Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil vs. Visaton - co wybrać

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    nie slyszalem chyba zadnego tonsila (wysokotonowego) który by zagrał poprawnie
    Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    AMS1 w swoim czasie byl bezkonkurencyjnym monitorem na rynku i to jest niezaprzeczalny fakt oraz dowod na to, ze na Tonsilach rowniez mozna miec dzwiek wysokiej jakosci.
    Może po prostu te przetworniki b. trudno jest zaaplikować tak, aby wykorzystać cały ich potencjał. A w AMS1 to się udało.

Skomentuj

albo poprostu mi nie pasowaly i tyle
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
        Najpierw wyśmiewasz missiona, a za chwilę podajesz coś co w ogóle nie dorasta do pięt missionowi... Przerabiałem dużo wysokotonowców i jak widzę, że ktoś poleca tonsila to chyba niewiele w życiu słuchał...
        To sa typowe teksty internetowych specjalistów. Zwłaszcza na tym forum widać ten typ jaskrawo. jakiś czas temu nie dopuszczali opinii ze Visaton za 50 złotych to przytłumiony muł. Teraz gówienko od telewizora jest rewelacyjnycm głosnikiem.

GDWK10/80/19 jest kopułką klasy Vify D27. Jest tak samo dobrze zrównoważony. Zmiennośc impedancji jest mała. Więc jak ktoś twierdzi że trudno zaaplikowac to się chyba za dużo internetowych guru naczytał. W porównaniu z Vifami brzmi niero ostrzej i lepiej wypełnia zakres w poblizu pasma podziału. A reszta zasadniczo zależy od zwrotnicy. Jak sie ktoś naczyta internetowych pierdoł o aplikacjach kopułek od 1,5khz, to całkiem mozliwe że później nie potrafi dobrać zwrotnicy.

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
        Akurat ten GDWK bije tego missiona (może nie na łeb ale przyjemniej dla mnie słuchało się tego tonsila). Ale masz racje, reszta wysokotonówek z Tonsila jest nie najwyższych lotów
        Mam wieloletnie porównanie tego Tonsila GDWK10/80/19 z Vifa D27 i Pl27 i są to głosniki rózniące się charakterem - ostrzejsze vs. łagodniejsze brzmienie ale nie są diametralnie różne. A pod wzgledem wypełnienia pasma w okolicach podziału Tonsil ma przewagę. Diżeki temu daje większe poczucie obecności. Jest też wyraźnie głośniejszy czego nie widać na fabrycznych pomiarach.
        Drugim równie dobrym jest GDWK10/80/26 - jest mocniejszy i gra bardziej wysokimi.
        Miałem okazję również słuchać GDWK10/80T i Seasa 27TBCFG i tu równiez żadnej przepaści nie było - oba metale są akurat podobnie odfiltrowane z ostrości i podobnie irytujące, a róznica polega w możliwościach ich zastosowania.

Dlatego wszelkie osądy typu nie "słyszałem dobrze grającego Tonsila", albo że jakiś telewizyjny głośniczek za 4 złote "bije na głowę", "niedorasta do pięt" (ulubione powiedzenia internetowych mądrali) świadczą ich o bezkrytycyzmie do własnej osoby idącym często w parze z niedostatecznym doświadczeniem.

---------- Post dodany o 08:56 ---------- Poprzedni post o 06:46 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Recenzje nie powstaja wylacznie w kolorowych pisemkach, gdzie co druga strona to reklama. AMS1 w swoim czasie byl bezkonkurencyjnym monitorem na rynku i to jest niezaprzeczalny fakt oraz dowod na to, ze na Tonsilach rowniez mozna miec dzwiek wysokiej jakosci.
        To prawda. Widziałem recenzje w 2 lub 3 miejscach zajmujacych sie home recordingiem i pro audio. Na pewno były w Estrada i Studio. W tej branży Tonsil nie umieszczał praktycznie żadnych reklam, więc posądzanie recenzentów o wyciaganie korzyści z recenzji tych Tonsili nie ma uzasadnienia.
        Last edited by artur.ek; 24.07.2011, 07:59.

