Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik do subwoofera zamiast XTC.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik do subwoofera zamiast XTC.

Zakupiłem ostatnio Magnat XTC 1000. Charakter bardzo mi odpowiada, ale niestety głośnik ma ukrytą wadę (lekko pęknięte zawieszenie podklejane super glue), co mnie bardzo irytuje, mimo, że tego nie słychać. Gorzej jak rozleci się przy dłuższym graniu na dużej mocy. Chcę nowy głośnik grający bardzo podobnie, może i nawet lepiej.

Cena?
    -Max 400zł

Do jakiej muzyki?
    -Dubstep
    -Drum'n'Bass
    -Electro
    -Czarny rap

Czego wymagam od niego?
    -Dobre zejście i potężne brzmienie ponizej 40hz
    -Masywna stopa
    -Ciepła barwa
    -Zróżnicowanie basu
    -Akceptowalna szybkość

W czym i z czym?
    -Niewielka obudowa zamknięta
    -Napęd 300w RMS.
    -Korekcja aktywna dla osiągnięcia liniowych 20hz

Głośniki które póki co rozważam:
    -STX GDN AA (Mocno się nad nim zastanawiam)
    -STX SW.STX.12.2.500.2x4.F.S.PP (AA nie będzie lepszy?)
    -Magnat XTC 300 (jakaś nowa seria, ja mam 10' ze starej, jest podejrzanie tani w porównaniu do starej serii)
    -Magnat AD 300 (niby większa moc i xmax, a mniejsza cewka niż w XTC300, WTF?)
    -STX GDN-42-450-8-SC (malutki magnesik i wymaga obudowy-pralki, ale za to wieeelka membrana i fs 19hz, słuchał ktoś?)

Myślałem też nad 8' (TIW 200, MDS08, STX węglowy), ale obawiam się, że wyciąganie 20hz to zbyt ekstremalny zabieg jak na 8", no i nie wiem, czy mi podejdą charakterem dźwięku.

Macie jakieś ciekawe propozyzje? A może ktoś z Was ma coś ciekawego i w dobrym stanie do sprzedania?

PS. Nie chcę żeby temat stał się polem bitwy, chcę kilka rad. Dlatego luuuuzzzz

Człowieku do czego Ci potrzebne liniowe 20 Hz?? Drgania sejsmiczne u sąsiadów chcesz wywołać ? :)

Był na alledrogo ostatnio nawet fajny raveland, tylko nie pamiętam modelu.
    Poleciłbym gdn 30/120/1, ale jest dla Ciebie za słaby :) Uwierz potrafi zrobić zamieszanie. Powinien się nadać nawet do korekcji.

Skomentuj

Niewielka obudowe zamknieta to można zastosować przy tonsilu 25/80/1 chcesz dużego zejscia do tego dubstep i czarny rap a subwoofer ma grać w zamknietej skrzyni to do siebie nie pasuje.
      Co do przetwornika to mysle że nie tylko są tonsile czy stx,zastanów sie nad tym głosnikiem http://allegro.pl/branson-ex-4000-i1653762921.html co prawda potrzebuje mocnego napedu i nie łatwo go ruszyć ale poza tym spełnił by twoje oczekiwania co do robienia hałasu

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
        W czym i z czym?
        -Niewielka obudowa zamknięta
        Głośniki które póki co rozważam:
        -STX GDN AA (Mocno się nad nim zastanawiam)
        -STX SW.STX.12.2.500.2x4.F.S.PP (AA nie będzie lepszy?)
        oba odpadaja bo w zamknietej za nisko nie schodza

barwa i szybkosc OK
        ale zesjcie nie powala

Myślałem też nad 8' (TIW 200, MDS08, STX węglowy), ale obawiam się, że wyciąganie 20hz to zbyt ekstremalny zabieg jak na 8", no i nie wiem, czy mi podejdą charakterem dźwięku.
        jestem dopiero w poczatkowej fazie testowania weglowego 8" ale juz teraz moge powiedziec ze schodzi nisko... nizej niz MDS08 (w domu)
        ale jak bardzo nisko to powiem dopiero jak wiecej sie nim pobawie

Skomentuj

Pawle z tego co wyczytałem masz ten głosniczek,Powiedz coś o nim wiecej ile potrzeba mocy żeby go napedzić jak uważacie 2 takie głosniczki zagrały by w 2 komorach BR czy potrzeba membrany biernej do dobrego zestrojenia?

