Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik wysokotonowy do 80zł do GDN 13/40/2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

artur.ek nie mac ludziom w glowach. Dzis nikt nie produkuje takich TL o jakich piszesz. To bylo za czasow Baileya to juz dawno i nieprawda. Takie TL mozna robic na "gorszych" glosnikach. Dla wooferow z dobrocia 0.25 tez bedziesz chcial osiagnac lagodny spadek? Chyba od 150hz...
    Wypychajac mocniej tunel bedziesz tracil rezonans cwiercfalowy, zwiekszal znieksztalcenia i zmniejszal wytrzymalosc mocowa zestawu. Jak Ci pasi taka kolumna to ok, ale nie mieszaj ludziom w glowach o "tradycyjnej linii transmisyjnej". Juz jeden taki tu byl, ktory nie mogl zrozumiec, ze TL tak samo jak BR posiada siodlo rezonansowe jak kazdy inny uklad rezonansowy i chocbys nie wiem ile upchal tlumienia to siodlo zostanie, chyba ze tyle upchniesz, ze zrobi sie obudowa zamknieta.

Ps. Odsylam do tematu TL i linku z wywiadem z Peterem Thomasem z PMC, sporo facet tlumaczy dlaczego sie juz takich "klasycznych" TL praktycznie nie stosuje.

Skomentuj

Jak by licytacja nie doszła za wysoko to może warto http://allegro.onet.pl/seas-h-302-lu...688488233.html a tu karty katalogowe http://www.seas.no/images/stories/vi...h302_19tnt.pdf
      http://www.teamaudio.fr/media/catalo.../19TNF_T-8.pdf

Skomentuj

Trochę mnie odrzuca plastikowa kopułka. Ciekaw jestem jak z detalicznością jej.

Z tego co czytałem Usher jest detaliczny ale potrafi być ostry

Skomentuj

do wooferów z dobrocia 0,25 robi się horny i to pod warunkiem że maja dużą wytrzymałość. A koncepcja TL nie zmieniła się na jotę tylko została wyparta przez sprawniejsze rozwiązanie br.
          Słowem nie wspomniałem o "wypychaniu mocniejszym tunelu" Rzecz jest w częstotliwości strojenia. Ale nawet jaka by nie była Fb, to TL ma dawać spadek 6 db/okt przy mozliwie niskiej czestotliwości granicznej. Inaczej to nie będzie TL tylko jakas pierdzirura z gąbką czopkową. PMC nie jest dla mnie żadnym wyznacznikiem w takich konstrukcjach. Historia LT z prawdziwego zdarzenia skończyła się wraz z zaprzestaniem produkcji TDL studio i Quatral Titan. W kazdym wątku wstawiasz te same teksty i pienia o PMC, aż się już niedobrze od tego robi.

---------- Post dodany o 19:44 ---------- Poprzedni post o 19:28 ----------

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
          tak zamierzam sam robić, tylko system na stacjonarnym muszę przeinstalować
          jeszcze nie zdążyłem poczytać bardziej o TL ale niedługo wezmę się za to

zrobię jedną TLkę i wtedy porównam do BR, pokój jest mały 9mkw mam nadzieję, że basu wystarczy
          W takim pokoju trzymam obecnie TL na GDN 17/100 oraz mały BR na tym samym głosniku i zwrotnicy. TL wybrałem specjalnie w celu osłabienia zakresu niskotonowego bo z BR bas mam bardzo ofensywny i lekko podkreslony. Tem głośnik nie powinien ze wzgledów mocowych pracować w większej obudowie niż max 18-22 litry i wtedy w BR mimo dobrej odpowiedzi impulsowej będzie miał podbicie średniego basu, które zazwyczaj nieciekawie sie zgrywa z modami rezonansowymi takich małych pokoików. TL jest sposobem na złagodzenie tego efektu.
          Z mniejszym GDN 13/40/2 uzyskasz podobne rezultaty tylko spadek charakterystyki nastapi przy wyższych czestotliwościach. Z takich małych rozwiązań miałem okazje słuchać TDL studio 0,5 na metalowej membranie i jego cechą była cisza na basie - brak stałej obecności niskich dżwieków. Dopiero odpowiednie ustawienie i wieksza głośność wydobywały z niego bas, który przy okazji był czysty i dobrze kontrolowany (mimo spodziewanych nierównomierności charakterystyki czestotliwościowej w tym zakresie, co jest cechą TL).

Zamiast snuć rozwazania o kopułkach najpierw zrób próbę z tym co masz żeby usłyszeć czy ten charakter bedzie Ci odpowiadał. Jeśli trafi w Twoje gusta będziesz miał czas wykonac próby z róznymi zwrotnicami. Po tym bedziesz mógł zdecydować czy bawić sie inna kopułką. Jesli kryterium jest cena polecam GDWK 10/80/19. Kopułka tak dobra jak Vifa PL27 a brzmienie bardziej zdecydowane. Odcinac mozna przy 3500hz i są znane do niej zwrotnice zarówno 3 rzedu jak i 2 rzedu z układem RC więc nie zrobi niespodzianek jakich możesz się spodziewać przy większości wynalazków z Allegro.
          Last edited by artur.ek; 30.06.2011, 20:52.

Skomentuj

Czaruję...
          X