Skomentuj

Nie na temat...
          Przyznam, że nie potrafię ocenić głośnika wysokotonowego po parametrach i w moich osądach skupiam się głównie na "doznaniach słuchowych Przyznam również, że nie słuchałem zbyt wielu wysokotonówek Tonsila ale dosyć długo miałem do czynienia z jednym przedstawicielem tejże marki - GDWK 11/100 (o którym już wspominałem wcześniej w tym wątku) - i stwierdzam, że mi całkiem "podszedł". Jak by nie było to trzeba stwierdzić, że brzmienie głośnika wysokotonowego, to czy się spodoba czy nie, bardzo mocno zależy od jego aplikacji w zestawie. Częstotliwość podziału oraz rząd użytego filtra, zgranie przetwornika z resztą zestawu ma tutaj znaczący wpływ na odbiór jego brzmienia.
          Mam też w warsztacie (no... miałem bo ostatnio warsztat w rozsypce :glare: ) kilka starych stożkowych papierzaków z Tonsila - już nawet nie pamiętam ich oznaczeń. Może się to niektórym wydać nieco przewrotne, bo technika, bo postęp, bo nowoczesne technologie, beryl, ceramika, faradaje i takie tam pierdy... ale mi jakoś odpowiada brzmienie tych głośników. Na pomiarach wyglądają "fatalnie", maja nierówne pasmo, jakieś tam dziury na kilka dB (czy górki w innych miejscach), o zniekształceniach nawet wolę nie myśleć... ale grają fajnie i przyjemnie dla ucha. Generalnie chodzi mi o to, że daleki jestem od oceniania głośników po marce albo po zaawansowaniu technologii, w jakiej zostały wykonane... czy jakoś tak :flapper: Ważne czy mi odpowiada ich brzmienie i tyle. Tonsile to może nie szczyt osiągnięć elektroakustyki ale nie skreślałbym ich tak generalnie - bo to jednak krzywdzące by było

PS: dlaczego producenci głośników odeszli (generalnie) od stożkowych wysokotonówek? Osiągi pomiarowe i parametry nie są tutaj dla mnie sensownym uzasadnieniem.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
            PS: dlaczego producenci głośników odeszli (generalnie) od stożkowych wysokotonówek?
            Bo maja kiepskie charakterystyki kierunkowe oraz bardzo mikre cewki, ktorych wytrzymalosc jest niewielka.
            Ja osobiscie rowniez jestem fanem stozkowych wysokotonowcow. Isophony i Saby sa bezkonkurencyjne :) malo ktora kopulka wysokiej jakosci moze sie z nimi rownac.

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
              To sa typowe teksty internetowych specjalistów. Zwłaszcza na tym forum widać ten typ jaskrawo. jakiś czas temu nie dopuszczali opinii ze Visaton za 50 złotych to przytłumiony muł. Teraz gówienko od telewizora jest rewelacyjnycm głosnikiem.
              Zamiast klepać bzdury, podaj mi proszę wątek gdzie napisałem, że Visaton ( w domyśle sc10n) wg mnie gra tak jak napisałeś. Nigdy tej wysokotonówki nie trawiłem. Mission za swoją cenę gra bardzo poprawnie i tonsil mógłby tylko pozazdrościć.

Jak sie ktoś naczyta internetowych pierdoł o aplikacjach kopułek od 1,5khz, to całkiem mozliwe że później nie potrafi dobrać zwrotnicy.
              Mam rozumieć, że niby ja czytam takie pierdoły wg Ciebie..?

GDWK10/80/19 jest kopułką klasy Vify D27.
              No to teraz już wiem skąd ten zachwyt... Tonsil wg Twojego uznania gra podobnie jak ta badziewna Vifa i już inaczej brzmi jak się porównuje tonsila do renomowanej marki Vifa...

Przede wszystkim musisz spojrzeć na to co w budżecie Tonsila możesz kupić. Mission kosztował 4zł i dla niego w tej cenie konkurenta nie ma. Śmiało mogę napisać, że przy dzisiejszych wysokotonówkach za 5dyszek też wypada przy nich bardzo dobrze.

Skomentuj

Dlatego wszelkie osądy typu nie "słyszałem dobrze grającego Tonsila", albo że jakiś telewizyjny głośniczek za 4 złote "bije na głowę", "niedorasta do pięt" (ulubione powiedzenia internetowych mądrali) świadczą ich o bezkrytycyzmie do własnej osoby idącym często w parze z niedostatecznym doświadczeniem.
                raz ze mission nie był nigdy telewizyjnym głośniczkiem, dwa że nie kosztował by 4zł gdyby gość nie dostał/wykupił kilka palet uszkodzonych głośniczków z missiona) czyli w pewnym sensie partnera Tonsila, a ten sam głośnik produkował też audax i nie kosztował 4zł a 39euro. Poza tym - ludzie za granicą robią na nim konstrukcje i łączą z nim różne głośniki - nawet Daytony RS-125 http://www.lonesaguaro.com/speakers/RSBoys/AZ2525.htm Więc o czymś to musi świadczyć, że nie liczy się TYLKO na tym forum, a także za granicom.

