Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dwie drogi na Monacor SPH-165 KEP i Morel MDT-29 + sub na MDS08 w bocznej ścianie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
    Może jakiś dayton by się znalazł, ale który? skoro mało które ktoś testował.
    Dyton RS180 gra zupełnie inaczej od KEPa. Dyton ma przewaę na basie, KEP zagra ciekawiej na średnicy (chociaż Dyton ma tam swoje zalety). KEP to taka trochę ciepła klucha ale rateuje go fajna transparentność przez to nie wpada w matową barwę. Dyton ma fajną dynamikę, szczegółowość ale jest trochę chłodny i średnica może wydawać się nieco "dzwoniąca" chociaż w dość przyjemny sposób.

Trudno jednoznacznie polecić któregoś z tych dwóch bo to głośniki na podobnym poziomie. Jednak przy koncepcji w roli średnich tonów KEP spisze się bardzo dobrze i nada się do 3 drożnego układu.

Układ 2,5 drożny na KEPie jest moim zdaniem trudny do osiągnięcia. Temu głośnikowi średnica pikuje w dół przez co nie ma on dużego skoku na ch-ce w wyniku baffle step i dodanie drugiego wofera i zrobienie konfiguracji 2,5 może się zakończyć nadmiarem basu.

Użycie z tego głośnika w roli średniotonowego może być całkiem niezłym rozwiązaniem bo ma on świetną ch-kę, gładką i daleko sięgającą. Zawstydziłby tym nie jedną 13'tke a przecież to głośnik o rozmiar większy!

Skomentuj

Właśnie bronie kepa - bo w swojej cenie ciężko znaleźć mu konkurenta, jeżeli chce się coś do prawdziwego 2wayu, z dobrym basem a przy okazji niezłą średnicą.
      usher 8935a jest w podobnej cenie

---------- Post dodany o 22:33 ---------- Poprzedni post o 22:27 ----------

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
      Użycie z tego głośnika w roli średniotonowego może być całkiem niezłym rozwiązaniem bo ma on świetną ch-kę, gładką i daleko sięgającą. Zawstydziłby tym nie jedną 13'tke a przecież to głośnik o rozmiar większy!
      wszystko się zgadza ale ja proponowałem mniejszego kepa
      http://www.monacor.pl/katalog/glosni...89,79706.xhtml

styl grania ten sam, glosnik mniejszy więc idealny na srednicę

a wogole nie wiem czemu uparlismy sie na zmane glosnika, ktory juz kolega ma
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ta konstrukcja ma być dwudrożna bo głównie będę słuchał stereo, suby będą w tej samej obudowie ponieważ kep potrzebuje mało miejsca a reszta obudowy musiała by być pusta, to raczej oszczędność miejsca w pokoju (15m2), a dwa suby z racji symetrii konstrukcji. kepy kupiłem dość dawno i kilka razy już próbowałem je sprzedać bo nie miałem kasy na morel-a, po tych próbach "przyszła" kasa i chęci na zbudowanie czegoś o klasę lepszego od konstrukcji na TESLI ARN 150 + ARV, zastosowana zwrotka nie jest idealna ale wiele opinii ludzi którzy słuchają tej konstrukcji na tym są pozytywne więc aż taka kaszana nie może być, a jak pisałem zawsze można ją poprawić.

Skomentuj

Zamieszczone przez K0Mii Zobacz posta
          kepy kupiłem dość dawno
          To Ty mi je z allegro sprzatnąłeś nie dobry :P Kolejna sprawa, iż jeżeli zmniejszysz średnicę głośnika niskośredniotonowego, to automatycznie szerokość kolumny się zmniejszy, a zboku ma być zamontowany woofer o głebokości 10cm z tego co pamiętam.
          Jeżeli mogę doradzić - to zmienił bym głośnik wysokotonowy, nie na morela, który ma dość niskie fs, da się go nisko ciąć i swoje smaczki pokazuje właśnie przy niskim cięciu więc gdy zalatuje z niego średnicą bo kep ma to samo - ciągnie dość wysoko, i jego zaletą jest średnica, która w tym wypadku jest przysłonięta przez średnicę morela, która jest inna w jego wydaniu przez co się nie za dobrze zgrywają. Więc albo przesunąłbym cięcie wyżej, i zmarnował potencjał morela albo zastosował bym inny głośnik wysokotonowy skoro zwrotnica i tak jest do poprawki. Np. Seas 22TFF, 19TFF 1, 25TFFN/QG by mi się widział w tym połączeniu, lub jakiś inny dobry, a mniejszy, którego nie można nisko ciąć, a na wysokich ma bdb barwę.

