Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze kolumny Open Baffle.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsze kolumny Open Baffle.

Robię kolumny tego typu pierwszy raz, wiec przyda mi się kilka rad. Będzie dośc nietypowo.

Czysto teoretycznie wygląda to tak: na dole będzie Vifa M17WG, na górze Tang Band W2 780SD. Podział około 1Khz, bo do 1,5Khz ch-ka Vifki wygląda jak z bajki. Z podziałem 3Khz i lekką korekcją pasma brzmi świetnie, ale zawsze może być lepiej.

O zwrotke się nie martwię, będzie cyfrowa DSP. Skoryguje nią nierówność ch-ki TB przy 10-11khz, i zrobię korekcje basu w Vifkach, bo domyślam się, że w takiej obudowie z 16cm będzie malutko basu.

Dlaczego taki dobór przetworników? Vify mam, a TB dlatego, że mają otwarty kosz (więc będą grać też do tyłu), i ze względu na to, że są malutkie, dzięki czemu mogę nabyć głośniki dobrej jakości za grosze w sumie.

Podstawowy problem: kolumny mają grać liniowo od ok. 40-50hz. Jeśli dam im dużo mocy, i zastosuje korekcje, będzie to miało sens? Nie będzie tak, ze przy średnich poziomach głośności membrana będzie się daleko wychylać, i zniekształcać średnice? Kolumny będą wspomagane subwooferem na Magnat XTC 1000. Jednak chcę żeby zagrały maksymalnie nisko jak to możliwe, żeby jak największa część basu była z OB, i chcę mieć możliwość dowolnego ustawienia subwoofera, bez zaburzania stereofoni.

Zastanawiam się też nad tym, czy podział przy 1Khz ma sens, jakby nie patrzeć w okolicach tej f ludzkie ucho jest najbardziej wyczulone... Chociaż ostateczny podział wyjdzie w praniu, nie jest powiedziane, że z podziałem 1Khz to zagra.

Ścianka będzie szerokości ok 17-20cm ze względów wizualnych, i ważna kwestia: kolumny będą prawie przy samej ścianie (ok 35cm odległości od magnesów), a ich fronty ok 50-60cm od moich uszu. Przy takim ustawieniu zasmakuje uroków OB? Czy nie będa miały mało miejsca na granie "do tyłu"?

a nie da się czegoś innego dobrać, żeby sam bas uzyskać z vify a średnie i wysokie (od 400Hz ) z tb tylko większego
    polecę ci tu w3-1364 lub w4-1320
    słuchałem w3 w kolumnach:
    http://en.audium.com/downloads.php?typ_id=6&marke_id=6
    i sprawują się wyśmienicie
    a ten w4 to jego większy brat
    ale w takim zestawieniu nie sprawdzi się twoja vifa
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czy dobrze zrozumiałem że będziesz siedział pół metra od kolumny? Wydaje się że ze względu na specyficzną pracę odgrody, powinny one mieć większą ilość powietrza wokół siebie. Co do małej szerokopasmówki to dobry pomysł, zdobycie wysokotonówki otwartej z tyłu to problem (chyba że saba vintage). Zastanawiałem się nad rozebraniem klasycznej kopółki i zrobienu otworu w magnesie - czy ktoś robił coś takiego? Jak zmieną się parametry?

Skomentuj

Glupi pomysl, zejdz na ziemie, a vify sprzedaj mi, zrobie z nich klony PMC FB1 z linia transmisyjna :)

A tak powazniej to:
        1. Podzial na 1khz uwazam za nietrafny. Jak juz to zejdz z tym do 600-800hz.
        2. Odgroda blisko sciany? Zejdz na ziemie, to nie dziala.
        3. Wspomagane magnatem? Zejdz na ziemie, pora wydoroslec.
        4. Nie zasmakujesz dzwieku odgrody, bo wybrales na projekt jakas chinska popierdolke, a nie prawdziwy glosnik szerokopasmowy.
        5. Chcesz zasmakowac odgrody to trzymaj sie tego : http://www.lampizator.eu/SPEAKERS/PR...0projects.html

