Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica GDN 13/40/2 4Ohm + GDWK 10/80 - własny projekt.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wg mnie wazniejsze jest, zeby 2-3 oktawy wyzej oraz nizej nie bylo przeciwfazy anizeli zebys osiagnal -48dB. -20dB dolek to chyba niezgranie rzedu +-10 stopni wiec nie jest zle. Poza tym podczas odsluchu nigdy nie bedziesz dokladnie w tym samym miejscu co miales mikrofon pomiarowy wiec nie musisz sie tego tak trzymac.

Sprobuj pokombinowac z filtrami 1 rzedu, skoro masz mozliwosc zmiany polozenia kopulki.

Skomentuj

Skoro próbujesz stworzyć własną zwrotnicę do tych głośników pozwolę sobie pokazać to co ja kiedyś zrobiłem. Moją zwrotnicę zrobiłem tylko na podstawie odsłuchów i zapewne pod względem pomiarów i wykresów była ona bardzo niedoskonała, ale za to pod względem brzmienia mnie zadawalała, ponieważ wyeliminowała wiele wad brzmieniowych,które mi doskwierały, a którymi charakteryzowała sie oryginalna zwrotnica od Totemów Mite. By zobrazować efekty i różnice zrobiłem symulacje zwrotnic oryginalnej (wykres czarny), mojej (wykres czerwony) i Twojej ostatniej (wykres niebieski) i nie chodzi o to, czy te wykresy odzwierdziedlają rzeczywiste charakterystyki tylko o porównanie i ukazanie kierunku, w jakim podążałem przy robieniu tych zwrotnic i w jakim Ty idziesz.
      Jak widać na wykresie oryginalna zwrotnica ma mocno podbity zakres średnich tonów i osłabione wysokie tony. I tak też przy odsłuchu odbierałem jej brzmienie, z natarczywą, dominującą średnicą, szczególnie denerwujące były okolice 1,2 - 1,3 kHz i ok. 3 kHz oraz zakres wysokich tonów, który był tak cichy, że w pierwszej chwili miałem obawy czy kopułki w ogóle grają. Robiąc swoją zwrotkę dążyłem do obniżenia zakresu średnicy i podbicia wysokich tonów, by delikatne dźwięki, niuanse i szczególiki, które ginęły w ogólnej masie dźwięków, ze wzgledu na taki charakter brzmienia tych kopułek, były lepiej słyszalne. I efekty moich dążeń są widoczne na wykresie, gdzie widać różnice pomiędzy charakterystykami. Z mojego punktu widzenia Twoja zwrotnica nie wnosi nic nowego, bo powiela wady, jakie miała oryginalna tj. dominujące średnie tony.
      Musisz zbudować sobie jakiś układ zwrotnicy, tak jak tu sugerowali koledzy, na tanich elementach i go posłuchać i dopiero wtedy będziesz wiedział na czym stoisz, bo teraz kręcisz się w kólko. Nie mając porównania nie wiesz czy zmiany wprowadzane przez Ciebie do zwrotnicy idą we właściwym, zamierzonym przez Ciebie kierunku czy też nie. Wykresów można sobie stworzyć mnóstwo, ale trzeba je zweryfikować odsłuchem, bo pomiary są tylko narzędziem, które konstruktor może, ale nie musi zastosować by uzyskać zamierzony cel. Dla mnie zawsze celem jest określone brzmienie i na nim się skupiam robiąc sobie kolumny.
      Czy mógłbyś zasymulować moją zwrotnicę na zmierzonych przez Ciebie charakterystykach? Jestem ciekaw jakie byłyby efekty.
      Załączone pliki

Skomentuj

I wszystko by pasowało, ponieważ jak napisałem w poście #22 korzystam z prostego filtru baffle step we wzmacniaczu który przy mojej szerokości obudowy zaprojektowany został na działanie od ok 700 Hz. Zakres o którym mówisz, powyżej 700 Hz jest skorygowany tym filtrem. Z doświadczeń jakie przeprowadziłem wiem, że przy konstrukcji zwrotki Totem Mite ale bez rezystora obniżającego SPL wysokotonowego ustawiłem ten filtr na -4dB. Wtedy, rzeczywiście średnicy i wysokich nie było za dużo.
        Gdzieś na forum zagranicznym doczytałem się, że bardzo trudno jest zastosować filtr baffle step bezpośrednio w zwrotnicy w tak małych dwudróżnych konstrukcjach. Szczególnie przy filtracji 12 dB na oktawę. Już na początku projektowania podjąłem decyzję, że zastosuję aktywny filtr baffle we wzmacniaczu. Dlatego walczę o jak najbardziej płaską charakterystykę średnich i wysokich.

Twoją zwrotkę zasymuluję wieczorem.
        Last edited by karmer; 31.08.2011, 07:26.

