Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie kolumny na początek?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dzibex Zobacz posta
    Głównie to myślałem o niskotonowym http://www.stx.pl/gdn-18-140-8-awx.html i do tego średnio i wysoko tonowe, a nie mam pojęcia jakie, może ktoś coś doradzi do tego co wybrałem? a może źle wybrałem?
    GDN 18-AWX to głośnik niskośredniotonowy nadający się bardzo dobrze do konstrukcji dwudrożnych (nawet pomimo swojej stosunkowo dużej wielkości ma dosyć wysoko położoną górną granicę użytecznego pasma). W związku z tym nie jest mu potrzebny głośnik średniotowony bo do uzupełnienia pasma wystarczy mu wysokotonówka. Na stronie STX masz podany projekt kolumn na tym głośniku w połączeniu z wysokotonowym AWX (są tam wszystkie potrzebne dane - nie będę Ci podawał linka - sam poszukaj), który myślę, że wart jest wykonania - powinieneś być zadowolony :)

Skomentuj

No w sumie to około 700zł mogę zainwestować + 100zł na płytę MDF 22, tylko teraz muszę znaleźć coś dokladnie opisanego i w naszym języku
      Jak nie masz pieniędzy i musisz dokładać do budżetu to ró z wiórówki a nie mdfu. Wiórówa jest o wiele tańsza i co z tego ze mniej sztywna. Jak już powiedziałeś - nie masz siana.

Na stronie STXa masz gotowy projekt MX-140. Skopiuj go w 100% a będziesz miał znakominite monitory na początek przygody z DIY Audio.

http://www.stx.pl/mx-140-diy.html

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
        Na stronie STXa masz gotowy projekt MX-140. Skopiuj go w 100% a będziesz miał znakominite monitory na początek przygody z DIY Audio.

http://www.stx.pl/mx-140-diy.html
        I tak właśnie zrobię tylko powiedzcie mi czy można zrobić to tak że zbuduję je jako kolumny a w górnej części umieszczę te monitory?

Skomentuj

Po co chcesz kombinować?? Buduj normalne kolumny dwu drożne, projekt awx ze strony stx.
          Litraż możesz nawet dać ten sam, dasz tylko w kolumnie odpowiednią przegrodę, która oddzieli pojemność obudowy głośnika od reszty.

Skomentuj

I tak właśnie zrobię tylko powiedzcie mi czy można zrobić to tak że zbuduję je jako kolumny a w górnej części umieszczę te monitory?
            Zachowaj rozmiary frontu (przynajmniej górnej części - dół możesz rozciągnąć w kolumnę podłogową) oraz rozmieszczenie głośników względem krawędzi bocznych i górnej (tak a propos rozciągania kolumn w dół). Litraż dla GDN'a również powinieneś zachować taki, jak w projekcie (czyli tak jak pisał wojak - wstawiasz przegrodę w odpowiednim miejscu).

Skomentuj

No dokładnie tak chcę zrobić, wszystkie wymiary zgodnie z projektem tylko, że ścianki pociągnę w dół, a przegrodę wstawię w miejscu gdzie był spód monitorów.

Skomentuj

Możesz zrobić też projekt modułowy jak ja..
                http://audio.lutuje.se/?awx-series-by-stx,15
                ... i w późniejszym czasie dostawić w dolne części suby w razie potrzeby...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                  Możesz zrobić też projekt modułowy jak ja..
                  http://audio.lutuje.se/?awx-series-by-stx,15
                  ... i w późniejszym czasie dostawić w dolne części suby w razie potrzeby...
                  No w sumie też tak można ale ja już od początku się nastawiałem na budowę kolumn do pokoju co by się ładnie prezentowały i tylko z tego powodu chcę je pociągnać w dół. Tylko zapytałem się czy tak w ogóle się robi bo pomyślałem, że w ten sposób mogę stracić na jakości dźwięku, a na tym najbardziej mi zależy. Nie zależy mi na basie tylko na jakości dźwięku.