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          a nie da się czegoś innego dobrać, żeby sam bas uzyskać z vify a średnie i wysokie (od 400Hz ) z tb tylko większego
          polecę ci tu w3-1364 lub w4-1320
          słuchałem w3 w kolumnach:
          http://en.audium.com/downloads.php?typ_id=6&marke_id=6
          i sprawują się wyśmienicie
          a ten w4 to jego większy brat
          ale w takim zestawieniu nie sprawdzi się twoja vifa
          Myślałem właśnie nad 2 calowcem dlatego, że kosztuje 3x mniej, a jest równie dobrze wykonany. Z tym, że właśnie niski podział odpada... Mogę wydać na to wiecej, ale wtedy budowa się opóźni o miesiąc.
          Zamieszczone przez elerom Zobacz posta
          Czy dobrze zrozumiałem że będziesz siedział pół metra od kolumny?
          Po przeprowadzce do maluśkiej kawalerki mam teraz biurko narożne, kolumny przy samej ścianie, 50-60cm od uszu, a subwoofer pod biurkiem, do teraz nie mogę wyjść z podziwu, że po korekcji, będąc ustawiony pod biurkiem jest w stanie zejść do 25hz o_O Chciał bym wszystko wywrócić do góry nogami i ustawić audio jak mi sie podoba, ale utrudniło by mi to codzienne życiowe czynności

Dlatego właśnie pytam, bo nie wiem, czy w moim przypadku to będzie miało sens.

---------- Post dodany o 02:19 ---------- Poprzedni post o 02:03 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          1. Podzial na 1khz uwazam za nietrafny. Jak juz to zejdz z tym do 600-800hz.
          Też miałem co do tego wątpliwosci.
          2. Odgroda blisko sciany? Zejdz na ziemie, to nie dziala.
          Niestety nie mam możliwości przemeblowania. Jak będzie to grać w porównaniu z normalną obudowa przy ścianie?
          3. Wspomagane magnatem? Zejdz na ziemie, pora wydoroslec.
          Głośnik wcale nie taki zły jakby mógł się wydawać. Może i jest to pompka do robienia ciśnienia z ultra zejściem, ale wcale nie muli, i ma bardzo przyjemną, cieplutką barwę. Przy 1/2 muzyki jakiej słucham bez takiego suba się nie obejdzie
          4. Nie zasmakujesz dzwieku odgrody, bo wybrales na projekt jakas chinska popierdolke, a nie prawdziwy glosnik szerokopasmowy.
          Nie uważam żeby to była popierdółka, no ale jakby nie patrzeć, Vintage to nie jest.
          5. Chcesz zasmakowac odgrody to trzymaj sie tego : http://www.lampizator.eu/SPEAKERS/PR...0projects.html
          Widzę, że większośc tych zaleceń przeczy mojemu pomysłowi

Skomentuj

Ja dorzucę jeszcze jedno "ale". Procesor dsp-fajna zabawka i też bardzo doceniam jego możliwości w swojej pracy, no ale...bas wyciągany głęboką korekcją w zakresie o którym wspomniałeś brzmi źle, po prostu źle. Pamiętaj że każdy filtr ma swoją dobroć która wpływa na parametry sygnału zmieniając m.i.n. opóźnienia czasowe, więc zamiast szybciutkiego sprężystego kopniaka prawdopodobnie (nie twierdze że na pewno) uzyskasz tzw. "wypluty" bas który brzmieniem zbliża się już do przesteru. Zresztą sam aktualnie z tym walczę w swoim pokoju bo moje paki wymagają dość mocnej korekcji od dołu co powoduje że po przekroczeniu pewnej granicy dół staje się bardzo nieprecyzyjny, nieraz gitara basowa zaczyna zlewać się ze stopą co nie brzmi dobrze, a w Twoim wypadku domniemam że zakres korekcji będzie jeszcze większy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
              Ja dorzucę jeszcze jedno "ale". Procesor dsp-fajna zabawka i też bardzo doceniam jego możliwości w swojej pracy, no ale...bas wyciągany głęboką korekcją w zakresie o którym wspomniałeś brzmi źle, po prostu źle. Pamiętaj że każdy filtr ma swoją dobroć która wpływa na parametry sygnału zmieniając m.i.n. opóźnienia czasowe, więc zamiast szybciutkiego sprężystego kopniaka prawdopodobnie (nie twierdze że na pewno) uzyskasz tzw. "wypluty" bas który brzmieniem zbliża się już do przesteru. Zresztą sam aktualnie z tym walczę w swoim pokoju bo moje paki wymagają dość mocnej korekcji od dołu co powoduje że po przekroczeniu pewnej granicy dół staje się bardzo nieprecyzyjny, nieraz gitara basowa zaczyna zlewać się ze stopą co nie brzmi dobrze, a w Twoim wypadku domniemam że zakres korekcji będzie jeszcze większy.
              Czego używasz do korekcji? Wychodzisz poza skalę 0db? Podstawową rzeczą przed rozpoczęciem korekcji, jest obniżenie głośności sygnału, na którym będziemy wykonywać korekcje, tak żeby największe podbicie było na 0db. Wtedy wychodzi właściwie na to, że nic nie jest podbite, a reszta jest jedynie odpowiednio przyciszona Bez tego jest tak jak piszesz, na początku zaczynają się zniekształcenia, najwyższe impulsy przekraczaja skale, i sie ścinają przez co brakuje kontroli, a po przekroczeniu pewnej granicy zaczyna się pierdzenie. U mnie nic takiego nie występuje. Bas jest czysty, pełny i soczysty.

