Zamieszczone przez ir0nhide
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zniekształcenia głośnika w funkcji mocy.
Collapse
X
-
Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta90dB. Ponizej nie ma co schodzic.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaWiec nie rozumiem dlaczego piszesz o sluchaniu basow. Sa subwoofery, ktore maja mocno znieksztalcony bas, jak i sa takie, ktore maja bardzo niskie znieksztalcenia, spokojnie ponizej 8-10%THD na najnizszym basie.
Zgodzę się z tym, że na basie są dużo wyższe zniekształcenia i nie są one tak bardzo uciążliwe ale nie ograniczajmy się do basu i nie twórzmy głupoty uogólniając zjawiska dopuszczalne na basie do całości pasma. Zresztą jak kolega Polusek zauważył, mało kto się zajmuje zniekształceniami na basie bo są one mniej istotne, ba głośniki o niskich zniekształceniach są odbierane często jako zamulacze więc te kontrowersyjne pasmo nie jest dobrym punktem odniesienia w celu określania jakości dźwięku zależnej od ilości THD.
Jakiś czas temu robiłem zestaw na taniuchnych głośnikach i z ciekawości pomierzyłem im THD, nie pamiętam jaką mocą ale wyszło na wykresie między 1 a 2% pojedynczej harmonicznej (2giej lub trzeciej, nie pamiętam), sumy byłoby jeszcze więcej. Głośniki grały naprawdę słabo, raz matowe i niewyraźne, raz przejaskrawione i dalej niewyraźne, zero polotu, przestrzeni, detali ogólnie słabizna.
Zniekształcenia zniekształceniom nie równe. Co innego np trochę podbarwienia wzmacniaczem lampowym a co innego marnym głośnikiem.
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaWybacz, że zboczyłem z tematu, ale akurat nadarzyła się okazja, to chciałem zapytać jak to faktycznie jest z twoim stosunkiem do najniższych częstotliwości.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTo zalezy JAK sie je wykonuje. W linku jaki rzucilem pomiary sa na wolnym powietrzu, pomiar nie jest zafalszowany pomieszczeniem. Poza tym nie wiem dlaczego fundament basowy traktowany jest tak po macoszemu? Moze to wynika po prostu z brakiem doswiadczenia reprodukcji niskich tonow na naprawde wysokim poziomie? Nikt nigdy nie bedzie mial realnego pojecia o jakosci niskich czestotliwosci, jesli sluchal tylko malych konstrukcji, ktore niestety posiadaja bardzo duze znieksztalcenia niskich czestotliwosci.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Polusek Zobacz postaCzyli ten pomiar jest bez sesnu! No chyba, że ty słuchasz muzyki tylko na otwartym powietrzu. W takim razie ok. Pomiary pasma niskotonowego, najlepiej przeprowadzić w miejscu odsłuchu. Logika też podpowiada, że do tego celu używanie mikrofonów jest bez sensu.
Otwarty teren jest najlepszym środowiskiem do pomiaru. Te pomiary thd subów nie są bez sensu moim zdaniem; ja mając do dyspozycji powiedzmy 30m^2 pomieszczenie do np. realizacji dźwięku wziął bym pod uwagę te wykresy....
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaWybacz, że zboczyłem z tematu, ale akurat nadarzyła się okazja, to chciałem zapytać jak to faktycznie jest z twoim stosunkiem do najniższych częstotliwości
Troche sie dziwie w jakim celu wyciagneles te wnioski? Do tego wyciagasz jeszcze studio Abbey, jako potwierdzenie na... wlasciwie na co? Przeciez moge podac Ci przyklady najbardziej znanych na swiecie rezyserek czy studii masteringowych, w ktorych pracuja zupelnie inne glosniki tylko nie wiem jaki mialbym miec w tym cel. Teoretycznie moge tylko dodac, ze najlepsi na swiecie producenci dzwieku korzystaja z przedpotopowych monitorow bliskiego pola NS10 Yamahy, znienawidzone przez wielu, lecz przez innych nadal uzywane. Jaki z tego wniosek? Ano taki, ze napewno sa tak dobre jak w polowie jak i kiepskie w drugiej. Moge Ci rowniez podac przyklady glosnikow szerokopasmowych uzywanych w studiach nagraniowych, ale po co? To nie jest temat o nagrywaniu dzwieku, miksowaniu czy masteringowaniu. Tutaj nikt nikogo nie przeciagnie na swoja strone, bo w tym swiecie rowniez najlepsi maja swoje ulubione narzedzia pracy.
Tak wiec nie wiem co tu mam potwierdzac? Nadal uwazam, ze szerokopasmowce w pewnych kwestiach sa bezkompromisowe, lecz mimo to maja inne, spore wady. Napewno nie nadaja sie do systemow Ultimate Hiend.
Twierdze nadal, ze jesli jakikolwiek glosnik ma niskie znieksztalcenia to swietnie, powinno sie dazyc do tego aby zestaw glosnikowy mial mozliwe najnizsze znieksztalcenia w pelnym pasmie, jednak to, ze czasami systemy z niekoniecznie niskim poziomem THD graja wybornie to juz zupelnie inna sprawa i nie mnie ja oceniac.
