Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"SUB300" jaki przetwornik? STX?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

"SUB300" jaki przetwornik? STX?

Witam, złożyłem już zamówienie na sub300 w międzyczasie planuje zakup głośnika i zrobienie gołej obudowy. Myślałem nad firmą STX i ich 38-1000-8 SE czy to dobry wybór? Sub głównie do KD i trzęsienia podczas domówek.

Wspomniany Gdn napewno do filmów się nie nada. Jak chcesz natężenia i w miarę zejścia to kuknij na to:
    http://www.stx.pl/sw-stx-15-3-800-4-f-a-mc.html

Skomentuj

Jaki budżet na przetwornik ? Jeżeli chcesz mieć porządny sub do KD i "trzęsienia" to XXLS.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
        Wspomniany Gdn napewno do filmów się nie nada. Jak chcesz natężenia i w miarę zejścia to kuknij na to:
        http://www.stx.pl/sw-stx-15-3-800-4-f-a-mc.html
        Obejrzałem i mam takie pytanie, oglądając charakterystyki pasma przenoszenia lepszą ma GDN 38-1000-8SE to dla czego kolega proponuje inny?
        A na głośnik to myślę nie więcej niż te 500zł.

Skomentuj

To są estradówki!!

Weź albo gdn 42, albo któryś samochodowy gdn 30-xxxxxxx

Skomentuj

Zamieszczone przez Miccrel Zobacz posta
            Obejrzałem i mam takie pytanie, oglądając charakterystyki pasma przenoszenia lepszą ma GDN 38-1000-8SE to dla czego kolega proponuje inny?
            Charakterystyka jest ściągana w obudowie zamkniętej i na basie nie ma nic wspólnego z tym co możemy osiągnąć w bass reflex'ie. Proponuje inny bo gdn 38-1000 to głośnik basowy, a 15-3-800 subbasowy, więc przeznaczony do pracy w najniższych pasmach.

Zamieszczone przez kamil1987b Zobacz posta
            To są estradówki!!
            I co z tego?

Skomentuj

Koledzy żaden z wymienionych przez was przetworników nie bedzie dobrze kontrolowany przez Sub300.
              Ja bym proponował 2x weglowe stx w skrzyni BR.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                Koledzy żaden z wymienionych przez was przetworników nie bedzie dobrze kontrolowany przez Sub300.
                Przesadzasz, podpinałem pod wzmacniacze rzędu 200 wat mocniejsze głośniki i nie było źle. Oczywiście pod spawarką 5kW jest lepiej ale jak podepniesz pod nią głośniczek 50wat to też będzie go lepiej kontrolował taki wzmacniacz.

Kolega powinien się troszkę bardziej określić w którą stronę ma się wybór ukierunkować, bardziej kino czy imprezy. Btw. 2x8cali może zostać zajechane po jednej większej domówce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                  Charakterystyka jest ściągana w obudowie zamkniętej i na basie nie ma nic wspólnego z tym co możemy osiągnąć w bass reflex'ie.
                  Charki sa z odgrody, nie z zadnej obudowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Charki sa z odgrody, nie z zadnej obudowy.
                    Która to odgroda jest w znakomitej większości przypadków obudową zamkniętą...

Skomentuj

Juz kiedys ta sprawa byla rozpatrywana przez chlopakow z STX. Kazdy glosnik jest mierzony w odgrodzie, desce, nie duzej obudowie zamknietej.

Skomentuj

To widać inne firmy robią inaczej, stosują właśnie bardzo duże closedy. Nie mniej efekt będzie bardzo zbliżony a sens jest ten sam że zakresu poniżej 100hz właściwie nie ma co oglądać na pomiarach producentów.

Skomentuj

Dla tych, ktorzy szukaja glosnika do odgrody taki standard pomiaru jest zbawieniem :)

Ps. ktore firmy stosuja te duze obudowy? Z ciekawosci chcialbym to zobaczyc.

Skomentuj

Shiver Raczej nie tam sa dobrze wentylowane cewki do tego obudowa otwarta wiec nie powino byc problemu no i moc rzedu 150W to raczej za mało żeby go uszkodzic.
                            Estradowe 15cali fajne ale nie na taki wzmaczniacz.
                            zreszta o czym my w ogóle rozmawiamy temat rzeka! autor nawet nie podał powieszchni która chce nagłasniac

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Z ciekawosci chcialbym to zobaczyc.
                              RCF używa 600 litrowych closedów do ściągania charek. 18sound dla mniejszych przetworniczków stosuje małe closedy, dla większych nawet br'ki :)

Marios, robię dość często domówki imprezki i tym podobne. Pierwsza zasada-jak się towarzystwo podchmieli to nigdy nie jest za głośno i często grane jest na przesterze choćby lekkim. Taka 15stka z zapasem mocy przeżyje dużo dużo więcej niż domowe 8mki, poza tym będzie efektywniejsza co może uchronić przed prostokątami. No ale jak mówisz, niech kolega coś więcej powie bo narazie to tylko bijemy dużo piany :)

Ps. Jutro jak ogarnę gratowisko to zrobię bezpośrednie porównanie końcówek 190w@4ohm, 600w@4ohm i 2000w@4ohm na głośniku 700 watowym i może 1200wat. Zakładam że różnica będzie mała no ale sprawdzimy.
                              Last edited by Shiver; 09.10.2011, 18:56.

Skomentuj

Będzie on stał w pomieszczeniu 30m2 do KD, a od czasu do czasu zagra na jakiś domówkach. Kierunek jaki obieram to 1 x 15' gdyż uważam że wielkość ma znaczenie :) i żadne 2 x 8' mnie nie zadowoli a jedynie będę rozczarowany. Jeden z kolegów napisał żeby brać 42cm ale już go wycofali z STX z tego co widzę. I oczywiście uważam że lepszym rozwiązaniem jest zapas mocy głośnika względem wzmacniacza.

Skomentuj

To może takie dwa:
                                  http://www.stx.pl/sw-stx-12-2-500-2x4-f-s-pp.html

Nadal panel będzie trochę słabawy ale jest to jakiś kompromis.

Skomentuj

Sam nie wiem, serce mówi 15 cali :) do tego jakaś 120L buda.

Skomentuj

No to ten który podałem jako pierwszy będzie git. Ja to widzę tak-150litrów strojone na 30hz dwoma rurkami o średnicy min. 10cm. W kinie potrzęsie efektywnie od 25hz a na domówce też da niezłego łupnia.

Skomentuj

Dobra, mam jeszcze kilka pytań co do samej konstrukcji:
                                        - robić osobną przegrodę na panel?
                                        - czy umieszczać głośnik od spodu bez maskownicy czy konwencjonalnie na przodzie z maskownicą?
                                        - jakiej długości miały by być tunele BR czy dobierać je na słuch?
                                        - 150L netto?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X