Ps. Nie używam procesora DSP, tylko porządną karte muzyczną :d Po ustawieniu zwrotnic i korekcji basu kończą się wszystkie rejestry GPR, ale świetnie sobie radzi.

Skomentuj

Pomysł wskazuje na niezrozumienie zasad działania głośnika dynamicznego. Żeby ta Vifa miała choćby 60 hz trzebaby zabudować odgrodą większosc pomieszczenia. A i tak ze wzgledu na brak obciażenia membrany jej wytrzymałosc mocowa będzie mizerna, więc korekcja na basie może zniszczyć głosnik przy nieco głosniejszym słuchaniu.
                Obniżanie poziomu całego zakresu w celu wydobycia basu spowoduje jedynie że głosnik będzie prawidłowo grał ale przy głosnościach dostepnych dla słuchawek dynamicznych.
                Do odgrody to się bierze 15-18" głosniki z jak największym Xmax, wysoką efektywnościa i dużą dobrocią. Odgrodę można też zabudowac w kstałcie H - jesli ma to nadal działac jako dipol albo U - wtedy charakterystyka kierunkowa niema już kształtu dipolowego w tak szerokim zakresie czestotliwości.

---------- Post dodany o 05:41 ---------- Poprzedni post o 05:29 ----------

zrób sobie normalna obudowę b-r, wyrzuć subwoofer i wtedy baw się korygowaniem programowym karty. Ale lepiej ustaw za nia porzadnym wzmacniacz żeby nie robić zbyt duzych korekcji i nie regulowac głośności w karcie. Jesli nie masz miejsca, to pozostają trochę lepsze zestawy aktywne do komputerów - jak m-audio tak do 800 złotych za parę.
                Last edited by artur.ek; 06.06.2011, 06:36.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                  na dole będzie Vifa M17WG
                  +
                  kolumny mają grać liniowo od ok. 40-50hz.
                  +
                  Ścianka będzie szerokości ok 17-20cm ze względów wizualnych
                  = abstrakcja

Za mały głośnik, za niskie zejście, za wąska ścianka !! Liźnij trochę teorii, przy takiej ściance spadek zacznie się już ok ok 700Hz !
                  Przy 50Hz będzie miał ok -20dB, korekcja tego jest nierealna.

Skomentuj

Popatrz na to http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1572367.html może coś Ci pomoże.

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
                      Pomysł wskazuje na niezrozumienie zasad działania głośnika dynamicznego
                      Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                      Za mały głośnik, za niskie zejście, za wąska ścianka !! Liźnij trochę teorii, przy takiej ściance spadek zacznie się już ok ok 700Hz !
                      Przy 50Hz będzie miał ok -20dB, korekcja tego jest nierealna.
                      Raczej na brak doświadczenia z OB. Wyciągnąłem z tych głośników liniowe 30hz przy średnich poziomach głośności, z tym, ze w BR@30hz. Nie miałem odniesienia o ile cichsze będzie OB od BR, więc zapytałem.

zrób sobie normalna obudowę b-r, wyrzuć subwoofer i wtedy baw się korygowaniem programowym karty. Ale lepiej ustaw za nia porzadnym wzmacniacz żeby nie robić zbyt duzych korekcji i nie regulowac głośności w karcie.
                      Szczerze mówiąc, to wolę do kolumn zrobić OZ. Nie rozumiem czemu mam wyrzucić subwoofer?

