Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa 3-way na krajowych wyrobach.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

co sądzisz o pochylaniu obudowy? wiem ze to zabieg wymagający pomiarów itd ale w moich paczkach ma grac role tylko kosmetyczna, z reszta przy takiej klasie głośnikow ciezko zagłębiac się w takie rzeczy...maja wyglądac i grac lepiej od ~altus'ów
    To nie jest kosmetyka, od tego zależy zgranie fazowe głośników. Pochylać kolumny które są niepochylone w projekcie to tak jakby wsadzić inną zwrotnice.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
      To nie jest kosmetyka, od tego zależy zgranie fazowe głośników. Pochylać kolumny które są niepochylone w projekcie to tak jakby wsadzić inną zwrotnice.
      czyli zostają kominy
      dobra, szukam gdn'a 16/50/6

Skomentuj

Tak wtrącę swoje 5 groszy:
        polecam na niskotonowy GDN25/80/8, mam go i jeżeli szukasz szybkiego, uderzeniowego falą akustyczną przetwornika to kupuj. Zejście ma średnie ale ja pierdyknie stopą... Ja zaaplikowałem go na 60L netto @ 44Hz, ale ponieważ to było jak byłem mniej doświadczony mogę odbiegać od ideału. Jak go kupisz, specjalnie wyliczę ci i zasymuluję parę wariantów obudowy :thumbsup:

PS: jeżeli szukasz wolniejszego, kinowo-domowego basu to olej hehe.

Skomentuj

Zamieszczone przez esio90 Zobacz posta
          co sądzisz o pochylaniu obudowy? wiem ze to zabieg wymagający pomiarów itd
          ja pochylam obudowy i nie zmieniam zwrotnicy...
          a to dlatego ze jestem troche wyzszy wiec i tak slucham prostopadle do kolumn

Skomentuj

widze że zdania odnośnie pochylania kolumn sa podzielone wiec poprostu zaczerpne jakiejs literatury i sam zdecyduje...

@El_liero, dziekuje za sugestie ale moim zdaniem wszystkie "25-tki" Tonsilu są tak samo daremne i naprawde cieżko mi powiedzieć że są to dobre głośniki.
            20/80/2 jak narazie lezy na połce ale mialem okazje słuchac 20/80 w 35 L i brzmiało to calkiem dobrze

Skomentuj

widze że zdania odnośnie pochylania kolumn sa podzielone wiec poprostu zaczerpne jakiejs literatury i sam zdecyduje...
              te mocno podzielone zdania byly mocno walkowane w temacie moich kolumn (vify)
              zajzyj tam i sam wyciagnij wnioski

Skomentuj

sory za pare dni przerwy ale przynajmniej doszedlem do pewnych wniosków:

1. gdn 16/50/6 jest niedostępny
                2. "lezki" zajaranego chyba są dobrą opcją jak na wydanie 400 zł na przetworniki, zwrotnice i "akcesoria" (płyty na budy i gdn'y mam)
                3. paczek nie pochylam
                4. razem z wykonczeniem wyjdzie około 500 zł
                5. cudów nie bedzie ale mam nadzieje, ze bedzie to lepsze niz mildtony czy inne prl'owskie wynalazki

na cos w okolicach 1,5K czy nawet 2K zł przyjdzie czas a wtedy nie bede patrzyl w strone glosników tonsil
                gdwk 10/80/7 i gdm 10/80/2 czy jednak coś innego?
                Patrzcie Panowie na to ze to jednak budżetówka, cudów i cudnie-rownej charakterystkiki sie nie spodziewam, ma grac przyzwoicie

Skomentuj

5. cudów nie bedzie ale mam nadzieje, ze bedzie to lepsze niz mildtony czy inne prl'owskie wynalazki
                  obawiam sie ze to bedzie podobny poziom tylko z lepszym basem

z wielkim bolem to proponuje ale juz wole sprzedac swojego 16/50/6 niz pozwolic tobie zrobic te kolumny

Skomentuj

esio90, to chcesz te moje tonsile?
                    czy juz napaliles sie na tansza wersje?

