Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze kolumny Open Baffle.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
    Zero jakiegokolwiek przesterowania, bardzo ładny bas.
    Brzmienie basu ograniczasz tylko do tego czy jest przesterowany i czy zawiera dane pasmo? Gratulacje.

Widzisz, słuchasz 5 lat i nadal błądzisz co udowadniasz nie tylko w tym temacie. Mówisz o subach za naście tysięcy z zastosowaną korekcją które brzmią dobrze, bo pewnie brzmią. Ale czy tam ktoś dodaje np. +15db dla tak newralgicznego pasma jak 40-50hz (co niewątpliwe trzeba by zastosować w Twojej koncepcji do czego ciągle się odnoszę)? Nie, bo to brzmi beznadziejnie co jest dość oczywiste, tam się wyciąga subsoniczne skraje pasma i to też zwykle nie tak głęboką korekcją (choć pewnie może się zdarzyć). Nie chce mi się testować jakiejś wtyczki, wystarczy mi analogowy korektor za blisko 8 patoli który potwierdza to co piszę na gratach za naście razy tyle w użyciu zawodowych muzyków.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
      Brzmienie basu ograniczasz tylko do tego czy jest przesterowany i czy zawiera dane pasmo? Gratulacje.
      Przecież po "zero jakiegokolwiek przesterowania" napisałem "bardzo ładny bas", co miało znaczyć, że nie zlewa sie z resztą i jest dobrej jakości. Chciałeś mi dop*****lić, a wyszło na to, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem :lol:

Ale czy tam ktoś dodaje np. +15db dla tak newralgicznego pasma jak 40-50hz
      Nic się tam nie dodaje, bo punkt najwyższego podbicia jest na 0db, a reszta poza "podbiciami" w takim wypadku -15db.

tam się wyciąga subsoniczne skraje pasma i to też zwykle nie tak głęboką korekcją (choć pewnie może się zdarzyć)
      Myślę, że przy zejściu do 16hz w małej obudowie zamkniętej 15-20db to nic nadzwyczajnego.

Nie chce mi się testować jakiejś wtyczki
      A może zwyczajnie nie chcesz wyjśc na idiotę?

wystarczy mi analogowy korektor za blisko 8 patoli który potwierdza to co piszę na gratach za naście razy tyle w użyciu zawodowych muzyków.
      Analogowy?! Co ma analogowy korektor do DSP? Jak jest wykonany w przestarzałej technologi to nic mu nie pomoże.

Skomentuj

Analogowy?! Co ma analogowy korektor do DSP? Jak jest wykonany w przestarzałej technologi to nic mu nie pomoże.
        Zmieniła się metoda ale zalety i wady filtracji pozostały. Ciężko zmienić prawa fizyki, nawet za pomocą DSP . Takie parametry jak odpowiedź impulsowa, opóźnienie grupowe, które mają zasadniczny wpływ na brzmienie, obowiązują również w DSP.

Skomentuj

Raczej na brak doświadczenia z OB. Wyciągnąłem z tych głośników liniowe 30hz przy średnich poziomach głośności, z tym, ze w BR@30hz. Nie miałem odniesienia o ile cichsze będzie OB od BR, więc zapytałem.

Szczerze mówiąc, to wolę do kolumn zrobić OZ. Nie rozumiem czemu mam wyrzucić subwoofer?

Nie lepiej mini monitorki w OZ na M17WG i TB W2 780SD, i uzupełnić to subem na XTC w 20l zamkniętej z korekcją i dobrym wzmacniaczem?

Mógłbym bardzo długo pisać dlaczego uwazam że nie lepiej. Ale ograniczę sie tylko do tego że nie będzie to praktyczne, a zupełnie niepotrzebne. Jak rozumiem pomieszczenie masz małe i nie masz mozliwości przestawiania. Prosi sie więc o monitory bliskiego pola, nadające się do trudnych warunków akustycznych. Pod nimi cenowo są rozwiązania uproszczone do home recordingu - takie własnie jak M-audio i podobne za kilkaset złotych. Jeszcze niżej jakościowo sa urządzenia do komputerów typu 2+1 - z małym subwooferem.
          Sa tez urządzenia pośtrednie - małe studyjne monitory z subwoferem.

Bardzo watpie żebyś w domu uzyskał dobry bas z subwoofera samochodowego. Z drugiej strony Vifa jest już na tyle dobra że powinna zapewnić przenoszenie od 45 Hz z dobrą jakością, na która składa się odpowiedź impulsowa czy liniowo przenoszona moc. Chodzi z grubsza o to żeby bas nie tracił "ostrości" wraz ze wzrostem poziomu dźwięku, nie bumił i nie miał podbicia w zakresie średniego basu. Wtedy jest dobry, a nie wtedy kiedy potrafi tylko wytworzyć ciśnienie od 30 Hz.

