Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil vs. Visaton - co wybrać

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    mam 5szt głośników
    W tym 2 sztuki moje:P

Skomentuj

Zamieszczone przez ByKu [k8
      ;276564]Czy temat jest o zwrotnicach i obudowie czy o głośnikach ?
      Biorąc pod uwagę fakt, że nie masz całkowicie zielonego pojęcia o budowie zestawów głośnikowych, temat jest raczej po to abyś nie wtopił kasy. Zrozum to w końcu, bo nie wystarczy kupić głośnik i już gra. Marnujesz cały potencjał głośników jeżeli nie dasz im dobrej zwrotnicy...
      W kwocie 200zł raczej nie masz za dużego wyboru z gotowymi zwrotnicami.

http://stx.pl/gdwk-10-200-8-pj.html
      http://stx.pl/gdn-14-100-8-sk.html
      http://stx.pl/gdwk-10-200-8-pj-gdn-1...k-schemat.html
      Obudowa 5-8litrów strojona na 55-50Hz.

Skomentuj

Nie na temat...
        Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
        W tym 2 sztuki moje:P
        poza twoimi mam jeszcze 5szt
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Postanowiłem jak na razie kupić Tang Band. Testował ktoś może :
          TANG BAND W3 881SJ
          TANG BAND W4-657SB
          TANG BAND W4-655E

Prosze o opinie który wybrać. Przypominam wzmacniacz, który posiadam to unitra 2x25 watt, powierzchnia pomieszczenia to 9 m

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
            Nie na temat...

ja mam całe stadko
            mam 5szt głośników i pierścieni do tego
            jak jesteś zainteresowany to zapraszam na PW
            Pierścienie do GDWK 13/40/2 ?

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
              Pierścienie do GDWK 13/40/2 ?
              Wiesz co piszesz czy piszesz aby nabić posta...?

PS. Chodzi o missiony i pierścienie do nich..

Skomentuj

Ja mam zestaw głośników do projektu Dolphina i się zastanawiam czy nie sprzedać, jak jesteś zainteresowany to odezwij się na priv

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                  Wiesz co piszesz czy piszesz aby nabić posta...?

PS. Chodzi o missiony i pierścienie do nich..
                  Całe szczęście że jesteś domyślny, krynico mądrości.
                  Ale o missionach tutaj nie czytałem. Raczej o GDN 13/40/2 . Pierscienie do nich były chyba od Sonat i Denonów - przynajmniej od którejś ich wersji. Sa poszukiwane, dlatego pytam.

Skomentuj

artur.ek
                    Tu akurat nie trzeba być krynicą mądrości, wystarczy przeczytać ze zrozumieniem cały temat.

Ja ze swojej strony proponował bym przeszukać gotowe konstrukcje DIY, policzyć koszty i wtedy zapytać, czy warte jest to swojej ceny. Na początek możesz podrzucić pomysł wykonania konstrukcji TL dolphina i klony totem mite (tu prosta zwrotnica więc koszt nie wiele przekroczy budżet).

Skomentuj

Tak rzeczywiście koledzy sobie pitolom jak baby z magla tyloma oftopami że trudno się rozenać o czym piszą. Zapomniałem że teraz jest epoka Missiona po 4 zeta na tym forum :lol:

Pytanie podstawowe było o wybór miedzy jakims małym Visatonem a o rozmiar wiekszym Tonsilem w podobnej cenie. Wiec nie ma co rozważać. Wiadomo ze Tonsil i w dodatku sa na nim gotowe konstrukcje. Włacznie z tym totem mite - co prawda z kaszaniąca zwrotnicą, ale jest i podobno przyjemnie gra (średnio to odczułem ale nie przy jego cenie tylko oryginałów).

Skomentuj

Nie na temat...

Zapomniałem że teraz jest epoka Missiona po 4 zeta na tym forum
                        Cóż nie wszystkich stać na tytanowe scan speaki lub diamentowe ushery, więc sorry, że obniżamy ogólny poziom forum i zaśmiecamy temat rozważaniami o missionie za 4 zł.

