Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik do subwoofera zamiast XTC.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zakupiłem Raveland AXX 1212, i myślę, że będę zadowolony. Jak zagra przekonam się niedługo. Coś mnie kusi żeby kupić skrzynie Solind CP 123, wymontować chińczyka, i wsadzić w nią Rave. Za 50zł chińczyk by poszedł, to za 100zł mam elegancką 28l zamkniętą skrzynkę do domu.

---------- Post dodany o 00:37 ---------- Poprzedni post o 23:57 ----------

Jak ktoś chce XTC 1000, to jest w ogłoszeniach za 119zł. Nowy kosztował 419zł.
    Last edited by BioCannabis; 14.06.2011, 23:05.

Skomentuj

o ja pier... :???:
      zamiast kupic pozadnego STXa kupil monotonna pompke

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
        Zakupiłem Raveland AXX 1212, i myślę, że będę zadowolony.
        Ja myślę, że jednak nie. To co chciałeś na początku, nie będzie zrealizowane nawet po części.. :)

Skomentuj

Nie na temat...
          A moim zdaniem bio będzie zadowolony, nawet bardzo.

Skomentuj

Nie na temat...
            Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
            Nie na temat...
            A moim zdaniem bio będzie zadowolony, nawet bardzo.
            Myślę tak samo. Ale tak samo jak w twoim przypadku Shiver, jest to konkluzja raczej w tonie rezygnacji :P

Skomentuj

tak, bedzie zadowolony bo zmienia jeden tluczek na wiekszy
              co nie zmienia faktu ze jakosci nie poprawi, zejscie napewno

Skomentuj

Nie na temat...
                Ale tamten miał już z korekcją 20Hz więc co poprawi ? zejdzie do 10Hz :P

Skomentuj

Skąd wiecie, że AXX zagra gorzej od AA? Pewnie większośc z Was go na oczy nie widziała. Opinie na forach (w tym również od doświadczonych osób) są pozytywne, i wg. nich głośnik jakościowo gra całkiem nieźle. Na niemieckim forum wygrał porównanie z Hertz ES 300.

Nie rozumiem czemu tak na mnie naskoczyliście. Głośniki tego typu mi pasują. Słyszałem wiele szybszych i "lżejszych" głośników, i wolę mieć w subwooferze "pompkę".

Skomentuj

BioCannabis A ty go słyszaleś że tak go bronisz ?
                    Jest wiele dobrych głosników Pompek ale nie w twoim budżecie,Nie rozumie w ogóle stosowania typowego przetwornika do CA w domu ale ty uważasz że zawsze można wprowadzić aktywna korekte słuchasz szybkich bitów a bierzesz wolny głosnik z cieżka membrana i dużym skokiem,Nie rozumie czemu niektorych tak jara jak przy udeżeniu basu czuja sie jak by dostali łopata w plecy no cóz mam nadzieje ze wiekszość z tego wyrośnie

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                      BioCannabis A ty go słyszaleś że tak go bronisz ?
                      Żeby zadecydować o kupnie wystarczyło mi przetrząśnięcie internetu w poszukiwaniu informacji. Posłucham niedługo.

Jest wiele dobrych głosników Pompek ale nie w twoim budżecie
                      Np. XXLS 12. Kosztuje 800-900zł, a podobno też straszny "zamulacz". To nie głośniki do grania całego basu, bo tylko w tym najniższym grają z dużą precyzją. Średnio-wysokiego basu wolę słuchać z "lżejszych" głośników. AXX będzie cięty na jakieś 40-50hz, w kolumnach za jakiś czas będzie MDS08/STX węglowy.
                      Nie rozumie w ogóle stosowania typowego przetwornika do CA w domu
                      To dlaczego używasz BSW?
                      słuchasz szybkich bitów a bierzesz wolny głosnik z cieżka membrana i dużym skokiem
                      Głównie Dupstep i Rap. Rzadziej DNB i Electro, ale w tych nowszych kawałkach też jest sporo sejsmicznego basu.
                      Nie rozumie czemu niektorych tak jara jak przy udeżeniu basu czuja sie jak by dostali łopata w plecy
                      Nie słucham tak głośno żeby czuć bas na ciele.
                      no cóz mam nadzieje ze wiekszość z tego wyrośnie
                      Z łomocenia bez jakości wyrosłem kilka lat temu. To, ze ktoś potrzebuje zejścia do 20hz, nie znaczy, że jeszcze nie wyrósł z łomocenia. Wpadnij kiedyś, posłuchaj mojego systemu, zmienisz zdanie. Znajomi zawsze mi mówią "taki duży subwoofer, a tak cicho masz włączony"

Skomentuj

Z łomocenia bez jakości wyrosłem kilka lat temu
                        Czyżby? Znam dość dobrze muzykę jaką słuchasz i w żadnym z wymienionych gatunków nie ma co szukać namiastki dobrego brzmienia czy jakości, co wcale też nie znaczy że jest zła, gorsza itd. Koledze wcześniej raczej chodziło o to że może kiedyś przerzucisz się na żywą, dobrze zrealizowaną muzykę i wtedy docenisz szybkie i prawdziwie muzykalne głośniki a nie pierdziawki do przetłaczania mas powietrza.