Jesli nie masz miejsca, to pozostają trochę lepsze zestawy aktywne do komputerów - jak m-audio tak do 800 złotych za parę.
                      Nie lepiej mini monitorki w OZ na M17WG i TB W2 780SD, i uzupełnić to subem na XTC w 20l zamkniętej z korekcją i dobrym wzmacniaczem?

Skomentuj

http://www.southaudio.com.tw/PMC%20N...201i%20001.jpg Zrob sobie klona FB1 a zamiast tweetera daj TB w rurce wypelnionej welna. Wymiary obudowy masz na necie. Do tego subwoofera nie potrzeba, szczegolnie jakiegos badziewia XTC w obudowie zamknietej po opakowaniu butow. Masz takie same midwoofery jakie stosuje PMC.

Skomentuj

Do tego subwoofera nie potrzeba
                          Do większości muzyki nie wątpie. Sęk w tym, że potrzebuje nieskrępowanego zejścia do 20-25hz. Nigdy nie słuchałem dłużej niż chwilę TL, stąd pytanie: podołają?

szczegolnie jakiegos badziewia XTC
                          Głośnik parametrami i budową bardzo podobny do samochodowej wersji XLS 10, tylko kosztuje 400zł a nie 800zł. Poza niską efektywnością same plusy. Bardzo ciepły i miękki bas, bardzo muzykalny jak na subniskotonową pompkę. Praca w częstotliwościach poniżej 30hz po prostu bajka.

Masz takie same midwoofery jakie stosuje PMC.
                          Oryginalnie siedziały w ATL 705 PRO z jakimś Seasem na górze. Oznaczenie minimalnie inne, ale wyglądają dokładnie tak samo jak te od PMC. Szkoda tylko, że są po naprawie (wymiana cewki). Mimo to na żadnym innym głośniku nie słyszalem tak dobrej średnicy.

Z TL fajna opcja, jeśli by się udalo obejść bez suba, z 2 strony cięzko mi sobie wyobrazić tak masywny bas z 16cm midwooferków. No ale TL to TL.

A gdyby zrobić małe monitorki OB podobne jak w wcześniej podawanym linku z elektrody, i uzupełnic subem? Autor pisał, ze jego monitorki grają efektywnie od ok 100hz, więc z dość stromym filtrem sub mógł by je uzupełnić bez zakłucania stereofoni. Tylko ciekawe jak by było z graniem "do tyłu". Na pewno odbiło by sie to od ściany i było by inaczej niż w obudowie z zamkniętym tyłem, pytanie tylko jak inaczej Jak ktoś z Was ma pod ręką kolumny OB, to może niech spróbuje je przysunąć do ściany, i posłuchać jak to będzie brzmieć?

Pozostaje jeszcze opcja zrobienia 15litrowych zamkniętych monitorków, które bym korekcją sprowadził do 40-50hz, a poniżej subwoofer, z tym, że długo już słucham czegoś podobnego, a szukam czegoś nowego.

Skomentuj

A co Ci szkodzi zbudowac cos zupelnie nowego? Zbuduj i posluchasz czy basu styknie, jak nie styknie to sobie dolozysz suba skoro tak lubisz watrobe masowac.

A gdyby zrobić małe monitorki OB podobne jak w wcześniej podawanym linku z elektrody, i uzupełnic subem? Autor pisał, ze jego monitorki grają efektywnie od ok 100hz, więc z dość stromym filtrem sub mógł by je uzupełnić bez zakłucania stereofoni. Tylko ciekawe jak by było z graniem "do tyłu". Na pewno odbiło by sie to od ściany i było by inaczej niż w obudowie z zamkniętym tyłem, pytanie tylko jak inaczej Jak ktoś z Was ma pod ręką kolumny OB, to może niech spróbuje je przysunąć do ściany, i posłuchać jak to będzie brzmieć?
                            Mialem sporo konstrukcji OB, moga grac blisko sciany ale nie po to sie je buduje zeby tak wlasnie graly. Projekt z elektrody jest ciekawy pod warunkiem ze bylby wykonany w calosci jako kolumny wolnostojace z cieciem duzo duzo powyzej 100hz. Wg mnie satelity plus sub to jest kiepski dzwiek i trudno to dobrze zgrac. Musialbys to zrobic tak http://lampizator.eu/SPEAKERS/PROJEC...PROJECT11.HTML

Pozostaje jeszcze opcja zrobienia 15litrowych zamkniętych monitorków, które bym korekcją sprowadził do 40-50hz, a poniżej subwoofer, z tym, że długo już słucham czegoś podobnego, a szukam czegoś nowego.
                            Pod monitory potrzebujesz podstawki, jesli postawisz je na biurku to bez aktywnej korekcji wielopasmowej nie uzyskasz rowne pasma bez podbic. Druga sprawa to wyciskania 40-50hz z monitorka na tak slabym badz co badz glosniku.
                            Widze tutaj duze braki edukacji w zakresie akustyki.

