Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki głośnik do suba ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    ten glosnik w zamknietej nie gra za nisko
    Na pewno niżej i głośniej, niż proponowany wyżej Tonsil, czy Tesla w BR.

no i z taka moca to o jakosci i szybkosci zapomnij
    Co ma moc do jakości? O jakości decyduje moc wzmacniacza, czy jakośc wzmacniacza?

Co ma moc do szybkości? Po prostu będzie mniejsze maksymalne SPL, a reszta zależy od charakteru i jakości wzmacniacza. Ludzie podłączają wysokoefektywne kolumny pod 5w lampe, i są zadowoleni. Proponuję podobne rozwiązanie - Niedobór mocy nadrobić efektywnością.

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
    BioCannabis wsadzanie 12' która nie ma odpowiedniej mocy to głupota
    Wsadzanie 8" to jeszcze większa głupota. Przy tak małej efektywności subwoofer może grać zbyt cicho, z dużym głośnikiem powinno wystarczyć do normalnego, czasami nieco głośniejszego słuchania.

chyba że ktoś chce żeby głosnik był cały czas przesterowany...
    Podłącz sobie 12 calowca w zamkniętej pod załóżmy TDA 7294, wsadź do średniej wielkości pokoju i podgłośnij maksymalnie jak sie da, ale bez przesteru. Wiesz jak będzie głośno? Zdajesz sobie sprawe z tego, że pomiędzy 80w a 320w jest jedynie 6db różnicy? Wiesz to z praktyki, czy po prostu kiedyś ktoś tak napisał?

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
    Ta i jeszcze w 30stu litrach 12 cali, no super...
    Co w tym dziwnego? Ludzie w mniejsze obudowy wkładają 12 calowce. Najmniejsza obudowa zalecana do XLS 10 ma 10l. Mam w domu Magnata XTC 1000, który potrafi zamruczeć potęznym basiskiem w 20l. Niektóre modele JL Audio grają w skrzynkach poniżej 10l.

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    i z ta moca do zamknietej skrzyni
    rewelacja...
    Tak jak wyżej pisałem, pomiędzy 80w a 320w jest 6db różnicy... Do normalnego słuchania 80w to aż nadto, i na pewno dobrze o tym wiesz.

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
    Zaspokaja go 100W
    Heretyk! Spalić na stosie! <wymachuje widłami>

Skomentuj

BioCannabis Wiem... A zdajesz sobie sprawe ze podawałem bsw 104II 60W rms w skrzyni zamknietnej i prawie cały czas na przesterze?
      Jeśli nie bedziesz miał odpowiedzniej mocy to nie ruszysz głosnika wsadzanie 12calowego przetwornika przy tak słabym napedzie to idiotyzym.
      Poza tym nikomu nie proponowałem 8" tylko tonsila 25/80/1 który w tej strzyni i z ta moca juz mógłby jakoś zagrać.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
        Najmniejsza obudowa zalecana do XLS 10 ma 10l. Mam w domu Magnata XTC 1000, który potrafi zamruczeć potęznym basiskiem w 20l. Niektóre modele JL Audio grają w skrzynkach poniżej 10l.
        Ale czy zaproponowałeś koledze któryś z tych modeli JL Audio, albo magnata? Bo ja nie widzę. Moim zdaniem wsadzanie w closed głośnika bez elektrowni na zapleczu mija się totalnie z celem bo przy obecnych głośnikach z wydajnymi układami magnetycznymi, dla głośnika X wsadzonego w closed względem BR różnica natężenia załóżmy dla 45hz sięgać może spokojnie 10db. Lepiej to nadrobić dziurką w obudowie, przy głośniku który zagra w takiej paczce, takie moje zdanie.

Skomentuj

Moim zdaniem, BioCannabis ma rację. Co nie oznacza, że pozostali jej nie mają. Z ekonomicznego i jakościowego punktu widzenia, najrozsądniejszym rozwiązaniem w takim przypadku jest 12'' closed. Jedyny mankament tego rozwiązania - potrzeba wydajne zasilanie, ale tylko wtedy, kiedy jest potrzeba, bo do normalnego słuchania spokojnie starczy. Wzmacniacz bez żadnych problemów, można z czasem zmienić. Ja długo miałem 12'' w 20l i to jeszcze był cichutki CW1202C. Wzmacniacz do tego, to był jeden kanał LM4780, czyli ok. 60W. Spokojnie wystarczało w pokoju 16m2. Oczywiście wejście wzmacniacza tego suba, było traktowane odpowiednio większym napięciem, względem wzmacniacza dla kolumn.
          Last edited by Polusek; 31.05.2011, 17:23.

Skomentuj

Wy to wymyślacie zaraz bedziemy wadzac tu 15' estradówke tylko dlatego ze ma duża skuteczność.
            Jeśli nie odpowiada ci tonsil http://allegro.pl/kultowy-ravemaster...636956077.html kup,zrób BR i zapodaj przynamniej 150Wat i przebije ci wszystkie podane wcześniej głosniki.
            Last edited by Marios221; 31.05.2011, 17:50.

