Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowe STX osluchy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

LUKASZ, byl bym Ci dozgonnie wdzieczny :) u mnie z kasa bardzo krucho a jeszcze nie kupilem wszystkiego na prace dyplomowa, jak cos to pokryl bym koszty przesylki, troche sie zawiodlem na glosniku ktory kupilem na allegro jakiejs tam firmy pro audio i chcalem kupic stx, :)

Skomentuj

Mmmm a do mnie 2 godziny temu przyszła paczuszka od stx :] 2x gdn 22 120 8 SC i 2x 17 150 8 SS oba wyglądają dość przyzwoicie, ten średni nawet dość szpanersko więc jeśli ktoś chce pochwalić sie przed kumplami to membrana z włokna szklanego jak znalazł :]. Jutro jade po arv, br i do kastoramy, zwrotka od janbo w drodze. Narazie nie mam jak ich przetestować (brak sensownej obudowy).

Skomentuj

Teeż już mam 22-120-8-SC i 17-80-8-SC i też nie mam budy ;] Ale jutro powstanie jedna do 22 i się sprawdzi co cudo potrafi

Skomentuj

Ja chyba jutro ide wygrzebać z piwnicy stare zgc i sprobuje wsadzić do nich tą 22

Skomentuj

Wie ktoś może jak montuje się GDWK-9-150-8-PJ?? Otwory ma od środa, ale może to z przodu da się zdjąć??

Skomentuj

to z przodu się podważa.... a potem z plaskacza :P

Skomentuj

najgorsze, ze ten gdwk ma przyklejona kopulke, bo chcialem pobawic sie w tuning:)

Skomentuj

ja kiedyś musze sprawdzić dość dziwną teorie z elektrody że podobno wywiercenie dziury w nabiegunniku daje jakieś powalające efekty.... chyba wezme jakiegoś stx'a na warsztat :) kupie 2 jednego przedzurkuje poprosze kogoś żeby mi je podłączył a ja będe zgadywał który jeprzy :P ciekawe jak mi pujdzie <lol>

Skomentuj

a ja slyszalem, ze wepchanie jakiegos wytlumienia pod kopulke do gdwk (kulka waty, badz odpowiedniego drewna) daje mile dla ucha rezultaty, no ale co zrobic jak on sklejony

Skomentuj

ja mam kilka starych to się pobawie :) w szkole mieliśmy to jak się popaliły to się wymieniło na nówki a przecie głośników nie wyzuce :)

Skomentuj

kopulki stxa dla mnie sa gowno warte i nie bawil bym sie z nimi w zaden tuning bo i tak bedzie to wiejski tuning

Sound Wave, ten przesad powstal na podstawie niby komory rezonansowej zastosowanej w kolumnach B&W nautuilus tyle ze ma to sie nijak do rzeczywistosci bo ich tubka zbudowana jest na zasadzie plastra pohlaniajcego rezonanse i odbrana jest do konkretnej czestotliwosci wna ktorej w glosniku powstajaj kaies podbicia znaczy w ch-ce glosnika

Skomentuj

nie chodzi o wsadzanie czegokolwiek pod kopolke, tylko o wykorzysanie pomyslu b&w na odprowadzenie fali spod kopolki (czyli tylnej czesci memrany) poprzez otwor w nabiegunniku, oraz wytracenie jej energii poprzez zastosowanie zwezanej rurki ktora jest wypelniona materialem tlumiacym. odwrotne zastosowanie tuby podwyzszajacej efektywnosc przetwornika.
                          b&w powszechnie stosuje takie patenty i nie tylko w nautilusie
                          moze przyklad, bo nie wiem, czy wyrazam sie jasno:)

http://www.bwspeakers.com/index.cfm/...7F00D0B7473B37
                          http://www.bwspeakers.com/index.cfm/...7F00D0B7473B37

pozdrawiam.

Skomentuj

tak stosuje tez w tanszychg seriach ale wg mnei zabawa samemu jest bez sesnu pozatymn nie wierze ze sa to takie przypadkowe twory musi to miec okreslona dlugosc i tlumienie dobrane do ch-ki glosnika

