Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jak zrobić frezy??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dostalem ;] Calkiem niezly pomysl... gratulacje dla konstruktora za pomyslunek..... fajny tani patencik...

Skomentuj

no wiec moze ktos z was umiescic ten magiczny opis tutaj? bo ja za bardzo nie wiem o co chodzi a mnie tez to interesuje :P chyba ze ktos bylby laskawy wyslac na maila: wrona13@tlen.pl .. to zamieszcze tutaj

Skomentuj

wyslalem ci digital
        a tu link:
        http://www.baz.iserwer.net/subwoofer/pack.zip

Skomentuj

Wreszcie ktoś to umieścił na serwerku, bo ciężko to tak każdemu wysyłać na maila:) Ten artykulik przesłał mi koleś z forum elektrody, który go skądś wytrzasnął. Sam jeszcze nie wiem jak to właśnie zrobić (nie ten poziom jeszcze niestety), ale niedługo się poucze jak braciaki będzie sobie robił monitorki:) Patrząc na te zdjęcia pewnie trzeba mieć dobrą wprawę żeby ładnie to zaokrąglić. Pozdro all i powodzenia z frezowaniem.

Skomentuj

a moze y tak te cudo troche przerobic? np zeby dzialalo na zasadzie jak cyrkiel.
            1) przed zrobieniem otworu na glosnik robisz diure wiertlem w jego srodku
            2) do tej ramki 'frezarki' przykrecasz srube krora wkladasz w ten otwor i mamy idealnie okragly frez
            3)wycinamy otwor na kosz
            mysle ze to jest lepsze bo mamy pewnosc ze bedzie okragly frez tylko do kazdego frezu pod glosnik sruba w ramce musi byc w innym miejscu tak zeby od neij do wiertla byl promien ale to nie problem mona dac jeszcze jedna deseczke do ramki i kilka otworow na sa srube moze byc;p hehe co wy na taki sposob?:)

Skomentuj

moze sproboj w wolnym czasie to poprostu zrobic i sie podziel wrazeniami.... fotki tez by sie przydaly wkoncu nie kazdego stac na dobra frezarke ;]

Skomentuj

ok.. tylko ja mam inny problem.. bo mam juz otwor na glosnik i fornir polazony.. i jestem ciekawy czy idzie jeszcze zrobic frezy.. bo chyba juz nie mozna ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez digital
                  ok.. tylko ja mam inny problem.. bo mam juz otwor na glosnik i fornir polazony.. i jestem ciekawy czy idzie jeszcze zrobic frezy.. bo chyba juz nie mozna ;]
                  Nie ma rzeczy niemozliwych! Mozesz zrobic frezy recznie, ale nie wyjdzie to dokladnie i tego nie polecam. Drugi sposob jest w trakcie opracowania. Naprawde bedzie trudno zrobic podfrezowanie na tym etapie.

Mysle, ze tutaj potrzebny bedzie frez prowadzony na lozysku (jezeli przyjac, ze otwor pod glosnik jest wyciety idealnie). Jezeli jeszcze nie uzywales frezarki, albo masz do tego zadania dostepna tylko wiertarke to bedzie prawie niemozliwe zrobienie tego ladnie...

Pozdrawiam

PS. Nie zniechecaj sie i sprobuj sam cos wymyslec. Potrzeba matka wynalazkow.

Skomentuj

na wstepie dodam ze jestem poczatkujacy DYGITAL polece ale teoretycznie co do frezowania z otworem centrujacym tak 1) jesli to jest deska oklejona to mozesz przymocowac przez sruby stolarskie (uwazaj aby nuie porysowac okleiny) caly nie wyciety kawalek jakiegos drewna ktory zasloni twoj otwor pod glosnik i przekreslasz ladnym x otwor i w miejscu przeciecia robisz sobie ten otworek 3 mm no i wtedy tylko przedluzasz deski potrzymujacy ta wiartarke 2) jesli jest juz skrecony glosniczek to przez otwor glosnikowy wkladasz owej szerokosci deske dluzsza niz otwor (w desce w ktorej wkladasz masz juz otwor pod srube stolarska w odpowiednim miejscu no niestety uzywasz juz jednej sruby dla wygody ale mocno skrec co wiaze sie z odpowiednim zabezpieczeniem okleiny)i wtedy zaznaczasz owy otwor na nowej desce. wyciagasz ja i jak wyzej zaznaczasz srodek okregu i wyciuszasz ten otwor 3mm. po tym montujesz spowrotem w srodku z zachowaniem nakreslonego okregu. i jak widzisz mozesz wyfrezowac wiekszosc okregu a potem przekladasz na inna strone srube stolarska i jedziesz reszte, to tyle co do roboty przeanalizuj moj sposob czy ci sie podoba ale po jaka cholere chcesz sie tak meczyc bez frezu i tak bedzie gralo a nastepny zrobisz lepiej

Skomentuj

[przemop] Super by bylo gdybys uzywal znakow przestankowych, bo Twoja wypowiedz to moze jest i wartosciowa, ale nikt tego chyba nie zrozumie. Ja probowalem chyba ze trzy razy przeczytac i dalej nic z tego nie rozumiem.

