Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pora na 3-way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pora na 3-way

Witam serdecznie,
    może to nie do końca racjonalne, ale chciałbym wykonać (przynajmniej poskładać) kolumny trójdrożne. Takie mam, ale starutkie, potrafią niekiedy miło zagrać, ale chce się więcej.

Założenia:
    1. w miarę prosta obudowa - nie przepadam za dziwactwami, a i tak będzie robiona na zamówienie, więc im prostsza, to pewnie tańsza.
    2. 3-way (j/w) na dobrych elementach

Już sobie upatrzyłem projekt http://www.troelsgravesen.dk/jazzman.htm
    który w 2/3 odpowiada moim założeniom, ale... No właśnie, jak ktoś wcześniej pisał wszystko ładnie, tylko wysokotonówka trochę z innej bajki. Czy rzeczywiście ta Vifa jest taka słaba (na różnych forach spotkałem się ze sprzecznymi opiniami)? Jeśli tak, to na co ją wymienić i czy jest ktoś, kto potrafiłby/mogłby/chciałby przeprojektować zwrotnicę pod inny gwizdek. Koszt przetworników i elementów w zwrotnicy wysoki, więc nie chciałbym zrobić jakiegoś bubla, bo i poprawki byłyby kosztowne.

Jeśli uważacie, że powyższy projekt można zastąpić czymś tańszym i o porównywalnym brzmieniu (ciekawe jak to na sucho ocenić?), to proszę o sugestię.
    Obudowa będzie robiona na zamówienie, bo sam nie potrafię, nie mam narzędzi i z przyczyn zawodowych za dużo czasu.
    Mile widziane sugestie Wszystkich forumowiczów, ale w szczególności ze śląska (górnego), bo ewentualny kontakt łatwiejszy (no i łatwiej się napić razem dobrego trunku)
    Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelkie sugestie.

P.S. warunek woofer >= 22 cm

Zamieszczone przez mirfak Zobacz posta
    ciekawe jak to na sucho ocenić?
    w ten weekend w warszawie jest AudioShow
    w jednym miejscu naprawde duzo drogiego sprzetu
    lepiej zainwestuj te 100-200zl na wycieczke i wybierz swiadomie glosniki

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      w ten weekend w warszawie jest AudioShow
      w jednym miejscu naprawde duzo drogiego sprzetu
      lepiej zainwestuj te 100-200zl na wycieczke i wybierz swiadomie glosniki
      Chętnie bym pojechał, ale niestety dyżur :(

Wiem, że macie tutaj dużo doświadczenia dlatego chciałbym poznać Waszą opinię na ten temat.
      Spodziewać się mogę, że te S-S będą ok. Martwię się jedynie o wysokotonówkę, bo czytałem wiele sprzecznych opinie na jej temat. Myślę jednak, że gdyby była zła, to Troels nie używałby jej tak powszechnie. No chyba, że jest inny powód...?

Skomentuj

ten glosnik jednym pasuje innym nie
        mi osobiscie nie podlasowal i bede go unikal

ale sa obeznane osoby ktorym on bardzo odpowiada

http://www.akustyk.com.pl/projekty/NE3.html a cos tego typu? zobacz jaka roznica w cenie

Skomentuj

Projekt NE3 bardzo ciekawy. Myślę, że byłoby to dla mnie optimum. Czy ktoś z Was podjąłby się zbudowania dla mnie obudowy do tego projektu?

P.S. Napisz, proszę, co Ci nie pasowało w tej Vifie.
          Last edited by mirfak; 09.11.2011, 22:17.

Skomentuj

Zerknij jeszcze na tę stronę i projekt Dryade:
            http://xenophonics.net/indexeng.htm
            Mnie głośniki aluminiowe bardzo odpowiadają. Cena głośników 2x niższa niż SS. Koniecznie trzeba posłuchać czegoś podobnego. Wątpię żeby na AS była jakaś konstrukcja na Daytonach.
            Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