Skomentuj

ktory glosnik?
            8" awx?
            jeszcze nic o nim nie napisze

jak sie dluzej pobawie to opisze wrazenia

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
              Człowieku do czego Ci potrzebne liniowe 20 Hz?? Drgania sejsmiczne u sąsiadów chcesz wywołać ?
              Czarny rap, Dubstep. Zdarzają się utwory z basem schodzącym do 20Hz. Najniższa linia basowa jaką słyszałem to 23Hz (Young Jezzy - Put On), ale zdarza się w dubstepie np. takie basowe "WZIIIUUUUUUMMMMRRRRRRR", które zaczyna sie na 100Hz, a kończy na 20Hz. Czy czasem w rapie bęben, który przy ostatnim pogłosie schodzi w częstoltiwości infrasoniczne zachaczając o 20Hz. Naprawdę to, że w muzyce nie ma nic poniżej 40hz to mit. W wielu "normalnych" kawałkach, nawet i rockowych bas schodzi sejsmicznie nisko.

Poleciłbym gdn 30/120/1

ale jest dla Ciebie za słaby

Uwierz potrafi zrobić zamieszanie. Powinien się nadać nawet do korekcji.
              Nie słuchałem tego głośnika. Wiem, ze potrafi zrobić zamieszanie, ale poniżej 40hz raczej nic ciekawego nie pokaże.

Nie wiem, czy zbyt pochopnie nie wyskoczyłem z tym kupnem nowego głośnika. Zawieszenie było pęknięte w 2 miejscach, na szerokości ok 1-2cm, jakieś 5mm przed obręczą, więc w tym miejscu jest praktycznie nieruchome (ma grubosć aż 4cm), i sztywne sklejenie super-glue nie wpływa zbytnio na prace zawieszenia. Minimalnie, praktycznie niezauważalnie świszczało powietrze, bo jakiś idiota to sklejał, ale podkleiłem sylikonem i jest 100% szczelnie, praktycznie nie widać śladów napraw.

Do tego obręcz na 1/4 długości była odklejona, a zawieszenie jakby się "rozdwoiło" na niewielkim obszarze (ale nie przerwało), bo z obręczą poszło jakieś 20% jego grubości, które było sztywno przyklejone do niej, i w miejscu ok 1x2cm przy samej obręczy jest nieco mieksze, bo rozdwojone, ale od dołu nic się nie zerwało, więc nadal to miejsce jest 100% szczelne.

Nie będzie to miało wpływu na dźwięk? Zawieszenie wytrzyma 300w RMS w zamkniętej 20l?

---------- Post dodany o 00:00 ---------- Poprzedni post o 23:57 ----------

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
              chcesz dużego zejscia do tego dubstep i czarny rap a subwoofer ma grać w zamknietej skrzyni to do siebie nie pasuje.
              Wole zamknietą z korekcją niż BR. BR 10hz poniżej strojenia jedynie furkota, bez dźwięku, choć można i wepchać metr rury strojąc na 20hz Osobiście jednak wolę rozwiązanie firmy Velodyne.

zastanów sie nad tym głosnikiem http://allegro.pl/branson-ex-4000-i1653762921.html co prawda potrzebuje mocnego napedu i nie łatwo go ruszyć ale poza tym spełnił by twoje oczekiwania co do robienia hałasu
              Łooooooo, ale fajny

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              oba odpadaja bo w zamknietej za nisko nie schodza

barwa i szybkosc OK
              ale zesjcie nie powala
              Korekcja tak z 12-15 decybelków by nie pomogła?

Skomentuj

BioCannabis Napisałeś ze szukasz rad a jest odwrotnie to ty chcesz dawać innym rady nie rozumie cie człowieku
                Tak poza tym chcesz wstawić tego magnata do skrzyni 20l?

Skomentuj

sztywne sklejenie super-glue nie wpływa zbytnio na prace zawieszenia
                  podklej butaprenem i bedzie OK

nie testowalem wiec nie powiem
                  ale AA w 50 litrowym b-r schodzi naprawde nisko
                  przykladowo w popularnym "bass i love you" nawet w domu wyciagal ten najnizszy bas (tam gdzie ludzie plotkuja ze tylko membrana lata a nie gra basem )
                  a b-r da sie wyciszyc odpowiednio
                  lub z takim budzetem mozesz sie pobawic w MB

Skomentuj

Kolego 12-15dB to od 16 do 32 x więcej mocy !

Skomentuj

Czyli dzieki takiej wspanialej korekcji basu juz przy 2-8W glosnik bedzie tak pieknie latal, ze beda juz slyszalne same znieksztalcenia ?
                      Toz to lepiej sobie zrobic line array z 4 tanich glosnikow 8" z odpowiednia korekcja i bedzie: cisnienie oraz zejscie. Jedynie trzeba bedzie dostarczyc troche wacikow.

