Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budżetowa paczka gitarowa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budżetowa paczka gitarowa

Czołem.
    Przymierzam się do budowy niedrogiej paczki gitarowej. Cel? Po prostu jestem ciekaw czy nie stworzy mi problemów, zwyczajnie kolejna konstrukcja, gdzie elektronika będzie zbudowana z podzespołów, które posiadam na stanie.
    Znajomy mi przetestuje całość, jak się spodoba to przygarnie do siebie to po kosztach budowy.

Elektronika:
    W przedwzmacniaczu jedna, podwójna trioda ECC83, w końcówce EL84.
    http://audioton.republika.pl/gitarowiec.html

Paczka:
    No i tu mały dylemat.... Jako, że ma to być niedrogie, zdecydowałem się na aplikację:
    http://stx.pl/gds-30-200-8-se.html
    Wiadomo, że głośnik nie będzie w pełni wykorzystany, ale pytanie czy jest coś godniejszego uwagi w cenie STXa? Czy w jego cenie dostaniemy jakieś przyzwoite 8", które zagra lepiej od GDSa przy tym wzmacniaczy? Zaznaczając przy tym, aby trochę basu też z tego było.

Pytanie głównie mam o aplikację głośnika.
    Z parametrów Thiele`a można przyjąć, że obudowa zamknięta sprawdziłaby się tu najlepiej. Jednak pytanie do tych co siedzą w gitarowcach, czy aplikacja nie powinna być nieco inna..? I pytanie jaka...?
    Nie siedzę w tego typu konstrukcjach, ale ciekawość mnie zżera czy coś z tego będzie... :)

A ja mam do wydania za małe pieniądze paczkę Vermona na RFT3401. Wzmak dobrze się z tym sprawdzi.
    http://cgi.ebay.de/Vermona-Box-R150-...-/130523068640
    Takie coś jak wyżej. Jakbyś był zainteresowany to daj znać.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
      Paczka: No i tu mały dylemat.... Jako, że ma to być niedrogie, zdecydowałem się na aplikację: http://stx.pl/gds-30-200-8-se.html
      Ten głośnik nie ma prawa zagrać, jego pasmo sięga znacznie powyżej 5kHz i będzie to darło jadaczkę. Poszukaj starych Tonsili GDS 30/30, do 80zł powinno wyjść, lub RFT ale tu bywa różnie z naprawami, zresztą z Tonsilami jest ten sam problem.
      IMHO jak zrobisz taki wzmak, to szkoda go na takie głośniki, może jednak jakiś Celestion albo Emminence?

---------- Post dodany o 17:24 ---------- Poprzedni post o 17:21 ----------

BTW wycięcie tubki w GDS STX'a powinno go skutecznie uciszyć u góry.

Skomentuj

Tak wycięcie tubki to podstawa w tym głośniku. Co do aplikacji paczki-zależy do czego to ma służyć. Jeżeli chcesz więcej dołu do ciężkiego grania to zdecydowanie paka zamknięta. Do lekkiego rocka, bluesa i tym podobnych śmiało można kombinować z otwartą konstrukcją uzyskując nieraz ciekawe brzmienie.

Ps. Poszukaj na allegro używanych celków i eminenców, ew. coś innego stricte gitarowego.

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand Zobacz posta
          BTW wycięcie tubki w GDS STX'a powinno go skutecznie uciszyć u góry.
          Czytałem już o tym i pewnie zostanie usunięta jeśli zdecyduję się na ten głośnik. No chyba, że pasywnymi filtrami dałbym radę go uciszyć na górze. Tylko pytanie czy jest sens ładować moc, której za wiele nie ma, w zwrotkę...

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
          Co do aplikacji paczki-zależy do czego to ma służyć. Jeżeli chcesz więcej dołu do ciężkiego grania to zdecydowanie paka zamknięta. Do lekkiego rocka, bluesa i tym podobnych śmiało można kombinować z otwartą konstrukcją uzyskując nieraz ciekawe brzmienie.
          Jakich litraży musiałbym się trzymać w jednym i drugim rozwiązaniu?

Skomentuj

No chyba, że pasywnymi filtrami dałbym radę go uciszyć na górze. Tylko pytanie czy jest sens ładować moc, której za wiele nie ma, w zwrotkę...
            Złe rozwiązanie, odradzam.
            Jakich litraży musiałbym się trzymać w jednym i drugim rozwiązaniu?
            Wzrokowy... Dla paczki gitarowej to nie ma większego znaczenia (w granicach normy oczywiście), w takim zastosowaniu w głośniku i tak mają zagrać w dużej mierze podbarwienia, do tego materiał paczki jest ważny, one też może pograć :) - wskazana sklejka.
            Robiąc otwartą lepiej zrobić "otwieraną" na 1/3 tylnej ścianki, zawsze masz możliwość zamknięcia paczki. Z tym STX'em to rozwiązanie byłoby wskazane.

