Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt monitorków na Usher 8948A i 9950

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    ja kupilem glosniki za mniej niz 50% ceny
    jak bym wam napisal ile zaplacilem za nowe nie uzywane glosniki to byscie nie uwierzyli

co do br to 5cm to jest za malo
    min 1/3 srednicy glosnika inaczej bedzie pierdzial
    wiec polinkowy 68x220 jest w tym przypadku idealny
    oczywiscie do obciecia przy strojeniu
    reszty jeszcze nie przegladalem
    Jak będziesz miał czas to może opiszesz swoje spostrzeżenia do tego projektu :)
    Co do tych 5cm to gościu tak napisał w tym pdfie, i wg. niego wszystko gra dobrze (ale jak wiadomo - napisać to może).

Całkowity tekst w pdf'ie na ten temat:

As for the enclosure, I used a PE .75 ft^3 box but feel free to be more adventurous and crafty than
    me. I simply didn’t have the time to build up my own boxes and I had these handy. The enclosure is
    tuned to the neighborhood of 35 Hz. I used a 2” port trimmed to 7.75” length.

Powie mi ktoś jeszcze jaki wpływ ma położenie bassreflexu i przetworników na przedniej ściance?

Skomentuj

Link - http://db.tt/Yxy1jPS

Skomentuj

Ktoś ma jeszcze jakieś spostrzeżenia do tego projektu? Chętnie wysłucham zanim zacznę z tym coś robić, a porobiłbym coś.

Także ponawiam:
        Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
        Powie mi ktoś jeszcze jaki wpływ ma położenie bassreflexu i przetworników na przedniej ściance?

Skomentuj

napewno daj wiekszy port
          polinkowy 68x220
          litraz dal bym ok 20-25 litrow dla wiekszego zejscia

co do ulozenia glosnikow to jesli wizualnie bedzie ci to pasowac to dalbym je asymetycznie
          wysokotonowka wysuniete do zewnatrz lub do wewnatrz
          jak by co to kolumny mozesz zawsze zamienic miejscami
          o tym pisal Yoshi w arcie- jest naglownej

co do br to jak rozumiem chcesz go z przodu
          poszukaj bialych kolumn na usherach
          sa u nas w gotowych
          mnie wizualnie bardzo odpowiada takie ulozenie
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Właśnie to jest to, wizualnie jeden port bassreflex na monitorkach nie wiem czy będzie fajnie wyglądał :P

Dla średnicy 68mm powierzchnia wylotu to jakieś 36,31 cm^2, można by wsadzić 2x polinkowy fi-50x145mm co daje nam razem 2x 19,6 cm^2 = 39,2 cm^2 - różnica to niecałe 3 cm^2 no i ładniej by to wyglądało (cośw stylu 3SM, ułożenie portów jak tutaj http://audiohobby.pl/db/topics/f201bfff52.jpg )

No i ogólnie takie same ułożenie przetworników jak w 3SM i dlaczego by nie? Moim zdaniem by to ładnie wyglądało :P

ew. coś w takim stylu:
            http://img847.imageshack.us/img847/7632/beztytuuifw.png

I w sumie na rysunku źle to nie wygląda.

Skomentuj

no to jesli dwa porty to ok
              ale mi sie wizualnie to nie podoba
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

no to jesli dwa porty to ok
                ale mi sie wizualnie to nie podoba
                Jak masz jakiś pomysł na ułożenie tego to bardzo chętnie wysłucham :P Po prostu nie chce mieć kolumn bo nie mam miejsca w pokoju, monitorki są w sam raz - tym bardziej takie na bliskie pole jak 3SM.

Skomentuj

daj poprostu jeden br z tylu i bedzie ok
                  ja mam tak u siebie i nie mam z nim zadnych problemow
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

daj poprostu jeden br z tylu i bedzie ok
                    ja mam tak u siebie i nie mam z nim zadnych problemow
                    Może też być, przynajmniej większego problemu nie będzie z wyglądem.

Skomentuj

a może szczelinowy? mi się zawsze podobały takie monitory ze szczeliną na dole
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Do 8948a w ok 20L świetnie pasuje tunel z akkusa BR-70-220-HP, ma to dodatkową zaletę, że możesz go zamówić razem z głośnikami.

Ta zwrotnica ma bardzo umiejętnie nie zgraną fazę . Co zresztą widać po niezłej dziurze na 3kHz. Ogólnie ch-ka tego zestawu lata w tę i spowrotem jakby ją pijany rysował.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                          Do 8948a w ok 20L świetnie pasuje tunel z akkusa BR-70-220-HP, ma to dodatkową zaletę, że możesz go zamówić razem z głośnikami.

Ta zwrotnica ma bardzo umiejętnie nie zgraną fazę . Co zresztą widać po niezłej dziurze na 3kHz. Ogólnie ch-ka tego zestawu lata w tę i spowrotem jakby ją pijany rysował.
                          No dobra, ale w takim razie skąd wziąć schemat zwrotnicy do obydwóch przetworników? Ja nie jestem w stanie za bardzo jej zaprojektować.

