Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt monitorków na Usher 8948A i 9950

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
    LOL bo pewnie nie szukałeś. W dziale artykułów masz tutoriale poświęcone speaker workshopowi. Są też inne programy ale z nimi zwykle musisz męczyć się sam lub do tych co są tutoriale to są to wersje demo z ograniczeniami (jak np arta).
    Przeczytałem właśnie wszystkie 4 części (przy okazji - śmiejesz się ze mnie a błędów ortograficznych tam jak cholera :P ) i z tego co rozumiem to takie symulacja na gotowych pomiarach głośników są całkowicie OK i zazwyczaj w 100% poprawne jeśli chodzi o zaprojektowanie zwrotnicy - to bardzo fajnie, nie trzeba się bawić dużo.

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    jak nie masz sprzetu do pomiarow to popros loudspeakershop.eu na ich forum o pomiary tych glosnikow
    maja nawet temat specjalny o tym
    wprowadzisz sobie pliki do LspCAD i bedziesz rysowal zwrotke

jak by co to pomiary 9950 mam gdzies
    To fajnie, jeszcze tylko 8948A (może akurat na ich forum się znajdzie, ew. poprosi o zrobienie pomiaru i te pliki) i można symulować już sensownie i rysować zwrotkę, z tego co rozumiem (jak już pisałem wyżej) to taka symulacja jest praktycznie wystarczająca - mam racje?

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
      to taka symulacja jest praktycznie wystarczająca - mam racje?
      Żeby symulacja była wiarygodna to pomiary nie mogą pochodzić z dwóch różnych źródeł tylko muszą być wykonane na jednej konstrukcji w tym samym czasie. W przeciwnym wypadku będziesz miał niejasności dotyczące przebiegu fazowego i tak na prawdę nie będziesz wiedział czy w rzeczywistości faza będzie zgrana czy nie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
        Żeby symulacja była wiarygodna to pomiary nie mogą pochodzić z dwóch różnych źródeł tylko muszą być wykonane na jednej konstrukcji w tym samym czasie. W przeciwnym wypadku będziesz miał niejasności dotyczące przebiegu fazowego i tak na prawdę nie będziesz wiedział czy w rzeczywistości faza będzie zgrana czy nie.
        No nic, to bierzemy się za tutorial od nowa i zaczynamy od budowy JIG'a, przynajmniej jak będę miał gotowy zestaw do pomiaru to od razu sobie strojenie dobiorę dokładnie a nie "teoretycznie".

Jak coś zrobię to poinformuje w tym temacie, mam tylko nadzieję, że moja karta dźwiękowa (Emu 0404) się nada do tego, w końcu wydałem całe 150 zł na wersje PCI-E na aukcji z Allegro :)

Skomentuj

I bardzo dobrze, trzeba poważnie podejść do tematu jak sie wydaje 1,5 tysiaka na głośniki a nie liczyć na zwrotnice z neta, które nie wiadomo czy działają poprawnie bo gość nawet cząstkowych ch-k nie zamieścił. Jak samemu pomierzysz to się przekonasz, że tamten projekt jest źle wykonany bo nie ma możliwości przy tych głośnikach uzyskać taką dziurę w paśmie. Żadna dyfrakcja z obudowy nie jest w stanie ją wywołać (na taką skalę), to jest błąd w zwrotnicy :).

Skomentuj

Czaruję...