Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wasze patenty na "profesjonalne" ustawienie głośności subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta

Ten korektorek jest w moim zasięgu finansowym. Jest sens w to inwestować? ktoś ma z tym korektorem doświadczenia? Jakie są wady takiego rozwiązania?

Czytałem o nim sporo na zachodnich forach. Bardzo dobry do subwoofera. Dla wooferów/midwooferów lepszy jest już np. DEQ2496.

Używanie precyzyjnych parametrycznych EQ wymaga wspomagania się mikrofonem i co najmniej analizatorem widma

Skomentuj

Zamieszczone przez fakamada Zobacz posta
      Używanie precyzyjnych parametrycznych EQ wymaga wspomagania się mikrofonem i co najmniej analizatorem widma
      Zdziwił byś się jak to sie da ustawić na słuch przy pomocy generatora. Jednak mikrofon ułatwił by to znacznie. Mając kase na taki sprzęt ma sie i na mikrofon.

Skomentuj

No faktycznie precyzyjny generator byłby wystarczający. Może nawet w pewnych aspektach (psychoakustycznych) lepszy niż pomiar.

Skomentuj

Moim zdaniem nie da sie tego zrobic dobrze tylko na sluch. Nasze ucho razem z mozgiem tak szybko moze dostosowac sie do natezenia danych dzwiekow, ze to co na poczatku bedzie wydawac sie dobre, moze byc kompletna kaszana. To troche tak jakby ktos bezwzglednie mowil, ze da sie wykonac poprawna zwrotnice na sluch, bez pomiarow.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Moim zdaniem nie da sie tego zrobic dobrze tylko na sluch. Nasze ucho razem z mozgiem tak szybko moze dostosowac sie do natezenia danych dzwiekow, ze to co na poczatku bedzie wydawac sie dobre, moze byc kompletna kaszana.
            No operując generatorem samym to kupa by wyszła. Najlepiej wyszukiwać miejsca, które wymagają korekcji przy użycia generatora (z dokładnoscią co do 1hz), a ustawić je słuchając sygnałów sinusoidalnych nagranych co 5hz, i nie koniecznie tylko po kolei, ale wyrywkowo też. Wtedy jest bardzo dokładnie.

Dużo zalezy tez od wprawienia, ustawianie filtrów nie jest takie proste jak sie wydaje, ustawienie korekcji suba+kolumn trwa około 2 godzin + kosmetyczne poprawki w następnych dniach. Efekty ostateczne i skok jakości basu są za to zaskakujące, mnie osobiście wcisnęło w fotel. Szkoda tylko, że nie da sie wprowadzić korekcji poglosu pomieszczenia jak w niektórych kosmicznie drogich korektorach.

To troche tak jakby ktos bezwzglednie mowil, ze da sie wykonac poprawna zwrotnice na sluch, bez pomiarow.
            1 rzędu jak najbardziej, 2 rzędu bym sie nie ruszał, bo koszta próbnych elementów by mnie zjadły, możliwości kombinacji było by dużo za dużo.

Skomentuj

Nawet filtrow 1 rzedu nie ustawisz na ucho, bo ucho nie jest narzadem pomiarowym, ktory wskaze Ci np. co sie dzieje z impedancja glosnikow w danej zwrotnicy, a to akurat jest szczegolnie wazne przy filtrach pierwszego rzedu. To, ze mozna cos ustawic na zasadzie "oo gra fajnie" albo " gra zle boo, zle " nie znaczy, ze to jest wystarczajace do zbudowania poprawnie dzialajacych filtrow. Ucho szybko potrafi sie przyzwyczaic do dzwieku i za chwile uwazac go za pewien wzor. Mikrofon jest w tym przypadku bezwzgledny i po to sie wlasnie go uzywa przy projektowaniu systemow glosnikowych.

Dalej podtrzymuje swoje slowa, ze nie da sie bez systemu pomiarowego zgrac poprawnie basu. Nie raz spotkalem sie z przypadkiem, gdzie przy przy uzyciu generatora i mikrofonu sprawdzajac bas co kilka hz zupelnie co innego slyszalo moje ucho, a co innego odczytywal mikrofon. To nie jest takie proste jak sie wydaje. Oczywiscie ogromne znaczenie ma akustyka pokoju odsluchowego.