Skomentuj

A zdajesz sobie sprawe ze podawałem bsw 104II 60W rms w skrzyni zamknietnej i prawie cały czas na przesterze?
              To jakiś cichy ten BSW 104II. Miałem kiedyś niższą serie, VXT 124. Był zamkniętej 55l pod 60w wzmacniaczem w 25mkw. Mocy nie brakowało, a sąsiad kota dostawał jak słuchałem głośno

Jeśli nie bedziesz miał odpowiedzniej mocy to nie ruszysz głosnika wsadzanie 12calowego przetwornika przy tak słabym napedzie to idiotyzym.
              Poza tym nikomu nie proponowałem 8" tylko tonsila 25/80/1 który w tej strzyni i z ta moca juz mógłby jakoś zagrać.
              Mówisz, że 12' to idiotyzm, a polecasz 10' o_O

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
              Lepiej to nadrobić dziurką w obudowie, przy głośniku który zagra w takiej paczce, takie moje zdanie.
              To kolega sobie zrobi nową skrzynkę BR i po problemie

Zamieszczone przez Polusek Zobacz posta
              cichutki CW1202C
              Zejście kosztem efektywności. Głośnik w średnio-wysokim basie cichy, ale jak zamruczy, to sąsiedzi zastanawiają się, czy to sąsiad słucha muzyki, czy gdzieś w okolicy jakiś budynek się zawalił. Uwielbiam takie pompki

Skomentuj

Nie na temat...
                To kolega sobie zrobi nową skrzynkę BR i po problemie
                I kupi panel do suba, oraz dołoży z 5 stówek na głośnik-wtedy na pewno zagra dobrze.

...

Skomentuj

BioCannabis Wsadzić 12' a nie miec mocy zeby ja napedzić to nie sztuka i dlatego proponuje 10Cali.

Skomentuj

Na pewno niżej i głośniej, niż proponowany wyżej Tonsil, czy Tesla w BR.
                    bez korekcji sie nie obejdzie

Co ma moc do jakości? O jakości decyduje moc wzmacniacza, czy jakośc wzmacniacza?

Co ma moc do szybkości? Po prostu będzie mniejsze maksymalne SPL, a reszta zależy od charakteru i jakości wzmacniacza. Ludzie podłączają wysokoefektywne kolumny pod 5w lampe, i są zadowoleni. Proponuję podobne rozwiązanie - Niedobór mocy nadrobić efektywnością.
                    oj widze ze jeszcze malo slyszales...

Co w tym dziwnego? Ludzie w mniejsze obudowy wkładają 12 calowce. Najmniejsza obudowa zalecana do XLS 10 ma 10l. Mam w domu Magnata XTC 1000, który potrafi zamruczeć potęznym basiskiem w 20l. Niektóre modele JL Audio grają w skrzynkach poniżej 10l.
                    tak, sa takie glosniki ktore zagraja niskim basem w tak malej obudowie...
                    ale nie za taka cene!!!

Skomentuj

BioCannabis Wsadzić 12' a nie miec mocy zeby ja napedzić to nie sztuka i dlatego proponuje 10Cali.
                      Jak myslisz, co zagra lepiej pod tym wzmacniaczem? Średniowieczny niskotonowy Tonsil, dla którego 40hz jest już wyzwaniem, czy nowoczesny subniskotonowy STX większy o kaliber?

bez korekcji sie nie obejdzie
                      Autor zrobi BR i po problemie. No chyba, że potrzebuje ultra zejścia do 20hz, wtedy bez mocnego wzmacniacza i korekcji sie nie obejdzie

oj widze ze jeszcze malo slyszales...
                      Uzasadnij w jaki sposób moc wzmacniacza wpływa na jakość i szybkość basu. Słyszałem znacznie więcej niż myślisz

tak, sa takie glosniki ktore zagraja niskim basem w tak malej obudowie...
                      ale nie za taka cene!!!
                      Podałem kilka przykładów, bo kolega się zbulwersował 30l obudową na 12 calowy głośnik. Najzabawniejsze w tym wszystkim jest to, że zalecana obudowa zamknięta do tego STX to właśnie 30l

Proponuje autorowi najpierw sprawdzić, czy wzmacniacz jest w stanie pracować z obciążeniem 4ohm (osobiście miałem 8ohm wzmacniacz, który bez zająknięcia grał pod 4ohm), zakupić nowego STX 2x4ohm, i zbudować i zestroić skrzynie BR wg. własnych potrzeb. Jeśli będzie to BR z 12 calowym przetwornikiem, nawet z 80w wzmacniaczem nie ma co się martwić o natężenia. Będzie bardzo dużo basu. Ktoś ma lepszy pomysł? Jeśli tak, to słucham

W przypadku kiedy wzmacniacz nie będzie w stanie pracować z obciążeniem 4ohm będzie można spiąć tego STX na 1x8ohm. Tylko przy 40w raczej normalne i głośniejsze słuchanie, bo będzie 3db ciszej niż przy 80w.