P.S. Napisz, proszę, co Ci nie pasowało w tej Vifie.
              prawdopodobnie skopana zwrotnica
              pozniej bylo glosno o nieudanej zwrotnicy do tego glosnika ktra wlasnie sluchalem
              a gral on ostro, mocno szelescil i jakis taki malo przyjemny

ale slyszalem go tylko raz i to walsnie na tej kontrowersyjnej zwrotnicy

co do obudowy to ja juz sie nie bawie - pora studia konczyc :p
              zapytaj marko3t lub czarekp9 (pierwszy sprawdzony od lat a drugi robi to troche szybciej)

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                Zerknij jeszcze na tę stronę i projekt Dryade:
                http://xenophonics.net/indexeng.htm
                Mnie głośniki aluminiowe bardzo odpowiadają. Cena głośników 2x niższa niż SS. Koniecznie trzeba posłuchać czegoś podobnego. Wątpię żeby na AS była jakaś konstrukcja na Daytonach.
                Jak wroce do domu, to poogladam te Daytony.

Czy ktos jeszcze ma jakies doswiadczenia z ta Vifa?

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Skomentuj

Jak ta vifa była by skopanym głosnikiem to nie stosowali by jej w sonus faberach
                  A może zrobił byś 2 drożne wolno stojace lub monitory na iluminatorach?
                  Lub kopie Gamut L-3 tyle że tam siedzi ss ravelator.
                  Dlaczego potrzebujesz aż 22cm basu w kolumnach?
                  Nie lepiej zrobić 2 drogi i do tego porzadny subwoofer który zajmie sie tylko i wyłacznie niskimi czestotliwosciami...
                  A jeszcze można pomysleć nad konstrukcja modułowa lecz to już sa wyższe koszta.

Skomentuj

Wydaje mi się, że troels dostaje czasem zlecenia na projekt zwrotnicy i nie ma już wpływu na dobór głośników, więc nie dopatrywałbym się w tym jakiegoś wielkiego zamysłu konstruktorskiego. Faktycznie przy 4 tys zł na głośniki (tak chyba pisałeś w drugim wątku), zastosowanie vify XT25 wydaje się być lekką pomyłką, za parę zł wiecej mozna mieć niezły wybór lepszych głośników.
                    Ogólnie ten tweeter niejest taki zły, ma swoje charakterystyczne brzmienie. Sam zaprojektowałem na nim 4 lub 5 zwrotnic, więc znam go dość dobrze i pod względem poziomu brzmienia można go stawiać na równi z seasem 27tbfc/g (co nie znaczy, że brzmiat ak samo bo brzmią kompletnie inaczej ale to mniej więcej ten poziom jakości). Jednak przędzej jest on do zestawów za ok 1000zł/ głosniki dla 2way , to jest mniej więcej jego przenzaczenie.Osobiście albo bym dołozył i do tych scanów dodał lepszą kopułkę albo w ogóle zrobił jakiś inny projekt.

Ostatnio miałem XT25 w końcu w wydaniu peerlessa i niegdysiejsze doniesienia o niższej jakości tego głośnika chyba już są nieaktualne bo dwóch tak identycznych głośników to w życiu nie miałem, pomiary obu kopółek pokrywały się w całym paśmie! Ch-ka głośnika nie wygląda na szczególnie inną od tego co było pod szyldem Vify, podobnie brzmienie nie wydawało mi się jakieś gorsze czy wyjątkowo inne.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      prawdopodobnie skopana zwrotnica

zapytaj czarekp9 (pierwszy sprawdzony od lat a drugi robi to troche szybciej)
                      Czarek to praktycznie mój sąsiad :) Widziałem jego kolumny. To profesjonalista bo stolarz. Polecam ale to woj. mazowieckie. Właśnie lakieruje moje paczki.

---------- Post dodany o 14:52 ---------- Poprzedni post o 14:43 ----------

Sam teraz waham się co zacząć na wiosnę. Założenia mam podobne do Ciebie. 3W, 8' na dole. Teraz słucham Fountek FW146 + CD1.0. Po kilku tygodniach jeśli mi się nie znudzi (nie będzie zbyt męczący) to zrobię 3W z Dayton RS225 na dole. Mam nadzieję, że ludzie z tego forum pomogą mi ze zwrotnicą RS225 i FW146. wolałbym wydać na przetworniki ok 2000 zł dlatego celuję w lowend. W sobotę AS jeśli zauroczy mnie Seas Excel to może zwiększę budżet do 4000 zł. Myślę, że tak bo ten aluminiowy Fountek i wstęga mega pozytywnie mnie zaskoczyły.

