Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"SUB300" jaki przetwornik? STX?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Miccrel Zobacz posta
    - robić osobną przegrodę na panel?
    Wskazane.

- czy umieszczać głośnik od spodu bez maskownicy czy konwencjonalnie na przodzie z maskownicą?
    Rzecz gustu, jak wolisz.

- jakiej długości miały by być tunele BR czy dobierać je na słuch?
    Przy średnicy wewnętrznej 10cm będzie to około 28cm

- 150L netto?
    Tak jest :)

Skomentuj

Dobra, pomęczę jeszcze kolegów kilkoma pytaniami :P
      - czy dodać objętość głośnika do budy?
      - czy dodać objętość tunelów BR do budy?
      - czy stosować wzmocnienia, jeśli konstrukcja będzie z płyt 22mm?

Skomentuj

- czy dodać objętość głośnika do budy?
        Tak, dodaj około 4-5 litrów.

- czy dodać objętość tunelów BR do budy?
        Nie.

- czy stosować wzmocnienia, jeśli konstrukcja będzie z płyt 22mm?
        Tak, daj łączenia między ściankami równoległymi a na samych ściankach najlepiej zrobić coś na wzór kraty z formatek o wysokości np. 4cm.

Skomentuj

Mnie zastanawia czym kieruja sie osoby chcace posiadac 15 calowego estradowca w basrefleksie. Tak sie zastanawiam, poniewaz nigdy nie slyszalem z takiej konstrukcji fajnego basu. Owszem, cisnienie kopie w klate ale do fajnego basu to jeszcze lata swietlne...

Skomentuj

Kwestia gustu, ja np. znacznie bardziej lubię brzmienie gitary basowej na głośniku estradowym niż domowym. Btw. słuchałeś jakiejś dobrej subniskotonowej 15stki? Bo może zmieniłbyś zdanie przy bliższym poznaniu :)

Skomentuj

Bywam w roznych klubach, imprezach wystepach, gdzie slyszalem sprzety roznej klasy. Nic nie zrobilo na mnie specjalnego wrazenia. Natomiast wykorzystywanie nowoczesnych glosnikow estradowych w domu, zasilanych moca 1-10W uznaje za niewarte zachodu i pozbawione sensu.
              Duze glosniki jak najbardziej ok, ale odpowiednie do przeznaczenia. Wyjatkiem sa dla mnie duze glosniki stosowane jako dipole.

Skomentuj

Ja także uważam, że brzmienie subka 15 cali jest dobre i bardziej mnie satysfakcjonuje inż małe trzaskające 8-mio calówki. A w KD ma przecież trząść :)

Skomentuj

TLki na 18AWX brzmią na tyle dobrze w KD, że gdybym zajął się akustyką swojego pomieszczenia, to nic na basie więcej bym nie potrzebował:)

Skomentuj

sluchalem i potwierdzam to co powiedzial dolphin123
                    zawstydza nie jedna 12" w br
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Haa 2x8 Cie Sponiewiera w takim pokoju i zejdzie do czelusci piekieł
                      Poza tym biorac to na chłopski rozum 2x8 jest wiece niz 15
                      Ja widze że kolega nie słuchał dobrego suba i z góry zakłada jak bedzie ale to już nie mój problem ja swoje zdanie wyrazilem i go nie zmienie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                        Poza tym biorac to na chłopski rozum 2x8 jest wiece niz 15
                        No chyba nie do końca. Sd 8'=220cm^2 x 2=440cm^2, Sd 15'=880cm^2, wartości przeciętne dla głośników tego rozmiaru. Więc raczej 4x8=1x15 :)

Skomentuj

Może i jestem młody i nie doświadczony, ale przeszedłem już od głośników komputerowych za 200zł, przez monitory Jamo, aż do Tonsil Voyager i jednego jestem pewien : wielkość ma znaczenie i żadne małe głośniczki nie zrobią dobrego efektu. I właśnie dlatego buduje tak dużą konstrukcję.
                          Pozdrawiam.

Skomentuj

I oczywiście uważam że lepszym rozwiązaniem jest zapas mocy głośnika względem wzmacniacza.
                            może sie myle - ale wg mnie to nigdy nie jest dobre rozwiązanie , szybcjiej uszkodzisz głośnik przesterowanym wzmacniaczem , niż tym z zapasem mocy .no i w drogim przypadku zagra o o wiele lepiej i głośniej

Skomentuj

Najlepszym rozwiązaniem jest nie granie na przesterze, nie ważne czy powodowanym za słabym wzmacniaczem czy głośnikiem. Grałem wiele czasu końcówką 500 wat na głośniczkach 40sto watowych, tak samo napędzałem kilkuset watowe cewy małymi piecykami-wszystko do dzisiaj żyje. Tak więc zamiast gdybać nad tym co jest lepszym rozwiązaniem należy wybrać to które dla nas jest ekonomiczniejsze (a dla każdego znaczy to co innego), i słuchać muzyki z głową.

Ps. Przester rzędu 10% usłyszy każdy, nawet głuchy jak pień a taki poziom zniekształceń jest zupełnie bezpieczny dla głośnika.

Skomentuj

Czaruję...
                              X