He, to wspaniale :) A inny przetwornik ? Do ok. 28cm średnicy ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaki subwoofer do pokoju ?
Collapse
X
-
Nad czym się zastanawiasz jeszcze bierz nowego węglowego stxa tak jak Ci koledzy doradzali i będziesz bardzo zadowolony http://stx.pl/sw-stx-8-1-5-250-8-f-a-fc-x.html
Nad żadnymi tonsilami nawet nie ma się co zastanawiać, bo jak na swoje możliwości, to są drogie. Taki gdn 30/100/11 z Altusa 300 nie wie co to jest niski bas, wiem bo u brata stoją altusy 300 w pokoju. Pod różnymi wzmacniaczami jest to samo.
Skomentuj
-
dekoder Jest inny lepszy pomysł wez kawałek styropianu wsadz w miejsce tego klocka oczywiscie przyklej go pierw i sprawdz czy gra lepiej czy gorzej jeśli bedzie gorzej to po prostu zostaw mu ten litraż
A jeśli nie wklejałeś wzmocnień wzdłóż skrzyni to tak zrób 4 małe listewki załatwia sprawe wzmocnienia no i litraż w pewnym stopniu sie zmiejszy.
A zamiast tego weglowego stx możesz pomyśleć nad intertechnikciem 10cal tym zółtym wyleciała mi z głowy jego zazwa
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postaWszyscy tak polecają tego MDS'a, ale przypadkiem nie jest to głośnik do car audio?Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postaNie symulowałem tego głośnikaJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Witam.
Zrobiłem obudowę z mdf 19mm, litraż ok. 39L (wspominałem o idei wklejenia kloca dla zmniejszenia nieco litrażu).
No i na próbę poszedł zakupiony STX, z tunelem profilowanym 10x11cm.
Podłączyłem go do lm3886, jako że nie mam jeszcze filtra włączyłem z YT test bassu 10-200hz (oraz różne podobne). No i co ? Bassu znacznie mniej niż w creativach p3800, wychył ładny ale mam odczucie że przy mocy tego LM'a, ten przetwornik ma już dość.
I czego to wina ? Tunel, litraż, czy może brak filtra jest powodem grania jak... chinska zabawka ?
Acha, dla ścisłości listonosz jutro powinien przynieść mostek TDA, z aktywnym filtrem.
Tak więc, od czego zacząć, aby zaczeło to choć przeciętnie grać ?
EDIT :
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale głośnik "grzałem" na 17Watach przez parenascie godzin.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dekoder Zobacz postaBassu znacznie mniej niż w creativach p3800, wychył ładny ale mam odczucie że przy mocy tego LM'a, ten przetwornik ma już dość.
Skomentuj
-
Czemu tu się dziwić; jak podpinasz to pod słabowitego scalaka? Jak ten LM wykrzesze z siebie 40W to jest szczyt. Ja jak podpiąłem z ciekawości Dayton RSS315HF (400W RMS) pod tani amplituner sony też widziałem spore wychylenie membrany, a w Sony siedzi scalak, może 20 Watowy. Po prostu słabe wzmacniacze przesterowują się i membrana lata jak głupia, czasem jest jeszcze trzeszczenie i wyraźne zniekształcenia.Podłącz tego STX z filtrem pod coś znacznie mocniejszego, przynajmniej ze 100W/8R, najlepiej tranzystor, bo scalaki jakoś mi się widzą właśnie tylko w zestawach Creative i tym podobnych.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postatak
potem ktos przeczyta te glupoty i napisze gdzies dalej...
Co do tematu to przykładowo mam głośnik Raveland Compactor SPL 812 MK II za który dałem raptem 150 zł kiedyś na Allegro (także car audio) i sumie nie powiem bo 200 watowy panel (250VA~~ pobierane z sieci) nie żeby sobie ledwo radził ale... też nie za dobrze, mógłby być mocniejszy.
Następną sprawę to nie chcę nawet komentować a mianowicie - bass test z jutube, ręce opadają...
LM3886 do sterowania 8 calowym wooferem :/ Też świetny pomysł, nie no kolego - nie będziemy robić Cię w bambuko, masz tutaj na tym forum opisy wzmacniaczy na elementach dyskretnych, może nawet na mostku TDA7294 bys to zrobił i to by grało, wybór zależy od Ciebie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dekoder Zobacz postaZrobiłem obudowę z mdf 19mm, litraż ok. 39L (wspominałem o idei wklejenia kloca dla zmniejszenia nieco litrażu). No i na próbę poszedł zakupiony STX, z tunelem profilowanym 10x11cm.
Liczyłeś sobie jakie strojenie Ci wyjdzie przy takiej rurce? 60hz...
Zamieszczone przez dekoder Zobacz postawychył ładny
Poniżej strojenia BR (w Twoim przypadku 60hz), głośnik pracuje jak bez obudowy. To nie ma co sie dziwić, że membrana lata daleko, a basu z tego mało.
Zamieszczone przez dekoder Zobacz postamam odczucie że przy mocy tego LM'a, ten przetwornik ma już dość.
Nie, to LM ma dość
Zamieszczone przez dekoder Zobacz postabrak filtra jest powodem grania jak... chinska zabawka ?
Zamieszczone przez dekoder Zobacz postaTak więc, od czego zacząć, aby zaczeło to choć przeciętnie grać ?
Jeśli chodzi o kwestie wzmacniacza, poprawnie zaaplikowany 8' w 30-paru litrach zagra na pewno głośniej od 11cm pierdzika w pudełku od butów, pod tym samym wzmacniaczem, bo siłą rzeczy ma dużo większą skuteczność. Co innego z słuchaniem takiego połączenia na codzień - bardziej podgłośnisz i zabraknie mocy. Daj mu chociaż mostek TDA, to będzie już gutgut.
Skomentuj
Skomentuj