Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory studyjne bliskiego pola

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory studyjne bliskiego pola

Witam, od pewnego czasu przeglądam forum, w końcu postanowiłem się zarejestrować i założyć ten temat. Zajmuję się amatorsko produkcją muzyki i planuję zbudować domowe studio. Szukam taniego rozwiązania roli odsłuchów, przy zachowaniu najlepszej jakości w jak najniższej cenie. Dlatego planuję zbudować własne DIY nadające się na odsłuchy bliskiego pola. Na razie doszukałem się gotowej konstrukcji mx140 stx'a oraz projektu krs47 z innego forum, opartego na awx i seasie(pewnie znacie tamten projekt). Mam kilka pytań:
    1. Czy podane projekty sprawdzą się w tej roli, kwota do wykorzystania oscyluje mniej więcej w kwocie budowy mx140? Może jakieś inne projekty, albo zrezygnować?

2. Czy opłaca się w dokładać do tweetera seasa(3sm) zamast awx(mx140)?

3. Co sądzicie o napędzaniu tego komercyjnym wzmacniaczem w cenie ok 300-400 zł(używany), maże aktualnie wiecie co by się nadawało?

4. Jak wypadłyby te kolumny w porównaniu z np. serią krk rp g2 lub innymi konstrukcjami( chodzi mi głównie o umiejscowienie względem gotowych monitorów)?

Jeśli chodzi o diy moja wiedza jest praktycznie nikła, ale( z pomocą forum) gotowe projekty zwrotnic polutuję, manualnie też nie jestem upośledzony.

1. Tak, o ile nie będzie Ci przeszkadzać bas refleks na przedniej ściance.
    2. Tak.
    3. Nie widzę problemu. Z używek np. yamaha a-520, a-700 itp. Możesz też obejrzeć wzmacniacze nada, marantza i duala.
    4. Nie mam pojęcia, ale podejrzewam, że nie byłyby na końcu stawki

Skomentuj

Zamieszczone przez rkdius Zobacz posta
      2. Czy opłaca się w dokładać do tweetera seasa(3sm) zamast awx(mx140)?
      to juz kwestia upodobania
      wiele osob na forum narzekalo na ten glosnik (AWX) ale nie wiem dlaczego. wg mnie jest on lepszy od wielu vif za podobne lub nawet wieksze pieniadze...
      ale nanpewno nie trzeba dokladac do tego glosnika. zwrotnica do seas'a jest prostrza wiec mozna tak zaoszczedzic ze koszt obu zestawow bedzie podobny

a moze warto poczekac na aktywne monitory STXa?
      bedzie/jest to aktywna wersja MX-140 napedzana elektronika projektu irka
      widzialem komponenty wiec mam nadzieje ze beda niedlugo w sprzedazy

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        wiele osob na forum narzekalo na ten glosnik (AWX) ale nie wiem dlaczego. wg mnie jest on lepszy od wielu vif za podobne lub nawet wieksze pieniadze...
        ale nanpewno nie trzeba dokladac do tego glosnika. zwrotnica do seas'a jest prostrza wiec mozna tak zaoszczedzic ze koszt obu zestawow bedzie podobny
        mimo, ze awx to dobry glosnik ja bym wybral jednak seasa

a moze warto poczekac na aktywne monitory STXa?
        ciekawe tylko ile?
        bedzie/jest to aktywna wersja MX-140 napedzana elektronika projektu irka
        widzialem komponenty wiec mam nadzieje ze beda niedlugo w sprzedazy
        ja je widzialem juz grubo ponad pol roku temu
        i narazie cisza
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No właśnie czytając stare tematy to już wiele razy wspominano, że stx ma lada co wypuścić aktywne, tylko to było z rok temu. Jeśli byłyby jakieś pewnie informacje na ten temat, to może bym poczekał.
          Czyli podsumowując-nada to się do mixu i "pseudo" masteringu?

Skomentuj

mnie MX-140 mile zaskoczyly pelnia pasma i swoboda brzmienia
            wg mnie sprawdza sie idealnie

Skomentuj

A ile mozesz wydac na to pieniedzy? Bo za 700zl masz oryginalne monitory studyjne Tannoy'a http://www.thomann.de/pl/tannoy_reveal_601p.htm Ladniejszych napewno nie zrobisz :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                A ile mozesz wydac na to pieniedzy? Bo za 700zl masz oryginalne monitory studyjne Tannoy'a http://www.thomann.de/pl/tannoy_reveal_601p.htm Ladniejszych napewno nie zrobisz :)
                No właśnie o taką kwotę mi chodzi, jak to z diy zawsze są jakieś dodatkowe wydatki, czyli te 100 zł więcej zawsze się jakoś znajdzie.
                Wygląd wyglądem, ale jak w zastosowaniach studyjnych ma się to do mx-140?
                A cena faktycznie atrakcyjna, wyszedłby mi wtedy wzmacniacz za darmo

Skomentuj

Aktualnie gdn-18-140-8-awx jest niedostępny i nie wiadomo kiedy będzie.
                  HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
                  CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
                  Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

Jak juz chcesz diy na awx to 3SM zamiast mx-140. Oczywiscie nikt Ci tutaj nie napisze jak one graja w porownaniu do Tannoyow. W sumie to i tak wszystko bez znaczenia, bo czego bys nie kupi lub czego nie zrobil to i tak bedziesz sie musial dlugo "uczyc" monitorow. W takiej cenie to i tak jest jeden wielki kompromis. Do tworzenia i wstepnego miksu bedzie ok. Finalnego miksu czy masteringu na poziomie i tak nie zrobisz w domu.

Skomentuj

Byłbym nawet skłonny do tych tannoy'i gdybym wiedział, że nie ma między nimi jakiejś większej przepaści brzmieniowej, niestety nie mam jak się odnieść gdyż niewiele jest o tych monitorach w sieci.

Skomentuj

Zamieszczone przez pablo.see Zobacz posta
                        Aktualnie gdn-18-140-8-awx jest niedostępny i nie wiadomo kiedy będzie.
                        bedzie jak wroca z wakacji i zaczna cokolwiek produkowac...

Skomentuj

Cos slabo szukasz tych informacji o Tannoyach http://www.e-muzyk.pl/testy-muzyczne...jne-z-65-dosem

Skomentuj

Dzięki, jakoś na to nie trafiłem.Ciekawe ile jeszcze ta promocją będzie trwała. Inną sprawą jest wzmacniacz pod tannoy'e, bo w tym to się zupełnie nie orientuję.

Skomentuj

Yamaha, Sony, Pionek, Harman kardon, Kenwood etc wybor duuzy. Celuj cos w raczej nowszego z lat 90 minimum ( nie bedzie wymagal przegladu w serwisie ). Do 300-400zl wybor jest spory.

Skomentuj

bedzie jak wroca z wakacji i zaczna cokolwiek produkowac...
                                głośniki mają być na przełomie lipiec/sierpień. taką wiadomość dostałem od pana Trzaskowskiego.

Skomentuj

Czaruję...
                                X