Skomentuj

@Pawel S.
                      chciałbym je ale w tym miesiącu fundusze mi nie pozwalaja bo zakupiłem vify

Skomentuj

czyli rozumiem ze idziesz w dobrym kierunku
                        tonsile leza mi juz dlugo
                        odezwij sie jak bedziesz mial pieniadze
                        no chyba ze w miedzyczasie znajdzie sie okazja na allegro

Skomentuj

no, wreszcie, mam nadzieje ze juz definitywnie, postanowilem jednak poczekac i poskładać cos solidniejszego :)

btw 16/50/6 ładować do osobnej komory czy razem z vifa mozna?

Skomentuj

vifa jest szczelna wiec moga byc razem

Skomentuj

I jak ida prace nad 3way by tonsil lub cos innego ?

Znalazłem takiego visatona http://www.visaton.de/en/bauvorschla...579/index.html

moim zdaniem można zbudować niemal identyczny na GDN13/40/2. W zasadzie po kombinacjach na GDN15/40/5 też powinno sie udać. Problem tylko z ceną za te przetworniki i ich dostępnością. W zasadzie obecnie z niedostepnością.
                              No i jeszcze fakt ze moim zdaniem 2,5 drozna zagraja bardzo podobnie a łatwiejsze i tańsze, zwłaszcza gdyby udało się sciągnąć schmat zwrotnicy Denona SC6000 lub Sonata 120.

Skomentuj

znów spora przerwa :)
                                dzis dostałem paczke z gdn 16/50/6 od Pawła S., wielkie dzieki
                                gorzej z vifami, jedna z nich okazała się uszkodzona, nie wiem co jej bylo ale poprostu grala dużo ciszej niż druga i trzeszczała...aktualnie staram się o zwrot pieniędzy

btw można wrzucić cos zamiast tych vif? niby na schemiacie zwrotnicy ładnie widac L-pada wiec może poprostu porównac efektywność "zamiennika" i założyc zmodyfikowany l-pad?

Skomentuj

oj nie tedy droga...
                                  lepiej poluj nadal na DXa

dzis dostałem paczke z gdn 16/50/6 od Pawła S., wielkie dzieki
                                  tylko dbaj o nie! bardzo lubie te tonsile :(

Skomentuj

ok, w takim razie bede dalej szukał dx25
                                    btw jaka jest roznica miedzy dx25tg-05-04 a dx25tg-09-04 i czy te same oznaczenia pod marka peerless to to samo?

tylko dbaj o nie! bardzo lubie te tonsile
                                    nic się nie martw, krzywda im się nie stanie :)
                                    jeszcze raz wielkie dzieki Pawel

Skomentuj

Sklej je po prostu z GDWK10/80/19. ja je miałem z VifąD27 i grały przyjemnie. Niestety basu to z nich cięzko było wycisnąc i nie nalezy ich forsowac niskim pasmem.

---------- Post dodany o 10:54 ---------- Poprzedni post o 10:29 ----------

a fakt ze niedoczytałem - one mają byc na średnie ?

Skomentuj

@arwas
                                        tak, 16/50/6 na srednie, wg projektu Yoshi_80, klik

zamysł jest mniej wiecej taki (uwaga! jakość zdjęcia powala a role vify pełni nie byle jaka, bo na gumie, membranka do GDM 12 :] ):

35L dla basu, ~23 dla reszty (zwrotnica chyba też tu wyląduje), dojda jeszcze wzmocnienia, przednia scianka podwójna, kolce, wszystko poza przodem - czarna okleina a front malowany na czarny połysk
                                        frezów niestety nie mam jak zrobic
                                        jeszcze jedno, gdzie ulokowac BR?

Skomentuj

ja tam roznicy w rozmiarze prawie nie widze

~23 dla reszty
                                          oj chyba za duzo
                                          ja je mialem pelnym pasmem w podobnej pojemnosci i wytrzymalosc spadla...
                                          ja bym dal 15-20max

jeszcze jedno, gdzie ulokowac BR?
                                          chyba najlepiej bedzie pod GDNem

Skomentuj

Czaruję...
                                          X