Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny 3 drożne czyli powrót do starego hobby

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
    W odpowiedzi zacytuje Marka K. Let me say, though, that NONE of these drivers [15cm midrage] really does an adequate job reproducing low bass. While the W15 nonlinear plot looks great above, increasing the drive level just one more dB caused the driver to start audibly distorting with some rub/buzz type noise. While the W15 would be great in a 2 way at low volumes, you're kidding yourself that you can get any realistic bass output out of it. Likely you'll just be faked out by the 2nd and 3rd order products as you increase the volume.
    No ale jeśli dobrze zrozumiałem to właśnie i ty i ja i Paweł się z nim zgadzamy.
    Nie bez powodu napisałem "dobra 13`stka" (mówiąc dobra miałem na myśli coś więcej niż tonsil ) Taki 5" może mieć rezonans na powiedzmy 55Hz i po zrobieniu na nim 2W będzie miał np. -6db na swoim fs. Logicznie że ale ten bas już nie będzie takim jak np. z 8" ale wybitne 5" o charakterze/konstrukcji przetwornika NISKO-ŚREDNITONOWEGO mogą spokojnie wiernie zagrać w pudełku gdzie -6db będzie na ~80Hz. (to właśnie chciałem powiedzieć)

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
    Może zagrac dobrze. Ale jesli go odetniemy wyżej to zagra jeszcze lepiej na średnicy. Ze wzgledu na odciazenie od najniższych częstotliwości, zmniejszenie wychylenia membrany, zmniejszenie zniekształceń intermodulacyjnych na średnicy. GDN 16/50/6 jest tu dobrym przykładem. Ten głosnik po odcięciu od dołu produkował zadziwiająco dobre tony średnie. Próby wyciśnięcia z niego basu u mnie kończyły sie tak sobie - ostatecznie silne wytłumienie obudowy żeby tunel słabo promieniował przyniosło jakaś poprawę.
    To według tego najlepsze będą 10cio drożne kolumny ? :blink: Ile mamy konstrukcji 3W a ile 4,5,6... drożnych ?
    Jakiś tam kompromis zawsze jest był i będzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
      To według tego najlepsze będą 10cio drożne kolumny ? :blink: Ile mamy konstrukcji 3W a ile 4,5,6... drożnych ?
      Jakiś tam kompromis zawsze jest był i będzie.
      Gdzie napisałem takie bzdury które mi imputujesz?? Wypowiedż była o wyższości kolumny 3 droznej nad 2 drozną.

Skomentuj

Zapewne kilka osób się uśmieje ale mam kilka pytan?

Czy mozna gdzies kupic jeszcze ARNy np 150 ewentualnie jaki jest glosnik zbliżony poziomem?
        Widze, że stx ma nowe linie produktowe poprawili jakość czy dalej to dziadostwo jak za moich czasów?
        Co z stxa jest warte uwagi?
        Jakie midwoofery do ok 250 zł za sztukę sa warte zainteresowania?
        Czy gdzieś można jeszze znaleści legendarna zam oich czasów kopułke tonsila ale oznaczen nie pamietam ta z ferro?

Skomentuj

Arn możesz próbować kupić tu, ale lepiej pytaj na maila czy mają jeszcze w sprzedaży http://www.astronik.pl/prod/?tvm-tesla,9

Do 250zł midwoofer - Usher 8935A, jak dla mnie rewelka:-)

A co do STX podobno seria AWX jest dość dobra jeżeli idzie o cenę/jakość. Ja osobiście dość długo użytkowałem kopułkę + midwoofer AKX i za te pieniądze naprawdę przyzwocie grał:-) Ogólnie STX zrobił duży krok do przodu, ale wiadomo, że do czołowych producentów jednak trochę brakuje, ale nadrabiają to cenami

Skomentuj

Zamieszczone przez LUKASZ Zobacz posta
            Czy mozna gdzies kupic jeszcze ARNy np 150 ewentualnie jaki jest glosnik zbliżony poziomem?
            ARN 150 mozesz kupic tylko uzywane lub lezaki magazynowe ze sklepow (po 1szt z kilku sklepow)

zblizony jakoscia jest STX GDN 14 SCX
            brzmieniem lepsza srednica, ale nadal bez rewalacji

co do jakosci to kosze tesle mialy lepsze. nadal w STXach wkurzaja terminale. ale jakosciowo sie rozwineli i to mocno

