Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w budowie zestawu 5.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w budowie zestawu 5.1

Witam kolegów. Mam taką małą prośbę o skompletowanie głośników do systemu 5.1.
    Fronty mam zbudowane z 2x ARN 188/05/4 ohm (połączone szeregowo) oraz SC10N.
    a amplituner to Denon avr-3803.

Dzięki za wszelką pomoc.

Zrób wszystko na tych przetwornikach. Tyły na jednym ARNie i SC w zamkniętej budzie a central z takich samych przetworników jak fronty tyle, że w mniejszej budzie i w układzie MTM. Kwestia suba to sprawa otwarta. Jak podasz budżet na suba to pogadamy.

EDIT: Podaj wymiary pokoju w jakim to ma grać

Skomentuj

Witam. Pokój ma około 35 m2 ale zestaw audio gra w takim układzie tym 20m2

a co do suba to myślałem o TIW 200 XS i panel irka sub150 a jak można by było bardziej określić litraż poszczególnych kolumn.
      Dzięki i pozdrawiam.

I jeszcze pytanko gdzie można kupić te ARN-y bo na stroniku nie ma i na loudspeakershop.eu tez nie
      Last edited by Yaroo; 25.07.2011, 17:50.

Skomentuj

O TIWie 200XS w 33 litrach OZ moge się już jutro wypowiedzieć, gdy tylko zmachola zapakuję do budy. Natomiast jedyny dostępny od zaraz panel Irka jest tylko na tej aukcji

http://tablica.pl/oferta/peerless-sl...50-IDc6mJ.html

i to - niestety - w komplecie w głośnikiem. Ten SLS 10 zły nie jest ale TIW 200 to według wielu wyższa liga.

Skomentuj

A może ktoś podpowie jaki litraż ma być poszczególnych kolumn i gdzie można dostać te głosniki bo juz nigdzie niema jak szukałem. Głośnik na tył jeden ARN 188/05/8 i SC10N 8ohm a na centralny 2x ARN 188/05/4 ohm i SC10N 8 ohm jak dobrze myśle? A zwrotnic takie jak mam w Frontach? Bo zamawiałem u --Killer--a.

Skomentuj

Z dostępnością tych głośników będziesz miał problem bo z tego co się orientuje już ich nie produkują.
            Wydaje mi się że najwygodniej będzie sprzedać kolumny i zbudować cale kino od podstaw.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yaroo Zobacz posta
              Bo zamawiałem u --Killer--a.
              Trzymaj się od tego sprzedawcy jak najdalej...

Zamieszczone przez Yaroo Zobacz posta
              ARN 188/05/8 i SC10N
              Epoka tych głośników już minęła. W tej kwocie jest wiele lepszych rozwiązań.

Skomentuj

Jesli chodzi o jego zwrotnice to tak:)
                Ale udalo mi sie od niego jakis czas temu wyrwac 10szt arn116 za 30zl szt. wiec zle nie bylo:)

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                  Ten SLS 10 zły nie jest ale TIW 200 to według wielu wyższa liga.
                  TIW to już Hi-End, ale przypuszczam, że w kinie o kaliber większy, nastawiony na potężne zejścia SLS 10 go zje. Co innego w muzyce, gdzie TIW powyżej 40hz zagra na pewno dużo lepiej od SLS. No chyba, ze byś miał np. 2x TIW, i lekko podciągnął najniższy bas

Zamieszczone przez DeKeR Zobacz posta
                  Wydaje mi się że najwygodniej będzie sprzedać kolumny i zbudować cale kino od podstaw.
                  Też tak myślę. Tylko powiedz ile kasy na to masz, bo głównie od tego zależy to, co możemy Ci doradzić.

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                  Trzymaj się od tego sprzedawcy jak najdalej...
                  Głośników ma dużo i fajne, ale nie kupił bym od niego zwrotnicy. Żeby mieć tyle porządnych projektów, koleś musiał by siedzieć nad tym non stop nie wychodząc z domu. Nigdy nie budowałem zwrotki pasywnej, ale np. idealne ustawienie aktywnej zwrotki trwa nawet kilka dni, trzeba wielu odsluchów, prób i zmian, żeby wyciągnąć max brzmienia z głośników.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                    TIW to już Hi-End, ale przypuszczam, że w kinie o kaliber większy, nastawiony na potężne zejścia SLS 10 go zje. Co innego w muzyce, gdzie TIW powyżej 40hz zagra na pewno dużo lepiej od SLS. No chyba, ze byś miał np. 2x TIW, i lekko podciągnął najniższy bas
                    A ja się nie zgodzę, TIW200 ma wcale nie mniejsze możliwości niskotonowe od SLS10, ino zagra ze 2db ciszej ze względu na mniejsze sd (choć z drugiej strony ma większy Xmax którym może nadrobić stratę efektywności).

Skomentuj

Nie wiem jakie Xmax ma SLS10, bo producent nie podaje, ale wątpie żeby Xmax w TIW był podany tylko w jedną stronę. Gdyby tak było, to Xmech by miał ok 3cm w obie strony, zawieszenie raczej by na to nie pozwoliło. Xmech 3cm mają typowe pompki z zawieszeniem jak dętka, i osiągają to dopiero wtedy, kiedy podłączy sie je pod pół elektrowni, a TIW 200 raczej więcej niż 150w nie wytrzyma. Aczkolwiek Xmax i tak ma imponujący jak na 8'. Jednak jak dla mnie 8' a 10' to już przepaść pomiędzy "małymi głośnikami", a "dużymi glośnikami" 8' przy 10' wygląda jak zabawka.
                      Last edited by BioCannabis; 27.07.2011, 21:38.

