Witam. Wykonałem skrzynie 35x35x35cm z MDF o grubośći 2cm. Wszystko sklejane na vikolu i skręcane wkrętami. Chce zrobić z tego pasywny subwoofer. Posiadam wzmacniacz Denon Pma-717. Myślałem o jakimś głośniku 25+ cm. Moglibyście mi polecić coś 8-ohmowego nie koniecznie drogiego. Sub będzie grał w pokoju 4x3m.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaki głośnik do suba ?
Collapse
X
-
Przepraszam za słowa ale niestety kolega zabiera sie do budowy suba od dupy strony najpierw wybieramy głosnik potem naped i nastepnie obliczamy skrzynie kolega zaczyna na odwrót.
Skleił kolega skrzynke 42litrowa nie napisał czy to br czy close jaki głosnik chce tam wsadzić kompletnie nie ma to sensu,poza tym ten denon nie nadaje sie do tego potrzebujesz panela ceny od 280zł w góre i.
Niech kolega napisze to wszystko poza tym w jakim to ma grać pomieszczeniu czy bardziej do filmów czy do muzyki i ile kolega może na to przeznaczyć srodków!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios221 Zobacz postaSkleił kolega skrzynke 42litrowa
Skomentuj
-
Kolega ma słaby wzmacniacz, więc nie wykorzysta mocnego głośnika w 100%. Jednak zastanówmy się, co zagra lepiej.
Kiedy podłączymy 20cm Tonsila, czy Teslę pod 40w, to będzie naprawdę średnio. Kiedy podłączymy 10-12 calowca porządnego, to już to zagra. Sub zejdzie znacznie niżej, i zagra głosniej, bo ma dużo większą efektywność, dzięki czemu po części nadrobi małą moc wzmacniacza. Poza tym bardziej przyszłościowym rozwiązaniem będzie coś większego, bo w przyszlości autor może zawsze kupić jakiś mocny panel, a nie potem wymiana i napędu i głośnika.
Sporo wzmacniaczy przeznaczonych do pracy przy 8ohm może pracować również w 4ohm, oczywiście przy normalnym używaniu, bez grania na przesterze itp. Dowiedz sie co i jak z Twoim modelem, i jeśli jest taka możliwość, mógł byś wsadzić w te skrzynkę SW.STX.12.2.500.2x4.F.S.PP. Przy 12' i 80w już by było bardzo głośno, w bloku byś tego nie wykorzystał nawet
Skomentuj
Skomentuj