Skomentuj

Właściwie gabaryty mogą być dla obu opcji takie same. W pakach gitarowych obudowę dobiera się na oko, a w zasadzie na ucho. Myślę że dobrym punktem wyjścia dla głośnika 12cali może być coś koło 35 litrów lub nawet nieco mniej.

Ps. Możesz też pogrzebać w internecie i poszukać gotowych projektów firmowych paczek. Ludzie często klonują i można tam co nieco podpatrzeć.
              Last edited by Shiver; 15.06.2011, 20:28.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                dobrym punktem wyjścia dla głośnika 12cali może być coś koło 35 litrów lub nawet nieco mniej.
                To chciałem wyczytać, bo pierwszorzędnie myślałem o zamknętej 50litrów i te gabaryty trochę raziły..

Skomentuj

Jest jeszcze coś takiego http://stx.pl/gde-25-300-8-se.html
                  W gitarach nie stosuje się litraży jako-takich, bo obudowy są otwarte z tyłu, trochę "przymknięte", albo całkiem zamknięte (zazwyczaj duże paczki). Nie wiem czy to nie jest nawet jedynie kwestia wyglądu - duży głośnik - duże combo, mały głośnik - małe combo :)

Skomentuj

Aż tak nie przesadzajmy. 12ście cali w 10l oz na przesterze będzie po prostu brzydko buczał. Gde 25 jest dość ciekawą opcją. W zasadzie do pełni szczęścia brakuje mu typowego rezonansu na skraju pasma, dla przykładu:

http://www.usspeaker.com/legend%20modeling12graph.gif

Skomentuj

dolphin123, jak jeszcze nie znalazłeś to polecam ściągę :)

Skomentuj

Był kiedyś taki głośnik tonsila, bodajże gd 30/50 i on nawet się nadawał, ale skoro montujesz tam lampę to poszukaj, tak jak inni koledzy radzili głośnika typowo gitarowego tj. eminence, celestion itp.
                        Dobrze by było jakbyś trafił na starsze modele celestiona. Nie były montowane w chinach i to grało :)

Skomentuj

To ma być budżetowa konstrukcja i po prostu pytam o tani głośnik, bo elementy do lampy mam już długi czas:)

Skomentuj

A jakiego typu muzykę kolega grywa? Leci cały czas siarą na przesterze, czy może spokojnie na czystym?

Skomentuj

Nie kupuj zadnych nowych glosnikow. Szukalbym starych glosnikow szerokopasmowych z odbiornikow radiowych. Duze owalne szerokopasmowce, Grundig, RFT, Telefunken, Siemens... Mialem taki fajny glosnik w super stanie, szkoda ze tak pozno zaczeles temat.

Paczka do gitary musi miec brzmienie, a nie robic po prostu kupe halasu. Jesli to ma byc do pykania w domu to tym bardziej takie glosniki podolaja. Oczywiscie uzywane typowe glosniki gitarowe rowniez trzeba koniecznie wziac pod uwage.

Zapomnij o zwyklych glosnikach, bo one maja inne parametry i nie sa projektowane tak aby mialy ciekawy, charakterystyczny sound.

Skomentuj

http://allegro.pl/gds-30-30-tonsil-i1664861197.html

kiedyś mi polecano tego tonsila właśnie do paczki gitarowej, tylko jak już koledzy pisali, trzeba wyciąć tubkę, bo nie wytrzymasz jazgotu :)
                                Na przesterze nie sprawdzi się tak dobrze jak typowy głośnik gitarowy, ale na czystym to już może fajnie zagrać :)

Skomentuj

---------- Post dodany o 07:07 ---------- Poprzedni post o 07:06 ----------

RFT z vermon i tym podobnych kolumn mają znakomitą efektywność więc może warto pójść w tę stronę. W tych co ja mam na stanie ostatnio zauważyłem, że cewki nawinięte są na puszkach od piwa kroolewskie :) Jak będę w remizie to cyknę foty to sami zobaczycie jak z tymi regeneracjami kiedyś bywało.

Skomentuj

Przyszedł do mnie gd 30/50 8ohm tonsila :) Posłuży mi do gitarowej paczki i tu pytanie... Jak najlepiej zaaplikować ten głośnik?

Skomentuj

Daj pake 1/3 30 litrów i będzie spoko. Ew. closed jak lubisz szatany

Skomentuj

Z tyłu otwarta?
                                        Druga sprawa jak wygląda sprawa okablowania, skoro ze wzmacniacza gitarowego ma wychodzić duży jack?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X