Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil vs. Visaton - co wybrać

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

to pokazuję..

13/40/2 + mision
    1rz.-1rz. + szereg 1.7, ohm, jak dla mnie za mało bo za dużo missiona
    koszt 180 zł w tym GDNy 130zł,
    co do dźwięku to głośniki świeże ale wydaje się być ok.

Skomentuj

Masz może kompletny schemat zwrotnicy?

Skomentuj

jak pisałem złożona na szybko ( a raczej wyrzuciłem połowę el. z oryginału), symulacja zrobiona na ch-kach ręcznie wpisywanych, gra w 8l
        Last edited by mal999; 26.07.2011, 21:03.

Skomentuj

Dzięki. Widzę górkę na skraju pasma. Lampka powinna ją uciszyć :)

---------- Post dodany o 11:34 ---------- Poprzedni post o 22:41 ----------

A symulowałeś baffle step dla tego missiona?
          Może przeniesienie kopułki w róg kolumny dałoby lepsze efekty?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
            Zamiast klepać bzdury, podaj mi proszę wątek gdzie napisałem, że Visaton ( w domyśle sc10n) wg mnie gra tak jak napisałeś. Nigdy tej wysokotonówki nie trawiłem. Mission za swoją cenę gra bardzo poprawnie i tonsil mógłby tylko pozazdrościć.

Mam rozumieć, że niby ja czytam takie pierdoły wg Ciebie..?

No to teraz już wiem skąd ten zachwyt... Tonsil wg Twojego uznania gra podobnie jak ta badziewna Vifa i już inaczej brzmi jak się porównuje tonsila do renomowanej marki Vifa...

Przede wszystkim musisz spojrzeć na to co w budżecie Tonsila możesz kupić. Mission kosztował 4zł i dla niego w tej cenie konkurenta nie ma. Śmiało mogę napisać, że przy dzisiejszych wysokotonówkach za 5dyszek też wypada przy nich bardzo dobrze.
            Te 4 złote to kosztowało wygarnięcie szczotka ze smietnika tych missionów. Vifa jest nadal bardzo dobrą marka tak samo jak scan speak pod która jest teraz sprzedawana. Tonsil gra nieco ostrzej i moim zdaniem lepiej od vify.
            A pieprzenie o lepszości jakiegoś missiona - jakiegokolwiek, od Tonsila świadczy o braku pojęcia. Głośniki dla missiona produkował również Tonsil - nie tylko audax, który zreszta był takim francuskim "tonsilem" - zaczał zaopatrywac się ChRL

To że ktoś robi na nich "konstrukcję" akurat o niczym nie świadczy
            Last edited by artur.ek; 27.07.2011, 10:59.

Skomentuj

mal999, Podloz cos pod kolumne, zeby byla pod katem okolo 15 stopni i odwroc polaryzacje tweetera. Teoretycznie to powinno sie lepiej zgrac i przy okazji charka na skraju pasma sie wyrowna.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                Też miałem okazje odsłuchać oba głośniki, problem w tym, że oba były odcięte filtrem górnoprzepustowym na 16kHz - może ten sam problem był u Ciebie? :P Chociaż masz prawo do swoich opinii, jeżeli pomiędzy tymi głośnikami nie słyszałeś przepaści - to zmień resztę toru audio. GDWK10/80T to przy seasie drut kolczasty sypiący piachem w oczy.
                Tak jest jak ktos nie potrafi dobrac zwrotnicy do głosnika - wiadomo ze seas zagra od 2,5kHz a tonsil 10/80T potrzebuje podziału co najmniej na 4kHz i to ostrym filtrem. Stąd muszą wynikać zasadnicze róznice w brzmieniu. Ale dla mnie akurat oba sa równie denerwujące.
                Albo gdy sie sie kupuje tego tytana od domowej roboty naukowców, którzy dla eksperymentu dźgaja go szpilką przez kratkę (miałem coś takiego z drugiej ręki, też nie grało i sypało piachem).
                Prawidłowo aplikowany ma podobny charakter co seas, takie własnie odfiltrowanie z mikroszumów. Jakby mniej tła w porównaniu z głosnikami tkaninowymi.
                Opowieści o "sypaniu piachem" to sa brednie lansowane na audiostero.pl przez garazowych producentów podszywających się pod hobbystów DIY.

