Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica GDN 13/40/2 4Ohm + GDWK 10/80 - własny projekt.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica GDN 13/40/2 4Ohm + GDWK 10/80 - własny projekt.

Witam wszystkich.
    Chciałbym przedstawić projekt swojej zwrotnicy do zestawu 2-way na głośnikach GDN 13/40/2 4Ohm + GDWK 10/80. Zapewne większość zna je z konstrukcji Totem Mite. Chciałbym, aby bardziej doświadczeni użytkownicy zerknęli na ten projekt i zwrócili uwagę na być może popełnione błędy.
    Głośniki zostały przeze mnie pomierzone Speaker Workshop-em już w docelowej obudowie. Symulacja zwrotnicy opiera się na tych pomiarach.
    Poniżej przedstawiam zrzut z programu z głośnikami podłączonymi w fazie:

i podłączone w przeciw fazie:

Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję. Pozdrawiam.
    Załączone pliki

Zdecydowanie za niski podzial. Musisz zwiekszyc do 3500Hz.
    Cewka na basie za duza, chyba ze masz idealnie dopasowana akustyke pomieszczenia i nie podbija Ci dolnych rejestrow to mozesz taka zostawic.
    Ja baze na GDN proponuje przyjac cewke 1.8mH oraz kondensator 6,8 uF.

Skomentuj

Za niskie odcięcie - za duża cewka w dodatku z układem kompensacji impedancji 2.9mH (?) dla 4 omowego głosnika tego rozmiaru. -6db dla GDN poniżej 2khz. Dziwna zwrotnica dla GDWK -duża cewka równoległa i nietypowe wartosci kondensatora - ale tutaj nie powiem bo z tym głosnikiem nic nie robiłem. Z wykresu widać że głosnik nie jest dostatecznie filtrowany. To nie będzie dobrze grało.
      Gdybyś robił na 8om GDN 13/40/2 i GDWK 10/80/19 mógłbym coś doradzić.

Skomentuj

daj wieksze fotki bo tam nic nie widac

Skomentuj

Do 'Pawel S.' - kliknij na "Link do dużego obrazka" (dla wygody umieszczam grafikę na własnym serwerze)

Nowa wersja (w fazie). Głośnik wysokotonowy cofnięty względem niskotonowego o 1,15 cm (wyrównanie czasowe, zmierzone suwmiarką, obudowy testowe wykonałem w taki sposób, że panel z głośnikiem wysokotonowym jest ruchomy, dzięki temu mogę eksperymentować). Zmieniony tor na 12dB na niskotonowym. W/g porady kolegi 'pharoh'

Skomentuj

Zamieszczone przez karmer Zobacz posta
            Głośnik wysokotonowy cofnięty względem niskotonowego o 1,15 cm
            Jak mamy to rozumieć? Że wysokotonowy jest 1,15cm nad basowym?

Wydaje mi się, że tweeter powinien być jak najbliżej woofera. Jeśli się nie mylę to chodzi o zbliżenie centr akustycznych.

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
              Jak mamy to rozumieć? Że wysokotonowy jest 1,15cm nad basowym?

Wydaje mi się, że tweeter powinien być jak najbliżej woofera. Jeśli się nie mylę to chodzi o zbliżenie centr akustycznych.
              Raczej o to chodzi : http://imageshack.us/photo/my-images/687/p1090171.png/

Skomentuj

Dobra, łapię :)

Skomentuj

A tą pułapką RLC tłumiłeś rezonans kopułki czy prostowałeś charkę?

Skomentuj

Prostowałem charakterystykę. Niedawno miałem zwrotnicę identyczną jak Totem Mite. W niektórych utworach gdzie występowały sybilanty "coś" mi nie pasowało. Przejrzałem zmierzoną charakterystykę wysokotonowca. Zacząłem bawić się equalizerem w foobarze. Zniwelowałem 3dB górkę ok 14 kH i zaczęło mi to pasować, przestało "syczeć". Postanowiłem na stałe wmontować pułapkę w zwrotnicę.

