Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory a później reszta do kina

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory a później reszta do kina

Witam
    Chciałbym złożyć w przyszłości jakieś kino ale najpierw chcę zacząć od monitorków.
    Strasznie zapatrzyłem się na MX 140.
    Czy w tej podobnej cenie (GDN - 140 ; GDWK - 109 ; zwrotka - 152) znajdę coś lepszego?
    Jeżeli byśmy zostali przy STXie to następne byłyby FX 200 (na przód a MX na tył?)
    No i jeszcze daleko daleko zostałby sub i centralny (nawet się nie zastanawiałem jeszcze). Co o tym myślicie?

Utarło się, że najlepiej jest gdy kolumny w kinie są identyczne.
    MX 140 to dobry wybór, gdyż seria AWX jest doceniona przez użytkowników tego forum.
    Alternatywą jest Seas 27TBFC/G + STX GDN-18-140-8-AWX. <- ten zestaw ma Csbiszek. Możesz go popytać co i jak
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez grolsch Zobacz posta
      Czy w tej podobnej cenie (GDN - 140 ; GDWK - 109 ; zwrotka - 152) znajdę coś lepszego?
      zdecydowanie NIE!
      to naprawde bezkonkurencyjna konstrukcja w tym budzecie

Jeżeli byśmy zostali przy STXie to następne byłyby FX 200 (na przód a MX na tył?)
      ale dlaczego schodzisz jakosciowo w dol? FX-200 jest na SCXach + wysokotonowy AWX wiec klasa nizej
      3 drogi na AWXach sie buduja

No i jeszcze daleko daleko zostałby sub i centralny (nawet się nie zastanawiałem jeszcze). Co o tym myślicie?
      ja bym dal 5x MX-140 lub na przod FX-300
      basem to gra i tak poteznie wiec 3 drogi na przod nie sa potrzebne
      central jak ma byc klasyczny to MX-140 z membrana bierna

co do suba to niestety bedzie bardzo drogi bo bedzie musial dorownac jakoscia AWXom a to nie bedzie proste

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        central jak ma byc klasyczny to MX-140 z membrana bierna
        To trzeba by było ingerować w zwrotkę? A jak ogólnie ze zwrotkami do tych MX140 samemu wyjdzie taniej (i słabiej?) czy kupić gotową
        co do suba to niestety bedzie bardzo drogi bo bedzie musial dorownac jakoscia AWXom a to nie bedzie proste
        Załóżmy, że byłoby 5 x MX140 to jaki sub do tego

Skomentuj

To trzeba by było ingerować w zwrotkę?
          nie, MB dziala jak b-r
          nawet w STXie widzialem prototyp MX-140 z MB

A jak ogólnie ze zwrotkami do tych MX140 samemu wyjdzie taniej (i słabiej?) czy kupić gotową
          przelicz sobie
          kondy z STXa a cewki z polinka
          nie przesadzaj z cenami

Załóżmy, że byłoby 5 x MX140 to jaki sub do tego
          a jaki masz pokoj?
          bo jak ponizej 25m2 to ja bym suba nie robil :lol:

Skomentuj

bo jak ponizej 25m2 to ja bym suba nie robil
            No powiedzmy że ok 25m2 a tak z ciekawości w co musiałbym się kierować

Skomentuj

Przynajmniej w msd 10 chyba że ma to być tylko i wyłacznie sub do kina to lepiej wziaść mułowatego SLS

Skomentuj

Jak zrobisz 5 x MX140 to basu będzie sporo. Sub do tego zestawu musi być na minimum 25cm głóśniku dobrej klasy dlatego SLS odpada. Dayton RSS265HF lub TIW 250XS wydają się być dobrym wyborem. Choć ja bym skłaniał się ku wyborowi 30cm Daytona w odpowiedniej budzie zamkniętej. W poniższym temacie masz przykład aplikacji tego głośnika: http://diyaudio.pl/showthread.php/16...bwoofer+dayton

Na suba musisz liczyć conajmniej 1500zł.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                  Przynajmniej w msd 10
                  jakosciowo jak najbardziej tak
                  co do zejscia to juz za slabo
                  no i 5xGDN 18 AWX wytrzorzy wieksze cisnienie :P

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                  tylko i wyłacznie sub do kina to lepiej wziaść mułowatego SLS
                  czlowieku, najpierw posluchaj AWXow a potem polecaj cos do zestawu :???:
                  mimo ze to STX to glosniki sa naprawde wysokiej klasy i graja poteznym i niskim basem jak na 18cm
                  tak wiec ja bym tam widzial potwora 12" jako totalne minimum!
                  i niestety jakiegos z wyzszej polki zeby jakoscia dorownal

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                  Dayton RSS265HF lub TIW 250XS wydają się być dobrym wyborem.
                  ooo - TIW300 by tu ladnie pasowal

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                    Choć ja bym skłaniał się ku wyborowi 30cm Daytona w odpowiedniej budzie zamkniętej.
                    30stka w closed nawet takiej klasy nie dogoni 5 AWX (do 2 sztuk było by ok). Coś podobnego ale w br będzie dużo lepszym rozwiązaniem.