Miałem okazję również słuchać GDWK10/80T i Seasa 27TBCFG i tu równiez żadnej przepaści nie było - oba metale są akurat podobnie odfiltrowane z ostrości i podobnie irytujące, a róznica polega w możliwościach ich zastosowania.
                Też miałem okazje odsłuchać oba głośniki, problem w tym, że oba były odcięte filtrem górnoprzepustowym na 16kHz - może ten sam problem był u Ciebie? :P Chociaż masz prawo do swoich opinii, jeżeli pomiędzy tymi głośnikami nie słyszałeś przepaści - to zmień resztę toru audio. GDWK10/80T to przy seasie drut kolczasty sypiący piachem w oczy. Chyba że potrzeba mu lampy i kilku filtrów na zwrotnicy to może zaczął by gadać jak należy.

Owszem - jest kilka kopółek tonsila które grają przyjemnie. Ale nie grają tak by zrzucić z nóg - przeważnie to z zestawów budżetowych przesiada się na lepsze i słyszy więcej muzyki, więcej detali, lepszą scene - to chyba wynika z lepszych przetworników.

Skomentuj

Nie na temat...
                  Lightsound znasz jakieś projekty z missionem? Ten z daytonem fajny, ale wychodzi drogo cenowo, no i dwa midwoofery mi nie potrzebne. W razie czego pisz na PW.

Skomentuj

http://www.lonesaguaro.com/speakers/azurite/azurite.htm - tutaj też mtm na Vifach, tańszych.
                    http://speakers.sub-optimal.net/index.php?cat=10 - tutaj 3way z tego co gość miał
                    http://www.lonesaguaro.com/speakers/Topaz/Topaz.htm - tutaj z jakimś nieznanym mi głośnikiem :P

Poza tym nasz mission był używny przez JBL w kolumnach: S26, S38, S310, S312, S412P, PC600, and PT800 oraz S312.
                    Ale we wszystkich niemal był ze swoją audaxoską tubką - więc jak damy jakiś pierścień, front panel od PJtki, może to nie grać tak jak w oryginalnej tubce :P

---------- Post dodany o 11:52 ---------- Poprzedni post o 11:44 ----------

http://www.mhennessy.f9.co.uk/audax/experiments.htm - także cały Auxaxowy projekt.

I głośniki są nadal dostępne w sprzedaży - http://www.cadaudio.dk/audaxunits.htm w cenie 25Euro /szt.

Skomentuj

Nie na temat...
                      hmm.. zastanowię się nad tymi propozycjami :) Dzięki za pomoc.

Skomentuj

http://audio.lutuje.se/?transmission...0sc-mission,26

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                          http://audio.lutuje.se/?transmission...0sc-mission,26
                          A poradzi sobie ta tl-ka bez suba chociaż do 50 Hz? Bo jeżeli jest słabo to szukam dalej i głośniki poślę komuś na pomiary :)

Skomentuj

Nie poradzi sobie.

Skomentuj

Szkoda :( No nic trzeba szukać dalej. A popularny gdn 14 sk? Myślę, że okolicę 50 Hz to dla niego pestka, da radę niżej oczywiście z odpowiednim spadkiem?

Skomentuj

Chyba masz za duze wymagania. Realne 50hz z 13cm glosnika? Monitory studyjne 20cm basem ledwo 50hz osiagaja w duzych pakach.
                                Last edited by Pogromca mitow; 26.07.2011, 15:49.

Skomentuj

Źle mnie zrozumiałeś
                                  Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                                  z odpowiednim spadkiem
                                  Poza tym jestem skłonny powiększyć obudowę, miejsca na biurku mam sporo.

Skomentuj

W takim przypadku zrobilbym bez wydziwiania mozliwe male obudowy oz i dodal subwoofer. Jesli to ma stac na biurku to wybralbym taka opcje.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Subwoofer - jak to brzydko brzmi Nigdy nie byłem przekonany do takiego rozwiązania. Najwyżej kupię te 14 sk, zapakuję w 5 - 9 litrów i później dokupię suba. Rapu czy hip-hopu nie słucham, elektronicznej też praktycznie nie więc powinno być ok. Dzięki za pomoc i info, a teraz skończmy ten OT, bo się moder przyczepi

Skomentuj

Nie wiem skad brak przekonania? :) takie konstrukcje stosuje sie w profesjonalnym sprzecie studyjnym, ktory musi spelniac wysrubowane wymogi.

np. http://abluesky.com/category/product...onfigurations/

Skomentuj

Chodzi o to, że boję się, że zestaw kiepsko się zgra z subem.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X