Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bas a reszta ...czy bas to wróg dobrego brzmienia ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bas a reszta ...czy bas to wróg dobrego brzmienia ??

Witam. Ostatnio przemeblowałem pokój i powiem wprost zaskoczył mnie brak dolnych rejestrów w muzyce właśnie po tym przemeblowaniu. Zaczne od początku:
    Moj pokój to jakieś 14m. kw. Dotychczas kolumny stały ok 50 cm od tylniej ściany w rozstawie powiedzmy x metrów. Bas był. 2x 20cm woofery dawały ładnie rade, niskie zejście, mocne uderzenie wtedy kiedy trzeba. Jednak 50 cm to troche za mało i postanowiłem zrobić eksperyment i zmienić umeblowanie pokoju i tak: teraz kolumny stoją 1,5 od tylnich ścian w rozstawie względem siebie X metrow i bas zniknął. Byłem troche przyłamany do puki nie puściłem utworu "Fly" Sarah Breightman... niewiem co to było ale mnie olśniło. Góra i średnica poprostu nie do poznania, w góre poszło wszystko co mogło, detaliczność, stereofonia a przedewszystkim przestrzenność. Płyta Leszka Możdżera "Piano" została ukazana zupełnie w innej - lepszej formie. Od razu przyszło mi na myśl moje dawne myśłenie podczas odsłuchiwania Elaców Dolce Vita: "Takie drogie a basu niema - do dupy"
    Jednak po przemyśleniu tego wszystkiego można dojść do jednego wniosku a mienowicie Bas psuje reszte pasma !!!
    Niechce oczywiście mówić że to po zaniku basu to wszystko poszło na + bo przecież to przedewszystkim zasługa innego umeblowania, ale prawda jest taka że po odłączeniu swoich wooferów w nowym ustawieniu dzwięk jest jeszcze lepszy !!! I co Wy na to ??
    Dla mnie w ciągu 2 dni pojęcie "Bas" straciło znaczenie. Juz się poprostu nie liczy. I choć mogłem i moge wrócić do swojego dawnego ustawienia i cieszyć się mega basem, to jednak wole mieć tak jak jest: osrać bas i postawić na wokale i wysokie, na wszystko to, co bas psuł.

widocznie miales po prostu podbity bas w niektorych rejestrach przez co wybijal sie ponad reszte pasma. a wysokie i srednie nadaja przejrzystosci muzyce natomiast niski niedudniacy basik dodaje przestrzennosci tylko musza byc pomiedzy tym wszystkim zachowane proporcje :)

Skomentuj

Bas niebył podbity. Rezonans jest stłuniony korektorem, chodzi liniowo, a nawet gdyby cośze wzmacniaczem ... on to już jest chyba szczyt liniowości i minimalistyki :P

Skomentuj

Od dawna znana prawda mowi ze kolumny nie powinny stac blisko scian bo podbija sie bas i zaslania reszte pasma. Otoczenie wokol kolumn wplywa na przestrzennosc dzwieku.

Praktycznie najwieksze znaczenie w odbiorze muzyki ma wlasnie pomieszczenie odsluchowe ale ze zaden producent glosnikow nie ma na nie wplywu to zachwala swoje kolumny tak jak moze czyli nowinkami technicznymi.

Skomentuj

chodzilo mi o to ze byl podbity przez miejsce w jakim stal blisko scian a nie o podbice na wzmaku :) nie zrozumielismy sie

Skomentuj

Wovo, poruszyłeś istotna sprawe.Prawda jest niestety taka jak opisujesz,im blizej ścian tym więcej "basu" ale to nie jest bas taki jak powinien być.Wystarczy wyjechać z subem na środek pokoju aby sie przekonać że nie wiele go słychać choć w kącie "ściany przesuwał".
            Dlatego nigdy,ale to nigdy nie oceniam sprzętu ustawionego przy ścianach!Owszem,w warunkach domowych inaczej postawić się nie da ale nie sugerujmy się tym że "wymiata dołem" jak stoi w rogu lub blisko ściany.Tam zawsze pokaże rogi tylko jakie?Prosty przykład na moimi ES 300,na codzieństoi faktycznie w rogu i dudni niesamowicie ale jak go ustawie na środku pokoju zaczyna znikać i dopomina sie mocy za co pokazuje na co go stać,bas jest i niski i bardzo dynamiczny,tak jak chciałem.
            PZDR