Skomentuj

to fakt, dokladne skopiowanie pomyslu b&w moze byc niewykonalne w domowych warunkach. jesli jednak ograniczymy sie do zewnetrznej obudowy tweeera na wzor tej z b&w, nie ingerujac w konstrukcje samego przetwornika (stx'a moze i mozna wiercic, ale juz widze te drzace rece przy vifie lub czyms lepszym:) to moze to dac ciekawy efekt. dobrym pomyslem jest samo oddzielenie obudowy tweetera od midwofera. a jesliby wykonac te obudowe w formie takiej wlasnie rurki rozszerzanej w kierunku glosnika, wytlumionej w srodku "czyms", to uzyskujemy po pierwsze brak dyfrakcji z przednia scianka, po drugie zgranie w fazie z midwoferem (mozemy dopasowac centra akustuczne obu przetwornikow), a po trzecie zniwelowac "granie tylem" glosnika, tzn. fala wytworzona przez tylna scianke przetwornika nie wraca do sluchacza opozniona i znieksztalcona przez rezonanse obudowy (efekt teoretycznie jak w nieskonczonej odgrodzie).
                              co do samej tubki, to wydaje mi sie, ze wystarczy dobrac jej dlugosc tak, aby jej ewentualny rezonans rurowy lezal ponizej pasma przetwazania glosnika. z reszta sam jej ksztalt ma za zadanie wyeliminowac to zjawisko i wygasic amplitude drgan. co do wytlumienia wewnatrz, to mysle, ze powinna byc to kombinacja materialow dobrze tlumiacych fale o czestotliwosciach z zakresu przetwornika w tej obudowie pracujacego. w przypadku tweetera nie jest to jakis wieli problem. wplywem na charakerystyke nie martwilbym sie az tak bardzo, gdyz w normalnych, prostopadlosciennych konstrukcjach, tweetery takze umieszcza sie w osobnych komorach, w duzym stopniu wytlumionych, wlasnie po to, aby zniwelowac reprodukcje drgan przez ksztalt skrzynki. w sumie przypatrujac sie projektom b&w dochodze do wniosku, iz nie jest to tak naprawde zadna magia czy wielka technologia, ale podstawy fizyki. sam b&w stosuje tuby o dlugosciach odpowiadajacych (na oko) pasmie przenoszenia przetwornika (tzn. im nizsze tym dluzsza), co doskonale widac na przykladzie ich flagowego modelu. sprawa jest nieco skomplikowana przy midwoferach, tam obudowa przybiera bardziej wyoblone formy (aby miala rozsadna dlugosc no i odpowiednia obietosc dla prawidlowej pracy przetwornika), lub jak w nautilusie, zwinieta jest w slimaka.
                              mysle, ze taka konstrukcja moze dac o wiele wiecej pozytku niz szkody. chodzi mi po glowie juz od dluzszego czasu taki projekt jak w siedemsetkach b&w. moze w przyszlym roku uda mi sie go w koncu zrealizowac, to bede mogl sie podzielic wrazeniami z odsluchu. tymczasem podkreslam iz powyzsza opinia jest tylko takim moim zdroworozsadkowym gdybaniem na podstawie dostepnych materialow.
                              uff... sie rozpisalem, mam nadzieje, ze w miare zrozumiale:)
                              pozdrawiam.

Skomentuj

LUKASZ, przepraszam ze pytam, wiesz juz moze cos z tym glosnikiem??

Skomentuj

reoddai, zapewne dam ci odpowiedz dopiero po swietach

Skomentuj

oki... babcia przyjezdza na swieta i nie bedzie jej jak pownerwiac :P bo narazie stoji sam skrzynka :P:P:P:P

Skomentuj

co do tego tuningu kopułek to zrobie pomiar przed i po całej operacji. oczywiście rurke i tłimienie także dobiore na drodze pomiarów i troche to czasu zajmie więc to jak znajde chwile. rezultaty jak będą ciekawe zamieszcze na forum.... ale raczej wontpie żeby to przyniosło jakieś rewelacyjne efekty

Skomentuj

wydaje mi sie, ze zwykla rurka przyniesie wiecej szkody niz pozytku. jesli nie bedzie zwezana, dolaczysz tylko dodatkowa komore o rezonansie w zakresie pracy kopolki. zmiana pewnie bedzie, jednak bardziej w wyniku przesuniecia podbarwien z jednego obszaru pasma na inne. jednak zawsze warto sprawdzic.
                                        pozdrawiam.

Skomentuj

Teraz może trochę moich wrażeń na temat
                                          STX 27-150-8 SC
                                          STX 14-50-8 SC
                                          GDWK 9-150-8 PJ

STX 27 50l@35Hz, średnio tłumiona obudowa, 19mm mdf, wzmak narazie WS442(jutro przyjdzie mój STK4050). Już na tej diorce głośnik pokazuje, że co nieco potrafi:). Bas ma niezły wykop, jest miękki i przyjemny. Dla mnie bardzo ważną rzeczą jest, że nie męczy:) Skrzynke specjalnie odstawiłem od wszelkich ścian by podbicie było jak najmniejsze. W sumie jestem w szoku, że za taką kasę można dostać tak dobry głośniczek. Bardzo mi się podoba!!
                                          STX 14+GDWK, ścianki 12mm, mocno tłumiona, 8litrów. Kopułka gra ostro, trochę sypie piachem, ale dźwięk powiedzmy jest do przyjęcia. Natomiast mid-bass naprawdę nieźle basuje, jak na takie maleństwo i do tego ma naprawdę dobre średnie. Jedyna wada to niska efektywność, ale przy dwóch takich kolumienkach i tej diorce jest naprawdę sympatycznie:) Sąsiadom można dać w kość jak coś będą fikać;-) NA KONIEC CHCIAŁBYM PODKREŚLIĆ, ŻE JEST TO MOJA SUBIEKTYNA OCENA. POZDRAWIAM

p.s. zrobiłem sobie zestawik 2.1, prawie skończony. Za te pieniądze jestem naprawdę zadowolony. Według mnie STX 27-150-8 SC jest lepszym głośnikiem niż CW1002C(miałem go, jednak już sprzedałem:)) Jedyne co planuje zmienić w tym zestawiku to kopułki, ale to może po świętach .

Skomentuj

Czaruję...