To jest bardzo podobne do motoryzacji. Kazdy konstruktor chcialby aby jego dzielo palilo jak najmniej paliwa, przy jak najwiekszej mocy, bylo przy tym ekologiczne, wygodne i szybkie. Jednym slowem niemal perpetum mobile, ale coz ja na to poradze, ze przejezdzka starym 50 letnim "gratem", ktory nie ma tak fenomenalnych parametrow, danych technicznych jest tak przyjemna i fascynujaca. Moze dlatego nadal gromadze dziesiatki starych glosnikow sprzed wielu dekad, tylko dlatego ze lubie muzyke jaka z nich wychodzi, jednoczesnie zdajac sobie sprawe z ich ograniczech technicznych.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaCzyli absolutnie nie da sie sluchac wiekszosci subwooferow znanych producentow, poniewaz w pasmie ponizej 40hz prawie kazdy generuje znieksztalcenia wieksze niz 10% przy juz 90db, nie wspominajac o glosnikach malego kalibru w obudowach monitorowych i nieduzych podlogowych.
http://www.avtalk.co.uk/showthread.php?t=12281 pod tym adresem macie liste przetestowanych subwooferow, pomiary sa bardzo rozbudowane, mierzone sa rowniez znieksztalcenia przy danym poziomie dzwieku. Mozna z nich wyciagnac sporo ciekawych wniskow.
Skomentuj
-
Nie na temat...No, taki twój stosunek do sprawy już jest mi bliższy, niż ten, który prezentowałeś kiedyś. A był on inny, wierz mi, a przynajmniej w takie słowa owy stosunek ubierałeś. Zresztą nie tylko ja to widać pamiętam :)
A czemu akurat to a nie inne studio? Bo z tego co wiem, jest ono uważane za jedno z najsłynniejszych na świecie nie tylko ze względu na dorobek historyczny i można znaleźć wiele odnośników w prasie powołujących się na rozwiązania tam stosowane. I oczywiście można przytoczyć wiele liczących się i znanych sal nagraniowych, w których nie ma 801-nek na przykład. Reżyserki z monitorami pola bliskiego choćby. Ale nie rozmydlaj tematu, bo ja pisałem o tym, że w takim studiu szerokopasmowca jako głównego narzędzia pracy nie znajdziesz, a nie o tym, że muszą być B&W Nautilus 801. Zresztą co ja cię będę przekonywał, skoro nie ma takie potrzeby, bo:
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTeoretycznie moge tylko dodac, ze najlepsi na swiecie producenci dzwieku korzystaja z przedpotopowych monitorow bliskiego pola NS10 Yamahy
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaAle nie rozmydlaj tematu, bo ja pisałem o tym, że w takim studiu szerokopasmowca jako głównego narzędzia pracy nie znajdziesz, a nie o tym, że muszą być B&W Nautilus 801.
Skomentuj
-
mbar napisał:
6. zjawisko Dopplera
Nie dotyczy głośników.
mbar dla pewnych zapewne wykształconych wtym kierunku chyba jednak ma:
http://sound.westhost.com/doppler.htm
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaZ reszta 801 to bardzo dobre glosniki oparte o technologie linii transmisyjnych, szkoda tylko ze bez basuJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postauważasz, ze sa zle zaprojektowane?
Kurde, nie rozciagajcie panowie tematu bez potrzeby.Last edited by lklukasz; 21.08.2011, 21:34.
Skomentuj
-
Nie na temat...Halo Halo PM, ja pisałem o Nautilusach 801, a nie o Nautilusach Nautilusach :). 801-ki mają 40cm bas i są w bass-reflexie :). No wiecie co panowie, żeby je pomylić :P
http://www.stereophile.com/content/b...01-loudspeaker
Skomentuj
-
Nie na temat...A ja wam powiem, że powoływanie się na argument studiów nagraniowych w rozmowach z Pogromcą jest bez sensu tak samo jak sam pomysł takiego argumentu. Po pierwsze Pogromca w wielu tematach dowiódł, że zależnie od własnej potrzeby potrafi dopasować historię do teorii i znajdzie przykład studia lub konstrukcji wykorzystywanej w studiach w celu poparcia swojej tezy. Za każdym razem może to być inna konstrukcja, zależnie od potrzeb, może być monitor PMC w linii, może być jakaś szerokopasmówka, może być konstrukcja 3 drożna.
Argument "studyjny" jest bezwartościowy, tak wyprany, że zupełnie stracił kolor. Jakby zebrać wszystkie konstrukcje wykorzystywane we wszystkich studiach na świecie to wyszłoby na to, że każda konstrukcja w każdej koncepcji nadaje się świetnie do studia. Od szerokopasmówek po monitory w liniach, bas reflexach po przeróżne konstrukcje 3 drożne.
Mówiąc, że coś jest wykorzystywane w jakimś studiu niczego nie dowodzi.
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaHalo Halo PM, ja pisałem o Nautilusach 801, a nie o Nautilusach Nautilusach . 801-ki mają 40cm bas i są w bass-reflexie . No wiecie co panowie, żeby je pomylić :P
http://www.stereophile.com/content/b...01-loudspeaker
Yoshi, napisal bys cos z sensem, bo teraz tylko marudzisz jak stara baba. Ubzdurales sobie cos w glowie na temat mojej osoby i probujesz mi to przypiac. Zejdz na ziemie i czytaj z uwaga moje posty, a nie po lebkach.Last edited by raven1985; 24.08.2011, 12:36.
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaMówiąc, że coś jest wykorzystywane w jakimś studiu niczego nie dowodzi.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTo sa stare 801, Abbey graja na tych nowych modelach z podwojnym basem http://bwmedia.keycast.com/display.aspx?infid=1621
Last edited by Racjonalny; 21.08.2011, 21:53.
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaMówiąc, że coś jest wykorzystywane w jakimś studiu niczego nie dowodzi.Last edited by raven1985; 24.08.2011, 12:36.
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaWlasnie, ze jest zupelnie odwrotnie. Jesli cos jest uzywane przez ludzi pracujacych z dzwiekiem, to znaczy ze sie do tego nadaje. To raczej Ty bys chcial wprowadzic w sprzecie audio socjalizm.
Za to na pewno ma dobre oddziaływanie marketingowe.Last edited by raven1985; 24.08.2011, 12:37.
Skomentuj
Skomentuj