Rozwiazanie o-z jest równiez dobre ze względu na właściwości impulsowe. Ale aktywna korekcja basu w małym głośniku go przeciąży. Potrzebny byłby spory zapas mocy na głośnikach niskotonowych.
          Rozwiązanie z Magnatem w o-z może być ten problem rozwiazać - nie wiem nie znam głosnika. Ale wtedy uzywanie 7" vify na średnie pasmo nawet w o-z wydaje się trochę niepraktyczne - monitor na nim bedzie dość duży i cały system 2+1 zaczyna rosnąć bez potrzeby. W takiej roli praktyczniejsza byłaby jakas 5"

Z takim głośnikami jak masz polecałbym albo pełnopasmowy monitor b-r (sub do niego jak uważasz, moim zdaniem nie jest potrzebny bo 7" vifa bedzie wystarczająca ). Albo wykonanie mniejszych monitorów o-z pod kątem pracy z subwoferem i masz wtedy wiekszą swobode ustawienia.

Skomentuj

Chciałeś mi dop*****lić, a wyszło na to, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem
            Nie, wyszło na to że jesteś po prostu nie osłuchany.

Nic się tam nie dodaje, bo punkt najwyższego podbicia jest na 0db, a reszta poza "podbiciami" w takim wypadku -15db.
            Człowieku, przestudiuj teorie filtrów a potem pisz że nic się nie dzieje. Zresztą w fabrycznych subach OZ bardzo często spotykane są pobicia np. +6db na 25-30hz.

Myślę, że przy zejściu do 16hz w małej obudowie zamkniętej 15-20db to nic nadzwyczajnego.
            Ja też, tylko jaki żywy instrument zawiera się w tym paśmie? To tylko sinusy wygenerowane elektronicznie żeby trzepało chałupą, w dodatku ucho ludzkie jest w tym paśmie już tak nie czułe że zwyczajnie można tu już na pewne kwestie przymknąć oko.

A może zwyczajnie nie chcesz wyjśc na idiotę?
            W tym momencie Ty wychodzisz na idiotę podważając autorytety praktycznie wszystkich realizatorów dźwięku na świecie, czy też producentów muzycznych. Jakbyś chociaż w minimalnym stopniu siedział w temacie to byś wiedział że to najwyższa liga profesjonalnej obróbki dźwięku. Zresztą Yoshi już Ci wyjaśnił na czym polega Twoje nie zrozumienie tematu w tej kwestii.

Nie na temat...
            Chciałbym w tym momencie skończyć tą jałową dyskusje bo niestety ciężko się rozmawia z kimś kto ma braki wiedzy i na siłę próbuje zrobić z wszystkich wokół kretynów forsując swoje wydumane teorie które nijak pokrywają się z faktami. Prosiłbym o nie prowokowanie dalszej dyskusji ze mną gdyż i tak się nie dogadamy.

Skomentuj

Shiver, lepiej uwazaj, bo przyjdzie tata Racjonalny i na Ciebie tez nakrzyczy! :mellow:

Skomentuj

Nie na temat...
                Słuchaj PM. Z każdym kolejnym postem udowadniasz, że albo jesteś małolatem, albo reprezentujesz mierny poziom dojrzałości społecznej. Ja grzecznie zwracam ci uwagę, żebyś z drugiego człowieka nie szydził, a ty znowu swoje, od razu cynizm i drwiny, tym razem w stosunku do mnie, mimo że poprzednią twoją drwiącą uwagę przemilczałem. Shiver i Bio oboje polecieli sobie od idiotów, więc nic mi do tego. Między tobą natomiast i Bio relacja była jednostronna, bo on cię nie obrażał, a ty jego tak. Oto zachowanie niedoszłego moderatora.

Nie zwykłem strzępić języka po próżnicy. Jestem osobą kulturalną i przyjaźnie nastawioną do ludzi (tak, jestem nauczycielem akademickim, więc znowu można drwić i nazywać mnie „tatusiem”, skoro kultura osobista jest ci obca), ale moja cierpliwość też ma swoje granice. Jeśli więc swoimi słowami szukasz zaczepki, to wiedz, że ja podobnym tonem nie odpowiem, bo pisać to można bądź co tak jak robisz to ty, ale uprzejmie cię informuję, że jeśli dalej będziesz próbował robić sobie ze mnie - że tak to ujmę - jaja, to zaproszę cię na spotkanie i wtedy pokarzesz ile sobą reprezentujesz. Nie żartuję, zastanów się więc dobrze czy szukasz zaczepki. Facet w avatarze to ja, głowa może wyglądać na nieproporcjonalnie małą, ale jest normalnej wielkości.

Dziękuję, dobranoc.
                Last edited by Racjonalny; 07.06.2011, 14:25.

Skomentuj

Az sie boje dnia kiedy zostaniesz moderatorem. Normalnie gorzej niz Caritas :) Pisz sobie o mnie co chcesz, mysl co chcesz, swojego stanowiska nie zmienie. Wydaje mi sie, ze troche Cie jednak ponioslo i spotykac sie z Toba nie mam zamiaru. Sprawiles teraz wrazenie nie do konca obliczalnej osobowosci. Wszyscy nauczyciele akademiccy sa tacy sztywni i alergiczni na czarny humor?

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                    koniec tego dobrego,
                    zamykam
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                    X