Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa TL na głośniku 12"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wiem doskonale o tym co piszesz, znam hornrespa na wylot :) Twój sposób symulowania daje identyczny efekt jak mój więc tak czy siak musisz mieć błąd w parametrach. A pola S i L w zależności od zadanych wartości mogą służyć do symulacji oz/br/tl/bp/horn/tappedhorn, trzeba tylko umiejętnie nimi manipulować :)
    Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
    Obliczone przez program wartości mogą się nieco różnić od fabrycznych, jednakże proponuję zaufać p. McBeanowi w tej kwestii.
    Tu nie ma kwestii zaufania-producent podaje wartości zaokrąglone do pewnego miejsca po przecinku stąd pojawiają się pewne rozbieżności w przeliczeniach. Cms jest wartością podnoszoną do potęgi, wydaje mi się że masz źle wpisaną wartość dziesiętną tego parametru stąd tak wielkie podbicie które realnie nie może mieć miejsca.

Skomentuj

No cóż. Ja tam nadzwyczajnym ekspertem sie nie mienię, szczególnie od BR. Jednakże wiem o hornrespie tyle, by orientować się, jak należy wartość CMS wpisać: uaktywniamy, pyta czy "Are you sure the value of Sd is correct?", potwierdzam, pyta o VAS, podaję podług danych Amadeusa 159, program wylicza 5,13E-04. I z taką wartością daje peak na tych nieszczęsnych 32 Hz, jaki widać na wykresie i jaki słyszy Amadeus. Sądzę, że masz błąd we wprowadzeniu... :)

Skomentuj

Ja w ogole nie uzywam wprowadzania, tylko wizarda i dopasowywanie parametrow, tak aby zgadzaly sie ze soba "dobrocie", Vas i fs.

Skomentuj

No cóż. Ja tam nadzwyczajnym ekspertem sie nie mienię, szczególnie od BR. Jednakże wiem o hornrespie tyle, by orientować się, jak należy wartość CMS wpisać: uaktywniamy, pyta czy "Are you sure the value of Sd is correct?", potwierdzam, pyta o VAS, podaję podług danych Amadeusa 159, program wylicza 5,13E-04. I z taką wartością daje peak na tych nieszczęsnych 32 Hz, jaki widać na wykresie i jaki słyszy Amadeus. Sądzę, że masz błąd we wprowadzeniu... :)
          5,13E-04 to chyba źle , ja myślę że powinno być 0,513E-04 [ 0,513*10^-4=0,000513 co daje 0,513mm/N

Skomentuj

Shiver, twoja metoda liczenia BR nie jest tak doskonała ani równoważna... skoro polega na wpisaniu objętości skrzyni w polu przynależnym dla Throat chamber volume... :) Basrefleksy takowej nie miewają.
            Pogromco, podług upodobania. Ja tam trzymam się tego, co p. McBean przewidział, mam przeczucie, że on wie najlepiej, jak ten program działa.

Skomentuj

Chodzi o to ze czasami parametry sie nie zgadzaja i trzeba je dopiescic. Jak wrzucam parametry glosnikow, ktore sam mierze to jest git. Te od producentow roznie sie sprawdzaja, dlatego trzeba troche je dopiescic. To jak zrobil to McBean nie ma znaczenia, na calym swiecie matematyka dziala tak samo.

---------- Post dodany o 23:15 ---------- Poprzedni post o 23:14 ----------

Swoja droga powoli odchodze od Hornresp, bo nie daje tyle mozliwosci co przedpotopowy Akabak.

Skomentuj

Akabak jest nieustannie polecany i zachwalany przez p. McBeana dla prześledzenia wszelkich niuansowych detali, których Honresp nie ugryzie: wyniki z hornrespa zgrubne można przetrasportować do Akabaka i tam dalsza zabawa. Szkoda, że nie na każdej platformie Akabak działa.

Skomentuj

Comandante, przecież napisałem że porównałem moją metodę i Twoją, wyniki są identyczne :) Zresztą kolega robił pomiary w wolnej przestrzeni i pokrywają się z tym co mi wypluwa hornresp przy różnych symulacjach. Sprawdź inne parametry bo nawet kierując się czystym wyczuciem, jak głośnik z Qts=0,37 może mieć podbicie 10db w paśmie użytkowym przy tak niskim strojeniu, to jest zwyczajnie nie możliwe a przypadkowo Twoja symulacja pokryła się z modem pomieszczenia kolegi. Może zrób screena pulpitu początkowego, czy to cms zwyczajnie strzelam, możliwe że w innym okienku siedzi błąd.

Skomentuj

OK, jasne:

Skomentuj

Wiem w czym leży błąd. Wpisałeś w okienku wyjściowej rezystancji wzmacniacza 8 ohm, a przecież ta wartość raz że jest dla każdego inna dwa że nie może wynosić 8 ohm a będzie co najmniej kilkadziesiąt razy mniejsza. Wpisz tam realną wartość dla przykładowego wzmacniacza i dostaniesz taki wykres jak mój :) Ewentualnie możesz wpisać zero, wtedy program pominie przeliczanie tej wartości (jak domniemam jest po to aby hornresp brał pod uwagę damping factor).

Skomentuj

Przepraszam pomyliłem sie z tym 0,513 :d 5,13 jest dobrze :)

Skomentuj

Niestety, modyfikacja wartości Rg nie ma na wynik większego wpływu. Dziki czub na 32 Hz jak był, tak jest, czy wpisze sie 0, czy 8 czy 12.
                          Amadeus, nie martw się, i tak nie uwierzyłem :).

Skomentuj

Bo robisz nadal źle. Dla przykładu-dla głośnika 4ohm. Wzmacniacz ma np. DF na poziomie 100 to wzmacniacz ma impedancje wyjściową na równą 0,04ohm.

Skomentuj

OK, jasne. Proszę bardzo:

Skomentuj

Też to teraz zobaczyłem , nawet mam ładny wykres :) ja teraz wpiszę 0,1ohm bo tyle mam

Skomentuj

Coś masz skopane w programie, może go zrestartuj stwórz nową kartę bo program źle reaguje. U mnie przy wpisaniu 8ohm przy Rg mam wykres jak Twój. Przy właściwej wartości wszystko wraca do normy.

Skomentuj

Symulacje pochodzą z Hornrespa 28.70 z 27 października 2011.
                                    Po restarcie pokazuje to samo.

Wpisałem wartości podług screena i wyszło tak:
                                    Last edited by Comandante W; 29.10.2011, 23:52.

Skomentuj

wyniki z hornrespa zgrubne można przetrasportować do Akabaka i tam dalsza zabawa.
                                      Tak tez wlasnie czynie :) w Akabak moge przesledzic dzialanie wytlumienia. Co prawda nie jest to idealne, ale daje jakis poglad.

Skomentuj

Nie ma to jak symulować BR w programie który został stworzony do czego innego a na dodatek jest kilka niezłych programów dedykowanych do BR i prostszych w obsłudze które zawsze dają dobre wyniki :lol::thumbsup:

Skomentuj

Nie sugerujmy się nazwą. Hornresp umożliwia symulację BR, OZ, OB, FLH, BLH, CH. Co do BR, przewidziana jest następująca procedura:
                                          To model a direct radiator in a vented-box enclosure select the 'Rear
                                          Vented' option from the Chamber tool and set S1 to L45 = 0.
                                          By default, only the direct radiator output is calculated. The Combined
                                          Response tool can be used to determine the port output or the overall
                                          direct radiator plus port output SPL response.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X