Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głosniki do 1000zł strona 2.5 way potem 3.5 way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czołem,

zapisz się na to forum:

http://diyakustyk.com/

Zasadniczo jest to młode przedsięwzięcie i nie można go porównywać pod względem zasobów z DIY, ale tak się akurat składa, że w dziale akustyka jeden chłopak projektuje zwrotnicę pod zestaw czterodrożny na bazie głośników Tonsila. Chodzi mi wyłącznie o to, abyś zobaczył jak wygląda skala problemu przy takiej konfiguracji.

Pozdrawiam,
    Jacek Zieliński

Skomentuj

A może poprostu poszukasz jakiegos gotowego projektu 3,5 way ( ale nie będzie to raczej tanie)

Skomentuj

Zamieszczone przez allkey Zobacz posta
        Głośniki od góry
        Tweeter
        Średnio-niskotonowy
        Niskotonowy 20cm + ( pracujący poniżej 60-70hz )

Nietypowość będzie polegać na tym iż część kolumny będzie zamknięta (odcięta ) aby w przyszłości zmieścić jeszcze 1 głośnik i konstrukcja przekształci się w 3.5 way.
        mid
        tweeter
        Midbass odseparowany dla dużo niższych pasm.
        Bass
        Z tego co zrozumiałem to ma być koncepcja tweeter-midbas - bas rozbudowana później w koncepcję tweeter-mid-midbas -bas ? Bez urazy ale ta koncepcja jest zupełnie bez sensu.
        Można by to porównać do pomysłu budowy 1 piętrowego domku który później rozbudujemy o drugie piętro ale wstawione pomiędzy istniejący parter i pierwsze piętro które stanie się drugim.

Ogólnie uważam, ze koncepcje rozbudowywane się nie sprawdzają. To jest tylko pozorna oszczędność. Niby wydasz mniej o 1 głośnik który w końcu i tak kupisz (więc gdzie ta oszczędność) a na modernizację reszty wydasz 2x więcej aniżeli robił byś to od razu.

Co do założenia to:
        Opcja obecnej budowy miała zakładać jak największą dynamikę basu w przedziale 40-80 ( gdyż nie sądzę że zejście poniżej 40 w ogóle się uda w tym przedziale cenowym przy mniej niż -8db )
        Nie sprecyzowałeś nawet co to za przedział cenowy ma być. 40Hz osiągają bezproblemowo wszystkie dobre 18cm mid-woofery. Głośniki o rozmiar większe sięgają efektywnie nawet 30Hz. Chyba tworzysz sobie problem który nie istnieje.

Moim zdaniem rzetelnie skonstruowana kolumna 3 drożna byłaby najlepszym rozwiązaniem. Bez cudowania, klasyczna konstrukcja w klasycznym układzie, z typowym podziałem częstotliwości, w typowych obudowach oparta o dobre głośniki.

Ten topic to esencja tego co można nazwać syndromem początkującego konstruktora, który najpierw się naczyta (bardzo dobrze) zbierze wszystkie jego zdaniem dobre pomysły w całość (już trochę gorzej bo filtracja głupoty przy braku doświadczenia zawodzi) i po zestawieniu ich do kupy wyduma jakąś karkołomną koncepcję (katastrofa).

W praktyce najlepiej sprawdzają się rzeczy proste w swojej formie i działaniu. Rzeczy skomplikowane też działają i są dobre ale robione są przez ludzi którzy wiedzą w temacie absolutnie wszystko a skomplikowanie konstrukcji ma na celu osiągniecie jakiś rezultatów.
        Tak jak w lotnictwie żeby polatać w kosmosie musimy zbudować rakietę i prom (i prościej się nie da) ale żeby polatać w ogóle wystarczy paralotnia a bardziej zaawansowanym lotnikom szybowiec czy awionetka. Początkujący zawsze chcą od razu lecieć w kosmos .

