Jak zmniejszy obudowę (to rozumiem przez stosowanie mb) to zejście jeszcze się pogorszy a chyba nie o to tu chodzi.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowa TL na głośniku 12"
Collapse
X
-
Pobiegałem z kolumną po pokoju i wychodzi że najlepiej będzie jej w rogu . Jak postawiłem na środku to słychać było tylko powietrze parzelatujące przez PCV . Wrogu jak teraz stoi to też je trochę słychać . W paśmie do 28Hz słychać tylko granie rury ( przepływ powietrza przez rurę i jakiś dzwięk plastiku z PCV) no i troszkę basu. przy 31Hz to zatyka uszy , jeszcze mnie bola a dawałem tylko troszke mocy , moze 1V. Powyzej 33Hz wszystko wraca pomału do normy
Skomentuj
-
Nie wiem czy dobrze zestroiłem , dobierałem długość tunelu patrząc na wychylenie membrany. Z ~50cm tunelem ma najmniejsze wychylenie przy 21-22Hz. Może zła jest średnica tunelu?, bo słychac ten wiatr po PCV
---------- Post dodany o 18:00 ---------- Poprzedni post o 15:58 ----------
Widzę że rozmowa odbiegła zbyt daleko od tematu. Temat był o oplikacji 12" do TL . W większości piszecie o głośnikach mniejszego kalibru ze względu na mniejszą obudowę . Chciałbym troszkę to zmienić
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz postaZ ~50cm tunelem
z takim tunelem (zakladam ze fi 10cm) masz strojenie na 18-19Hz!
lepiej zacznij sie uczyc podstaw a nie piszesz tu o TL
Skomentuj
-
Ja polecam koledze co najmniej przestudiować artykuły na stronie głównej portalu - zanim zabierze się za konstruowanie czegokolwiek. Chyba, że ktoś podpowie w jakiej BR'ce zaaplikować głośnik (choćby na podstawie symulacji) - i wtedy idź w tym kierunku. Jeśli chodzi o linię transmisyjną, to to raczej nie jest odpowiedni moment - może za jakiś czas, Teraz szkoda roboty.
Skomentuj
-
Przeczytałem wiele artykułów w tym Pana Kisiela . Nic to nie dało, nie udało sie wydobyć dzwieku jakiego się spodziewałem . Zresztą na stronie Akustyka też był przepis na ten głośnik w obudowie BR z Tunelem 50cm Panie Pawle :) , Obudowa miała tam tylko 100L a nie 120 . Moim zdanie to nie wielka różnica . Może faktycznie ze słuchem mam coś nie tak .
---------- Post dodany o 19:22 ---------- Poprzedni post o 19:20 ----------
Zamieszczone przez Comandante W Zobacz postaNo pewnie.
Skomentuj
-
Recepta:
Bierzemy program Hornresp p. McBeana, podajemy mu parametry T/S głośnika, objętość skrzyni, jaką podałeś, wymiary rurki odejmując grubość ścianek dla średnicy (PCV ma jakieś 0,4 mm), dodajemy poprawkę akust. dla długości (tu jakieś 2,8 cm), przyjmujemy jakąś realistyczną odległość między wylotem BR a głośnikiem (powiedzmy 10 cm), szacujemy, jaką to daje różnicę w dystansie odsłuchowym i przyciskamy przycisk Calculate.
Skomentuj
-
Proponuję tutaj:
http://www.hornresp.net.ms/
Powodzenia (niektórzy męczą sie przy nim jak inni ze Speaker Workshopem).
Skomentuj
-
Nie działa mi , coś mu nie odpowiada mój laptop .
---------- Post dodany o 20:22 ---------- Poprzedni post o 20:05 ----------
Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz postaNie działa mi , coś mu nie odpowiada mój laptop .
Skomentuj
-
Czy są jakieś specyficzne objawy? Po ściagnięciu i uruchomieniu wypakowuje zawartość do katalogu hornresp. I z tego katalogu się go uruchamia. Dotąd działał każdemu na każdym PC, więc mnie zaskakuje, że komuś się stawia.
Nie widziałem dopisku, widzę, że już problem opanowany.
Help wbudowany jest prosty i trochę niewygodny.
Istnieje wersja niezależnego Helpa w PDF:
http://www.diyaudio.com/forums/attac...-help-file.pdf
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Comandante W Zobacz postaCzy są jakieś specyficzne objawy? Po ściagnięciu i uruchomieniu wypakowuje zawartość do katalogu hornresp. I z tego katalogu się go uruchamia. Dotąd działał każdemu na każdym PC, więc mnie zaskakuje, że komuś się stawia.
Nie widziałem dopisku, widzę, że już problem opanowany.
Help wbudowany jest prosty i trochę niewygodny.
Istnieje wersja niezależnego Helpa w PDF:
http://www.diyaudio.com/forums/attac...-help-file.pdf
Skomentuj
-
Wpisałem te, które podał Amadeus. Możesz podpiąć screena z wartościami, które dają w wyniku gładką charkę?
Sprawdziłem wartości... są dobre... wykres nie chce być gładki.Last edited by Comandante W; 29.10.2011, 20:24.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Comandante W Zobacz postaWpisałem te, które podał Amadeus. Możesz podpiąć screena z wartościami, które dają w wyniku gładką charkę?
Sprawdziłem wartości... są dobre... wykres nie chce być gładki.
Skomentuj
-
Wszystko pięknie, Shiver, ale...
Hornresp dokonuje weryfikacji parametrów T/S. Kolejność okienek na wartości nie jest przypadkowa.
Zaczynamy od górnego lewego, czyli Sd. Dalej lecimy w poziomie ku prawej. Pola uaktywniamy dwuklikiem i podajemy wartości, jakich hornresp oczekuje. Obliczone przez program wartości mogą się nieco różnić od fabrycznych, jednakże proponuję zaufać p. McBeanowi w tej kwestii. Wewnętrzne procedury programu i symulowane wyniki testowały przez 40 lat setki, jeśli nie więcej, konstruktorów i nie zgłaszano zastrzeżeń w tej materii.
Ponadto, w hornrespie nie tak symuluje się bassrefleksy :). Od tego jest przełącznik w menu Chamber na Rear Vented (Ctrl+N). Następnie wypełnić należy stosownymi wartościami pola
Vrc (direct radiator vented box-enclosure volume - w litrach),
Lrc (direct radiator vented box-enclosure depth - w cm),
Ap (direct radiator vented box-enclosure port cross-sectional area - w cm2)
oraz Lpt (direct radiator vented box-enclosure port length - w cm).
Pola S i L przynależą do innych symulacji i w wypadku BR nie mają zastosowania.
Amadeus, po instalacji ukazuje się Default horn loudspeaker. Aby założyć nową symulację, należy użyć przycisku Add, nazwa projektu w długim polu na dole (przydaje się gdy jest więcej projektów w bazie, przeszukujemy ją Ctrl+F). Ustawić sobie pożądany Ang (Pi/steradians solid radiation angle), defaultowy odpowiada umiejscowieniu w rogu pomieszczenia. Wartości dla horna można wykasować uaktywniając pole S1 i wciskając Delete, Enter. Zawartość pól Vtc i Atc zerujemy.
Dalej, dla BR postępujemy podług wyżej opisanej procedury.Last edited by Comandante W; 29.10.2011, 21:45.
Skomentuj
Skomentuj