Co z stxa jest warte uwagi?
            ponizej seri SCX/SK nie zwracaj uwagi
            SCX, SK czy AWX warte juz sa swoich cen. szczegolnie AWX

Czy gdzieś można jeszze znaleści legendarna zam oich czasów kopułke tonsila ale oznaczen nie pamietam ta z ferro?
            ZADNA wysokotonowka tonsila nie jest obecnie warta zakupu.
            przykladowo powiem ze STX AWX przebija jakoscia wiele kopulek vify itp
            Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
            Ja osobiście dość długo użytkowałem kopułkę + midwoofer AKX i za te pieniądze naprawdę przyzwocie grał:-)
            jezeli AKX ci sie podobal to sprzedaj je i kup AWX - spora roznica na plus

Skomentuj

Co do stxa z całym szacunkiem do firmy i jej wyrobów mam uraz, nie wiem dlaczego?
              Czekaj wiem bo straszyli mnie sądem za niekorzystne opinie ich pierwszych głośników kilka lat temu jak jeszcze "Igod" moderowal forum, więc nawet gdyby ich głosniki zaklasyfikować do hi endu i tak ze względów osobisty nie kupie a pytałem sie z ciekawości

Co się stało z teslą?

No i niecny plany poszedł w pizdu..........................
              W salonie kategorycznie nie będzie innych głośników jak zabudowany system w ścianach tak postanowila moja zona i w zasadzie pomysl z zastosowaniem 25 cm basowca upadł

Jednak została mi jeszcze pracownia w ktorej sa komputery do wykonywania projektow, biurko oraz sprzecik audio i tam owy sprzet bedzie umiejscowiony
              Pomieszczenie ma ok 18 m kw idea projektu pozostaje bez zmian ale zmieniaja sie głosniki zatem:

konstrukcja 2,5 drozna, z samofiltrującym sie glosnikiem niskosredniotonowym

Wybór padł na gosniki:

http://www.elmuz.com.pl/sklep/download/T2010.pdf wysoki

http://www.elmuz.com.pl/sklep/download/5MP60N.pdf nisko/sredni

http://www.elmuz.com.pl/sklep/index.php?p355,8br40 niski

Projekt:
              kolumna wolnostojąca o wysokości ok 110 cm oparta na granitowym cokole
              obudowa płyta MDF 22mm oraz wiórowa 22 mm w calu niewelowania wlasnych rezonansów
              Na przednim panelu ozdobna płyta z polerowanego lub szczotkowanego alu dopasowana wyglądem do głosników
              Głośnik nisko umieszony z boku obudowy ciety w granicach 80-100 hz 12 lub 18 dB filtrem
              Komora na na niskośredniotonowca o objętosci ok 4-5 l closed delikatnie wytłumiona
              Zwrotnica i tutaj prośba do kogoś z okolic torunia czy ktoś może pomódz w wykonaniu pomiarów i dostrojeniu zwrotek?

Pytania:
              Głośniki nisko/średnio mają spl na poziomie 91 dB mierzone jest to przy 1 khz, przy uwzględnieniu, niski ton ma 90 dB ale to także przy 1 khz, jak widziecie spl całej kolumny?
              Po wykresach spodziewam sie raczej ostrej góry wspartej na miekkim papierowym basie czy ktoś słyszałe tego nisko-średnio?
              planuje niski podział biorąc pod uwage fs kopułki ma poziomie 1050 hz optymalny podział bedzie na jakichś 1500 cięcie 12 czy 18 dB
              Last edited by LUKASZ; 28.08.2011, 20:36.

Skomentuj

Co do stxa z całym szacunkiem do firmy i jej wyrobów mam uraz, nie wiem dlaczego?
                biorac pod uwage dawne tandety oraz wiele wpadek jestem w stanie to zrozumiec. ale AWXa i tak polecam

Czekaj wiem bo straszyli mnie sądem za niekorzystne opinie ich pierwszych głośników kilka lat temu
                aaa - to o tobie p. slawek mowil...