http://jan-jaap.vegter.nu/bs.html

Skomentuj

http://jan-jaap.vegter.nu/bs.html
            a słuchałeś tej konfiguracji LightSound ? Też fajne rozwiązanie. Jeśli chodzi o projektowanie zwrotnicy to nie mam na to na razie umiejętności a głownie sprzętu, więc tylko klona mogę wykonać niestety. ten wysokotonowiec monacora jest za 60 zł więc dwie sztuki miałbym w cenie jednego morela :) a jak piszesz że morel nie pasuje do kepa idealnie to chyba się skuszę na taką konfiguracje :) a może skusić się na połączenie kepa ze wstęgą? : http://www.lautsprechershop.de/hifi/cirrus_en.htm

Skomentuj

chyba nikt u nas nie sluchal tych glosnikow w takim polaczeniu
              ja znam oba ale nie polaczone razem
              ale opisze moje odczucia
              ta tania wstega jest naprawde fajnym glosnikiem jak na tania wstege
              gra jak tania kopulka jedwabna
              ja okreslam ten dzwiek "dyskotekowym"
              zupelnie innym niz kep i wg mnie zupelnie do niego nie pasujacym
              kep ze swoja detalicznoscia i wysoka jakoscia zasluguje na kopulke duzo wiekszej jakosci
              ta wstego jest odpowiednia do glosnika typy stx do ktorej irek zaprojektowal zwrotke
              do takiego zestawienia jest odpowiednia

chyba juz kilka razy pisalem, ze lepiej jest dac dobrej klasy kopulke do mizernego papierowego woofera niz odwrotnie
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja bym został przy morelu 29. Obecnie mam na warsztacie morela MDT czy DMS (nie pamiętam) 30S. Na razie czeka na midwoofer ale z pomiarów i tego jak szumi (nie kuł w uszy ani nie sypał piaskiem) zapowiada się nieźle. Na pewno będzie dość szczegółowy i miękko brzmiący co pasuje jak ulał do KEPa. Ch-ka jest świetnie wyrównana, żadnych niespodzianek.
                Osobiście wybrał bym zestawienie kepa z morelem aniżeli metalowym seasem. Uważam, że morel i kep będą do siebie lepiej pasować.

Skomentuj

Zamieszczone przez K0Mii Zobacz posta
                  a słuchałeś tej konfiguracji LightSound ?
                  Nie słuchałem, ani też tego wysokotonowego - ale obawiam się, że może nie dorównać detalicznością kepowi. Ciężko od autora wyciągnąć kilka słów na temat dźwięku - ale i tak coś nowego ,przeważnie będzie dla kogoś najlepsze, zwłaszcza jeżeli nie ma się porównania do czegoś lepszego. Ale parametrowo głośnik lepiej pasuje do kepa bo jest zbudowany do wysokiego pasma, a nie sredniowysokotonowego jak morel który z wysokim cięciem już nie czaruje - sprawdzałem, i on musi mieć niskie cięcie żeby grał. Wstęgę też bym sobie odpuścił.

Yoshi_80 - akurat marzy mi się posłuchać tego Morela - bo czuje że to bardzo fajny głośnik i mógłby mi bardziej podejść niż usher 9950 ale jego cena mnie odstrasza. Jednak sądzę ze to zupełnie inny głośnik niż MDT29. I nie pisałem własnie o alu seasach, tylko o z membraną miekką - spójrz jeszcze raz na modele które podałem, nie ma tam metalowca - bo też uważam że do niego metal nie pasuje.