Skomentuj

Dalej podtrzymuje swoje slowa, ze nie da sie bez systemu pomiarowego zgrac poprawnie basu. Nie raz spotkalem sie z przypadkiem, gdzie przy przy uzyciu generatora i mikrofonu sprawdzajac bas co kilka hz zupelnie co innego slyszalo moje ucho, a co innego odczytywal mikrofon. To nie jest takie proste jak sie wydaje. Oczywiscie ogromne znaczenie ma akustyka pokoju odsluchowego.
                Czyli ucho słyszy bas nierównomiernie? Jakie moga to być różnice, tak na ucho w decybelach? Bo jak ja słysze, że w jednym miejscu nie ma basu, a w innym dudni niemiłosiernie, to pokrywa mi sie to matematycznie z wyliczonymi modami pokoju...

Kiedy mam dobrze ustawioną korekcje, i bas w oscyloskopie w odtwarzaczu jest równy, slyszę go też równo.

Skomentuj

Ucho wychwyci dudnienia lub kompletne znoszenia sie fal, ale nie jest czule na niewielkie zmiany w zakresie basu, chocby z tego powodu, ze sluch czlowieka wymaga bardzo wysokiego poziomu dzwieku, aby bas byl slyszany dosc rownomiernie. Musialbys byc sloniem zebys mogl sie powolywac na swoj znakomity narzad sluchu w zakresie najnizszych czestotliwosci. W zakresie sredniotonowym ucho ludzkie bez problemu wychwytuje zmiany na poziomie 1db, sproboj powtorzyc to na niskim basie w zakresie np. 18-30hz...

Skomentuj

sproboj powtorzyc to na niskim basie w zakresie np. 18-30hz...
                    U siebie zakres 20-40hz ustawiałem co do 1db, bo lubię subtelne podbicie najniższego basu. Różnice szło wychwycić, ale łatwo nie było.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                      U siebie zakres 20-40hz ustawiałem co do 1db, bo lubię subtelne podbicie najniższego basu. Różnice szło wychwycić, ale łatwo nie było.
                      Prosze Cie...

http://blog.khron.net/2007/08/20/lud...wosc_dynamika/

Skomentuj

Sprawdzałeś w praktyce, czy tylko ślepo uwierzyłeś w to co piszą? No to w takim razie jestem mutantem, albo generator częstotliwości jest jakiś lipny. Mam 19 lat i słyszę od 20hz do 17Khz...

Sprawdź sobie dokładną analizą widma kawałki, gdzie masz bas schodzący do 22-25hz. Stworzyli go żeby tylko membrana sobie latała?

No i jesli masz gdzie posłuchac dobrego sprzętu po korekcji, odsłuchaj z generatora 20-30hz.

Skomentuj

Uuu 19 lat i takie braki? Juz wychodzi sluch zepsuty nadmiarem decybeli i glupawej muzyki. Mi dupnela trzydziecha i z 18khz nie mam problemow. Ale to nie temat o moim sluchu...

Skomentuj

Nie na temat...
                            Uuu 19 lat i takie braki?
                            Powyżej 17Khz słyszę, ale już z wyraźnym "spadkiem"

z 18khz nie mam problemow
                            A ja jestem mutantem i słysze 20hz

Skomentuj

Nie na temat...
                              pewnien profesor na warsztatach kiedyś mówił do nas "praw fizyki Pan nie zmienisz"..
                              Last edited by Marios; 02.08.2011, 22:32.

Skomentuj

Jesteś cudowne dziecko :) Wiadomo słuch słuchem ale jakbyś zagłębił się w patologie słuchu to byś wiedział jak ułomnym narzędziem jest nasze ucho w stosunku do tego co oferują systemy pomiarowe. To że coś Ci się wydaje wcale nie oznacza że tak jest dobrze a inni to kretyni :)

Skomentuj

Trzeba przyjąć do wiadomości, że sytem pomiarowy i słuch wzajemnie się uzupełniają i brnięcie w jedną (tyslko słuch) lub drugą (tylko pomiary) skrajność to ślepa uliczka. Pomiarami możemy wykazać/sprawdzić to czego nie słyszymy, za pomocą słuchu weryfikujemy to czego nie zmierzymy.

Osobiście suba dopasowywałbym odsłuchowo. Myślę, że po odsłuchaniu odpowiedniej ilości utworów można sobie wypośrodkować ilość basu. Generalnie jestem przeciwny subom własnie ze względu na fakt niejednoznacznego sposobu dostrojenia do reszty systemu. Moim zdaniem system sub-sat paradoksalnie może lepiej się spisywać w systemach KD z subem grajacym wysoko na skali częstotliwosci i mikroskopijnymi satelitami grajacymi od tych 150-200Hz. Na tym paśmie o wiele łatwiej jest zrobić zgranie, nawet posiłkowanie sie pomiarami byłoby wskazane.

