Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fs głośnika a brzmienie.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To i ja wtrącę swoje "3 grosze". Układ głośnik+odpowiednia obudowa może grać poniżej rezonansu głośnika. Sam tego doświadczyłem budując parę lat temu coś takiego:
    http://www.diyaudio.com/forums/full-...d-w3-871s.html
    U mnie zamiast TB był Visaton Frs8, głośniczek ma bodajże fs=120hz. W tej obudowie przetwarzał słyszalnie 50hz. Zostało powiedziane że głośnik poniżej swojego fs nie gra, jednak należy pamiętać że dalej wzbudza powietrze ośrodka w jakim się znajduje tym samym może dawać energie do działania układów rezonansowych takich jak np. bass reflex. Różnica w brzmieniu takich konstrukcji pewnie będzie polegać na tym że głośnik z fs poniżej fb będzie również grał, gdzie w drugim wypadku słyszeć będziemy tylko układ rezonujący. Istotnym tutaj jest też to że obniżanie fs obniża skuteczność głośnika niskotonowego w zadanym paśmie (dzieje się to poprzez spadek Qts), stąd należy dobrać odpowiednie proporcje mms bl oraz cms bo samo to że głośnik będzie miał niski rezonans nie zagwarantuje nam tego że będzie świetnie pracował w tym zakresie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
      BioCannabis już ci kiedyś o tym pisałem i to dość obszernie. Wróć do tamtego tematu i przeczytaj go ponownie. Powtórzę jedynie najważniejsze rzeczy: Fs nie jest bezpośrednio związany z "barwą" brzmienia głośnika. Liczy się komplet ch-k: impulsowych (np. czas trwania oscylacji po impulsie, wielkość przerzutu), opóźnienia grupowego GD, oraz choćby takie kwestie jak tłumienie wewnętrzne materiału membrany, jej sztywność, oraz wzajemna tych wielkości korelacja. W okolicach częstotliwości rezonansowej układu/głośnika dzieje się tylko i aż tyle, że układ przechodzi z mechanicznego punktu widzenia z podatnościowego na bezwładnościowy i zaczyna cechować się innymi odpowiedziami na sygnał, ale końcowa "barwa" to pochodna związana z kompletem wielu wielkości, a nie wprost Fs bądź Fc, bo w końcu membrana dalej odtwarza dostarczany sygnał (np. sinusoidę), a nie robi sobie "co chce". Temat tamten może nie rozwiał twoich wątpliwości, ale to z uwagi na braki wiedzy z zakresu teorii drgań (zakres materiału uczelni wyższych technicznych, bez znajomości rachunku różniczkowego zwyczajnie nie da się tego zrozumieć) i wynikające stąd niedostatki interpretacji .
      Słowem, jeśli uda ci się matematycznie dowieść, a potem potwierdzić pomiarami, że głośniki o takim i takim Fs grają w takim i takim zakresie częstotliwości lepiej niż głośniki o innym Fs izolując tę wielkość od innych wielkości opisujących układ, to możesz uczyć panów Dunlavy i D'Apollito
      Dzięki. O taką odpowiedź właśnie mi chodziło. Teraz już wiem, ze zamiast ładować kase w Peerlessa XXLS, warto pomyśleć nad GDN AA, który mi pare osób poleciło do pomrukiwania

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
      Jak brzmi najniższy bas ze słuchawek i jak ma się to do ich częstotliwości rezonansowej? .
      Tym pytaniem mnie teraz rozłożyłeś na łopatki bawiłem się w "korekcje" słuchawek, i 20hz brzmiało równie sejsmicznie jak z dobrego suba, jedynie nie było czuć ciśnienia w powietrzu

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
      Myślę, że problem leży w pokoju i ustawieniu.
      Teraz nie jest to już 10mkw. Przeprowadziłęm się, i mieszkam w kawalerce, która ma 14mkw, ale jest takie rozmieszczenie ścian, że jej teoretyczne "pasmo przenoszenia" zaczyna się od 25hz, poniżej trzeba potężnych natężeń żeby było slychać (czyli już bas pneumatyczny).

Może kwestia leży też w zbyt słabym wzmacniaczu. Ostatnio bawiłem się w używane panele z Allegro, i nie wyszło mi to na dobre. Owszem bez korekcji cała kamienica na max głośności mnie słyszała, ale po korekcji było zdecydowanie za cicho na max mocy, przy zejściach do 20hz przy nisko-średniej głośności od razu wzmacniacz na granicy przesteru, a po kilku minutach na radiatorze jajka można było smażyć. Choć jakby nie patrzeć, było kilkanaście db korekcji,

Skomentuj

Tak szczerze to nie wiem czemu ma służyć ten temat. Malucha tez idzie przerobić żeby jechał 280km/h, tylko po co? Ja się zapytam czym się różni jazda maluchem 200km/h od jady porsche 200km/h, będzie czuć jakby się jechało 300km/h?, pewnie tak:)
        Chcesz niskiego basu, kup odpowiedni głośnik, który ma do tego odpowiednie możliwości fizyczne.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
          Chcesz niskiego basu, kup odpowiedni głośnik, który ma do tego odpowiednie możliwości fizyczne.
          Malucha, co masz na myśli? Już do tego projektu użyłem 2 głośników, które potrafiły sie wychylić na prawie 3cm, ale używane wzmacniacze z allegro były jakieś lipne. Spróbuję teraz z STX GDN AA i estradową końcówką mocy 2x200w, i zobaczymy jak sie będzie jeździć mocno stuningowanym nowym BMW

Skomentuj

czyli temat wyczerpany i mozna zamknac?
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              czyli temat wyczerpany i mozna zamknac?
              Dac rajt.

Skomentuj

Czaruję...
              X