min 1/3 srednicy glosnika
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaki głośnik do suba ?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez kamil_shadow Zobacz posta@BioCannabis
Mógłbyś podać średnica BR mniej-więcej ?
Została jeszcze kwestia filtra DP. Masz wyjście na subwoofer w karcie muzycznej? W ostateczności możesz skręcić pokrętło Treble na wzmacniaczu na minimum, ale to będzie raczej partyzantka, bo i tak będzie grał bardzo wysokim basem i niską średnicą, kiedy powinien być cięty conajmniej przy 100hz.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz postaUzasadnij dlaczego tak się dzieje. Jaka jest różnica, kiedy np. 60 watowy i 300 watowy wzmacniacz gra z mocą załóżmy 50w w najwyższym impulsie jaki może się pojawić na skali. Dlaczego 300 watowy ma grać niby lepiej? Tylko nie mów o sytuacji, kiedy maksymalny impuls przekroczy moc słabszego wzmacniacza, bo głuchy usłyszy, że zniekształca i pierdzi.
Skomentuj
-
@BioCannabis
Nie wiedziałem że daje się aż tak długie bs'y. Mam od kolegi bs 7,5 cm, może być ? Co do karty dźwiękowej nie mam takiego wyjścia. Wzmacniacz ma 4 wyjścia głośnikowe. Ten głośnik proponowany przez ciebie mam podłączyć do dwóch ? Jak ustawie treble na zero to wtedy inne głośniki będą praktycznie niesłyszalne.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaTak więc Gdy ten twój 60w wzmacniacz będzie już prawie w klasie B, to ten 300w będzie w środku AB jeżeli tak to można nazwać.Myślę, że w średnicy, czy górze ludzkie ucho jest w stanie usłyszeć wyraźne, ale przy basie? Raczej kosmetyczne, na granicy autosugestii. Porównywałem, więc wiem co pisze.
Teraz wytlumacz mi, dlaczego zalecana przez producenta moc wzmacniacza do np. Sonus Faber Cremona to conajmniej 50w, kiedy jedna kolumna ma 150w w sinusie? Gdyby jakość basu spadała tak drastycznie jak piszecie, producent by podał moc conajmniej 150w, bo ludzie by płacili majątek za kolumny, i pod 50w wzmacniaczem grały by fatalnie, przez co zostały by obrzucone negatywnymi opiniami.
Zamieszczone przez kamil_shadow Zobacz postaNie wiedziałem że daje się aż tak długie bs'y
Zamieszczone przez kamil_shadow Zobacz postaMam od kolegi bs 7,5 cm, może być ?
Zamieszczone przez kamil_shadow Zobacz postaTen głośnik proponowany przez ciebie mam podłączyć do dwóch ?
Zamieszczone przez kamil_shadow Zobacz postaJak ustawie treble na zero to wtedy inne głośniki będą praktycznie niesłyszalne.
Moim zdaniem: Lepiej odłóż troszkę pieniędzy, i zbuduj normalny subwoofer aktywny.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz postaI wtedy będzie grał flegmatycznie, bez kontroli, w ogóle taki muł bez wykopu, ta?
Poczytaj jeszcze sobie o wzmacniaczach bo widzę że mało wiesz na ich temat a chcesz się wymądrzać, bo Twój słuch nie usłyszał różnicy.
Właśnie na odwrót - na średnicy i wysokich tego się nie usłyszysz, bo tam nie panują duże prądy. Dopiero przy basie usłyszysz, bo wtedy potrzeba mocy a zatem prądu i napięcia.
Dodatkowo jaki poziom zniekształceń będzie miał Twój wzmacniacz 60W wysterowany na 50W, w stosunku do tego 300W wysterowanego także 50W?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaA czy tak napisałem?
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postabez tego on tylko pomrukuje i nie pokazuje prawie zadnych swoich mozliwosci...Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaWłaśnie na odwrót - na średnicy i wysokich tego się nie usłyszysz, bo tam nie panują duże prądy. Dopiero przy basie usłyszysz, bo wtedy potrzeba mocy a zatem prądu i napięcia.
Co zagra lepiej. Głośnij niskiej klasy pod 300w, czy głośnik dobrej klasy pod 50w?Last edited by BioCannabis; 04.06.2011, 04:50.
Skomentuj
-
Warto by było wziąć np. MDS08 który jest czuły na wzmacniacze. Jego bas i barwa na każdym ze wzmacniaczy była deko inna - Czy to panel AM120, AM80, symasym, uniamp, tda7294 czy samochodowe końcówki. Np. ten głośnik zaczął grać dopiero gdy podało mu się moc większą niż 80W. Najlepiej było gdy miał solidne tranzystorowe 120W z uniego czy syma.
Tak jak jest teraz temat o elektromagnesie zamiast magnesu. Dużą role do tego czy głośnik zagra pod tymi 60W odgrywa mms, BxL, i wysokość i średnica cewki (jej waga).
W przypadku głośnika mniejszego, z małą masą membrany, cewką 2', i sporym układem magnetycznym, jest wieksza mozliwosc ze wystarczy mu mniejsza moc do kontroli membrany i ruszenia mniejszej cewki, a w odwrotnym przypadku - z ciezką membraną, dużym układem drgającym, a małym bxL, czyli takie mulatory do kina typu XXLS niestety nie wystarczy im te 60W by zagrało to poprawnie :)
Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz postaCo zagra lepiej. Głośnij niskiej klasy pod 300w, czy głośnik dobrej klasy pod 50w?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaJego bas i barwa na każdym ze wzmacniaczy była deko inna
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaDużą role do tego czy głośnik zagra pod tymi 60W odgrywa mms, BxL, i wysokość i średnica cewki (jej waga).