Co się stało z teslą?
                niestety upadla :(
                nie wiem co sie dokladnie tam stalo. pisze u nas czasami kolega ZAKK z czech i pisal cos ze pracownicy rozkradli caly sprzet. ale dlaczego? tego juz nie wiem
                a szkoda bo bardzo lubilem te glosniki

szkoda ze masz uraz do STXa bo FX-300 bylyby idealne dla ciebie

Skomentuj

Stxa nie zastosuje za zadne skarby, na poparcie tezy dodam iż znajomy sasiad zakupił kolumny made by stx (mimo iż prosiłem go na kolanach) i niestety w transporcie skrzynki sie niechcąco rozkleiły o walorach dźwiękowych nie mówiąc, glosniki z seri 27/150/4 po przeleżeniu kilku lat w szafie same z siebie sie porozklejały 2 stuki; a jakies modele 15 cm takze z seri Sc sraciły centrowanie względem cewki
                  Pozatym nieoszukujmy sie stx jako rodzimy producent ma interes w tym aby być obecnym na forach i jego wyroby były pozytywnie oceniane przez osoby zaawansowane, sam prowadzę firmę więc te akurat powódki są dla mnie uzasadnione.......a że p. Sławek sądze, że to ktoś z STXa (sugeruje pewne powiązanie osobiste z przedmówcą) pamięta o takim zajściu pozostawie bez komentarza......................Co prawda stawia ono pod znakiem zapytania niezawisłość forum, oraz niezależność opinii ale to także pozostawię bez komentarza bo znowu będą mnie straszyć prokuraturą, szkoda tylko, że wtedy nie wiedziałem tego co wiem dzis i nie miałem swoich prawników którzy by doradzili, a na młodym chłopaku słowo prokuratura zrobiło wrażenie
                  Nie umniejszając firmie dodam iż wielki szacun dla nich, ze w sumie jako jedyni przez tyle lat opierają sie perturbacją rynku w polsce, i zarabiają na tym. firma sie rozwija i przynosi zysk właścicielowi a o to w tym chodzi
                  Pozostawmy już ten temat.......... abstrahując mam jeszcze korespondencje Pw z Igodem z tamtego czasu jak do niego wydzwaniali

ale wracając do tematu... prosze oocene mojego projektu...
                  Last edited by LUKASZ; 28.08.2011, 22:11.

Skomentuj

miałem okazję trochę głośników posłuchać i naprawdę stx'y wypadają całkiem dobrze w tych cenach co oferują, a nikogo z stx nie znam, ani nie utrzymuje a nimi kontaktu:)

Co do Twojego projektu to niestety nie znam tych głośników:(

Co do serii AKX już dawno ją sprzedałem dla szwagra, ale za te pieniądze nie miałem okazji słyszeć lepiej grających kolumn:-) Co nie znaczy, że się nie da zrobić, w sumie głośniki kupiłem okazyjnie od Irka bo projektował do nich zwrotnicę o ile się nie mylę.

Skomentuj

Nie na temat...
                      Czekaj wiem bo straszyli mnie sądem za niekorzystne opinie ich pierwszych głośników kilka lat temu jak jeszcze "Igod" moderowal forum, więc nawet gdyby ich głosniki zaklasyfikować do hi endu i tak ze względów osobisty nie kupie a pytałem sie z ciekawości
                      Hmm, coś słyszałem o tym ale czy mógłbyś bliżej coś powiedzieć? Do bardzo niskiego poziomu się zniżyli...

Skomentuj

Zniżyli nie żniżyli, wydzwanianie do admina strony i straszenie mlodego chłopaka wejściem na drogę sądową za niepochlebne opisy poparte dodatkowo konkretnymi przykladami. A stwierdzenie, że "Jeśli sytuacja się poprawi, Pan Trzaskowski wycofa sprawę." dzis powoduje u mnie uśmiech na twarzy.......... ale coż.
                        Zakończmy juz tą rozmowę, a na zakończenie dodam iż dobre produkty bronią sie same
                        W najbliższym czasie zamówię sobie ta ponoć poprawiona serie stxa jezli przyjmą zmowienie i zloze monitorki bliskiego pola do biura.......

Wróćmy do tematu proszę o ocene merytoryczną mojego projektu, a zwlaszcza analize SPLa

Skomentuj

W najbliższym czasie zamówię sobie ta ponoć poprawiona serie stxa jezli przyjmą zmowienie i zloze monitorki bliskiego pola do biura.......
                          tzn ktore?
                          jak bliskiego pola to min GDN 14 SK
                          ma lepsza srednice niz SCX a to bardzo wazne

Skomentuj

Widzę, że nie ma sensu cię odciagać od głośników beymy więc przy nich wstępnie pozostańmy. Zrobiłem zgrubną symulację twojego pomysłu samofiltrującego sie średniego z dokładką basową :

Średni pracuje w małej obudowie zamknietej, chyba 4L, bas w 35L bas reflexie, odfiltrowany na 100Hz filtrem 3 rzędu. Tak jak wspominałem efektem jest podbijanie zakresu wyższego basu, było to do przewidzenia. Nie jest to jeszcze takie złe, bardziej mnie martwi realizacja filtru niskotonowego bo na pewno pasywny filtr będzie dodatkowo podbijać ten zakres a filtracja taka jak na symulacji będzie wymagała nieco zabawy.