Skomentuj

Zrobiłem kolejną wersję z podziałem na 3500 Hz. Centra akustyczne głośników wyrównane poprzez cofnięcie wysokotonowego o 1.15 cm.

Głośniki w fazie:

Skomentuj

6dB mniej na wysokich względem średnich to chyba nie jest najlepszy pomysł.

Skomentuj

Wygląda jeszcze gorzej.
                          Zwrotnice dla GDN moznaby uznać za prawie poprawną gdyby była do wersji 8om GDN13/40/2. Z tym że RC jest niepotrzebny. Wystarcz jej 1,3-1,4mH i kondensator 10uF ewentualnie odstrojony rezystorem 1-2,2om.
                          Do głośnika GDWK10/80/19 najczęściej dobierałem III rząd 3,3uF + 10-15uF i 0,27mH. Przed filtrem rezystor tłumiący 2,2-3,3om. Albo układ II rzędu 3,3-3,9uF i 0,27mH z układem RC o wartosci 3,3om + 1uF obniźającym impedancję powyżej 10kHz.

Skomentuj

Kolejna wersja zwrotnicy.

Skomentuj

Przydałyby sie też wykresy głosników osobno nałozone na wypadkowy. Pomaga w ocenie zgodności fazowej.

Skomentuj

A jeżeli chodzi o zgodność fazową głośników to nie mówi nam o tym wykres z odwróconym głośnikiem wysokotonowym? Im "głębszy" dół tym zgodność fazowa jest lepsza. Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić. Za chwilę wrzucę zrzut z nałożonymi wszystkimi trzema wykresami.

Skomentuj

Nie do końca. ten wykres pozwala ocenić zgodność fazy w punkcie podziału . Nie widzimy co dzieie się poza tym punktem. Inaczej - przy tak wąskopasmowej zapadłości na wykresie trudno jest ocenic czy zbocza opadania charakterystyki sa symetryczne.

Na wykresie obu głosników i ich złożenia będziesz widział czy wypadkowa charakterystyka w żadnym punkcie nie opada poniżej charakterystyk składowych głosników.

---------- Post dodany o 11:29 ---------- Poprzedni post o 11:27 ----------

I usuń ten RLC w głosnika wysokotonowego.

Skomentuj

Zrzut ekranu wszystkich trzech charakterystyk

wszystkie-trzy-01.jpg

Link do dużego obrazka

Nie potrafię dodać dużego obrazka bezpośrednio do mojego posta. Przyznaję się, nie czytałem żadnego FAQ odnośnie tego tematu :-) Na razie będę umieszczał linki do obrazów na swoim serwerze jeżeli Wam to nie przeszkadza.

Za chwilę dodam zwrotkę bez pułapki RLC

Bez pułapki RLC

Last edited by karmer; 28.08.2011, 13:38.

Skomentuj

wg mnie troche za duze tlumienie wysokotonowego
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez karmer Zobacz posta
                                        Kolejna wersja zwrotnicy.
                                        To już jakoś wygląda :). Osobiście poszedłbym jeszcze w kierunku nieznacznego zmniejszenia cewki niskotonowego lub spróbuj zmniejszyć kondensator w korektorze impedancji co powinno pozwolić podnieść pasmo w zakresie średnich tonów bo pomiędzy 1,5 a 4kHz masz wyraźne obniżenie tego zakresu.

Być może ewentualnie powiększ trochę wartość cewki w filtrze wysokiego bo zbyt mała wartość nie jest korzystna bo filtr ma wyższą dobroć i zaczyna ci podbijać pasmo w zakresie 4-5kHz .

Jeżeli korektor RLC dla wysokotonówki jest konieczny to przeprodzać symulację impedancji i sprawdź czy ci minimum zbyt nie spada bo tam masz niewielki rezystor i możesz mieć dość niskie lokalne minimum. Gdyby były problemy z impedancją to możesz zrobić układ szeregowy. Połącz te elementy RLC równolegle a następnie wepnij szeregowo z kopułką. Zapewne będziesz musiał nieznacznie poprzerabiać ich wartości ale to nie problem :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X