Skomentuj

Poniżej symulacja zwrotnicy Patefil-a na głośnikach pomierzonych przeze mnie. Głośniki normalnie połączone w tej samej fazie. Bez wyrównania centr akustycznych.

W fazie zgodnej:

Skomentuj

Zwrotnica nie jest najlepsza. Jak pisał pharoh istotne jest żeby w całym zakresie pasma wykresy cząstkowe nie spadały poniżej wypadkowego. W zwrotnicy Patefila tego nie udało się uzyskać.

Skomentuj

Chyba udało mi się wywalczyć tą zgodność. Ale kurcze dopiero przy cofnięciu wysokotonowego o całe 2.8 cm. Jak dawałem go bliżej to robił się ten sam efekt co poprzednio - uciekała faza poza miejscem podziału. Na szczęście o tyle maksymalnie mogę cofnąć kopułkę w swojej testowej kolumnie. Myślę, że tą zwrotnicę mogę już spróbować skleić i pomierzyć co z tego wyjdzie. Boję się tylko o krawędź po przesunięciu głośnika. Jest już dość spora a nie brałem jej pod uwagę w programie 'edge'. Może jakąś gąbkę zastosować :).
              Poniżej zrzuty wykresów kolejnej już zwrotnicy

w fazie:

Skomentuj

Jak bedziesz zamawial elementy do zwrotnicy pamietaj, zeby zamowic kilka alternatywnych. Do Twojego schematu zamowilbym jeszcze kondensatory 2.7 uF i 3.9 uF oraz rezystory 1.0 Ohm i 0.47 Ohm .

Skomentuj

Ta zwrotnica wygląda najsensowniej. Jak widać dla najlepszego rezultatu wyszedł najprostszy schemat na typowych elementach. Kolejny argument do tego, że elementy z typoszeregu są wystarczajace a najprostsze rzeczy działaja najlepiej .

Symulowałeś to dla rzeczywistych wartości rezystancji cewek? Jak nie to możesz wprowadzić rezystancje co zwykle wiąże sie z mała pooprawką indukcyjności.

Skomentuj

Tak. W symulacji wstawiłem rezystancję cewek. Jak zmieniałem rezystancję cewki w pułapce RLC na wysokotonowym to dla wartości 0,3 Ohm dołek w przeciwfazie sięgał aż -90 dB. Potem sprawdziłem jakie cewki dostanę w Polinku i wstawiłem już rezystancję z katalogu.

Skomentuj

Testował już ktoś tą zwrotkę?
                      Duża zmiana w porównaniu do tej z Totem Mite ?

Kopułka cofnięta o prawie 3cm - jak to zrobić by ładnie wyglądało?
                      low-END

Skomentuj

Jeszcze jej nie zrobiłem bo czekam na kasę :-) Nikt jej jeszcze nie testował. Pamiętaj jednak, że kolumna z tą zwrotnicą musi być podłączona do wzmacniacza z filtrem aktywnym do baffle step. W innym przypadku to gra baaardzo fatalnie. Sprawdziłem.

Skomentuj

Czegos nie rozumiem, zrobiles pasywna zwrotnice po to, zeby podlaczyc ja do aktywnego filtru ?

Skomentuj

Każde pomieszczenie jest inne i inne jest ustawienie kolumn. Jeżeli efekt baffle step zawsze wynosi tyle samo w każdych warunkach to rzeczywiście masz rację.

Skomentuj

W zwiazku z tym, ze jest to glosnik 4 ohmowy cewka 1.5mH moze wydawac sie duza i przy zlym ustawieniu kolumn tego basu oraz niskiej srednicy moze byc za duzo. Raczej bym nie przekraczal cewki 1.2 mH w tym projekcie ( nie zwrocilem wczesniej uwagi na to, ze glosnik jest 4ohmowy :p )

Skomentuj

W połączeniu z aktywną korekcją BS to chyba będzie za dużo basu z tej konstrukcji

Skomentuj

Korekcja będzie regulowana w zakresie od 0 do -6dB

Skomentuj

No to ja odpadam, mam Philipa FA920, więc aktywne cięcie odpada.

A znalazłem już fajne rozwiązanie na cofnięcie kopułki, a dokładnie wysunięcie woofera;
                                    low-END

Skomentuj

Albo mi sie wydaje, albo skos Ci krzywo wyszedł
                                      marcinsywala.pl
                                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
                                        Albo mi sie wydaje, albo skos Ci krzywo wyszedł
                                        Jeśli wyszedł krzywo to Troelsowi :razz:
                                        http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-SEAS-ER.htm
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dokładnie. Ale skos jest chyba ok, aparat mógł zdeformować
                                          low-END

Skomentuj

Czaruję...
                                          X