Skomentuj

Najzabawniejsze w tym wszystkim jest to, że zalecana obudowa zamknięta do tego STX to właśnie 30l
                        mam ten glosnik i sluchalem go w zamknietej
                        i jak juz pisalem nie schodzi on za nisko ;]

moc przy takich wielkich glosnikach niestety jest potrzebna zeby rozbuja ten glosnik
                        bez tego on tylko pomrukuje i nie pokazuje prawie zadnych swoich mozliwosci...

Skomentuj

Takie gdybanie, a kolega nawet nie napisał ile kasy chce dać na głośnik. Od biedy można dać samochodową 10tkę stx'a, powiedzmy że to jakiś kompromis, 30 litrów w br dla niej starczy, tylko piecyk będzie miał ciężko.

Skomentuj

Autor zrobi BR i po problemie.
                            zalecana obudowa zamknięta do tego STX to właśnie 30l
                            To może w końcu sie zdecyduj BR czy zamknieta?

Dobrze wiesz ze ten ravemaster którego podałem poskłada wiekszość tych pompek stx wiec o co ci chodzi? 30L w obudowie BR to dla niego idealne warunki pracy.

Shiver Kłania sie dokładne czytanie tematu napisał wyrażnie +/- 100zł

Moim zdaniem jeśli kolega nie zainwestuje w panel nie ma mowy o subwooferze i lepiej bedzie sprzedać tego denona niż meczyć go jako naped do subwoofera.

BioCannabis I prosze nie przekładaj ilość ponad jakość bo to już zalatuje wiochą...

Skomentuj

Nie na temat...
                              Tak dawno to napisał że już zapomniałem

Skomentuj

Nie wiem ile wy wydajecie na wzmacniacze i panele ale ja nie zarabiam żebym mógł zaszaleć i kupić coś lepszego. Jeżeli nie da się za ok. 100 zł nic fajnego kupić do tej obudowy co by grało pod denonem to po prostu skrzynie wynoszę na strych.

Skomentuj

Po co w ogóle robiłeś ta skrzynke?
                                  Za 100zł kupisz 25/80/1 do tego filtr dolnoprzepustowy i przesyłki to już wyjdzie ponad 150zł,Wiec zrób tak jak powiedziałeś wynieś skrzynie na strych.

Skomentuj

12" cali z zamkniętej skrzyni 30L da radę
                                    bas będzie bardzo szybki ale bedzie brakować zejścia
                                    ale i tak uważam, że ten sam głośnik wsadzony w większą budę br zagra szybko a zyska na zejściu
                                    bedzie potrzebował mniej mocy i zyska na spl-u
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

moc przy takich wielkich glosnikach niestety jest potrzebna zeby rozbuja ten glosnik
                                      bez tego on tylko pomrukuje i nie pokazuje prawie zadnych swoich mozliwosci...
                                      Uzasadnij dlaczego tak się dzieje. Jaka jest różnica, kiedy np. 60 watowy i 300 watowy wzmacniacz gra z mocą załóżmy 50w w najwyższym impulsie jaki może się pojawić na skali. Dlaczego 300 watowy ma grać niby lepiej? Tylko nie mów o sytuacji, kiedy maksymalny impuls przekroczy moc słabszego wzmacniacza, bo głuchy usłyszy, że zniekształca i pierdzi.

Dobrze wiesz ze ten ravemaster którego podałem poskłada wiekszość tych pompek stx wiec o co ci chodzi?
                                      Ma 1 cewkę 4 ohm. W przypadku STX dostanie 2x większą moc, bo ma 2 cewki.

Zamieszczone przez kamil_shadow Zobacz posta
                                      Nie wiem ile wy wydajecie na wzmacniacze i panele ale ja nie zarabiam żebym mógł zaszaleć i kupić coś lepszego. Jeżeli nie da się za ok. 100 zł nic fajnego kupić do tej obudowy co by grało pod denonem to po prostu skrzynie wynoszę na strych.
                                      No jeśli ma być jak najtaniej, to najlepiej weź SW.STX.10.2.400.2x4.F.S.PP za 117zł, podłącz pod 2 kanały i dorób BR do tej 30l skrzyni, ew. możesz zrobić zamkniętą z korekcją aktywną, będzie lepiej jakościowo, z tym, że głośno nie posłuchasz przy takiej mocy. Z filtrem musisz kombinować. Najlepszy by był aktywny z karty muzycznej. Nic nie powinno się stać z wzmacniaczem, jeśli nie będziesz grał na przesterze, i będziesz kontrolował temperature przy głośniejszym graniu. Miałem wzmacniacz na jakimś STK, dokładnej nazwy nie pamiętam. Niby 8ohmowy, a przy 4ohm śmigał bez zająknięcia.

Skomentuj

a co do głośników jl w mniej niż 10L to chyba tylko 8"
                                        nie dlatego, że producent tak każe a z rozsądku
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

@BioCannabis
                                          Mógłbyś podać średnica BR mniej-więcej ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X