Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory 2 drożne STX GDN-18-140-8-AWX + Seas 27tbfc/g - Modyfikacja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory 2 drożne STX GDN-18-140-8-AWX + Seas 27tbfc/g - Modyfikacja

Witam
    Na początku chciał bym się przywitać.
    Mam do specjalistów kilka pytań.
    Otóż mam monitory na STX GDN-18-140-8-AWX + Seas 27tbfc/g ze zwrotnicą projektu Krs47 z audiohobby. Niestety na mój pokój ok 30m2 basu jest za mało z tych monitorów, więc pomyślałem by zrobić kolumny podłogowe do nich i dołożyć po drugim AWX. Jak widac do kolumn 2.5 drożnych AWX powinny być 15ohm a tutaj mam 8ohm. Tutaj moje pytanie, da się przerobić zwrotnicę tak by to wszystko miało ręce i nogi?
    Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi...:)

To nie będzie miało rąk i nóg. Lepiej jest zrobić suba na porządntym głośniku niż babrać się z przerabianiem tego co masz na 2,5 drogi. Masz 30mk więc potrzebujesz porządnego 30cm głośnika. Dayton RSS 315 HF, TIW 300 czy Vifa NE 315 to chyba najwyższa półka jeśli chodzi o tą średnicę. Do nich potrzebny jest mocny wzmak SUB300 Irka, lub jakiś substytut o mocy 300-450W. Irek ma podobno sub450 ale nigdy nie widziałem go na oczy, nie wiem czy takie coś sprzedaje w ogóle.
    Last edited by gooralesko; 06.08.2011, 14:25.

Skomentuj

nie dopisałem, że to nie jest moja pierwsza konstrukcja. Oraz że mam suba na Visaton w250s + panel Irka Sub150. Wiem wiem że ciężko z tym będzie, ale chciałem coś wykombinować z tego co już mam. Tym bardziej ze mam jeszcze jedną parkę nowych nie używanych AWX. Ale chyba jednak wszystko trzeba będzie sprzedać i zrobić porządne 3 drogi.

Skomentuj

Zamieszczone przez karol95m Zobacz posta
        Ale chyba jednak wszystko trzeba będzie sprzedać i zrobić porządne 3 drogi.
        poczekaj az pojawia sie 3d AWX projektu STXa

Skomentuj

Wiesz może kiedy się mają pojawić na rynku?
          młodsze rodzeństwo AWX na efektowe też miały powstać, ale jak na razie cisza...

Skomentuj

Zamiast przerabiać monitory krsa, zrobiłbym aktywne doły, lub rozbudował to o pasywnego suba (coś na wzór 2,75W Servantesa).

Skomentuj

Wiesz może kiedy się mają pojawić na rynku?
              młodsze rodzeństwo AWX na efektowe też miały powstać, ale jak na razie cisza...
              kiedy zostana wprowadzone na rynek to nie wiem
              ale wiem ze glosniki juz powstaja (wersje koncowe) i sa pierwsze przymiarki...
              a jak sie nie doczekasz to "moje" sa juz na wykonczeniu obudowy

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
              ub rozbudował to o pasywnego suba (coś na wzór 2,75W Servantesa).
              o tym samym myslalem. od dawna chodzi mi cos takiego po glowie - idealne do blokow

Skomentuj

irkowy wzmacniacz o mocy 450W istnieje
                powstalo nawet kilkanascie modeli tego panelu
                tylko nie wiem po co komu taki mocny wzmacniacz

ja tez bym byl za rozbudowa systemu o aktywne doly
                cos jak dolphin123 wspominal lub ale proa individual
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Niestety na mój pokój ok 30m2 basu jest za mało z tych monitorów
                  Oraz że mam suba na Visaton w250s + panel Irka Sub150

Czyli rozumiem, ze masz suba, z którego niskiego basu nie brakuje, ale brakuje wysokiego basu z monitorów? Zabrzmi nieaudiofilsko, ale proponuję podkręcić pokrętło "Bass" na wzmacniaczu. Przysuwanie do ściany spłaszczy stereofonie, a bas podbije się głównie w zakresie modów pomieszczenia, więc elektroniczne podbicie na pewno lepiej sie tu sprawdzi.

Audiofilskie wzmacniacze z jednym pokrętłem są przeznaczone dla ludzi, którzy będą słuchać z słabym basem, albo "MEGA BASEM" (czysty wpływ akustyki pomieszczenia), i będą uważać, ze tak jest najlepiej, bo tak był nagrany materiał. Nie zależnie, czy taka ilośc basu sie im podoba, czy nie, nie zdając sobie sprawy z czynników akustycznych.

LUB

Systemów gdzie akustyka została profesjonalnie dostosowana tak, ze nie trzeba nic przekręcać, i skraca to droge sygnału audio, gdzie przy każdym małym układzie może minimalnie, prawie niezauważalnie tracić jakość.

Ale raczej ta 1 opcja Większośc ludzi wydających grube tysie na sprzęt mało wie o aspektach "technicznych", zwłaszcza akustyce. Jak kosztowało 50 000 to i w kiblu zagra dobrze!
                  Last edited by BioCannabis; 07.08.2011, 21:00.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                    Czyli rozumiem, ze masz suba, z którego niskiego basu nie brakuje, ale brakuje wysokiego basu z monitorów? Zabrzmi nieaudiofilsko, ale proponuję podkręcić pokrętło "Bass" na wzmacniaczu.
                    Mniej więcej dobrze ujęte. Tyle, że na amplitunerze jest bas na ful, ale ja widzę jak sobie nie dają rady AWX z wytwarzaniem basu. Na mniejszy pokój są ok, ale u mnie już są za małe. Dlatego też myślałem by sprzedać cały zestaw jaki mam czyli Suba i monitory. I do tego zrobić 3 drogi, które nie potrzebowały by suba by dobrze i głośno zagrać w pokoju. Myślałem brać coś pokroju Usher V3. Chyba że są inne propozycje(niekoniecznie droższe)

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                    Zamiast przerabiać monitory krsa, zrobiłbym aktywne doły, lub rozbudował to o pasywnego suba (coś na wzór 2,75W Servantesa).
                    Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                    ja tez bym byl za rozbudowa systemu o aktywne doly cos jak dolphin123 wspominal lub ale proa individual
                    Moglibyście podesłać link jak to wygląda?

Skomentuj

Moglibyście podesłać link jak to wygląda?
                      http://diyaudio.eu/showthread.php/10413-Inne-by-XYS
                      lub pasywnie
                      http://diyaudio.pl/showthread.php/14...tajemniczonych.

Skomentuj

mógł by mi ktoś wytłumaczyć jak mam to podpiąć pod mój zestaw?
                        w grę wchodziło by zastosowanie pasywnego dołu.

Skomentuj

co tu wytłumaczyć? Potrzeba wykonania pomiarów i nowej zwrotnicy jeśli ma to być system pasywny...

Skomentuj

tak chce mi się bawić w pomiary... Lepszym rozwiązaniem jest sprzedać to co mam i zrobić nowy zestaw.
                            Pozdrawiam

Skomentuj

No to jak masz zestaw pomiarowy, to jak najbardziej próbuj.

Skomentuj

Czaruję...
                              X