Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

eton czy usher

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dwa kickbasy - być może. Ale robione wg róznych założeń
    Monacor SPH-6M
    http://www.monacor.pl/katalog/glosni...10506601.xhtml
    oraz typowy bardziej samochodowy ale o wyglądzie typowego domowego stereo - dwucewkowy...
    Monacor Predator 6/4
    http://www.monacor.pl/katalog/car-au...9;,77311.xhtml

Skomentuj

wyglądają ciekawie, szczególnie ten drugi, ale nikt pewnie tego nie słyszał... a tak w ciemno to nie wiem czy warto za taką kasę...

Skomentuj

Ja bym nie wchodził w te monacory. Oba w zasadzie od 3kHz zaczynają mieć problemy, słabo jak na 6 calowy głośnik. Ten pierwszy jest tani bo polipropylenowy, żadna rewelacja, do tego 20g mmsu, trochę za dużo jak na ten rozmiar. Ten drugi niby lepszy ale to co się później dzieje na ch-ce to trochę słaba sprawa. Jak monacora to już lepiej brać sprawdzonego KEPa.

Może coś z aurum cantusa? Miałem doczynienia z węglowym AC130MK2 oraz AC200MK2 i przyznam, że głośniki grają znakomicie.

Skomentuj

te podałem tak dla rozrywki bo wg parametrów dziwnie wychodzą im obudowy b-r i 'kickbasowe' brzmienia.
          Pierwszy i drugi sa tanie bo drugi był w tej cenie za komplet (o ile teraz ceny nie zmienili). Pasma do 3000 sa przyzwoite. A Mms to akurat żadna przeszkoda - tyle wazy membrana GDN17/100 i gra mi oraz burczy pod warunkeim zastosowania odpowiedniego cięcia, ale w tym przypadku większość seasów sobie z nim poradzi i dobrze pogra. Zwróce tylko uwagę że strona Monacora czesto zawiera niepełne lub błedne parametry - można o tym przeczytac czasem na niemieckich forach.

Niezły jest też Monacor SPH-176 i to nie jest wyrób chiński tylko oryginalny niemiecki LPG czyli ETON - ten sam który jest stosowany w Xavianach kosztujących od 4000zł. za parę.

Skomentuj

Miałem SPH-176. Głośniczek fajny, jednak przy swojej cenie już taki atrakcyjny nie jest. Na pewno kep dużo lepszy.

Skomentuj

Trudno jest mi sie odnieść do stwierdzenia lepszy/gorszy bo ono o niczym nie mówi.
              SPH-176 to niewątpliwie najtańszy ETON ma bardzo dobre wyrównanie parametrów pasujące idealnie do b-r dopasowanego wielkością - a przynajmniej takie wnioski mam po symulacjach obudowy. No i papierowa powlekana membrana w starym dobrym stylu daje nadzieje na dobre brzmienie.

Jeśli chodzi o SPH-165KEP i 165C to sa to głośniki o dziwnym zestawie parametrów. Optymalne obudowy wychodza małe - 14-15 litrów a strojenia bardzo niskie -35-38Hz. Przy wyższych strojeniach o 5-10 Hz nastepuje już wyraźne podbicie średniego basu a tunel b-r i tak nie może być zbyt duży żeby się zmieścił więc spodziewać się mozna kompresji basu.

Co prawda jest na 165C lub 165CP najbardziej audiofilski zestaw Monacora o nazwie Optima w 20 litrowej obudowie i z dużą rurą b-r więc jakoś to musi sobie dawać radę z jakościa basu - albo parmetry głośników sa inne niż w katalogach Monacora.

No i 165KEP jak i C, i CP są od 35% do 50% drozsze do SPH-176, więc nie jest to duża różnica w cenie.

---------- Post dodany o 08:57 ---------- Poprzedni post o 08:25 ----------

W dodatku wykresy charakteryki impedancji SPH-165KEP wskazują na inne parametry - lzejszą membranę - wyższy Fs co przy pozostałych parametrach - o ile pozostałe sa prawdziwe, daje nam głośnik kick-basowy, albo o sporym osłabieniu basu w nieco większej obudowie.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                Trudno jest mi sie odnieść do stwierdzenia lepszy/gorszy bo ono o niczym nie mówi.
                Odsłuchowo pod każdym względem lepszy.

Skomentuj

W jakich warunkach - to jest obudowie, strojeniu, zwrotnicy i z jaką kopułka słuchałeś SPH-165KEP ? Czy były problemy z poprawnościa parametrów podanych w katalogu Monacora ?

Skomentuj

Czaruję...
                  X