W przypadku głośnika mniejszego, z małą masą membrany, cewką 2', i sporym układem magnetycznym, jest wieksza mozliwosc ze wystarczy mu mniejsza moc do kontroli membrany i ruszenia mniejszej cewki, a w odwrotnym przypadku - z ciezką membraną, dużym układem drgającym, a małym bxL, czyli takie mulatory do kina typu XXLS niestety nie wystarczy im te 60W by zagrało to poprawnie
Tak więc jeśli nie moc to co? Zniekształcenia spowodowane "przechodzeniem" wzmacniacza do niższej klasy? Wątpie, żeby to dało większe niz kosmetyczne różnice, a na pewno nie brak kontroli wzmacniacza nad głośnikiem
Co w ogole wg. Ciebie oznacza brak kontroli nad głośnikiem? Ja to widzę tak: mamy 60w wzmacniacz, i rozkręcamy głośność tak, że przy najwyższym, chwilowym impulsie będzie trzeba 80w. W momencie, kiedy wzmacniacz nie będzie w stanie w krótkim momencie oddać tych 80w, najwyższe impulsy zostaną "ucięte" z skali. Przez co dynamika basu spadnie a co za tym idzie, bas będzie słabo kontrolowany. Pierdzenie nie będzie jeszcze dobrze słyszalne, bo nie będzie to duże przesterowanie. Masz inną teorię?
I tutaj pytanie: wg. Ciebie bas będzie lepiej kontrolowany w połączeniu XXLS 12 100l BR + 300w, czy XXLS 12 30L OZ + 60w?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz postaNo bo każdy wzmacniacz gra nieco innym charakterem
bez znaczenia o firmę
nazwiska nie wymienię bo nie wiem czy znasz gościa
a xxls nie gra wogóle tylko robi "doznania sejsmiczne" bo inaczej tego nazwać nie możnaJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Ja dodam od siebie jeszcze tylko przykład ze swojego podwórka. Kiedyś zrobiliśmy sobie test z kolegami (w tym paru muzyków i dźwiękowców) podpinając dwa jednakowe subbasy (z dość wysokiej półki, blisko 10 tyś. za sztukę) pod różne końcówki-700 i 1800 wat na kanał 4ohm, do dyspozycji mieliśmy żywą perkę i bas. Przy jednakowych głośnościach doły brzmiały inaczej, różnica naprawdę była słyszalna, to samo później stwierdziliśmy testując górę pasma przy muzyce z płyty z tym że decydującą rolę tutaj miała raczej klasa końcówek bo różnica była nawet dla mnie zaskakująco duża.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz postaNo bo każdy wzmacniacz gra nieco innym charakterem
Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz postaMamy załóżmy XXLS 12. Podłaczamy go pod 60w i 300w. Na obu wzmacniaczach osiągamy moc 50w przy najwyżym impulsie jaki może pojawić się na skali. Czy w takiej sytuacji jest możliwe żeby przy 60w wzmacniaczu brakło mocy do napędzenia cięzkiej membrany?
To tak samo jak z mocą głośników - czy patrzymy na nią, czy na jego parametry? Co z tego, że będzie z tego i tego wzmacniacza taka sama moc - jak przy tej mocy, oba te wzmacniacze będą miały inne parametry? Często gęsto ten wzmacniacz 300W będzie miał więcej tranzystorów mocy, przez co większy damping factor, także będzie miał mniejsze zniekształcenia nieliniowe, a także inny punkt pracy, głębokość sprzężenia zwrotnego. Dopiero te parametry które wymieniłem mają wpływ na to - jaka będzie kontrola głośnika, co przekłada się na jego barwę, brzmienie.
Brak kontroli oznacza chwilę, gdy wzmacniacz ma za mały współczynnik wzmocnienia prądowego do napięciowego, co bardzo często zdarza się właśnie przy mocach maksymalnych które wzmacniacz może osiągnąć bez słyszalnych zniekształceń.
Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz postaMamy załóżmy XXLS 12. Podłaczamy go pod 60w i 300w. Na obu wzmacniaczach osiągamy moc 50w przy najwyżym impulsie jaki może pojawić się na skali. Czy w takiej sytuacji jest możliwe żeby przy 60w wzmacniaczu brakło mocy do napędzenia cięzkiej membrany? Jakby nie patrzeć oba wzmacniacze odają wtedy identyczną ilośc mocy...
Skomentuj
-
Tak więc wychodzi na to, duży głośnik zagra pod słabym wzmacniaczem, i będzie się dalo tego przyjemnie słuchać, ale na mocniejszym wzmacniaczu będzie lepiej.
A twierdzenia "pod 50w to nie zagra, będzie kupa" i "między 50w a 300w jest róznica jedynie w głośności" możemy smiało wywalić do kosza, bo prawda leży po środku.
Dzięki za uświadomienie, jestem bardzo uparty do swoich przekonań
Apropo odsłuchu tego samego głośnika na 300w i 50w. Nie było to porównanie bezpośrednie, tylko w odstępie czasowym, więc mogłem nie usłyszeć tej różnicy.
Skomentuj
Skomentuj