Skomentuj

Z tym 22 cm na dole, to może jakieś zboczenie, ale spodziewam się dobrego basu przy cichych odsłuchach.
                        Nie chcę monitorów, bo wkrótce będą grać w większym pomieszczeniu.
                        Chciałbym zrobić coś na wiele lat (obecny zestaw mam 13 lat) dlatego mogę wyłożyć trochę więcej i mieć poczucie Endu :). End nie zawsze musi iść wprost proporcjonalnie do wydanych pieniędzy. Liczy się estetyka i patrząc na Wasze projekty jestem zachwycony.

Jaką wysokotonówkę polecilibyście do SS z pierwszego postu (Jazzman)? Czy ktoś podjąłby się przeprojektowania zwrotnicy (moja wdzięczność będzie wymierna :)?

Projekt Mid-End do 8 kPLN, co o tym myślicie?

Skomentuj

http://www.troelsgravesen.dk/JA8008_DTQWT.htm tu masz projekt na cale zycie, olej skany i reszte mulowatego towarzystwa...

Skomentuj

Projekt Mid-End do 8 kPLN, co o tym myślicie?
                            Taki budżet a ja się wygłupiam z Daytonami - wybacz :)
                            Za takie pieniądze można kupić znakomite, gotowe kolumny Akkusa czy Harpia Acoustics. Jeśli nie robisz sam obudowy to i tak nie będzie DIY. Porozmawiaj z Albeckim sądzę może Akkus V3 cenowo i jakościowo mógłby Cię zadowolić. Wydając takie pieniądze koniecznie trzeba posłuchać docelowego projektu bo może być rozczarowanie.
                            Eksperymentować to sobie można z głośnikami za 2000 zł jak się nie spodoba to z niewielką stratą można sprzedać.
                            Ciekaw jestem co ostatecznie wybierzesz ...

Skomentuj

Taki budżet a ja się wygłupiam z Daytonami - wybacz :)
                              Za takie pieniądze można kupić znakomite, gotowe kolumny Akkusa czy Harpia Acoustics. Jeśli nie robisz sam obudowy to i tak nie będzie DIY. Porozmawiaj z Albeckim sądzę może Akkus V3 cenowo i jakościowo mógłby Cię zadowolić. Wydając takie pieniądze koniecznie trzeba posłuchać docelowego projektu bo może być rozczarowanie.
                              Eksperymentować to sobie można z głośnikami za 2000 zł jak się nie spodoba to z niewielką stratą można sprzedać.
                              Ciekaw jestem co ostatecznie wybierzesz ...
                              8k, to max i to za wszystko, tzn. obudowa, fornir naturalny (bloodwood-czy jakoś tak mnie powalił na kolana), błysk jak w Illuminatusach, przetworniki i zwrotnicy (czyli gotowy projekt). Wychodzę z założenia, że 1 złotówka w DIY równa się 4-5 złotówkom w firmowych rozwiązaniach. Stąd szukam w tym kierunku. Poza tym posiadanie czegoś wyjątkowego - bezcenne.
                              Co sądzicie o tych DTQWT - czy nie jest to przerost formy nad treścią? Używam co prawda wzmacniacza tranzystorowego w klasie A, ale ma dużą wydajność prądową i wydziela około 30W na 8 ohm.
                              Opinie tych co zrobili raczej pochlebne (dane ze strony Troelsa).

Taka obudowa mi się podoba:
                              http://www.troelsgravesen.dk/DTQWT-Carlo.htm
                              ale to bez specjalnego sprzętu raczej nie do zrobienia.
                              Last edited by mirfak; 10.11.2011, 18:23.