---------- Post dodany o 06:51 ---------- Poprzedni post o 17:35 ----------

dolphin123 z jakiej płyty robiłeś obudowę?

Skomentuj

mdf 16+38...

Skomentuj

Podłączę się pod temat i zadam pytanie o szpachlowanie skrzynek. Ja staram się jej kłaść jak najmniej, ale zauważyłem we wcześniejszych postach, że ktoś jest zwolennikiem, by kłaść dużą ilość dla wyrównania powierzchni. Jak sobie radzicie ze zjawiskiem zapadania się szpachli z upływem czasu? Ja szpachlowałem dziury od wkrętów 3-4 razy. Było super równo. Nic nie widać i nic nie czuć po przejechaniu palcem. Potem przyszły na to dwie warstwy podkładu i szlifowanie. Również było super równo i nie widać było miejsca po szpachlowaniu. Po kilu dniach przyszedł na to lakier poliuretan w połysku i w miejscu szpachlowania widać malutkie zapadnięcia:) Wcześniej jak mi mechanik samochodowy mówił o zapadaniu się szpachli, to uznałem że przesadza. Ale jednak to zjawisko istnieje.

Skomentuj

A czym szpachlowałeś. Szpachlówką samochodową?
                        marcinsywala.pl
                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Tak. Novol. Zielona wykańczająca.

Skomentuj

Jeśli nie lubisz kłaść dużo szpachli to możesz nawet wióry ( troty ) do otworów nasypać i wtedy zaszpachlować coś jak posadzka na gruzie, a to co Ci się przydarzyło to efekt złego nałożenia szpachli, prawdopodobnie szpachla tylko czepiła się góry przez co można było odnieść wrażenie, że jest dobrze nałożona. Proponuje śróbokręcik i podłubać przy tym albo rozwiercić i na nowo położyć. A z ciekawości spytam utwardzacza dawałeś proporcjonalnie do puszki? tzn pół puchy szpachli pół tubki utwardzacza?

Skomentuj

Teraz już po ptokach, bo polakierowane. Przyznam się bez bicia, że utwardzacza dawałem sporo mniej. Bo jak bym dawał proporcjonalnie, to bym musiał chyba co drugą dziurę rozrabiać na nowo, tak szybko by stygło.

---------- Post dodany o 12:37 ---------- Poprzedni post o 12:36 ----------

Ale co dziwne, przez wiele dni było równo. Dopiero po polakierowaniu wyszły defekty.

Skomentuj

Ale tak własnie jest, szpachla osiada po jakimś czasie jeśli powierzchnia jest słabo wyszlifowana. Może najpierw poszpachluj same łebki śrub i dopiero później całość?

Ja powrócę jeszcze raz do sprzętu, a konkretnie frezarki górnowrzecionwej.
                                Potrzebuję taniej, dobrej (jak na swoją cenę) i kilkoma frezami w zestawie, do sporadycznego użytkowania.
                                Co polecicie?
                                low-END

Skomentuj

No ja też jeszcze poszukuję frezarki.

A co do frontów to w jaki sposób robicie skosy?

Skomentuj

Możesz nawet ręcznie brzeszczotem uciąć, jakby co to szpachla :p

Skomentuj

Koledzy widziałem dzisiaj w CASTORAMIE frezarke MAC ALLISTER MRD 1500 - co o niej sądzicie? Warto ją kupić za 250zł? W zestawie cyrkiej i walizka.

Skomentuj

Jak na wykorzystanie 2h/rok to -> http://allegro.pl/frezarka-gornowrze...844999172.html

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand Zobacz posta
                                          Aj tam 2h/rok... Ja działam taką (nooo... niby innej firmy ale różni się tylko kolorem plastikowej obudowy - dokładnie ten sam model) już od ~3lat. Przefrezowałem nią dobre... ja wiem?... 200-kilkadziesiąt metrów?... i działa bez zarzutu

Skomentuj

Czaruję...
                                          X