Skomentuj

Nie słuchałem, ani też tego wysokotonowego - ale obawiam się, że może nie dorównać detalicznością kepowi.
                    Po części można się tym zgodzić. Morel jest melodyjny i lekki, ale nie tak detaliczny jak seas 27tbfc/g. Nie mniej jednak jeśli miałaby być delikatna kopułka to na pewno dzisiaj z chęcią widziałbym u siebie kepa i t9950.

Skomentuj

Nie przesadzajmy z tą detalicznąścią KEPa. Detaliczne to są głosniki o sztywnych, twardych membranach co grają z chirurgiczną precyzją i detalicznością. KEP to jak wspomniałem taka lepsza ciepła klucha. Ma miękką szmacianą membranę, która świetnie rozbija rezonanse stąd daleki zasięg ch-ki i jej łagodny przebieg ale wraz z tym zasze się trochę straci na precyzji brzmienia.
                      Jeżeli porównamy pod kątem niuansów i drobnych detali to kep nie wytrzyma starcia z dobrym aluminiakiem . Co innego całokształt brzmienia, barwa. Tu może byc lepszy ale znowu polegnie na basie gdzie aluminiaki i węglowe są moim zdaniem bezkonkurencyjne.

Skomentuj

Jeśli porównamy kepa do aluminiaka to na pewno:) Natomiast jeśli wziąć by pod uwagę przykładowo inne głośniki w tej cenie jak m18wh czy coś podobnego, to kep już jest przy nich dużo bardziej chirurgiczny:)

Skomentuj

Tylko Panowie, problem w tym że ja już mam Kep-y, i nie mogę ich "ożenić" z kopułką do której nie ma dostępnej zwrotnicy, więc odpada t9950. porównywałem Kep-a do ARN-a i to jest niebo a ziemia, więc będę zadowolony, tak myślę, najgorszy przy budowie będzie frez pod kepa że też nie mogli zrobić okrągłego kosza ;p ale jakoś sobie poradzę. na razie przeglądam jeszcze różne koncepcje obudowy, więc jak znajdziecie coś ciekawego to wrzucajcie.

Skomentuj

To jednak z MDT29 będziesz go żenił? :) To będziesz miał do wyboru - albo posłuchać chirurgicznej średnicy kepa albo rozmytej melodycznej mdt, wybór należy do Ciebie.

Skomentuj

A ja odszedł bym w Twoim przypadku od koncepcji budowy konstrukcji a'la 2.5 drożnej z aktywnymi dołami. Sądzę, że lepszym rozwiązaniem była by budowa systemu 2.1 (o ile zaistniała by konieczność budowy subwoofera w takim pomieszczeniu).
                              1. W podobnych pieniążkach zakupisz "lepszy" głośnik od dwóch MDS'ów. Na przykład 8955.
                              2. Mniej problematyczne ustawienie sprzętu.
                              3. Nie wspomnę już o "problemach" konstrukcyjnych. :>

Skomentuj

MDS-a też już mam jednego, i on wystarcza do mojego pokoju 15m2 w zupełności ale chodzi mi o zachowanie symetrii kolumn, i wykorzystaniu miejsca w kolumnie, ponieważ pod samego kepa 20 litrów ani monitora nie da sie zrobić bo będzie przerośnięty a jak podłogowa to właśnie marnuje się dolnia część obudowy, a jako że mam mało miejsca w pokoju to szukam jak najlepszego rozwiązania, i wydaje mi się ono najlepsze, co do problemów konstrukcyjnych to problem mam tylko z wyglądem zewnętrznym i tym frezem pod kepa, ale na forum ktoś robi konstrukcje z seasem więc poczekam na jego wrażenia, ma też dostęp do pierścieni do kepa więc frez to już nie problem.

Skomentuj

Czaruję...
                                X