Skomentuj

A co Ci szkodzi zbudowac cos zupelnie nowego? Zbuduj i posluchasz czy basu styknie, jak nie styknie to sobie dolozysz suba skoro tak lubisz watrobe masowac.
                              Muszę w końcu kupić elektronarzędzia, i składać wszystko samemu w domu. Męczenie stolarzy o zrobienie nowej obudowy kosztuje mnie zbyt dużo nerwów i pieniędzy...

Wg mnie satelity plus sub to jest kiepski dzwiek i trudno to dobrze zgrac. Musialbys to zrobic tak http://lampizator.eu/SPEAKERS/PROJEC...PROJECT11.HTML
                              Rozwiązanie mi się bardzo podoba, problem w tym, ze zdobycie 2 sztuki XTC 1000 granicy z cudem, a solidne napędzenie 2 sztuk będzie bardzo kosztowne. Jeśli chodzi o zgranie, mając normalnego suba aktywnego, gdzie można kręcić 3 gałkami to jest tragedia. Z DSP jest znacznie lepiej, ale i tak najlepsze efekty uzyskuje jak sub stoi sobie grzecznie pomiedzy kolumnami.

Pod monitory potrzebujesz podstawki, jesli postawisz je na biurku to bez aktywnej korekcji wielopasmowej nie uzyskasz rowne pasma bez podbic.
                              Jasne, że z podstawką. Teraz podłogówki mam jakieś 10-15cm od biurka, i bliżej ich nie chcę ustawiać. Monitorków na biurku sobie nie wyobrażam, nie było by miejsca na burdel

Druga sprawa to wyciskania 40-50hz z monitorka na tak slabym badz co badz glosniku.
                              Przy średnich poziomach głośności zejście 15l monitorkami do załóżmy fb=50hz i f3=40hz to żaden problem. Teoretycznie ok 9db podbicia w okolicy 40-50hz, ale w praktyce mniej, bo pomieszczenie też swoje podbija w tych f. Jeśli podbije te częstotliwości o te załóżmy 6db, głośniki nie będą jakoś szczególnie przeciążone przy normalnym/średnio głośnym słuchaniu. Przy bardzo glośnym też nic sie nie spali, ale głośniki jak i wzmacniacz już w dupe dostaną.

Widze tutaj duze braki edukacji w zakresie akustyki.
                              Tzn? Większośc swojej edukacji opieram na praktycznych doświadczeniach. Teoria często ma się nijak do rzeczywistości. Od początku swojego hobby przeprowadzałem się wiele razy. Akustyke każdego z tych pomieszczeń znam na pamieć, najbardziej wydziwnane anomalie akustyczne nie są dla mnie obce
                              Last edited by BioCannabis; 06.06.2011, 17:33.

Skomentuj

PM wrzuć na luz...Czytam ten wątek od początku i naturalnie z oczywistych względów zgadzam się z Kolegami, którzy krytycznie wypowiadają się o pomyśle BioCannabisa. Sam mógłbym napisać niemal dokładnie to samo wskazując zwyczajnie na podstawy zjawiska propagacji fali akustycznej. Krytyka jest oczywiście potrzebna, ale uderzasz w ton bardziej personalny niż merytoryczny. Widać, że Bio znosi to dzielnie, choć myślę, że jest mu zwyczajnie przykro czytać nieco drwiące uwagi. Bio pewnych zagadnień związanych z fizycznymi podstawami elektroakustyki może nie jest jeszcze świadomy, ale niewiedza nie powinna być powodem do moralizatorskich uszczypliwości i drwin. Zamiast pisać o brakach wiedzy, należy zagadnienie wytłumaczyć, bo same wytknięcie jego nieznajomości wiedzy zainteresowanemu nie powiększy.
                                Co my wiedzielibyśmy dzisiaj, gdyby na nasze pytania i pomysły odpowiadano jedynie słowami o brakach wiedzy?
                                Także Biocannabis, pytaj i nie zrażaj się :).
                                Najkrócej i najtrafniej napisał Yoshi w poście nr. 9. Z takim malutkim głośniczkiem na malutkiej ściance w OB, czy dipolu jak wolisz, nie masz najmniejszych szans. Tutaj niestety niczego nie wykombinujesz. Zwarcia akustycznego tylnej z przednią stroną membrany nie zaklniesz. Żeby było ono położone na skali częstotliwości jak najniżej, odległość obu stron membrany od siebie musi być jak największa. Innymi słowy odgroda/ścianka/ścianki muszą mieć duże wymiary. Można oczywiście iść na kompromis i zmniejszać obudowę, ale kosztem efektywności zestawu, jako że "zbijać" będzie trzeba ch-kę przetwarzania, która zacznie opadać tym wcześniej, im mniejszy będzie dystans od przedniej do tylnej strony membrany. Reasumując i tak trzeba iść w duże wychylenia objętościowe, czyli zwyczajnie duże głośniki i/lub duże wychylenia układu drgającego.
                                Last edited by Racjonalny; 06.06.2011, 19:37.