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                    Jesteś cudowne dziecko
                                    Nie wiem w jakim celu to napisałeś, może chciałeś poczuć sie lepiej, albo zrobić ze mnie małego dzieciaczka, ale w realu jestem ochroniarzem prawdopodobnie większym i szerszym od Ciebie, a od roku już nie mieszkam z mamusią

To że coś Ci się wydaje wcale nie oznacza że tak jest dobrze a inni to kretyni
                                    Co masz konkretnie na myśli? Konkretne zdanie, słucham...

Wiadomo słuch słuchem ale jakbyś zagłębił się w patologie słuchu to byś wiedział jak ułomnym narzędziem jest nasze ucho w stosunku do tego co oferują systemy pomiarowe.
                                    Na słuch tez można to dobrze ustawić, zlikwidować dudniące mody, trochę podbić najniższy bas. Ty chcesz mi pokazać, że już lepiej mieć 40hz z spadkiem, dudniące mody po +12db, niż zrobić to na słuch. Za ok. miesiąca składam sprzęt pomiarowy. Zrobię pomiary korekcji którą mam teraz, pokażę ch-ki, a potem porównamy to z ch-ką bez korekcji. Ktora bedzie bardziej liniowa?
                                    Last edited by BioCannabis; 03.08.2011, 15:38.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Nie wiem w jakim celu to napisałeś, może chciałeś poczuć sie lepiej, albo zrobić ze mnie małego dzieciaczka, ale w realu jestem ochroniarzem prawdopodobnie większym i szerszym od Ciebie, a od roku już nie mieszkam z mamusią
                                      Dobrze że dodałeś może bo mam dwa metry wzrostu i nie ważę 80kg, choć tak prawdę mówią mało interesuje mnie Twój wygląd i rozmiar "bajcepsa". Napisałem to z naciskiem na słowo "cudowne"-o wybitnym słuchu, jak to odebrałeś świadczy tylko o mentalności.

Co masz konkretnie na myśli? Konkretne zdanie, słucham...
                                      Sprawdzałeś w praktyce, czy tylko ślepo uwierzyłeś w to co piszą?
                                      Miałem to na myśli-uważasz siebie i swój słuch za wyrocznie, a może warto podejść do tego krytyczniej, pouczyć się, dowiedzieć paru interesujących rzeczy i czasem stwierdzić "kurde, nie miałem jednak racji"

Ty chcesz mi pokazać, że już lepiej mieć 40hz z spadkiem, dudniące mody po +12db, niż zrobić to na słuch. Za ok. miesiąca składam sprzęt pomiarowy. Zrobię pomiary korekcji którą mam teraz, pokażę ch-ki, a potem porównamy to z ch-ką bez korekcji. Ktora bedzie bardziej liniowa?
                                      To jest czysta manipulacja bo nic takiego nigdzie nie napisałem i daruj ją sobie. Tylko proszę nie wciskaj ludziom że na ucho da się wyrównać charakterystykę do +/- 1db bo to jest zwyczajna brednia.

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Tylko proszę nie wciskaj ludziom że na ucho da się wyrównać charakterystykę do +/- 1db bo to jest zwyczajna brednia.
                                        Da się do +/-3db, bo taka jest czułość ludzkiego ucha. No chyba, że Wikipedia kłamie.

Miałem to na myśli-uważasz siebie i swój słuch za wyrocznie, a może warto podejść do tego krytyczniej, pouczyć się, dowiedzieć paru interesujących rzeczy i czasem stwierdzić "kurde, nie miałem jednak racji"
                                        Napisz mi w jakiej kwestii nie mam racji, czego powinienem się nauczyć.

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Da się do +/-3db, bo taka jest czułość ludzkiego ucha. No chyba, że Wikipedia kłamie.
                                          A we wcześniejszym poście pisałeś o ustawianiu do 1db, na słuch.

Napisz mi w jakiej kwestii nie mam racji, czego powinienem się nauczyć.
                                          W kwestii o której już wspomniałem w kilku postach wcześniej, o tym jak kiepskim "narzędziem pomiarowym" jest nasze ucho, bo za bardzo na nim polegasz. Sam można powiedzieć zajmuje się profesjonalnie dźwiękiem i wiem że nawet najlepsi (a szczególnie oni) realizatorzy dźwięku stroją system głównie na podstawie pomiarów, potem to weryfikują oczywiście na słuch ale to już jest kosmetyka i coś co nazywa się osobiste preferencje, a zwykle nawet nie trzeba nic poprawiać.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X