Skomentuj

Np. XXLS 12. Kosztuje 800-900zł, a podobno też straszny "zamulacz"
                          Bo to głosnik typowo do kina nie do muzyki
                          To dlaczego używasz BSW?
                          Bo za 220zł nic lepszego bym nie dostał,A cała seria bsw nadaje sie bardzo dobrze do domu i do bagażnika

Chłopie miałes do wydania 400zł trzeba było zamówić z part-expres daytona albo epic audio i to by był dopiero przetworniczek, Osobiscie do Raveland nie mam nic ale mogłes pójsc krok wyżej i wejsc bardziej w jakość nie ilość

Skomentuj

Koledze wcześniej raczej chodziło o to że może kiedyś przerzucisz się na żywą, dobrze zrealizowaną muzykę i wtedy docenisz szybkie i prawdziwie muzykalne głośniki a nie pierdziawki do przetłaczania mas powietrza
                            Czasem (bardzo rzadko) słycham Dream Theater, czy AC/DC. Jeśli wszystko jest odpowiednio zestrojone, to jest bardzo ładnie w takiej muzyce. Wtedy to kolumny grają basem, a bardzo nisko cięty sub subtelnie podkreśla stope i gitare basową. Głośników które zostały przeznaczone do pracy tylko poniżej 50hz nie tnie wyżej, bo wtedy rzeczywiście będą brzmieć mulasto.

Bo to głosnik typowo do kina nie do muzyki
                            JW. Było trochę opini na jego temat w internecie, i 2 osoby napisały, ze głośnik jest bardzo precyzyjny i ma piękną barwę, ale MUSI być cięty na 40-50hz, bo inaczej jest tak jak wszyscy piszą, mulator.

Chłopie miałes do wydania 400zł trzeba było zamówić z part-expres daytona albo epic audio i to by był dopiero przetworniczek, Osobiscie do Raveland nie mam nic ale mogłes pójsc krok wyżej i wejsc bardziej w jakość nie ilość
                            Patrzyłem Datony, i z subniskotonowych poniżej 600zł nie było nic ciekawego.

Skomentuj

to jest bardzo ładnie w takiej muzyce
                              W porównaniu do?

I akurat AC DC za wyznacznik bym nie brał. Fajna muzyka to fakt, ale do materiału np. Marcus'a Miller'a w kwestiach zróżnicowania barw i dynamiki nie ma żadnego podejścia.

Skomentuj

BioCannabis Posluchaj troche dobrze zrealizowanych kawałków dire straits czy pink floydów Briana'a eno czy kraftwerk zobaczysz że ta dynamika kuleje a bas nie do końca jest taki jak powinień być :)
                                A przy muzyce klasycznej czy operowej sub jest totalnie zbedny i lepiej odłaczyć go od gniazdka bo robi tylko niepotrzebnego zamieszania.

Skomentuj

W porównaniu do?
                                  Najbardziej muzykalny subwoofer jaki miałem, to Canton Plus C. Szybkością i precyzją wymieszał z błotem Visatona W300, którego też kiedyś miałem. Cięty dośc wysoko grał najlepiej, było baaaaardzo realistycznie jeśli chodzi o gitare basową i stope. Niestety poniżej 35hz brakowało mu wszystkiego. Efektywności, prezycji, barwy. Jako samodzielny sub się niestety nie sprawdził. Najchętniej bym 2 takie głosniki wstawił sobie do kolumn (od 40hz), i uzupełnił subniskotonowcem.

No to teraz porównanie:
                                  Vifki M17WG od ok 45Hz, XTC w paśmie 20Hz-45Hz. Stopa bardzo realistyczna, z fajnym przytupem, gitara basowa brzmiała jak gitara basowa, nie jak elektroniczny bas Świetna podbudowa od dołu. Zero jakiegokolwiek zamulania.

Oczywiście gdyby odciąć XTC na np. 80hz, gitara basowa brzmiała by nienaturalnie, a stopa mogła by lekko przeciągać, bo powyżej 60hz jest bez żadnych rewelacji.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCanabis
                                    Żeby zadecydować o kupnie wystarczyło mi przetrząśnięcie internetu w poszukiwaniu informacji. Posłucham niedługo.
                                    to jest cos typu jedzmy gowno bo miliony much nie moga sie mylic

mam nadzieje, ze jedna osoba sie nie obrazi
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                      to jest cos typu jedzmy gowno bo miliony much nie moga sie mylic

mam nadzieje, ze jedna osoba sie nie obrazi
                                      Szukałem głównie na tym forum, a przekonała mnie opinia Tasiora. Czyli nie wierzyć w to, co tu jest pisane?

Skomentuj

Przecież gitara basowa ma najniższą strunę E o podstawie ok. 41hz, więc nie wiem co chcesz szukać poniżej 35. Kawałek stopy jakby się uprzeć to można tam znaleźć choć to tak naprawdę będzie bardziej uderzenie powietrza w membranę mikrofonu z otworu rezonansowego centralki niż to co normalnie słyszymy. Odcinając Xtc na 45hz gra on jeszcze wyżej, w zasadzie pasmo 50-60hz będzie jeszcze nieźle słyszalne chyba że filtrujesz 48db/oktawa. "Nie wiem" jak to się dzieje że wg. Ciebie gra to dobrze a niezłej klasy 10cio calowe głośniki na sztywnym zawieszeniu i lekkich membranach nieraz sobie nie radzą z bardziej ogarniętym bassman'em. Naprawdę nie chce Ci docinać ale może posłuchaj czegoś z wyższej półki przez dłuższy czas a zapewne zmienisz zdanie co do pewnych kwestii w tej materii.

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Mnie najbardziej interesuje co to za ciekawe dźwięki są w okolicach tych 20-30Hz że warto się o nie tak "bić" .

Skomentuj

Czaruję...
                                          X