Skomentuj

8k, to max i to za wszystko, tzn. obudowa, fornir naturalny (bloodwood-czy jakoś tak mnie powalił na kolana), błysk jak w Illuminatusach, przetworniki i zwrotnicy (czyli gotowy projekt). Wychodzę z założenia, że 1 złotówka w DIY równa się 4-5 złotówkom w firmowych rozwiązaniach. Stąd szukam w tym kierunku. Poza tym posiadanie czegoś wyjątkowego - bezcenne.
                                Co sądzicie o tych DTQWT - czy nie jest to przerost formy nad treścią? Używam co prawda wzmacniacza tranzystorowego w klasie A, ale ma dużą wydajność prądową i wydziela około 30W na 8 ohm.
                                Opinie tych co zrobili raczej pochlebne (dane ze strony Troelsa).
                                Taka obudowa mi się podoba:
                                http://www.troelsgravesen.dk/DTQWT-Carlo.htm
                                ale to bez specjalnego sprzętu raczej nie do zrobienia.
                                Polskie małe firmy o których wspomniałem + STUDIO 16 HERTZ _+ Audio Academy to starzy DIY'owcy. Wydane u nich pieniądze to mniej więcej 2/1 tego co wydasz sam wszystko wykonując.
                                5 czy 10x tyle to liczą sobie duże prestiżowe firmy jak Avalon, Focal, Dynaudio.
                                Te obudowy które pokazałeś wykona każdy dobry stolarz. Sądzę że koszt samej robocizny wyniesie ok 2000 zł.
                                Mnie podoba się kształt Avalon Time (taki kształt zaakceptowała żona :))
                                Last edited by KonradRak; 10.11.2011, 19:34.

Skomentuj

Polskie małe firmy o których wspomniałem + STUDIO 16 HERTZ _+ Audio Academy to starzy DIY'owcy. Wydane u nich pieniądze to mniej więcej 2/1 tego co wydasz sam wszystko wykonując.
                                  5 czy 10x tyle to liczą sobie duże prestiżowe firmy jak Avalon, Focal, Dynaudio.
                                  Te obudowy które pokazałeś wykona każdy dobry stolarz. Sądzę że koszt samej robocizny wyniesie ok 2000 zł.
                                  Mnie podoba się kształt Avalon Time (taki kształt zaakceptowała żona )

Jeśli mam wybór, to wolę dać zarobić jakiemuś młodemu wyjadaczowi DIY (bo dlaczego nie) :)
                                  Te Avalony piękne, ale cena powala. Ciekaw jestem czy ktoś je klonował i z jakim skutkiem?

Skomentuj

Te Avalony piękne, ale cena powala.
                                    Macie jakiś specyficzne pojęcie piękna - ciężkie, klocowate i kanciaste kształty. :rolleyes: Sam przedkładam jakość dźwięku nad wygląd kolumny, ale nie mieszkam sam. :)
                                    KonradRak - pozazdrościć WAF
                                    Last edited by KAPRINT; 10.11.2011, 20:20.

Skomentuj

Jeśli mam wybór, to wolę dać zarobić jakiemuś młodemu wyjadaczowi DIY (bo dlaczego nie) :)
                                      To dobre podejście, popieram !
                                      Te Avalony piękne, ale cena powala. Ciekaw jestem czy ktoś je klonował i z jakim skutkiem?
                                      Na amerykańskich forach widziałem jeden kompletny skończony projekt. Dla mnie inspiracją jest jedynie kształt. Lubię kanciaste skrzynie. Nie podobają mi się obłości a'la Sonus Faber. Z klasycznych paczek to jestem zauroczony Esa Credo Illuminator:

---------- Post dodany o 00:38 ---------- Poprzedni post o 00:30 ----------

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                                      Macie jakiś specyficzne pojęcie piękna - ciężkie, klocowate i kanciaste kształty. :rolleyes: Sam przedkładam jakość dźwięku nad wygląd kolumny, ale nie mieszkam sam. :)
                                      KonradRak - pozazdrościć WAF
                                      W takich obudowach widzę 3 głośniki. 'Mały' Dayton RS225, Fountek FW146, CD1.0 lub Seas 27TBC/G. Więc paczki wyszłyby bardzo zgrabne.
                                      Żonę i dzieci chciałbym bardzo pozdrowić i przeprosić, że ostatnio przez te 2 małe projekty miałem bardzo mało czasu dla nich :)

Skomentuj

W takich obudowach widzę 3 głośniki. 'Mały' Dayton RS225, Fountek FW146, CD1.0 lub Seas 27TBC/G. Więc paczki wyszłyby bardzo zgrabne.
                                        Czemu się nie chwalisz? Wrzuć fotki.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X