Pozdrawiam.[/b]

Skomentuj

choc chcialem przemop nie zajarzyjem o co w tym chodzi...hmmm

Skomentuj

Zamieszczone przez przemop
                          Na wstępie dodam ze jestem poczatkujacy.

DIGITAL, polece ale teoretycznie:
                          - co do frezowania z otworem centrujacym tak:

1) jesli to jest deska oklejona to mozesz przymocowac przez sruby stolarskie (uwazaj aby nuie porysowac okleiny) caly nie wyciety kawalek jakiegos drewna ktory zasloni twoj otwor pod glosnik i przekreslasz ladnym x otwor i w miejscu przeciecia robisz sobie ten otworek 3 mm no i wtedy tylko przedluzasz deski potrzymujacy ta wiartarke

2) jesli jest juz skrecony glosniczek to przez otwor glosnikowy wkladasz owej szerokosci deske dluzsza niz otwor (w desce w ktorej wkladasz masz juz otwor pod srube stolarska w odpowiednim miejscu no niestety uzywasz juz jednej sruby dla wygody ale mocno skrec co wiaze sie z odpowiednim zabezpieczeniem okleiny)i wtedy zaznaczasz owy otwor na nowej desce. wyciagasz ja i jak wyzej zaznaczasz srodek okregu i wyciuszasz ten otwor 3mm. po tym montujesz spowrotem w srodku z zachowaniem nakreslonego okregu. i jak widzisz mozesz wyfrezowac wiekszosc okregu a potem przekladasz na inna strone srube stolarska i jedziesz reszte

- To tyle co do roboty.

Przeanalizuj moj sposob czy ci sie podoba ale po jaka cholere chcesz sie tak meczyc bez frezu i tak bedzie gralo a nastepny zrobisz lepiej
                          troche czytelniej, jak sie postaracie to zrozumiecie

[ Dodano: 2005-03-14, 18:33 ]
                          ja osobiscie olałem frezy, nie chce mi sie bawic [ wogole juz mnie fornir zdenerwowal, bo mi kleju zbraklo a nie chce mi sie za bardzo isc po nowa puszke, tak wiec sub stoi w piwnicy i sie marnuje ]

Skomentuj

czy moze ktos jeszcze podeslac ten art na piobonczek@wp.pl?

bo chyba ktos juz usunal ten plik z serwerka...

Skomentuj

tez mnie ciekawi jak to wyglada, prosze na bzykacz@o2.pl

Skomentuj

takero@wp.pl

Skomentuj

ze wtedy tego nie dostalem :]

danielom@tlen.pl

Skomentuj

ja też poprosze o artykuł na maila soda@epf.pl

Skomentuj

Witam!
                                      Ja troche z innej beczki!
                                      Jak obrabiacie fornir dookoła frezu? Ja stosowalem juz rozne metody i zadna nie jest idealna, co prawda zle nie jest, ale ma byc jak z fabryki :)
                                      Kladlem fornir na wyfrezowany juz otwor, a pozniej wycinalem do krawedzi i ewentualnie szlifowalem. Kolejnie - ta sama metoda z szlifowaniem do krawedzi. Niestety ludzka reka zawodzi i zawsze zrobi sie cos za mocno...
                                      Oraz frezowanie pofornirowanej juz plyty - ta ostatnia najblizsza idealowi, ale mimo ze frez ostry, troszke rwal wlokna okleiny, moze dlatego ze kladlem dąb, a wiadomo ze to cholerstwo twarde i kruche.
                                      Macie jakies sugestie? Inne metody?
                                      Bo ja nastepnym razem ide chyba do zakladu stolarskiego, jak nic nie wykombinuje albo pokrece sie po uczelni przy frezarce CNC

Skomentuj

Dobra odświeżę temat i zadam głupie pytanie:
                                        jak zrobić frezy czy otwory pod głośnik o niewielkiej średnicy (np. 10cm)?
                                        Bo zakupiłem ostatnio frezarkę (na promocji w macro za 73zł z frezami) taką najzwyklejszą bo lepszej mi raczej nie trzeba, i generalnie w zestawie jest taki niby cyrkiel do okrągłych frezów no ale przy jego użyciu to średnica będzie ze 20cm przynajmniej. Wyczytałem, że niektórzy jakoś obeszli ten problem - można wiedzieć jak? Tylko prosiłbym o obrazowy opis bo stolarz ze mnie żaden :smile:

Skomentuj

mozart, odkręć plastikową podstawkę i w jej miejsce zrób nową z kawałka blachy, a jak nie masz blachy to może być nawet kawałek sklejki. Na samym środku robisz otwór pod frez, a od tego otworu odmierzasz (na tej sklejce lub kawałku blachy) odległość (promień) jaki chcesz wyciąć. Następnie w odmierzonym punkcie wiercisz otwór pod jakiś szpikulec (ja użyłem długiego gwoździa) tak, aby ten szpikulec przechodził na wcisk i nie wychodził na wylot. Ważne jest, żeby łepek gwoździa możliwie jak najmniej wystawał.
                                          Mniej więcej powinno to wyglądać jak na obrazku:

To jest chyba najprostszy i najszybszy sposób. Nie jest mega dokładny, ale spokojnie można wyfrezować kilka otworów.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X