Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN 20/60 w zamkniętej, może BR?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN 20/60 w zamkniętej, może BR?

Jak wyżej, co polecacie i jakie strojenie?
    Muzyka: rap, reggae.
    Albo subwoofer czy inny przetwornik.

ok 37 Litrow w bas reflexie
    strojenie na ok 40Hz
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja bym zrobił do niego OZ, ten głośnik kompletnie nie nadaje sie do BR (bardzo wysokie qts)

Przy obudowie 37l@40hz największe podbicie ch-ki względem zamkniętej jest przy 60-70hz, poniżej praktycznie nic. Zamknieta 37l zejdzie niżej z basem, i zrobi to precyzyjniej, do tego charakterystyka będzie zdecydowanie bardziej liniowa niż w BR.

Skomentuj

to w takim razie mowimy o innym glosniku...
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jeśli to 20/60/11 to nie ma znaczenia czy będzie w BR, OZ, OB, czy TL - nie zejdzie tak nisko jak można by się było spodziewać po głośniku o takiej średnicy (przynajmniej w obudowach o "sensownych" wielkościach). 50Hz już ze spadkiem to dla niego max i na pewno nie jest to głośnik z przeznaczeniem do suba. Wg mnie najlepiej grał w TL'ce (ale nie dopracowałem projektu), ewentualnie OZ (ale z marniejszym zejściem). Można też ewentualnie próbować dużą BR'kę - może coś by z tego było i warto pójść w tym kierunku? Sama barwa dźwięku jak dla mnie OK ale jak go zaaplikować? Kiedyś myślałem o konstrukcji 4d - z dużym typowym wooferem, dla 20/60/11 pasmo do okolic 800Hz (stosunkowo szybko rezonuje - nie pamiętam ale chyba coś w okolicach 2,5kHz) i później średniak i wysoki - tylko to taka trochę "sztuka dla sztuki". Warto byłoby się nad nim troszkę zastanowić i dopracować TL'kę albo sprawdzić co się będzie działo w tym większym bas refleksie. Ilość dróg też bym ograniczył np przez ożenienie go szerokopasmówką. Żeby być zadowolonym z tego głośnika trzeba raczej mieć troszeczkę doświadczenia i dobrze go zaaplikować...

Skomentuj

ja pisalem o 20/60/19
            qts tego glosnika wynoski 0,44 wiec mocna go aplikowac prawie dowolnie
            ja go przecwiczylem w obu skrzyniach i duzo lepiej wypada w takiej aplikacji jaka napisalem

a moze autor tematu napisze dokladnie o jaki glosnik chodzi...
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              ja pisalem o 20/60/19
              No to inna sprawa. GDN 20/60/11 ma wg producenta Qts rzędu 0,67, FS 36Hz i Vas 54l - i z tego co pamiętam to moje pomiary były bardzo zbliżone do tego. Czyli generalnie ten BR jednak nie ma sensu.

---------- Post dodany o 11:44 ---------- Poprzedni post o 11:41 ----------

a moze autor tematu napisze dokladnie o jaki glosnik chodzi...
              No właśnie. Nie wiem skąd się to bierze, że w tego typu pytaniach często brakuje dokładnego określenia modelu - przecież tam jedna literka czy cyferka (już nawet nie Tonsila chodzi ale i o innych producentów) może już wskazywać na przetwornik o kompletnie innych parametrach. Nieznajomość tematu, lenistwo czy ignorancja? :glare:

Skomentuj

Ja jestem za opcją inny przetwornik. Taki Stx 17SW zje tego tonsila na śniadanie a kosztuje grosze.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                  Ja jestem za opcją inny przetwornik.
                  Cóż, ciężko oponować

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                    ewentualnie OZ (ale z marniejszym zejściem)
                    W OZ zejdzie niżej, z 1db mniejszą efektywnością w stosunku do BR, która jest 3db głośniejsza od zamknietej w paśmie 60-70hz, a w paśmie 40-50hz jedynie 1db głośniejsza.
                    Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                    GDN 20/60/11 ma wg producenta Qts rzędu 0,67, FS 36Hz i Vas 54l
                    Dokładnie ten przetwornik przesymulowałem.
                    Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                    Ja jestem za opcją inny przetwornik. Taki Stx 17SW zje tego tonsila na śniadanie a kosztuje grosze.
                    Dac rajt

Skomentuj

Jest to GDN 20/60/11. Mam też drugiego ale pisze tylko GDN 20/60, oczywiście musiałem wymienić całe zawieszenie...
                      Po za tym google mi mówi że ten Wasz STX to membrana bierna...

Skomentuj

Zamieszczone przez womperm Zobacz posta
                        Po za tym google mi mówi że ten Wasz STX to membrana bierna...
                        A idźże, idźże
                        http://www.stx.pl/gdn-17-200-8-sw.html

Skomentuj

jest glosnik i membrana bierna do niego
                          poszukaj dobrze
                          ale jak dobrze pamietam aktualnie jest nie dostepny

---------- Post dodany o 07:16 ---------- Poprzedni post o 07:15 ----------

o Krakus byl szybszy
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                            o Krakus byl szybszy
                            Wadowice Panie Kolego, WADOWICE... te koło Krakowa :flapper:

Skomentuj

Nie na temat...
                              ale mowi sie po Krakowsku a nie po Wadowicku... :)
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Każdy mówi jak chce. Na razie STX nie ma tego przetwornika w magazynie.
                                Może byście poradzili coś co jest na rynku? Aha, jeżeli już bym go kupił to by się marnował, mój wzmacniacz posiada 70W RMS.

Skomentuj

Na razie STX nie ma tego przetwornika w magazynie.
                                  Zap-Audio.pl

Aha, jeżeli już bym go kupił to by się marnował, mój wzmacniacz posiada 70W RMS.
                                  Zależy czego potrzebujesz, głośnik ma bardzo niską efektywnośc z racji małej membrany i nastawienia na niskie zejście, więc nie osiągniesz przy 70w zbyt dużych natężęń dźwięku, ale będzie nisko i masywnie jak na niepozorny 16cm głośniczek.

Jak chcesz lepsze natężenia z podobnym zejściem, ale już nieco mniej ogarnięty szybkościowo bas, to nowy stx samochodowy 2x2ohm 10'. Pod 70w zagra, i pewnie nawet lekko zatrzęsie, jednak nie wykorzystasz go w 100%.
                                  Last edited by BioCannabis; 23.07.2011, 21:04.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                                    Zap-Audio.pl
                                    a on skąd je bierze?
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

a on skąd je bierze?
                                      Ostatnio dzwoniłem do niego, i pytałem o pare rzeczy. Mówił, ze dostawy tych GDN SW ma regularne. Swoją drogą dziwne, ze nie ma ich na STX od dłuższego czasu. Mówił, ze cały czas są na magazynie i można brać.

Jak już jesteśmy przy tym temacie. Jeśli chce ktoś wziąć GDN AA, to czas jest do końca miesiąca. Potem już ich więcej nie będzie. Tak mi pisali z STX.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X