Skomentuj

Właśnie uruchomiłem tą "zabawkę" w 33 litrach Closed, bipolarna końcówka na tranach, 250/4, 150W/8. Pokój 12m2, pierwsze podrygi już z większym wykopem niż zamknięte S16 w 23 litrach. Coś się na basie zmieniło. Gra dopiero dosłownie 5 minut więc dam mu trochę czasu na rozpostarcie skrzydeł. Zaraz odpalam Trona i zobaczymy czy ten TIW jest naprawdę taki fajny jak go opisują

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                          Pokój 12m2, pierwsze podrygi już z większym wykopem niż zamknięte S16 w 23 litrach.
                          Dobrze kopie? Ktoś opisywał, ze głośnik totalnie bez wykopu, ale niewykluczone, że miał po prostu akustyczny dołek przy 60-100hz w pokoju, i tylko głośniki bez zejścia mu "kopały".

Ja ten głośnik widze jako bas w zamknietej kolumnie aktywnej z TB 1320SI na średnicy i górze, uzupełniany subem na 2x XXLS 12 w zamkniętej z korekcją od 20hz. Kiedyś sie tego dorobie

Skomentuj

Nie wiem jakie Xmax ma SLS10, bo producent nie podaje
                            Z tego co mnie się udało wyczytać to 8mm +/- podczas gdy Tiw 12,5 +/-.

jak dla mnie 8' a 10' to już przepaść pomiędzy "małymi głośnikami", a "dużymi glośnikami" 8' przy 10' wygląda jak zabawka.
                            Wygląd jest mało istotny, ważniejsze są możliwości soniczne. Nie będę tutaj przytaczał pewnego 8mio calowego scana który gada spokojnie od 20hz bo nie o to chodzi. Rzecz w tym że SLS10 to nie jest żadna rewelacja ani też typowy głośnik subniskotonowy, moim zdaniem Tiw200 w niczym nie odstaje od niego a i wielu aspektach jest zwyczajnie lepszy.

Skomentuj

2x XXLS 12 w zamkniętej z korekcją od 20hz. Kiedyś sie tego dorobie
                              Jak już wydawać tyle pieniędzy na suba to moim zdaniem lepiej jest kupić dwa TIWy 300 i zrobić na nich TLkę według projektu Visatona. Nie będziesz musiał używać korekcji bo taka TLka ma -6dB na 18Hz

Do autora tematu: jak podasz budżet na nowe monitorki do kina i na suba to się wymyśli. Jak nie chcesz nowych monitorów i upierał się będziesz przy dobudówce do frontów na ARNach to zostaje kwestia suba. Irkowy panel jest nie do dostania opróćz jednej aukcji więc trzeba się zastanowić jakim porządnym napędem wspomóc TIWa 200, którego wstepnie wybrałeś. Byle jakim TDA go nie napędzaj, bo głośnik zasługuje na porządny wzmacniacz. Odwdzięczy się wysokiej jakości basem.
                              Last edited by gooralesko; 28.07.2011, 14:06.

Skomentuj

Jak mówicie że ju nie dostanę tych głośników to chyba się zdecyduje na nowe fronty + monitorki. Kasa to mniejsze piwo pomału bym budował to wszystko a nie od razu ale może żeby nie przekroczyć 3tys a jak to będzie mało na coś dobrego to się dołoży troszeczkę :)

Skomentuj

Na suba z TIWem 200 i zmacholem do niego liczyć trzeba 800-900zł, zależy jaki wzmacniacz. A reszta czyli 2100zł zostaje na pięć monitorów z dobrej jakości przetowrnikami. Chyba coś się znajdzie. Odlicz od tego 400zł na dechy, fornir, kleje, pianki akustyczne, waty poliestrowe itp elementy, które osobno kosztują mało a razem fortunę Zostanie 1700zł na głośniki i zwroty. Spece z forum już coś polecą. Ja optuję za małymi monitorkami na 15cm midwooferze i dobrej jakości wysokotonówce. Może starczy na projekt na Usherach czy Seasach. Kto wie.

Na TIWie 200 zrobiłbym a raczej skopiowałbym projekt w linii transmisyjnej. Ale nie mogę z necie znaleźć zadnego projektu. Szkoda.
                                  Last edited by gooralesko; 28.07.2011, 18:24.

Skomentuj

Najpierw najlepsze wysokotonowki na jakie Cie stac, potem 15cm midwoofery, nie wieksze! Na koncu sub. Na 15cm fronty mozna zrobic wolnostojace wyciskajac wiecej basu jesli zabraknie kaski na przyzwoity subik. Sub zawsze mozna dolozyc, zmienic. Wysokotonowcow i midbasow nie zmienisz jak Ci nie przypasuje.

Skomentuj

A dlaczego nikt nie bierze pod uwage Daytonow ? za drogie ?

Skomentuj

W sumie to rs150 mógłby zagrać ciekawie :) W połączeniu z 22 TAF/G, aż sam jestem ciekaw co by z tego wyszło :drool:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X