Skomentuj

Zwrotnica jest zapewne zgrana, tylko ten usher ma dziure w pasmie 2-4Khz. I z tego co pamietam z tematu z PE ( tak wlasnie stamtad pochodzi ten projekt ) to glosnik byl symetrycznie umieszczony na obudowie i taka dziura mogla powstac na pomiarach przy standardowej prostokatnej obudowie.

Skomentuj

Wybaczcie ale mieszacie mi strasznie w mojej małej główce :P

Jest ktoś w stanie jasno powiedzieć co i jaki problem jest? Nie wiem czy mam robić te zwrotnice czy się wstrzymać jeszcze.
                              Obudowa standardowa monitorków, jak Yoshi_80 wspomniał około 20l, do tego niech będzie z tyłu tunel 70mm.

---------- Post dodany o 23:04 ---------- Poprzedni post o 16:42 ----------

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                              Zwrotnica jest zapewne zgrana, tylko ten usher ma dziure w pasmie 2-4Khz. I z tego co pamietam z tematu z PE ( tak wlasnie stamtad pochodzi ten projekt ) to glosnik byl symetrycznie umieszczony na obudowie i taka dziura mogla powstac na pomiarach przy standardowej prostokatnej obudowie.
                              Mógłbyś mi to rozwinąć? Co to znaczy dokładnie, co mam rozumieć poprzez symetryczne a asymetryczne ułożenie głośnika na przedniej ścianie? i dziura mogła powstać? Czyli co, inny typ obudowy i już nie powstanie?

Skomentuj

http://diyaudio.pl/content.php/65
                                Przeczytaj ten artykuł.

Skomentuj

Czyli już chyba ogarniam, powodem tej dziury wysoko-tonowca było to, że głośnik miał MNIEJ-WIĘCEJ takie same odległości do ścianek i krawędzi obudowy (obudowa standardowa czyli prostokątna), mając już gotową obudowę można znaleźć najlepszy punkt wg. tego artykułu dla głośnika wysoko-tonowego i powinno być ok.

Teraz pytanie - mam racje?

Skomentuj

http://techtalk.parts-express.com/sh...light=arpeggio

Zagadaj do kolesia to Ci wszystko powie na temat tego projektu. I tak nie masz innego wyboru

Skomentuj

Gościu się od dawna nie logował, nawet się z nim nie da skontaktować.

Na razie nie wiem co mam robić : /

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                      Jeszcze raz patrzyłem na ten projekt i wykres i wydaje mi się, że masz racje - powinno się dużo lepiej to wyrównać gdy głośnik nie będzie symetrycznie położony.

Myślę, że może by zrobić tak:
                                      Obudowa 20l, bassreflex z tyłu 70mm (strojenie to już inna sprawa) no i przedstawiana w tamtym projekcie zwrotnica, powinno to wyjść nieźle no i ten wykres w teorii powinien lepiej się wyrównać.

---------- Post dodany o 09:07 ---------- Poprzedni post o 21:35 ----------

Potrzebuje jeszcze jednej odpowiedzi (podbijając temat przy tym):

Nie ma problemu z mierzeniem charakterystyki częstotliwościowej (odpowiedź częstotliwościowa czy jak tam to się nazywa - frequency response) w domowych warunkach? Czy jakiś super sprzęt trzeba mieć do tego? Chodzi mi o to, żeby poprawiając tą zwrotnice na mój projekt widzieć co się robi a nie na ślepo czy kalkulatorem bo to nie ma sensu...
                                      Niestety jeszcze nie znalazłem odpowiedniego tutoriala do tego.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                        Nie ma problemu z mierzeniem charakterystyki częstotliwościowej (odpowiedź częstotliwościowa czy jak tam to się nazywa - frequency response) w domowych warunkach? Czy jakiś super sprzęt trzeba mieć do tego? Chodzi mi o to, żeby poprawiając tą zwrotnice na mój projekt widzieć co się robi a nie na ślepo czy kalkulatorem bo to nie ma sensu... Niestety jeszcze nie znalazłem odpowiedniego tutoriala do tego.

LOL bo pewnie nie szukałeś. W dziale artykułów masz tutoriale poświęcone speaker workshopowi. Są też inne programy ale z nimi zwykle musisz męczyć się sam lub do tych co są tutoriale to są to wersje demo z ograniczeniami (jak np arta).

Skomentuj

jak nie masz sprzetu do pomiarow to popros loudspeakershop.eu na ich forum o pomiary tych glosnikow
                                          maja nawet temat specjalny o tym
                                          wprowadzisz sobie pliki do LspCAD i bedziesz rysowal zwrotke

jak by co to pomiary 9950 mam gdzies
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X