Skomentuj

Zgadzam się z " Yoshi_80".
          Tylko niech negatywna ocena innych ciebie nie przytłacza, tylko motywuje do dalszych działań. Ja sam chciałem szybko zbudowac zestawik dla siebie i zamiast zrobic to na szybkiego trwa to juz ponad pół roku. Dałem sobie trzy miesiace na znalezienie gotowego projektu ( ponieważ też jestem początkujący), który będzie dobry akustycznie i wizualnie, a projekty przez ten czas zmieniałem kilkukrotnie. W koncu znalazlem taki który mi przypadł do gustu i zdecydowalem się wydac sporo kasy na podzespoły, niż dać wszystko na tanią konstrukcję z byle jakimi chińskimi pierdziawkami. Konstrukcja powinna byc przemyślana od poczatku do końca jeśli chodzi o podzespoły i "elektrykę". Jakby co to obudowę zawsze mozesz polepszyć ( poprzyklejać wstążeczki, wsadzić kwiatka na kolumne itp :biggrin: ), ale zaplanuj najpierw: 2,5 way , 3,5 way albo co innego i tego sie trzymaj. Oczywiście możesz sam robić pomiary zwrotnice itp, to zależy tylko od ciebie...
          Last edited by ruffpl; 01.07.2011, 19:24.

Skomentuj

Yoshi_80 prawda, im więcej teraz czytam o tym co ludzie zrobili i co wy mi doradzacie tym bardziej składnia mnie to do zmniejszenia kombinowania:)
            Mam jedno pytanie, a właściwie dwa:)
            Jeżeli zrobię na spodzie zbiorniki na piasek, ołów lub teściowa w kawałkach i załóżmy woofer będzie na wysokości 15cm od podłogi to wpłynie to na rozlewanie się basu i "trzesiawki":
            A pozytywnie w końcu obudowa jest znacznie cięższa
            B negatywnie im wyżej tym gorzej?

I pytanie nr 2. Załóżmy że głośnik ma idealnie stała charakterystykę jednak ma podbarwienie +3db w przedziale 3-3.2 kHz. To taki efekt wyrównuje się L-ką załóżmy od 3.05 do 3.15 z tłumieniem 6db/okt czy są jakieś inne sposoby ?

Skomentuj

Co do ciężaru kolumny to nigdy nie testowałem. Nie mam nikogo do pomocy w targaniu kolumn dlatego szanuję swój kręgosłup . Normalnie zrobiona kolumna 3 drożna bez dociążeń będzie ważyć ok 40-50kg. Wystarczy, że do konstrukcji użyjesz płyty MDF a nie wiórowej i już konstrukcja robi się 2x cięższa.
              Jeżeli duży ciężar ci nie przeszkadza to można dociążyć, nie zaszkodzi.

na rozlewanie się basu i "trzesiawki":
              Tak grają zestawy marnej jakości gdzie bas się leje wiadrami, dom się trzęsie a dźwięku jak nie było tak nie ma, tylko jakiś niezidentyfikowany bulgot. Dobry zestaw gra prawdziwym basem gdzie takie efekty występują w minimalnym stopniu. Czasem coś ci tam zabrzęczy, mi ostatnio przy próbach z generatorem przy 30Hz latała szyba w szafce, takie są uroki domowych odsłuchów.

I pytanie nr 2. Załóżmy że głośnik ma idealnie stała charakterystykę jednak ma podbarwienie +3db w przedziale 3-3.2 kHz. To taki efekt wyrównuje się L-ką załóżmy od 3.05 do 3.15 z tłumieniem 6db/okt czy są jakieś inne sposoby ?
              Takie coś można usunąć pułapką rezonansową o małej dobroci (z dodanym dużym rezystorem). Jednak w praktyce 3dB na przestrzeni 3-3,2kHz to nie jest podbicie którym nie należy się przejmować. Tyle to może ci dać np dyfrakcja dźwięku z krawędzi obudowy, czyli coś na co nie ma wpływu głośnik a ma wpływ konstruktor tylko o tym nie wie .

Skomentuj

Czaruję...
              X