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                        Toz to lepiej sobie zrobic line array z 4 tanich glosnikow 8" z odpowiednia korekcja i bedzie
                        Panowie, trzymajcie poziom forum-sub z 4ema głośnikami ma tyle wspólnego z line array co alphard ze scanem, jedynie może podobnie wyglądać

Skomentuj

BioCannabis Napisałeś ze szukasz rad a jest odwrotnie to ty chcesz dawać innym rady nie rozumie cie człowieku
                          Nie daje rad, tylko uzasadniam dlaczego chce OZ

Tak poza tym chcesz wstawić tego magnata do skrzyni 20l?
                          Tak. Osiąga w niej QTC 0,49.

przykladowo w popularnym "bass i love you" nawet w domu wyciagal ten najnizszy bas (tam gdzie ludzie plotkuja ze tylko membrana lata a nie gra basem )
                          To rzeczywiście bardzo nisko. Niektórzy uważają, że przy "Bass i love you" w ogóle nie ma basu. Kiedy ma sie czym to przepompować to bas w tym kawałku jest baardzo potężny i niski.

lub z takim budzetem mozesz sie pobawic w MB
                          Z kilkoma kolankami szło by upchnąć BR, ale chyba jednak zostane przy Magnacie Niedługo będę miał wzmacniacz, i jak zawieszenie wytrzyma moc maksymalną w zamkniętej 20l, to zostaje. Myślę, ze nie będzie miał z tym problemu, bo to naprawdę kawał solidnego głośnika, i te kilka małych napraw raczej nie wpłynie na jego trwałość

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                          Kolego 12-15dB to od 16 do 32 x więcej mocy !
                          Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                          Czyli dzieki takiej wspanialej korekcji basu juz przy 2-8W glosnik bedzie tak pieknie latal, ze beda juz slyszalne same znieksztalcenia ?
                          Kiedyś też tak myślałem, ale zagłębiłem się w temat, i 12-15db to nic strasznego jeśli chodzi o korekcje. Wydaje się to szalone, ale np. subwoofery Velodyne w zamkniętej z korekcją to dokładnie to samo rozwiązanie. Mocny głośnik, mocny wzmacniacz, i kilkanaście decybeli korekcji, zeby zejść do 20hz z maluśkiej obudowie. Jest to możliwe, i to z całkiem znośnymi natężeniami (ale bez dyskoteki).

Skomentuj

Z kilkoma kolankami szło by upchnąć BR
                            w 50 litrach nic nie trzeba zaginac

Skomentuj

Był na alledrogo ostatnio nawet fajny raveland, tylko nie pamiętam modelu.
                              Heh, o ile to ten co kupiłem to już go nie ma :P
                              http://allegro.pl/show_item.php?item=1637309650

Na razie leży i odpoczywa, wkrótce jak trochę czasu będę miał to zacznę coś robić w 34l dla niego + bassreflex 9cm x 20cm - przynajmniej tak poleca producent w instrukcji do niego a z tego co słyszałem najlepiej robić tak jak mówi producent jeśli chodzi o ten głośnik :P

Jeszcze jest ten model:
                              http://allegro.pl/glosnik-do-tuby-ba...666110300.html

Ale to dokładnie to samo co mój (chyba?), tylko standardowy wygląd/zwykła edycja.

Skomentuj

.3lite Do tych 34L dolicz sobie te 3.5-4L wiecej:)

Skomentuj

.3lite chodziło mi o ten głośnik. Twoja wersja wygląda lepiej niż oryginał. Wart był swojej ceny?

Skomentuj

Na panel zrób osobna komore wszystko policz jeśli obliczasz magnes głosnika bas reflex i wzmocnienia to nie bedzie potrzebny dodawania nic do tych 34L

Skomentuj

@wojak737
                                      Dlaczego by nie, nie jest to jakiś majątek a głośnik jest nawet sensowny.

Liczyłem, że panel mi zajmie 2,6l przy 22mm mdfie (wspólna komora), panel kupiłem od Damiani ponieważ nie chciało mi się robić Holtona 200, który całościowo i tak by mnie wyszedł drożej.
                                      Ogółem pudło o wymiarach 37x37x37 (wewnętrzne wymiary 34,8 x 32,6 x 32,6) mdf 22mm daje mi jakieś 37l, z czego odjąć 2,6l zajmowanego przez panel przy 22 mdfie z tyłu i mamy jakieś 34,4l w teorii.

Przy okazji, jak wygląda bandpass housing?

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                        Przy okazji, jak wygląda bandpass housing?
                                        Zapewne jak typowy bandpass Czyli 2 komory ( jedna zamknieta ) i pseudoporcik

Skomentuj

Czaruję...
                                        X