Skomentuj

Czego używasz do korekcji?
                                  W pracy Dbx Driverack Pa+ i Klark Teknik DN360 więc myślę że o lipie nie można mówić zwłaszcza w wypadku EQ.

Podstawową rzeczą przed rozpoczęciem korekcji, jest obniżenie głośności sygnału, na którym będziemy wykonywać korekcje, tak żeby największe podbicie było na 0db. Wtedy wychodzi właściwie na to, że nic nie jest podbite, a reszta jest jedynie odpowiednio przyciszona Bez tego jest tak jak piszesz, na początku zaczynają się zniekształcenia, najwyższe impulsy przekraczaja skale, i sie ścinają przez co brakuje kontroli, a po przekroczeniu pewnej granicy zaczyna się pierdzenie.
                                  Nie ucz ojca dzieci robić :cool: Takich rzeczy mi nie musisz mówić zwłaszcza gdy mówimy o komputerowej emulacji eq.

U mnie nic takiego nie występuje. Bas jest czysty, pełny i soczysty.
                                  Nie na temat...
                                  Jak to się mówi-jedni wolą piękne kobiety, innym wystarczą duże cycki. Wg. mnie taki bas brzmi źle i tyle-o przesterze nie ma mowy.

Skomentuj

Oho, przyszedl tata Racjonalny i nakrzyczal :(

Skomentuj

Nie ucz ojca dzieci robić Takich rzeczy mi nie musisz mówić zwłaszcza gdy mówimy o komputerowej emulacji eq.
                                      To nie wiem dlaczego u Ciebie zauważalnie pogarsza jakość. Kiedy bawiłem się w wyciąganie 30hz z 16cm głośniczków w zamkniętej i w BR, to w przypadku zamkniętej było ponad 30db podbicia. Jak to brzmiało? Zero jakiegokolwiek przesterowania, bardzo ładny bas. Problem był jedynie w tym, ze nie dało się już zbyt głośno słuchać, bo wszystko było -36db, a głośniki już przy małej głośnosci wychylały się jak szalone.

Jak to się mówi-jedni wolą piękne kobiety, innym wystarczą duże cycki. Wg. mnie taki bas brzmi źle i tyle-o przesterze nie ma mowy.
                                      Słuchałem już bardzo wielu subwooferów w wielu pomieszczeniach, z korekcją i bez, i wiem jak brzmi dobry bas, od ponad 5 lat interesuje się tematyką audio. Subwoofery Velodyne mają wbudowaną korekcje DSP. Myślisz, że subwoofer za kilka/naście tysięcy złotych może źle grać z powodu zastosowanej w nim korekcji? Nie, po prostu u Ciebie coś jest nie tak. Jak jest możliwe żeby nie przekraczając skali bas brzmiał prawie jak przester? Nie możliwe :lol: Spróbuj sobie to zrobić na wtyczce VST Electri-Q, albo sterownikach KX Project i karcie muzycznej Creative z obsługiwanych przez te sterowniki modeli. W obu przypadkach bez przekraczania skali uzyskasz bas bez efektu "prawie przesterowania".

Skomentuj

Suby Velodyne maja korekcje bo sa subami zamknietymi i bez korekcji niskiego basu nie bedzie. Klient chce miniaturyzacji wiec robi sie takie zamkniete kostki z korekcja. Oczywiscie nic w tym zlego nie ma, rozwiazanie bardzo dobre.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X