Ratunkiem może być skorzystanie z efektu baffle step i jego nie korygowanie lub tylko w niewielkim stopniu. Wówczas poziom podbitego basu będzie mniej wiecej na równi z poziomem srednich ale pozostanie jeden mankament w postaci siodła na ch-ce w zakresie jakiś 200-500Hz. Wszystko zaleznie od tego jak szeroka miałaby być ta kolumna ale chyba raczej chcesz zrobić wąską, więc siodło będzie raczej szersze.

Symulacja nie uwzględnia też zjawiska rzeczywistych przesuniec fazowych, więc w praktyce może być inaczej, być może trzeba będzie zastosować inny filtr niż 3 rzędu.

Skomentuj

a gdyby wsadzic w mala obudowe Br,

Skomentuj

Pomysł nie jest dobry. Trzeba by może ekstremalnie mała oz dla średniego z elementem stratnym tłumiacym jej rezonans. Tak robiła ESA.
                                Z drugiej strony jeśli niskotonowy ma byc na boku, charakterystyka wypadkowa może sie jakoś lepje złożyć. Jeśli będzie ektywan to mozna regulowac w szerszym zakresie.
                                Ale najprościej jednak będzie odciać głosnik średniotonowy od dołu. To chyba najskuteczniejsze. A głosniki Beymy sa ok. tyko zamawiajac w Elmuzie zwróć uwagę na jakość dostarczonych głosników - centrowanie srub, jakość wykończenia kosza itp. Jesli cos Ci sie nie spodoaba w wykończeniu, reklamuj śmiało.
                                Na stronie Beymy znajdziesz także projekty obudów w dokumentach PDF na których morzesz wzorować objętości.

Skomentuj

a gdyby wsadzic w mala obudowe Br

Byłoby jeszcze gożej, niepotrzebnie rozciagnęłoby pasmo w dół .

Rozwiązanie jakie masz na myśli można wypróbować ale nie licz, że tak będzie na 100%. Najlepiej zrobić testową paczkę, pomierzyć i zrobić przymiarkę ze zwrotnicą. Jak się uda to super, jak nie to nie widzę przeszkód przerobić to na konstrukcję 3 drożną.

Skomentuj

A gdyby głośnik niskotonowy wstawić w LT? to tylko pomysł :) nieudalo by sie przesunać f3 tak by zlikwidować to siodło

Przeróbka kolumn na 3 way nie ma chyba sensu ze względu na umiejscowienie niskotonowca, a skierowanie na niego pasma powyżej 100 hz mija sie z celem....

Skomentuj

A gdyby głośnik niskotonowy wstawić w LT? to tylko pomysł nieudalo by sie przesunać f3 tak by zlikwidować to siodło

a skierowanie na niego pasma powyżej 100 hz mija sie z celem....
                                      Te dwa zdania sobie zaprzeczają, nie da się podnieść żeby zlikwidować siodło jednocześnie nie filtrując powyżej 100Hz. Pytanie w czym ci przeszkadza wyższa filtracja? Bo na pewno jak równać ch-kę to najprościej odpowiednia filtracją niż innymi zabiegami.

Skomentuj

Przeróbka kolumn na 3 way nie ma chyba sensu ze względu na umiejscowienie niskotonowca, a skierowanie na niego pasma powyżej 100 hz mija sie z celem....
                                        to siodło zlikwidowac może zwrotnica 3 drożna - czyli filtracja średniotonowego filtrem górnoprzepustowym. Uwagi o umiejscowieniu niskotonowego nie rozumiem. Możesz wyjaśnić?

Skomentuj

Czestotliwosci subsoniczne sa bezkierunkowe,jezli zaczniemy oscylowac w granicach 200-500 hz wchodzimy juz w zakresy ktore powinny promieniować w kierunku słuchacza?
                                          jezeli uwazacie ze np podzila 400/1500 nie jest przeszkoda i niezepsuje nic skierowanie glosnika w bok jestem na tak

Skomentuj

Czaruję...
                                          X