Skomentuj

Ze te awx-y graja poteznym i niskim basem jak na 18cm to przesada. Posluchaj gdn 13/50/9 to sie zdziwisz

Skomentuj

mimo ze to STX to glosniki sa naprawde wysokiej klasy i graja poteznym i niskim basem jak na 18cm
                        tak wiec ja bym tam widzial potwora 12" jako totalne minimum!
                        albo fronty w tl-ce by dabyl i wtedy chyba już tylko potezne 18" temu dorowna
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                          Ze te awx-y graja poteznym i niskim basem jak na 18cm to przesada. Posluchaj gdn 13/50/9 to sie zdziwisz
                          slyszalem - seas excel bije go na glowe
                          a AWX spokojnie produkuje wiecej basu

no i porownanie 15 i 18cm jest nie na miejscu

Skomentuj

Pawle, jesteś pewien, że słuchałeś ? Bo to nie jest 15cm driver :). I mniej jest tego basu, ale jakościowo lepszy imho

Excel bije każdy polski głośnik midbasowy wg mnie tak nawiasem mówiąc więc kiepskie porównanie.

Skomentuj

Excel bije każdy polski głośnik midbasowy wg mnie
                              hmm według mnie STX 18 AWX jest przetwornikiem zdecydowanie lepszym od magnezowych Seas-ów.
                              Seas magnezowy niestety jest mocno przeciętnym jak dla moich oczekiwań za aż takie pieniążki, szczerze odradzam ten midwoofer Seasa.

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                                Jak już tak rozmawiamy, to zauważ fakt, że AWX nie ma SD jak typowa 18tka a raczej jak mniejszy głośnik... W TL na pewno nie będzie więcej basu z tonsila:)

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                albo fronty w tl-ce by dabyl i wtedy chyba już tylko potezne 18" temu dorowna
                                Bez przesady:P Puściłem tylko testowe kawałki, żeby pokazać co TLka potrafi, ale kulturalnie też potrafi zagrać..

---------- Post dodany o 23:27 ---------- Poprzedni post o 23:26 ----------

Zamieszczone przez Sapere Zobacz posta
                                hmm według mnie STX 18 AWX jest przetwornikiem zdecydowanie lepszym od magnezowych Seas-ów.
                                Seas magnezowy niestety jest mocno przeciętnym jak dla moich oczekiwań za aż takie pieniążki, szczerze odradzam ten midwoofer Seasa.
                                Nie do końca się mogę z tym zgodzić. Średnica z excela jest rewelacyjna i bije kilka poziomów AWXa i Excela. natomiast niższych rejestrów niestety jest z niego mało...

Skomentuj

Zamieszczone przez eternality Zobacz posta
                                  Pawle, jesteś pewien, że słuchałeś ?
                                  one byly w cz@tach? jak tak to sluchalem

Bo to nie jest 15cm driver
                                  tego nie rozumiem :???:

Excel bije każdy polski głośnik midbasowy wg mnie tak nawiasem mówiąc więc kiepskie porównanie.
                                  od samego poczatku pisalem o ILOSCI basu jak i o zejsciu
                                  a ten seas wg opini wielu osob produkuje najwiecej basu w tym rozmiarze... (swoja droga to dziwne bo aluminowe graja podobnym basem)

Zamieszczone przez Sapere Zobacz posta
                                  na szczescie kosztowal mnie takie grosze ze naprawde bylo warto

Skomentuj

Jest jeszcze jeden projekt. Mega drogi i mega wielki. 2xTIW300 w podwójnej TL Zastanawiam się czy jeden TIW300 w tym wiekszym 300 litrowym tunelu dałby radę i czy wycięcie z Visatonowskiej podwójnej linii jednego tunelu nie wpłynie znacząco na jakość basu jaki będzie generował pojedyńczy Tiw300. Do autora tematu - o połówce tego projektu mówię: http://www.visaton.com/en/bauvorschl...b30/index.html
                                    Last edited by gooralesko; 15.09.2011, 06:00.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Lklukasz, dlaczego mnie minusujesz? napisalem tylko swoja subiektywna ocene po bezposrednim porownaniu obu przetwornikow. mam chya prawo do niej, nie?

Skomentuj

No to z tego co się dowiedziałem tutaj to będę planował chyba 5.0
                                        Bo może być cienko z kasą na 2xTIW300 :biggrin:
                                        No chyba że macie jakieś inne pomysły na 5.1 nie zżerające tak funduszy (na suba)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X