba minimum 300zł robienie tego po kosztach napewno nie wyjdzie na dobre.

Skomentuj

Ta i jeszcze w 30stu litrach 12 cali, no super...

Skomentuj

i z ta moca do zamknietej skrzyni
                                      rewelacja...
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja mam fajnego ravelanda 12' - tego z membraną w drugą stronę. Fabrycznie był w skrzyni zamkniętej 28litrów! Gra to całkiem nisko - do muzyki spokojnie wystarczy. Zaspokaja go 100W niestety jest 4 ohmowy ;/

Skomentuj

Czaruję...
                                        X