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
                  Te 4 złote to kosztowało wygarnięcie szczotka ze smietnika na tajwanie tych missionów.
                  Byłeś przy tym, że wiesz takie reczy? Skoro 4zł to koszt wygarnięcia ze śmietnika, to kto i gdzie zarabia na tym handlując tym na allegro? Zastanów się o czym piszesz... Może pharoh ma gdzieś przy sobie pomiary THD missiona, to może zamieści.
                  Vifa jest nadal bardzo dobrą marka tak samo jak scan speak pod która jest teraz sprzedawana.
                  To nie znaczy, że tonsil jest półki tych renomowanych firm...
                  A pieprzenie o lepszości jakiegoś missiona - jakiegokolwiek, od Tonsila świadczy o braku pojęcia. Głośniki dla missiona produkował również Tonsil - nie tylko audax, który zreszta był takim francuskim "tonsilem" - zaczał zaopatrywac się ChRL
                  Skoro pasuje Ci bardziej tonsil to go sobie słuchaj, ale nie zaczynaj dywagacji na temat kto czego się naczytał w necie i czego nie umie zaaplikować.
                  To, co dla kogo produkował nie ma tu nic do znaczenia.

Skomentuj

Nie na temat...
                    To że ktoś robi na nich "konstrukcję" akurat o niczym nie świadczy
                    To samo można powiedzieć o konstrukcjach np. na seasie - przecież to o niczym nie świadczy.

Jesteś strasznym ignorantem i tylko siejesz zamęt. Masz prawo wyrazić swoją opinię, ale przyhamuj z obrażaniem innych ludzi i wytykania im wszystkiego co powiedzieli.
                    Last edited by wojak737; 27.07.2011, 11:24.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                      Proponuję zapoznać się z regulaminem, w szczególności z pkt 9f.

Skomentuj

podchodzi pod temat może kogoś zainteresuje
                        http://allegro.pl/tonsil-gdn-13-40-8...738802298.html

Skomentuj

hmm.. tylko czy te tonsilki będą grały tak jak te 13/40/2? Czy będą pasowały pod tą, co prawda prostą, zwrotkę? No i czy warto je brać za tą kasę?

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                            tylko czy te tonsilki będą grały tak jak te 13/40/2?
                            Niestety nie słuchałem więc pewien nie jestem ale wydaje mi się, że to ten sam głośnik tylko w wersji z okrągłym koszem - ja bym zaryzykował i kupił je.

Czy będą pasowały pod tą, co prawda prostą, zwrotkę?
                            Zwrotka i tak tylko zasymulowana na charakterystykach ręcznie wpisanych do programu więc nie ma to większego znaczenia. Polecałbym jednak pomierzenie głośników w gotowej obudowie i zaprojektowanie czegoś "odpowiedniejszego".

No i czy warto je brać za tą kasę?
                            Kupno Tonsili vs sobotnia noc w barze - wybór należy do Ciebie :flapper:

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                              Kupno Tonsili vs sobotnia noc w barze - wybór należy do Ciebie
                              weekend abstynencji nie zaszkodzi

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                Cytat Napisał wojak737 Zobacz post
                                tylko czy te tonsilki będą grały tak jak te 13/40/2?
                                Niestety nie słuchałem więc pewien nie jestem ale wydaje mi się, że to ten sam głośnik tylko w wersji z okrągłym koszem - ja bym zaryzykował i kupił je.
                                To prawie to samo co 13/40/2, tylko że z okrągłym koszem. Grają bardzo dobrze a za cenę 45zł sztuka niezbyt widzę dla nich konkurencję

Skomentuj

Kupiłem. Zobaczymy za kilka dni co to za wynalazek :)

Skomentuj

Membrana wydaję się być identyczna jak w Totemowych więc powinny być git. Sam się na nie czaiłem do monitorków dla kolegi z tym że zwrotka mite jest pod 4ohm a te mają 8.

Skomentuj

Koleś mówił, że może załatwić 6-cio omowe, chyba ten sam model. Proponuję do niego zadzwonić, może ma jeszcze coś ciekawego na składzie.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X