Skomentuj

dlatego ja najbardziej lubie słuchać muzy na świerzym powietrzu!! zwłaszcza w lato... nawet kiepskie kolumny brzmią naprawde jak Hi-end

Skomentuj

wovo mam pytanie: czu twoje kolumny to konstrukcja bas reflex? jeśli tak to rurka br jest pewnie z tył kolumny. to pewnie dlatego po jej odsunięciu od sciany bas zmienił charakter. swoją drogą czy efekt ten dotyczy również kolumn zamkniętych?

Skomentuj

a ja mam taka koncepcje:
                  mam kolumienki z BR w tyl ukieriunkowanym, i nie za bardzo mam jak je odsunac od sciany, w dodatku jedna stoi w rogu, co by bylo jakbym BR przeniosl na przod kolumny??

Skomentuj

sekcje niskotonowe to 35l closed, a niskośrednie monitory to BR. To taka dziwna konstrukcja: monitory z doładowaniem dołu pasma, bo jakosniskośredniotonowiec w monitorach robi 14 cm wooferek więc basiku niema ani niższych rejestrów. z tąd te pasywne subwoofery

Skomentuj

Wovo, ja podejrzewam że brak basu jest spowodowany tymi pasywkami,one nie nadążają za 14-stką które z reguły w środku pasma są dość hałaśliwe.Zapnij subika pod odzielny wzmak z filtrem dp,poczujesz różnice.
                      PZDR

Skomentuj

hmmm... Leszek Możdżer i mega bas...
                        to już chyba wiesz czemu audiofile wolą małe monitorki

Skomentuj

umberto; powiem tak... jest wiele konstrukcji z pasywnymi wooferami nawet ciętymi na ok 100Hz i ona nadążają , także niemam obawy że moj też nadąrza. To jest poprostu akustyka pomieszczenia, że niema basu:) i tak ma być :)

Zygmunt: Leszek Możdżer - "piano" został podany jako przykład płyty na której w szczegulności została pokazana scena i przestrzenność. Jeśli chodzi o Bas przykładem był kawałek Sarah Brightman. Podam jeszcze raz przykład ....DYNAUDIO Contour MKII, monitory a bas maja lepszy niz wiele podłogowek.

To że monitor, to nei oznacza że niema basu.

Skomentuj

pol- wbrew pozorom niewiele by sie zmienilo. Basy promieniują dookolnie nawet z membrany a z duzo mniejszego otworu B-R jeszcze bardziej. Lekkie obnizenie podbicia basu bedzie ale nie znaczące (wynikające raczej ze zwiekszenia odleglosci od sciany czyli wiekszych przesuniec fazowych miedzy syglalem bezposrednim a odbitym - choc przy tak dlugich falach przesuniecia te i tak wiele sie nie zmnienią- niz z innego kierunku promieniowania).

Skomentuj

Tunel bass-reflex nie powinien byc blisko sciany bo zmieni to wlasciwosci strojenia i promieniowania przez niego energii.
                              Generalnie kazda blisosc powierzchni zwieksza efektywnosc promieniowania niskich tonow i nie ma znaczenie czy jest to bass-reflex zamknieta czy jakis inny system. Podobny efekt jest nazywany baffle-step i dotyczy srednich tonow ktore sa podbijane przez powierzchnie przednia kolumny.

Skomentuj

hmm to przenoscic czy nie??
                                wiem to jest pytanie...
                                bedzie lepiej/gorzej/tak samo...
                                chyba w wolnej chwili przeniose....
                                w kazdym razie dzieki za odpowiedzi

Skomentuj

Czaruję...
                                X