Skomentuj

Świat nie dzieli sie tylko na scan speaki i drobnice od telewizorów. Wystarczy zastosować typowy GDWK 10/80/19. Nie będzie zaśmiecania chińskimi wynalazkami z pudełka serwisowego.

Skomentuj

Prawdę mówiąc ciężko robić konstr. "bezkompromisową" do 200zł.
                            W sumie nawet "mite" z prostą zwrotnicą wyjdą drożej.
                            Powiem tak. "Wyjadacze" w swoich czeluściach mają kilka (dziesiąt?) przetworników i tu można się pobawić. Jakieś niewielkie szerokopasmóweczki, jakieś midziki 4-5" jakieś "wynalazki z serwisowego pudełka". Dla nas to zabawa typu: ciekawe jak to zagra?
                            No dobra. Kolejna konstrukcja do przemyślenia:
                            STX GDN-14-100-8-SCX + GDWK-10-200-8-PJ
                            http://www.stx.pl/gdwk-10-200-8-pj.html
                            http://www.stx.pl/gdn-14-100-8-scx.html

Skomentuj

Wystarczy zastosować typowy GDWK 10/80/19. Nie będzie zaśmiecania chińskimi wynalazkami z pudełka serwisowego.
                              Najpierw wyśmiewasz missiona, a za chwilę podajesz coś co w ogóle nie dorasta do pięt missionowi... Przerabiałem dużo wysokotonowców i jak widzę, że ktoś poleca tonsila to chyba niewiele w życiu słuchał...

Skomentuj

nie slyszalem chyba zadnego tonsila (wysokotonowego) który by zagrał poprawnie
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Skoro zaden tonsil nie gra poprawnie, to dlaczego zestaw Pulse czy stare TLC AMS1 maja tak dobre recenzje? Cos tu krecicie panowie :) Pisanie o tym, ze zaden z tonsili wysokotonowych nie gra poprawnie, to gruba przesada.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                    Skoro zaden tonsil nie gra poprawnie, to dlaczego zestaw Pulse czy stare TLC AMS1 maja tak dobre recenzje?

Jakbys wyslal do tego miejsca gdzie powstaja te recenzje glosniki komputerowe logitecha czy creative to tez by mialy dobre recki

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                      Wystarczy zastosować typowy GDWK 10/80/19. Nie będzie zaśmiecania chińskimi wynalazkami z pudełka serwisowego.
                                      Najpierw wyśmiewasz missiona, a za chwilę podajesz coś co w ogóle nie dorasta do pięt missionowi... Przerabiałem dużo wysokotonowców i jak widzę, że ktoś poleca tonsila to chyba niewiele w życiu słuchał...
                                      Akurat ten GDWK bije tego missiona (może nie na łeb ale przyjemniej dla mnie słuchało się tego tonsila). Ale masz racje, reszta wysokotonówek z Tonsila jest nie najwyższych lotów

Skomentuj

Pozwole sobie zaproponowac klony totem mite , jesli budzet na przetworniki to 200 pln to sie zmiesci, prosta zwrotka ( jeden kond , cewka , rezystor) ,a gra wedlog mnie przyzwoicie co najmniej , zrobilem te klony i wstawilem na podstawkach do pokoju 6x3,5m i uwazam ze basu i sceny bylo zaskakujaco duzo jak na te male kolumienki pozniej poszly do znajomego ,pokoj 4x3 , totalne szalenstwo wiec szczerze polecam tym bardziej na pierwszy raz

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                          Jakbys wyslal do tego miejsca gdzie powstaja te recenzje glosniki komputerowe logitecha czy creative to tez by mialy dobre recki
                                          Recenzje nie powstaja wylacznie w kolorowych pisemkach, gdzie co druga strona to reklama. AMS1 w swoim czasie byl bezkonkurencyjnym monitorem na rynku i to jest niezaprzeczalny fakt oraz dowod na to, ze na Tonsilach rowniez mozna miec dzwiek wysokiej jakosci.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X